11 Nisan 2012 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 28261
KANUN
İLKOĞRETİM VE EĞİTİM KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6287 Kabul Tarihi: 30/3/2012
MADDE 1 ? 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununun 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 3 ? Mecburi ilkoğretim cağı 6-13 yaş grubundaki cocukları kapsar. Bu cağ cocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylul ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın oğretim yılı sonunda biter.?
MADDE 2 ? 222 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 7 ? İlkoğretim; 1 inci maddede belirtilen amacı gercekleştirmek icin kurulmuş dort yıl sureli ve zorunlu ilkokul ile dort yıl sureli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Oğretim Kurumudur.?
MADDE 3 ? 222 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?İlkoğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hÂlinde kurulması esastır. Ancak imkÂn ve şartlara gore ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.?
MADDE 4 ? 222 sayılı Kanunun 14 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?buyukluğune? ibaresi ?İlkokullar ve ortaokullar birlikte veya ayrı oluşlarına, buyukluğune? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5 ? 222 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 4 ? Bu Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine gore elde edilen gelirler, il ozel idarelerince, ortaoğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaclarının karşılanması icin de kullanılır.?
MADDE 6 ? 222 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 11 ? Bu maddenin yayımı tarihinde ilkoğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında eğitim gorenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlar.
Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir; Bakanlık bu maddenin uygulanmasıyla ilgili duzenlemeleri il, ilce ve okul bazında yapmaya yetkilidir.?
MADDE 7 ? 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 22 ? Mecburi ilkoğretim cağı 6-13 yaş grubundaki cocukları kapsar. Bu cağ cocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylul ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın oğretim yılı sonunda biter.?
MADDE 8 ? 1739 sayılı Kanunun 24 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 24 ? İlkoğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hÂlinde kurulması esastır. Ancak imkÂn ve şartlara gore ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.?
MADDE 9 ? 1739 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin mulga birinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden duzenlenmiştir.
?İlkoğretim kurumları; dort yıl sureli ve zorunlu ilkokullar ile dort yıl sureli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkÂn veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde oğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine gore secimlik dersler oluşturulur. Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı secmeli ders olarak okutulur. Bu okullarda okutulacak diğer secmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar icin oluşturulacak program secenekleri Bakanlıkca belirlenir.?
MADDE 10 ? 1739 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 26 ? Ortaoğretim, ilkoğretime dayalı, dort yıllık zorunlu, orgun veya yaygın oğrenim veren genel, mesleki ve teknik oğretim kurumlarının tumunu kapsar. Bu okulları bitirenlere ortaoğretim diploması verilir.?
MADDE 11 ? 1739 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 3 ? Zorunlu ortaoğretim 2012-2013 eğitim-oğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-oğretim yılı ertelemeye yetkilidir.?
MADDE 12 ? 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?yuzde onundan fazla? ibaresi madde metninden cıkarılmıştır.
MADDE 13 ? 16/8/1997 tarihli ve 4306 sayılı Kanunun gecici 1 inci maddesinin (A) fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendinde yer alan ?sekiz yıllık kesintisiz ilkoğretim? ibaresi ?ilkoğretim ve ortaoğretim? şeklinde değiştirilmiş ve maddede yer alan ?sekiz yıllık kesintisiz? ibareleri madde metninden cıkarılmıştır.
MADDE 14 ? 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 45 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yuksekoğretime giriş ve yerleştirme:
MADDE 45 ? Yuksekoğretime giriş ve yerleştirme aşağıdaki şekilde yapılır:
a. Yuksekoğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri imkÂn ve fırsat eşitliğini sağlayacak tedbirleri almak kaydıyla, Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslara gore yapılır.
b. Yuksekoğretim kurumlarına esasları Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezî sınavlarla girilir. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaoğretim başarıları dikkate alınır. Ortaoğretim bitirme başarı notları en kucuğu ikiyuzelli, en buyuğu beşyuz olmak uzere ortaoğretim başarı puanına donuşturulur. Ortaoğretim başarı puanının yuzde onikisi yerleştirme puanı hesaplanırken merkezî sınavdan alınan puana eklenir.
c. Ortaoğretim kurumlarını birincilik ile bitiren adaylar icin mevcut kontenjanların yanı sıra Yuksekoğretim Kurulu kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilir.
d. Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarından mezun olan oğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik onlisans yuksekoğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilir. Bu oğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığının goruşu uzerine Yuksekoğretim Kurulu tarafından cıkarılacak yonetmelikle belirlenir.
e. Onlisans mezunları icin, ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yuzde onunu gecmeyecek şekilde Yuksekoğretim Kurulu kararı ile her yıl dikey geciş kontenjanı ayrılabilir.
f. Yabancı uyruklu oğrenciler ile ortaoğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan oğrencilerin yuksekoğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir. Uluslararası andlaşmalar gereği Turkiye'deki yuksekoğretim kurumlarında burslu olarak oğrenim gorecek yabancı uyruklu oğrencilerin yerleştirme işlemleri Yuksekoğretim Kurulu tarafından yapılır.
g. Yuksekoğretim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara gore, belli sanat ve spor dallarında ustun kabiliyetli olduğu tespit edilen oğrenciler ile Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca tespit edilen uluslararası bilimsel yarışmalarda odul kazanan oğrenciler, ilgili dallarda eğitim yapmak kaydıyla yuksekoğretim kurumlarına yerleştirilebilir.?
MADDE 15 ? 2547 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Gelir veya kurumlar vergisi mukellefleri tarafından universitelere, yuksek teknoloji enstituleri ile gelirlerinin en az dortte ucunu munhasıran devlet universitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amac edinmek uzere kurulan ve fiilen bu cercevede faaliyette bulunan vakıflardan Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hukumlerine gore yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebilir. Bu hukmun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.?
MADDE 16 ? 2547 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 61 ? Bu maddenin yururluğe girdiği tarih itibariyle bir mesleğe yonelik program uygulayan ortaoğretim kurumlarında oğrenim gormekte olan oğrenciler bakımından, bu kurumların mezunlarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen aynı meslek dalında yer alan yuksekoğretim programlarına yerleşmelerinde merkezî sınavlardan almış olduğu puanlara ilave edilecek ortaoğretim başarı puanı hesaplanmasında, bu maddenin yururluğe girdiği tarihten onceki mevzuat hukumleri uygulanır.?
MADDE 17 ? 2547 sayılı Kanunun ek 21 inci maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 18 ? 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 9 uncu maddesinin başlığı ile birinci fıkrasında yer alan ?Zonguldak Karaelmas Universitesi? ibareleri ?Bulent Ecevit Universitesi? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 19 ? 2809 sayılı Kanunun ek 61 inci maddesinin başlığı ile birinci fıkrasında yer alan ?Rize Universitesi? ibareleri ?Recep Tayyip Erdoğan Universitesi? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 20 ? 2809 sayılı Kanunun ek 129 uncu maddesinin başlığı ile birinci fıkrasında yer alan ?Konya Universitesi? ibareleri ?Necmettin Erbakan Universitesi? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 21 ? 2809 sayılı Kanunun ek 130 uncu maddesinin başlığı ile birinci fıkrasında yer alan ?Kayseri Abdullah Gul Universitesi? ibareleri ?Abdullah Gul Universitesi? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 22 ? 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununun eki (II) sayılı cetvelin ?Yuksekoğretim Kurulu, Universiteler ve Yuksek Teknoloji Enstituleri? bolumunun 53, 61, 102 ve 103 uncu sıraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?53) Bulent Ecevit Universitesi?
?61) Recep Tayyip Erdoğan Universitesi?
?102) Necmettin Erbakan Universitesi
103) Abdullah Gul Universitesi?
MADDE 23 ? 21/12/2011 tarihli ve 6260 sayılı 2012 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu, 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararname, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamede; Zonguldak Karaelmas, Rize, Konya ve Kayseri Abdullah Gul Universitelerine yapılmış olan atıflar Bulent Ecevit, Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan ve Abdullah Gul Universitelerine yapılmış sayılır.
MADDE 24 ? 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 13 ? Yurt ici uretimin ve katma değerin artırılması, teknoloji kazanımının sağlanması, daha once yurt icinde uretimi bulunmayan urunlerin uretilebilmesi, yeni teknoloji ve urunlere yonelik araştırma-geliştirme faaliyetlerinin surdurulmesi ve bilgi toplumuna geciş hedefleriyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okuloncesi, ilkoğretim ve ortaoğretim kademelerindeki okulların dersliklerine bilişim teknolojisi donanımı, yazılımı, ağ altyapısı ve internet erişim imkÂnının sağlanması, dersler icin cevrim ici ve cevrim dışı ortamlarda e-icerik temin edilmesi ve e-icerik altyapısının oluşturulması, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gorev yapan oğretmenlere ve orgun eğitim goren oğrencilere e-kitap, tablet bilgisayar ve benzeri ihtiyacların sağlanması amaclarıyla Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, ceza ve ihalelerden yasaklama hukumleri haric, bu Kanun hukumlerine tabi değildir. Bu madde uyarınca yapılacak alımlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumunun goruşu alınarak Millî Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından muştereken hazırlanacak yonetmelikle, rekabete acık olacak şekilde duzenlenir.?
MADDE 25 ? 5018 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 20 ? Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullara internet erişim hizmetleri ve ağ altyapısının sağlanması icin Millî Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde ust yoneticinin onayıyla 15 yıla kadar gelecek yıllara yaygın yuklenmelere girişilebilir.?
MADDE 26 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 27 ? Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
10/4/2012