12 Temmuz 2012 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 28351
KANUN
SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARININ TEŞKİLAT VE
GOREVLERİ HAKKINDA KANUN HUKMUNDE KARARNAME İLE
BAZI KANUN VE KANUN HUKMUNDE KARARNAMELERDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6354 Kabul Tarihi: 4/7/2012
MADDE 1 ? 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 153 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cumlesi yururlukten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?Gebe veya rahmindeki bebek icin tıbbi zorunluluk bulunması hÂlinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilir.
Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuclardan dolayı hekim sorumlu tutulamaz.?
MADDE 2 ? 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cumlesine ?idarî sağlık mudur yardımcısı,? ibaresinden sonra gelmek uzere ?idarî halk sağlığı mudur yardımcısı,? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3 ? 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Tabiplere; il ve ilce sağlık mudurluğu, il sağlık mudur yardımcılığı, halk sağlığı mudurluğu, halk sağlığı mudur yardımcılığı, sağlık grup başkanlığı, baştabiplik, baştabip yardımcılığı ile il sağlık ve halk sağlığı mudurluklerinde ilgili mevzuatı uyarınca tabipler tarafından yurutulmesi ongorulen şube mudurlukleri,?
MADDE 4 ? 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 58 inci maddesinin (c) fıkrasının (2) numaralı bendine ?ek odeme matrahının;? ibaresinden sonra gelmek uzere ?uzman tabipler icin yuzde 600'unu,? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 5 ? 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin;
a) Sağlık Bakanlığına ait bolumune bu Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan kadro,
b) Turkiye İlac ve Tıbbî Cihaz Kurumuna ait bolumune ise ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar,
ihdas edilerek eklenmiştir.
MADDE 6 ? Ekli 3 sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararnameye bağlı cetvellerin Afyon Kocatepe Universitesi bolumune eklenmiştir.
MADDE 7 ? 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ve tabip? ibaresi ?, tabip, diş tabibi ve eczacı? şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Kamu kurum ve kuruluşlarının ve vakıflara ait olanlar da dÂhil olmak uzere yuksekoğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesor ve docentler; ihtiyac duyulan alanlarda teorik ve uygulamalı eğitim ve oğretim ile araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetlerin gerektirdiği işleri yapmak uzere, Sağlık Bakanlığının kararıyla eğitim ve araştırma hastanelerinde Maliye Bakanlığının vizesine bağlı olarak sozleşmeli eğitim gorevlisi olarak calıştırılabilir. Sozleşmeler, aylık calışma suresi 80 saati gecmemek uzere bir yıla kadar yapılabilir. Sozleşmeli eğitim gorevlilerine, yapacakları faaliyetin niteliğine gore yuksekoğretim kurumlarında aynı unvandaki kadrolu oğretim uyeleri icin 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun 11 inci maddesinin dorduncu fıkrası ile unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ucretinin on katına kadar saatlik sozleşme ucreti odenebilir. Ozellik arz eden faaliyetler icin saatlik sozleşme ucreti, Maliye Bakanlığının uygun goruşu uzerine Sağlık Bakanlığının kararıyla bir katına kadar artırılabilir. Bu kapsamdaki sozleşmeli eğitim gorevlilerine odenecek sozleşme ucretinin yıllık toplam tutarı, ilgili eğitim ve araştırma hastanesinin bir onceki yıl gercekleşen personel giderleri toplamının yuzde birini hicbir şekilde gecemez. İlgili eğitim ve araştırma hastanesinin teklifi ve Sağlık Bakanlığının uygun goruşu uzerine Maliye Bakanlığınca bu oran bir katına kadar artırılabilir. Bu şekilde artırılan tutar doner sermaye butcesinden odenir. Bu kapsamda calıştırılan sozleşmeli eğitim gorevlilerine, bu madde uyarınca yapılacak odeme dışında herhangi bir ad altında odeme yapılamaz ve bu kişilere hicbir idari gorev verilemez. Bu madde uyarınca sozleşmeli eğitim gorevlisi calıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar, bunlara yaptıkları gorevlere bağlı olarak odenecek saatlik sozleşme ucretlerinin tutarı ile diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca muştereken belirlenir.?
MADDE 8 ? 3359 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?EK MADDE 9 ? Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait kurum ve kuruluşlar ile universitelerin ilgili birimleri, karşılıklı olarak işbirliği cercevesinde birlikte kullanılabilir. Ancak, adrese dayalı nufus kayıt sistemi sonuclarına gore toplam il nufusu 750.000'e kadar olan illerde eğitim ve araştırma hizmetleri, bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanesi veya universite sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden yalnızca biri tarafından verilebilir. Bu illerde Bakanlık ve bağlı kuruluşları ile universiteler, tıp lisans eğitimi ve/veya tıpta uzmanlık eğitimi icin ortak kullanım ve işbirliği yapar.
Birlikte kullanılacak sağlık tesisleri icin, Bakanlık ve Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının uygun goruşu alınarak, il valisi ile universite rektoru arasında birlikte kullanım protokolu akdedilir.
Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde tıpta uzmanlık ve lisans eğitimleri, Sağlık Bakanlığı uzmanlık oğrencilerinin eğitimi de dÂhil olmak uzere, ilgili mevzuata gore tıp fakultesi dekanının yetki ve sorumluluğunda yurutulur. Birlikte kullanıma gecilen sağlık tesisleri, Bakanlığın tÂbi olduğu mevzuat uyarınca işletilir ve tesis, universitenin goruşu alınarak Bakanlıkca atanan başhekim tarafından yonetilir. Birlikte kullanıma gecilen sağlık tesisinin kamu hastane birliği kapsamında olması hÂlinde, o tesise ait yonetici gorevlendirmeleri kamu hastaneleri birliği mevzuatı cercevesinde yapılır.
Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde fiilen gorev yapan personele, universite personeli icin 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 58 inci maddesinde ongorulen ek odeme matrahı ve tavan ek odeme oranları, Bakanlık ve bağlı kuruluşları personeli icin ise 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinde ongorulen ek odeme matrahı ve tavan ek odeme oranları esas alınarak Bakanlığın tÂbi olduğu ek odeme mevzuatı doğrultusunda ek odeme yapılır.
Birlikte kullanılan sağlık tesisinde gorev yapan personelin disiplin ve tum ozluk işlemleri kadrosunun bulunduğu kurumun ilgili mevzuatına gore yurutulur.
Universite tarafından, birlikte kullanılan kurum ve kuruluşlarda gorevli personelin profesor ve docent kadrolarına atanabilmesi icin Bakanlığa ve bağlı kuruluşlarına ait eğitim gorevlisi kadroları da kullanılabilir.
Bakanlık ve universiteler, birlikte kullanım dışında doner sermayesi ve kurumları ayrı ve bağımsız olmak suretiyle eğitim, sağlık hizmeti uretimi, araştırma ve kamu sağlığını geliştirme gibi alanlarda işbirliği yapabilirler. İşbirliği yapılacak hususlarda Bakanlık ve Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının uygun goruşu alınarak, il valisi ve universite rektoru arasında protokol akdedilir.
Birlikte kullanım ve işbirliğine ilişkin usul ve esaslar ile ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde doner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek odemelere ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığının uygun goruşu alınarak Sağlık Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından muştereken cıkarılacak yonetmelikle belirlenir.?
MADDE 9 ? 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tutun Urunlerinin Zararlarının Onlenmesi ve Kontrolu Hakkında Kanunun 3 uncu maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan ?Tutun urunleri? ibaresinden sonra gelmek uzere ?ve tutun urunu ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri? ibaresi ile maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?(15) Tutun urunleri uretici, ithalatcı ve dağıtıcı firmaları ile tutun urunlerinin isim, marka, amblem, logo veya bunları doğrudan cağrıştıran diğer isim ve alametler, tutun urunleri harici mal ve hizmet sektorlerindeki firma veya urunlerle ilişkilendirilemez ve tutun urunuyle diğer urun veya hizmetin birbiriyle ilişkili olduğu izlenimi verecek bicimde kullanılamaz. Tutun urunleri harici mal ve hizmet sektorlerindeki firma ve urunlerin isim, marka, amblem, logo veya bunları doğrudan cağrıştıran diğer isim ve alametler de, tutun urunleriyle veya firmalarıyla ilişkilendirilemez ve urun veya hizmetin tutun urunuyle ilişkili olduğu izlenimi verecek bicimde kullanılamaz, hicbir urunun uzerinde tutun urunlerini cağrıştıran herhangi bir işaret ve renk bulunamaz. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığının uygun goruşu alınarak Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu tarafından belirlenir.?
MADDE 10 ? 4207 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin ucuncu fıkrasının birinci cumlesi ile dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Turkiye'de uretilen veya ithal edilen tutun urunleri paketleri ile tabanı haric nargile şişelerinin uzerine, en geniş iki yuzunden her birine, bu yuzlerin alanlarının yuzde altmışbeşinden az olmamak uzere, ozel cerceve icinde tutun urunlerinin zararlarını belirten resimli ve Turkce yazılı uyarılar veya mesajlar konulur.?
?(4) İthal edilen veya Turkiye'de uretilen tutun urunlerinin paketlerinde ve etiketlerinde; bu urunlerin ozellikleri, sağlığa etkileri, tehlikeleri veya emisyonları ile ilgili yanıltıcı ve eksik bilgi verilemez; tuketimi ozendiren, teşvik eden veya tuketiciyi yanıltan ya da urunu cazip kılan metin, isim, marka, ibare, mecaz, resim, figur, işaret veya renkler ve renk kombinasyonları kullanılamaz.?
MADDE 11 ? 4207 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin; ikinci fıkrasında yer alan ?işletme sorumluları? ibaresi ?işletme sorumlularına? şeklinde değiştirilmiş ve ?denetimi yapan yetkililer tarafından once yazılı olarak uyarılır. Bu uyarı yazısı, ilgili işletme sorumlusuna tebliğ edilir. Bu uyarıya rağmen yukumluluklerini yerine getirmeyenlere,? ibaresi metinden cıkartılmış; ucuncu fıkrasında yer alan ?beşinci? ibaresinden sonra gelmek uzere ?, onbeşinci? ibaresi eklenmiş ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) 2 nci maddenin birinci ve dorduncu fıkralarında belirtilen alanlarda tutun urunleri tuketenler ile 3 uncu maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesi hukmune gore cezalandırılır. 3 uncu maddenin onikinci fıkrasına, kamu hizmet binalarının kapalı ve acık alanlarında aykırı davranan kişilere ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu gorevlileri tarafından; ozel hukuk kişilerine ait ve herkesin girebileceği binaların kapalı ve acık alanları ile sokak veya kamuya ait sair alanlarda aykırı davranan kişilere ise belediye zabıta gorevlilerince, elli Turk Lirası para cezası verilir. Meydana gelen cevre kirliliğinin ilgili kişi tarafından derhal giderilmesi hÂlinde idari para cezasına karar verilmeyebilir.?
MADDE 12 ? 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 3 uncu maddesinin beşinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ucretten yararlananlar haric olmak uzere, aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına ihtiyac ve zaruret hÂsıl olduğunda haftalık calışma suresi ve mesai saatleri dışında 657 sayılı Kanunun ek 33 uncu maddesinde belirtilen yerlerde nobet gorevi verilebilir ve bunlara aynı maddede belirtilen usul ve esaslar cercevesinde nobet ucreti odenir.?
?Aile hekimliği uzmanlık eğitimi veren kurumların; her bir araştırma gorevlisi/asistan başına azamî kayıtlı kişi sayısı 4000 kişiyi aşmamak ve her kayıtlı kişi başına (gorev yapacak araştırma gorevlisi/asistan sayısı da esas alınmak suretiyle) aylık beş Turk Lirasından fazla olmamak uzere belirlenecek tutar, calışılan aya ait sonucların ilgili sağlık idaresine bildiriminden itibaren onbeş gun icinde ilgili doner sermaye mevzuatı hukumlerine tabi tutulmaksızın doner sermaye işletmelerinde bu amacla acılacak olan hesaba yatırılır. Bu tutarı uc katına kadar artırmaya Sağlık Bakanlığının talebi ve Maliye Bakanlığının teklifi uzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir. Kayıtlı kişi başına belirlenen tutar, 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin (B) bendine gore belirlenen en yuksek brut sozleşme ucretinin artışı oranında artırılabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara gore, koruyucu hekimlik hizmetlerinin eksik uygulanması hÂlinde odeme tutarının % 20'sine kadar indirim yapılır.
Bu şekilde kurumlarca oluşturulacak aile sağlığı merkezlerinin bu Kanun kapsamında oluşacak tum giderleri sekizinci fıkrada belirtilen hesaplardan odenir. Kurumlarınca aile hekimliği hizmetlerinde calıştırılan oğretim uyesi, eğitim gorevlisi, araştırma gorevlisi ve asistanlara; kayıtlı kişi sayısı ve bunların risk grupları, gezici sağlık hizmetleri, belirlenen standartlar cercevesinde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların onlenmesi, takibi ve kontrolundeki başarı oranı gibi kriterlere gore yapılacak odemelere ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun goruşu uzerine Sağlık Bakanlığınca cıkarılacak yonetmelikle belirlenir. İlgililere yapılacak toplam odeme, kadrolarına bağlı olarak yapılan odemeler de dÂhil olmak uzere beşinci fıkrada yer alan sınırları aşamaz. Sekizinci fıkra kapsamında oluşturulan aile sağlığı merkezlerinde gorev yapan aile sağlığı elemanlarına 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ve 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 58 inci maddesi hukumleri cercevesinde belirlenen azamî ek odeme tutarını gecmemek uzere yukarıda belirtilen kriterler cercevesinde yapılacak odeme, anılan fıkra uyarınca acılmış bulunan hesaplardan odenir. Bu fıkra kapsamında yapılacak odemenin net tutarı, 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca kadro ve gorev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek odemenin net tutarından az olamaz. Bu odemeden yararlanan personele, ayrıca 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi, 209 sayılı Kanunun 5 inci ve ek 3 uncu maddeleri ile 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi ((e) fıkrasının ikinci paragrafı haric) uyarınca herhangi bir şekilde ek odeme yapılmaz.?
MADDE 13 ? 5258 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cumlesine ?kaydı ile? ibaresinden sonra gelmek uzere ?Bakanlıkca belirlenen kıstaslar cercevesinde? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 14 ? 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
?j) Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği.?
MADDE 15 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye 19 uncu maddesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
?Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği
MADDE 19/A ? (1) Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliğinin gorevleri şunlardır:
a) Bakanlığın basınla ilgili faaliyetlerini planlamak ve bu faaliyetlerin belirlenecek usul ve esaslara gore yurutulmesini sağlamak.
b) Bakan tarafından verilen benzeri gorevleri yapmak.?
MADDE 16 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 33 uncu maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?(5) Tabip, diş tabibi ve eczacılardan sozleşmeli personel olarak gorev yapanlar, ihtiyac hÂlinde Bakanlığın ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatında daire başkanı ve daha ust yonetici kadrolarında sureli olarak gorevlendirilebilir ve bu husus sozleşmelerde belirtilir.?
?(7) Sozleşmeli personelin disiplin amirlerinin tayini ile calışma usul ve esasları Bakanlık tarafından belirlenir. Bunlardan idarî gorevlerde bulunanlara memurların disiplin amirliği yetkisi verilebilir.
(8) Devlet hizmeti yukumluluğunu yapmakta olan personel, atanmış olduğu sağlık kurumunda bu madde kapsamında sozleşmeli personel olarak calıştırılabilir. Ancak il merkezindeki sağlık kurumlarına atanmış olan Devlet hizmeti yukumluleri Birlik merkezinde de sozleşmeli personel olarak calıştırılabilir. Bu personelin sozleşmeli olarak gecen sureleri Devlet hizmeti yukumluluğunden sayılır.?
MADDE 17 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye 44 uncu maddeden sonra gelmek uzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
?Urun denetmenliği
MADDE 44/A ? (1) Turkiye İlac ve Tıbbî Cihaz Kurumunda urun denetmen yardımcısı ve urun denetmenleri istihdam edilir. Bunların mesleğe alınmaları, yarışma sınavları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları, gorev, yetki ve sorumlulukları, atama ve yer değiştirmeleri ile calışma usul ve esasları, 44 uncu madde hukumleri cercevesinde yonetmelikle duzenlenir.?
MADDE 18 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 54 uncu maddesinin birinci fıkrasına birinci cumleden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiştir.
?Bakanlık ve bağlı kuruluşları merkez ve taşra teşkilatı ile doner sermaye teşkilatı kadrolarında bulunan hukuk birimi amirleri, hukuk muşavirleri ve avukatlar, ayrıca vekÂletname ibraz etmeksizin ilgili personeli vekil sıfatı ile temsil eder.?
MADDE 19 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (III) sayılı Cetvelin ?Başhekim? ve ?Başhekim Yardımcısı? bolumleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Başhekim
a) Profesor, Docent ve Eğitim Gorevlisi Hekim 150600
b) Uzman Hekim, Uzman Diş Hekimi, Hekim ve Diş Hekimi*150450
c) Hekim, Diş Hekimi150200
Başhekim Yardımcısı
a) Uzman Hekim, Uzman Diş Hekimi150270
b) Hekim, Diş Hekimi, Eczacı 150180
c) Lisansustu eğitim yapmış sağlık bilimleri lisansiyerleri100125?
MADDE 20 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin; 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (r) bentleri yururlukten kaldırılmış ve 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan ?basın ve? ibaresi metinden cıkartılmıştır.
MADDE 21 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cumlesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 22 ? 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun gecici 7 nci maddesinin; birinci fıkrasında yer alan ?sağlık kuruluşlarında? ibaresi metinden cıkartılmış, ikinci, dorduncu ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Bu maddenin yururluğe girdiği tarih itibarıyla;
a) Kalp akciğer makinesini kullanarak beden dışı kan dolaşımı işlemini son beş yıl icinde en az toplam bir yıl sure ile yaptığını belgeleyen ve en az lise seviyesinde eğitimi bulunanlar,
b) Universitelerin perfuzyon teknikerliği bolumunden mezun olanlar (oğrenim gormekte olanlar mezun olduklarında),
usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenen eğitimleri alarak acılacak sınavlarda başarılı olmaları hÂlinde, perfuzyonist yetkisiyle calışabilirler.?
?Bu maddenin yururluğe girdiği tarih itibarıyla ağız ve diş teknikerliğine ilişkin iş ve işlemleri son beş yıl icinde en az toplam bir yıl sure ile yaptığını belgeleyen ve en az lise seviyesinde eğitimi bulunanlardan, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenen eğitimleri alarak acılacak sınavlarda başarılı olanlar, ağız ve diş sağlığı teknikeri yetkisiyle calışabilir.?
?Bu madde gereğince Sağlık Bakanlığınca yapılacak eğitimler ve sınavlar en gec 31/12/2012 tarihine kadar yapılır ve bu sure icerisinde ilgililer calışmalarına devam edebilir.?
?Bu fıkranın yururluğe girdiği tarih itibarıyla en az bir yıldan beri eczanede calışanlardan 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu cercevesinde eczanede calışan destek personeli eğitimini tamamlamış olanlar ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak duzenlemeye gore eğitim alacak olanlar eczane teknikeri yetkisiyle calışabilir.?
MADDE 23 ? 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununa aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 3 ? Bu maddenin yururluğe girdiği tarih itibarıyla, ebelik diplomasına sahip olduğu halde en az uc yıldan beri yataklı tedavi kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde fiilen hemşirelik gorevi yaptığını resmi belge ile belgelendiren ve bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren uc ay icerisinde talepte bulunanlar, hemşirelik yetkisiyle gorevlerine devam eder.
Universitelerin hemşirelik programlarında ulke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjanlar oluşturulmak uzere bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl sure ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik programlarına oğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir.?
MADDE 24 ? 4207 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 4 ? (1) Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once Turkiye'de uretilen veya ithal edilen tutun urunleri, bir yıl icinde 4 uncu maddenin ucuncu fıkrasına uygun hale getirilir.
(2) 3 uncu maddenin onbeşinci fıkrasında ongorulen duzenleme uc ay icerisinde yapılır.?
MADDE 25 ? 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin gecici 4 uncu maddesinin dorduncu fıkrasına birinci cumleden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiştir.
?Ancak, İl Sağlık Mudur Yardımcısı, Şube Muduru, Mudur ve Mudur Yardımcısı kadrolarında bulunmakta iken araştırmacı kadrosuna atanmış sayılanlar ile hekim kadrosunda olup yukarıdaki gorevleri veya il sağlık mudurluğu gorevini yapanlardan, gecici 1 inci madde uyarınca onceki gorevlerini yapmaya devam edenlere, 2/11/2011 tarihinden itibaren altı ayı gecmemek uzere ve soz konusu gorevleri yuruttukleri surece 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi uyarınca yapılacak ek odeme, eski kadroları esas alınmak suretiyle aynı usul ve esaslar cercevesinde odenmeye devam olunur.?
MADDE 26 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 27 ? Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
11/7/2012
(1) SAYILI LİSTE KURUMU: SAĞLIK BAKANLIĞI TEŞKİLATI: MERKEZ İHDAS EDİLEN KADRONUN Sınıfı Unvanı Derecesi Serbest Kadro Adedi Toplam GİH Basın ve Halkla İlişkiler Muşaviri 1 1 1 TOPLAM 1 1 (2) SAYILI LİSTE KURUMU: TURKİYE İLAC VE TIBBÎ CİHAZ KURUMU TEŞKİLATI: MERKEZ İHDAS EDİLEN KADROLARIN Sınıfı Unvanı Derecesi Serbest Kadro Adedi Toplam GİH Urun Denetmeni 1 50 50 GİH Urun Denetmeni 3 30 30 GİH Urun Denetmeni 5 30 30 GİH Urun Denetmeni 7 40 40 GİH Urun Denetmen Yardımcısı 9 100 100 TOPLAM 250 250 (3) SAYILI LİSTE KURUMU: AFYON KOCATEPE UNİVERSİTESİ TEŞKİLATI: MERKEZ Sınıfı Unvanı Serbest Kadro Derecesi Adedi Toplam E.O. Profesor 1 15 15 E.O. Docent 1 20 20 E.O. Yardımcı Docent 1 22 22 E.O. Oğretim Gorevlisi 5 20 20 E.O. Araştırma Gorevlisi 4 8 8 E.O. Araştırma Gorevlisi 5 15 15 GİH Bilgisayar işletmeni 7 5 5 SHS Diş Tabibi 5 10 10 SHS Eczacı 5 4 4 SHS Hemşire 5 70 70 SHS Sağlık Teknikeri 7 3 3 SHS Sağlık Teknisyeni 9 2 2 SHS Tıbbî Sekreter 9 10 10 SHS Rontgen Teknisyeni 9 10 10 SHS Laboratuvar Teknisyeni 9 10 10 SHS Odyometrist 9 1 1 SHS Odyolog 9 1 1 THS Tekniker 7 12 12 THS Teknisyen 9 2 2 YHS Hizmetli 10 6 6 YHS Kaloriferci 10 4 4 TOPLAM 250 250