7 Nisan 2012 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 28257
YONETMELİK
Sağlık Bakanlığından:
SAĞLIK BAKANLIĞI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNDE
BAŞASİSTANLIK KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA
UYGULANACAK SINAVLARA İLİŞKİN YONETMELİK

BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde başasistan olarak atanma ve yeterlilik kriterleri ile sınavlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri ve bu hastanelerin başasistanları ile bu kadrolara aday olan uzman tabipleri ve uzman diş hekimlerini kapsar.
Dayanak

MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen,
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

c) Eğitim Kurumu: Eğitim ve Araştırma Hastanesini,
c) Genel Mudurluk: Sağlık Hizmetleri Genel Mudurluğunu,
d) Kurum: Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumunu,
e) OSYM: Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezini,
f) Uzman: Tıpta uzmanlık eğitimi mevzuatına gore eğitimini tamamlayarak o dalda mesleğini uygulama hakkı ile uzman doktor unvanını kullanma yetkisini kazanan tıp doktorları ve diş hekimlerini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Sınav ve Atama İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar
Atama yapılacak kadrolar
MADDE 5 ? (1) Atama yapılacak kadroların planlanması ve ilanı Bakanlık hizmet ve insan gucu planlaması calışmaları cercevesinde Kurumun goruşu alınarak Genel Mudurlukce belirlenir.
Başvuru şartları
MADDE 6 ? (1) Adaylar ilan edilen kadrolardan tercih sırası belirterek, en fazla ucune muracaat edebilirler.
(2) İlan edilen kadrolara ilişkin yazılı mesleki bilim sınavına muracaat icin aşağıda belirtilen şartlar aranır.
a) İlan edilen dalda uzman olmak.
b) Acıktan bu kadrolara atanacaklar icin 657 sayılı Devlet Memuru Kanununa gore engel hali bulunmamak.
c) Kamu gorevlileri icin terfiine engel hali bulunmamak.
c) Bu Yonetmelikte belirtilen yabancı dil yeterlilik belgesi sahibi olmak.
d) Muracaat tarihi itibariyle; ilgili uzmanlık dalında en az iki yıl calışmış olmak.
e) Bilimsel calışma ve eserleri bakımından; SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index ? Expanded), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) indeksine kayıtlı dergilerde yayımlanmış birinci isim ve orijinal araştırma makalesi olmak uzere en az bir yayını veya Turk Tıp Dizininde kayıtlı dergilerde yayımlanmış ve ikisi birinci isim olmak uzere en az uc orijinal araştırma makalesi bulunmak.
Yabancı dil yeterlilik belgesi
MADDE 7 ? (1) Başasistan kadrolarına atanmak amacıyla acılacak sınavlara girebilmek icin adayların İngilizce, Almanca, Fransızca dil sınavlarından herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) veya Universitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (UDS) belge teslim tarihi itibariyle son beş yıl icinde 100 uzerinden 60 ve uzeri puan veya Yuksekoğretim Kurulu tarafından uluslararası alanda gecerli sayılan diğer yabancı dil sınavlarından 60 puan barajına denk ve uzeri puan alma şartı aranır.
Bilimsel calışma ve eserlerin değerlendirilmesi
MADDE 8 ? (1) Adayların bilimsel calışma ve eserleri, Genel Mudurlukce belirlenecek komisyon veya komisyonlar tarafından 6 ncı maddenin ikinci fıkrasının (e) bendindeki olcutlere gore kontrol edilir ve sonuclar Bakanlık internet sayfasında ilan edilir. Adaylar değerlendirmeye ilan tarihinden itibaren beş iş gunu icinde itiraz edebilir. İtiraz sonrası Genel Mudurlukce kurulan itiraz komisyonu tarafından yapılan yeni değerlendirmenin sonucu kesindir.
Yazılı mesleki bilim sınavı
MADDE 9 ? (1) Yazılı mesleki bilim sınavı, acılacak kadrolara gore ana ve yan dallar icin birlikte veya ayrı ayrı olmak uzere, Genel Mudurluk ve OSYM arasında yapılacak protokole gore OSYM tarafından yapılır.
(2) OSYM'ye yapılan muracaata, bir ay icinde cevap verilmemesi veya sınavın altı ay icinde yapılamayacağının bildirilmesi durumunda yazılı mesleki bilim sınavı Bakanlık tarafından yapılabileceği gibi Milli Eğitim Bakanlığı veya universitelerden birine de yaptırılabilir.
(3) Adayın yazılı mesleki bilim sınavında başarılı sayılması icin 100 uzerinden en az 60 puan alması şarttır.
(4) Bu sınav sonucu, sınav tarihinden itibaren iki yıl icinde yapılacak başasistanlık yazılı mesleki bilim sınavlarında gecerlidir.
Sozlu mesleki bilim sınavı jurisinin teşkili
MADDE 10 ? (1) Adayların sozlu mesleki bilim sınavlarını yapmak uzere Genel Mudurluk tarafından aynı dalda ilan edilen her bir kadro icin ucer kişilik bir juri oluşturulur. İhtiyac halinde aynı juri aynı dalda ilan edilmiş birden fazla kadro icin gorevlendirilebilir. Juri uyeleri Genel Mudurlukce oluşturulacak juri havuzundan cekilecek kura ile belirlenir.
(2) Juri havuzu, juri sayısının iki katından az olmamak uzere Tıp Fakulteleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki, eğitim gorevlisi ve/veya profesor ve docentler arasından oluşturulur. Juri havuzunu oluşturmak uzere yan dallarda juri oluşturacak eğitim gorevlisi, profesor ve docent sayısı yetersiz ise ana dallardan juri uyesi alınabilir. Ayrıca, her uzmanlık dalı icin aynı şekilde iki yedek uye secilir. Asil juri uyelerinin herhangi bir sebeple gorev yapamaması durumunda yedek uye gorevlendirilir. Juri uyelerinin gorev sureleri, ilgili sınav ile sınırlıdır. Ancak bunlar, muteakip sınavlarda yeniden juri uyesi olarak gorevlendirilebilirler. Juri uyeleri kendi arasında oylama ile bir başkan secerler.
Sozlu mesleki bilim sınavı
MADDE 11 ? (1) Yazılı mesleki bilim sınavında başarılı olan adaylar sozlu mesleki bilim sınavına cağırılır.
(2) Sozlu mesleki bilim sınavı adayın uzmanlık alanları konularından yapılır. Juriler; adayın mesleki bilgisi ile eğitim, oğretim ve araştırma yapabilme yeteneğini değerlendirir. Değerlendirmeler 100 uzerinden yapılır ve belgelendirilir. Juri uyelerinin ayrı ayrı değerlendirme puanlarının ortalaması 60 ve uzeri ise aday sozlu sınavda başarılı kabul edilir.
(3) Her juri uyesi adaya verdiği puanı, ayrı ayrı puanlayacak ve vermiş olduğu puan gerekcesini ayrıntılı olarak puan tutanağına işleyecektir.
Adayın puanlarının değerlendirilmesi
MADDE 12 ? (1) Sozlu ve yazılı mesleki bilim sınavında alınan puanlar değerlendirmeye esas teşkil eder. Adayın genel sınav başarı puanı, sozlu ve yazılı mesleki bilim sınavından aldığı puanların aritmetik ortalamasıdır.
(2) Sınavlar sonucunda adaylar genel sınav başarı puanına gore yerleştirilir. Genel sınav başarı puanlarının eşitliği halinde, yazılı mesleki bilim sınavı puanı yuksek olan aday; yazılı mesleki bilim sınavı puanlarının da eşitliği halinde yabancı dil sınav puanı yuksek olan aday yerleştirmeye hak kazanmış olur.
Atamalar
MADDE 13 ? (1) İlan edilen kadrolardan yerleştirme neticesinde veya atama icin başvuru olmaması nedeniyle boş kalanlara, sınavlarda başarılı olup bir kadroya yerleştirilemeyen adaylardan yeniden tercih alınarak asıl yerleştirmedeki usule gore ilgili sınav doneminde bir defaya mahsus olmak uzere ek yerleştirme yapılır.
(2) Bir kadroya yerleştirildiği halde, atanmak icin gerekli belgeleri tamamlamayan ya da atanma hakkından vazgecen başvuru sahibi ek yerleştirme yapılacak kadrolara başvuru yapamaz.
(3) Atandığı eğitim kurumunda iki yılını tamamlamayanlar, atama işlemleri sonrasında ortaya cıkan eş durumu ya da sağlık mazereti halleri haric tayin talebinde bulunamazlar.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 14 ? (1) 1/12/2008 tarihli ve 27071 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı ve Başasistanlık Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Sınavlara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 15 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 16 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sağlık Bakanı yurutur.