27 Temmuz 2012 CUMAResmî GazeteSayı : 28366
YONETMELİK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Meteoroloji Genel Mudurluğu)'ndan:
METEOROLOJİ GENEL MUDURLUĞU PERSONELİ GOREVDE
YUKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Meteoroloji Genel Mudurluğu personelinin gorevde yukselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Meteoroloji Genel Mudurluğu merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak gorev yapan personeli kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 8/1/1986 tarihli ve 3254 sayılı Meteoroloji Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 22 nci maddesi ve 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alt gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Aynı duzey gorev: Mevzuatta belirtilen hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk acısından aynı grupta ya da grup icinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
c) Birim: 3254 sayılı Meteoroloji Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunda gosterilen merkez teşkilatı ana hizmet birimleri, danışma ve denetim birimleri, yardımcı birimler, Doner Sermaye İşletmesi ile taşra teşkilatı bolge mudurluklerini,
c) Genel Mudurluk: Meteoroloji Genel Mudurluğunu,
d) Gorev grupları: Benzer veya aynı duzeydeki unvanlardan oluşan gorev gruplarını,
e) Gorev unvanı: Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan gorev grupları icinde belirtilen gorev unvanlarını,
f) Gorevde yukselme eğitimi: Gorevde yukselmeye ilişkin olarak gorevlerin ozelliklerine gore verilecek hizmet ici eğitimi,
g) Gorevde yukselme sınavı: Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
ğ) Hizmet suresi: Ucretsiz izinli gecen sureler haric, muvazzaf askerlik suresi dÂhil olmak uzere Meteoroloji Genel Mudurluğu merkez ve taşra teşkilatında calışılan sureler ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hukumleri dikkate alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gecen sureleri,
h) İş gunu: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil gunleri haric, diğer gunleri,
ı) Tahmin hizmeti: Genel Mudurluk analiz ve tahminler şube mudurluğu, bolgesel tahmin merkezi ile meteoroloji meydan mudurluklerinde yapılan hizmeti,
i) Unvan değişikliği: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere yapılan atamaları,
j) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanacakların eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,
k) Ust gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Esaslar
Gorev grupları
MADDE 5 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında atama yapılacak gorev grupları aşağıda belirtilmiştir.
(2) Gorevde yukselme suretiyle atama yapılacak kadrolar:
a) Yonetim hizmetleri grubu;
1) Daire başkanı,
2) Bolge muduru,
3) Bolge mudur yardımcısı,
4) Doner sermaye işletme muduru, şube muduru, meteoroloji muduru ile koruma ve guvenlik muduru,
5) Doner sermaye işletme mudur yardımcısı,
6) Şef.
b) Hukuk Hizmetleri Grubu;
1) Hukuk muşaviri.
c) Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu;
1) Uzman.
c) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;
1) Cozumleyici.
d) İdari Hizmetler Grubu;
1) Ayniyat saymanı,
2) Rasat kontrol memuru, ambar memuru, mutemet, memur, haberleşme memuru, daktilograf, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şofor.
e) Destek Hizmetleri Grubu;
1) Rasatcı yardımcısı, teknisyen yardımcısı ve hizmetli.
(3) Unvan değişikliğine tabi kadrolar; Muhendis, mimar, fizikci, jeomorfolog, matematikci, istatistikci, kimyager, astronom, diyetisyen, mutercim, kutuphaneci, kameraman, produktor, ses kayıtcısı, spiker, grafiker, programcı, tekniker, istidlalci, rasatcı, teknisyen, haberleşme teknisyeni, hemşire, laborant, sağlık teknisyeni ve sağlık memuru.
Sınava tabi olmayan kadrolara yapılacak atamalarda aranacak şartlar
MADDE 6 ? (1) Aşağıda belirtilen kadrolara, gorevde yukselme sınavına tabi olmadan atama yapılır. Ancak, bu kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır.
a) Daire başkanı (Ana hizmet birimleri), bolge muduru ve bolge mudur yardımcısı kadrosuna atanabilmek icin;
1) Meteoroloji bilgi ve tecrubesine sahip olmak,
2) En az 4 yıllık fakulte veya yuksekokul mezunu olmak.
Gorevde yukselme sınavına tabi kadrolara atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 7 ? (1) Bu Yonetmelikte belirlenen kadrolara gorevde yukselme suretiyle atanabilmek icin;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
b) Genel Mudurlukte en az iki yıl calışmış olmak,
c) Gorevde yukselme sınavında başarılı olmak.
Gorevde yukselme sınavına tabi kadrolara atamalarda aranacak ozel şartlar
MADDE 8 ? (1) Gorevde yukselme suretiyle atanacaklarda aşağıdaki ozel şartlar aranır.
a) Şube muduru, meteoroloji muduru ve doner sermaye işletme muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık fakulte veya yuksekokul mezunu olmak,
2) Kurumda, doner sermaye işletme mudur yardımcısı, uzman, tekniker, şef, muhendis, mimar, fizikci, jeomorfolog, matematikci, istatistikci, kimyager, astronom, diyetisyen, cozumleyici, mutercim, kutuphaneci, grafiker gorevlerinde en az iki yıl calışmış olmak,
3) Meydan Meteoroloji Mudurluklerinin, meteoroloji muduru kadrosuna atanacaklar icin; tahmin hizmetlerinde calışmış olmak.
b) Koruma ve guvenlik muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen şartları taşımak.
c) Hukuk muşaviri kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak.
c) Doner sermaye işletme mudur yardımcısı ve uzman kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık fakulte veya yuksekokul mezunu olmak,
2) Genel Mudurlukte şef veya bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi ile aynı maddenin ucuncu fıkrasında sayılan kadrolarda en az iki yıl calışmış olmak.
d) Şef kadrolarına atanabilmek icin;
1) Genel Mudurlukte bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinin iki numaralı alt bendinde sayılan kadrolarda veya rasatcı, istidlalci, haberleşme teknisyeni kadrolarında iki yıl calışmış olmak,
2) En az 2 yıllık yuksekokul mezunu olmak.
e) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
1) Bilgisayar eğitimi veren universitelerin ilgili bolumlerinden mezun olmak, sistem cozumleme ve/veya bilgi işlem programlama sertifikasına sahip olmak,
2) En az 4 yıllık fakulte veya yuksekokul mezunu olmak.
f) Bilgisayar işletmeni ile veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarına atanabilmek icin;
1) Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı bilgisayar sertifikasına veya bitirdiği okul itibarıyla verilen ders mufredatında bilgisayarla ilgili ders aldığına dair belgeye sahip olmak ya da kamu kurum ve kuruluşlarınca duzenlenen aynı mahiyetteki kursta başarılı olmak,
2) Lise veya dengi okul mezunu olmak.
g) Ambar memuru, mutemet, memur, haberleşme memuru ve daktilograf kadrolarına atanabilmek icin;
1) Lise veya dengi okul mezunu olmak.
ğ) Koruma guvenlik memuru kadrosuna atanabilmek icin;
1) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen şartları taşımak.
h) Şofor kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az "B" sınıfı surucu belgesine sahip olmak,
2) Lise veya dengi okul mezunu olmak.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 9 ? (1) Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek icin;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak,
b) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
şartları aranır.
(2) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelden doktora oğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın diploma ile ihraz edilen unvanlara atanabilirler.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak ozel şartlar
MADDE 10 ? (1) Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aşağıdaki ozel şartlar aranır.
a) Muhendis, mimar, fizikci, jeomorfolog, matematikci, istatistikci, kimyager, astronom, diyetisyen, kutuphaneci, kameraman, produktor, ses kayıtcısı, spiker ve grafiker kadrolarına atanabilmek icin;
1) Fakulte veya yuksekokulların ilgili bolumunden mezun olmak.
b) Mutercim kadrosuna atanabilmek icin;
1) Yuksekoğretim kurumlarının yabancı dil bolumunden lisans diploması almış olmak.
c) Programcı kadrosuna atanabilmek icin;
1) Bilgisayar eğitimi veren universitelerin ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) En az 2 yıllık yuksekoğrenim mezunu olmak.
c) Tekniker kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az 2 yıllık yuksekoğrenim gorerek Tekniker unvanını ihraz etmiş olmak.
d) Teknisyen kadrolarına atanabilmek icin;
1) Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi, teknik lise, endustri meslek lisesi veya diğer liselerin endustri meslek lisesi programı uygulayan bolumlerinden mezun olmak.
e) Hemşire, laborant, sağlık teknisyeni ve sağlık memuru kadrolarına atanabilmek icin;
1) Belirtilen unvanları, en az ortaoğretim duzeyinde oğrenim mezunu olmak suretiyle ihraz etmiş olmak.
f) İstidlalci, rasatcı ve haberleşme teknisyeni kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az ortaoğretim duzeyinde meteoroloji alanında eğitim veren okullardan mezun olmak veya en az ortaoğretim duzeyinde mesleki teknik eğitim mezunu olup, meteoroloji alanında kurs gormuş olmak.
Gorevde yukselme eğitimi
MADDE 11 ? (1) Gorevde yukselme mahiyetindeki atamaların yapılabilmesi gayesiyle bu Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d), (e) ve (f) bentlerindeki ders konularından en az otuz ve (g) bendinde yer alan ders konularından en az kırkbeş saat olmak uzere toplam 75 saat olarak duzenlenecek gorevde yukselme eğitimi programına katılmaları gerekir. Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler suresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile ongorulen toplam surenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda duzenlenecek gorevde yukselme sınavına girebilirler. Bu izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hÂllerde, eğitim suresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.
(2) Eğitimler, İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı yonetiminde, diğer birimlerle işbirliği yapılarak yurutulur.
(3) Gorevde yukselme sınavına gireceklerin eğitimlere devamları zorunludur. Eğitim sonucunda, yapılacak sınavda başarılı olan katılımcılara bitirme belgesi verilir.
(4) Bir kadro icin gorevde yukselme sınavına gireceklerin sayısı beş kişiden az ise, gruplar duruma gore diğer gorevde yukselme sınavlarına gireceklerle birleştirilebilir. Ortak konularda da birlikte eğitim yapılabilir.
(5) Gorevde yukselme eğitimi programları, gerek gorulmesi halinde, eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak gorevler ve eğitim programı bir ay onceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun goruş alınması hÂlinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte muşterek duzenlenebilir.
Boş kadroların ilÂnı
MADDE 12 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadroların teşkilatı, sınıfı, unvanı, derecesi ve adedi eğitim tarihinden en az kırk beş gun once duyurulur.
(2) Gorevde yukselme eğitiminin yeri, tarihi ve diğer hususlar ise eğitime katılacaklara en az 15 gun once duyurulur.
(3) Sınavı kazananların dışında, ilan edilen kadrolara, sınav tarihinden itibaren 3 ay icinde atama yapılamaz.
Başvuru esasları
MADDE 13 ? (1) Gorevde yukselme eğitimine ilişkin başvuruda bulunulanlar sadece bir unvan icin muracaat edebilirler. Muracaat edenlerin dilekceleri birimleri aracılığıyla İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına iletilir. Başvuru suresi en az beş iş gunu olarak belirlenir. İlan edilen kadro veya pozisyonlar icin belirlenen başvuru tarihinin son gunu itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dÂhil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına katılmaları mumkundur. Duyurudan once yıllık izinde bulunanlar, en gec eğitimin başlangıc tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.
(2) Gorevde yukselme başvurusu kabul edilen personelden gorev yeri tercihi istenir. Bu personel gorevde yukselme eğitimi ve sınavı suresince gorevli sayılır.
(3) Genel Mudurluk, duyuru, tercih ve başvuru işlemleri icin bu Yonetmelik hukumleri cercevesinde formlar duzenleyebilir.
Gorevde yukselme eğitimine alınma
MADDE 14 ? (1) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro sayısının uc katını gecemez. Uc katından az istekli bulunması hÂlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tum personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının uc katından fazla personelin başvurması hÂlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere, kadro sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hÂlinde, sırasıyla;
a) Hizmet suresi fazla olanlara,
b) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
Gorevde yukselme eğitiminin konuları
MADDE 15 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar.
a) T.C. Anayasası,
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve odevler,
3) Devletin temel organları.
b) Ataturk ilkeleri ve inkılap tarihi, ulusal guvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,
d) Turkce dil bilgisi ve yazışma ile ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler,
f) Etik davranış ilkeleri,
g) Atanılacak gorevin alanı ve niteliği ile ilgili konular.
(2) Eğitim konularının ve yazılı sınav sorularının yuzde otuzu birinci fıkranın (a) ve (f) bentleri arasında belirtilen konulardan, yuzde yetmişi ise (g) bendini kapsayan konulardan oluşur.
Sınav şartı
MADDE 16 ? (1) Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların, ust gorevlere atanabilmeleri icin, gorevde yukselme sınavına katılarak başarılı bulunmaları şarttır.
(2) Daha once gorevde yukselme eğitimine katılmış ancak gorevde yukselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da muteakip sınava kadar atanmamış olan personelin, aynı veya benzer gorev unvanları icin duzenlenecek muteakip gorevde yukselme eğitimine alınmaya ilişkin butun usul ve esaslara tabidir.
Unvan değişikliği sınavına ilişkin usul ve esaslar
MADDE 17 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara, bu unvanları en az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz etmiş bulunan personelin atanması, bu Yonetmeliğin ucuncu bolumunde belirtilen usul ve esaslar cercevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına gore gercekleştirilir.
(2) Unvan değişikliği sınavları, gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır.
(3) Bu sınavlara katılacaklarda, herhangi bir unvanda belirli sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz.
(4) Bu sınavlara, sadece Genel Mudurluk personeli katılabilir.
Sınav
MADDE 18 ? (1) Sınav, yazılı olarak Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Millî Eğitim Bakanlığına, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılır.
Sınav Kurulu
MADDE 19 ? (1) Sınav Kurulu, Genel Mudur oluru ile; genel mudur yardımcısının başkanlığında, insan kaynakları ve eğitim dairesi başkanı ve diğer birim ust yoneticileri olacak şekilde beş kişiden oluşur. Gerekli durumlarda universitelerden de uye alınabilir. Aynı usulle uye sayısı kadar yedek uye belirlenir.
(2) Sınav Kurulu uye tam sayısı ile toplanır. Asil uyenin bulunmadığı toplantıya sırasıyla yedek uye iştirak eder ve kararlar coğunlukla alınır, cekimser oy kullanılamaz.
(3) Sınav Kurulunu teşkil eden uyeler, sınava alınacak personelden oğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarıyla duşuk seviyede olamazlar.
(4) Sınav Kurulunun başkan ve uyeleri; eşlerinin, kan ve kayın hısımlarının katıldığı sınavda gorev alamazlar. Bu durumda olan uyelerin yerine yedek uye gorevlendirilir.
Sınav Kurulunun gorev ve yetkileri
MADDE 20 ? (1) Sınav Kurulunun gorev ve yetkileri şunlardır:
a) Atanılacak gorevin niteliğine gore gorevde yukselme eğitiminin konularını, suresini, bu Yonetmelikte belirtilen sureyi dikkate alarak tespit etmek, ders notlarını hazırlamak veya hazırlatarak gorevde yukselme suretiyle atanacaklar icin eğitimin başlayacağı tarihe kadar; unvan değişikliğine tÂbi gorevlere atanacaklar icin ise sınav tarihinden en az bir ay once ilgili personele verilmesini sağlamak,
b) Gorevde yukselme eğitiminin takvimini belirlemek,
c) Sınavı yapacak kurumlara bildirilmek uzere yazılı sınav konularının kapsamına giren ve sınavda sorulacak soruların konularını belirlemek,
c) Sınav sonuclarını ilan ve ilgililere tebliğ etmek,
d) Sınav sonuclarına yapılacak itirazları incelemek, değerlendirmek ve karara bağlamak,
e) Sınava ilişkin diğer işlemleri yurutmek.
(2) 15 inci maddede belirtilen ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.
(3) İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi icin eğitim tarihinden en az iki ay once Sınav Kurulunu bilgilendirir.
Sınavların gecersiz sayılması
MADDE 21 ? (1) Sınavlarda kopya cekenler, verenler, teşebbus edenler ve sınav kağıtlarına belirtici işaret koyanlar sınav salonundan cıkarılır ve duzenlenecek bir tutanakla sınav kağıtları gecersiz sayılır. Ayrıca bu kişiler hakkında disiplin işlemi uygulanır.
(2) Sınava girecek aday yerine başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde, ilgilinin sınavı bir tutanakla tespit edilerek gecersiz sayılır. Her iki kişi hakkında da kanuni işlem yapılır.
(3) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen fiilleri işlemeleri nedeniyle sınavları tutanakla gecersiz sayılanlar, beş yıl sureyle gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavına alınmazlar.
(4) Sınav salonuna, sınav kurulu uyeleri ile gozlemci olarak gorevlendirilenlerden başkası giremez.
Değerlendirme
MADDE 22 ? (1) Yazılı sınav yuz tam puan uzerinden değerlendirilir. Yetmiş ve daha yuksek puan alanlar başarılı sayılırlar.
(2) Sonuc tutanağına başarılı olanların notları yazılır. Tutanak, sınav kurulu başkan ve uyelerince imzalanır. Bu tutanakta, değerlendirme sonucları, en yuksek puandan başlayarak ayrıca gosterilir.
Sınav sonuclarının acıklanması
MADDE 23 ? (1) Sınav Kurulu, sınav sonuclarını beş iş gunu icerisinde ilan ederek ilgililere yazılı olarak bildirir ve Genel Mudurluğun resmi internet sitesinden duyurur.
Sınav sonuclarına itiraz
MADDE 24 ? (1) Sınava katılanlar, sınav sonuclarına itiraz edebilirler. İtirazlar, sınav sonuclarının ilgililere tebliğinden itibaren beş iş gunu icinde dilekceyle yapılır.
(2) İtirazlar, Sınav Kurulunca en gec on iş gunu icinde değerlendirilir ve sonuc ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(3) Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabul eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yuzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen sure icinde yapılan itirazlar uzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hÂlinde, sınav iptal edilir ve en kısa surede yeni sınav yapılır.
Sınav belgelerinin saklanması
MADDE 25 ? (1) Atananların sınavla ilgili belgeleri ozluk dosyalarında, diğerlerinin belgeleri ise bir sonraki sınav tarihine kadar İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığınca topluca saklanır.
Sınavı kazananların atanması
MADDE 26 ? (1) Sınavı kazananlar, başarı sırasına ve tercih durumuna gore ilan edilen boş kadrolara uc ay icerisinde atanırlar. Puanların eşit olması halinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yuksek olandan başlamak uzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;
a) 15 inci maddenin (g) bendine ilişkin puanı yuksek olanlara,
b) Hizmet suresi fazla olanlara,
c) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dÂhil, atanmaya hak kazandıkları kadroya ilişkin gorevlerine mevzuatla ongorulen sure icinde başlamayanların soz konusu atanma hakları sona erer.
(2) Duyurulan kadrodan;
a) Atanma şartlarını taşımadıklarından dolayı sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadroya başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadro icin yapılacak muteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları halde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına gore atamaları yapılabilir.
(3) Sınavda başarılı olanlardan, atanma şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar ile atama yapılıncaya kadarki donemde atanma şartlarını kaybedenlerin sınavları gecersiz sayılarak atamaları yapılmaz; atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavı tarihinden sonra gorevden uzaklaştırılanların atamaları gorevlerine iade edilinceye kadar yapılmaz.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Ozurlulerin eğitim ve sınavları
MADDE 27 ? (1) Kurum, gerekli şartları taşıyan ve atama yapılacak gorevi yapabilecek durumda bulunan ozurlulerin eğitimi ile sınavlarının yapılabilmesi icin gerekli onlemleri alır.
Ozelleştirilen kuruluşlardan yapılacak atama
MADDE 28 ? (1) 24/11/l994 tarihli ve 4046 sayılı Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi uyarınca Genel Mudurluğe ilk defa yapılan atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Gorev grupları arasında gecişler
MADDE 29 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan gorev grupları arasındaki gecişler aşağıdaki esaslar cercevesinde yapılır.
a) Aynı ana gorev grubu icinde kalmak uzere, sınav yapılmaksızın aynı ve alt duzey gorevlere atanmak mumkundur.
b) Gruplar arası gorevde yukselme niteliğindeki gecişler ve alt gruptan ust gruplara gecişler gorevde yukselme eğitimine ve sınavına tabidir. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında daha once bulunulan gorevler ile bu gorevlerle aynı duzeyde olan gorevlere veya alt gorevlere, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tabi kadrolara gecişler ile bu kadrolar arasındaki gecişler, ilgili kadro icin duzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna gore yapılır.
(2) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan ve doktora oğrenimini bitiren personel, atanılacak gorev icin aranan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde ongorulen ve bu Yonetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen hizmet surelerine sahip olmaları ve mevzuatla aranan oğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı duzeydeki gorevler ile daha alt gorevlere yapılacak atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Naklen atama
MADDE 30 ? (1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bu Yonetmelikteki unvan değişikliğine tabi aynı unvana ve gorevde yukselmeye tabi aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu alt gruptaki unvanlara veya daha alt gorevlere naklen atama yapılabilir. Diğer personel kanunlarına tabi olanların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi gorevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın Genel Mudurlukte olmaması halinde, oğrenim durumu, ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu goruşu dikkate alınır.
Kazanılmış haklar
MADDE 31 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır.
Hukum bulunmayan haller
MADDE 32 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 33 ? (1) 4/1/2000 tarihli ve 23926 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Mudurluğu Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği değişiklikleri ile birlikte yururlukten kaldırılmıştır.
Oğrenim duzeyi
GECİCİ MADDE 1 ? (1) 18/4/1999 tarihinde gorevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 8 inci maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim mezunu kabul edilirler.
Yururluk
MADDE 34 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 35 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Meteoroloji Genel Mudurluğunun bağlı bulunduğu Bakan yurutur.