2 Ağustos 2012 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 28372
YONETMELİK
Ekonomi Bakanlığından:
EKONOMİ BAKANLIĞI PERSONELİ GOREVDE YUKSELME VE
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Ekonomi Bakanlığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak gorev yapan personelin gorevde yukselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 3/6/2011 tarihli ve 637 sayılı Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ve 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alt gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Aynı duzey gorev: Hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk acısından aynı grupta ya da grup icinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
c) Bakanlık: Ekonomi Bakanlığını,
c) Bakanlık teşkilatı: Ekonomi Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile doner sermaye işletmesini,
d) Birim: 637 sayılı Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamede yer alan merkez teşkilatı hizmet birimleri, taşra teşkilatı bolge mudurlukleri ve serbest bolge mudurlukleri ile doner sermaye işletmesini,
e) Gorevde yukselme eğitimi: Gorevde yukselmeye ilişkin olarak gorevlerin ozelliklerine gore verilecek hizmet ici eğitimi,
f) Gorevde yukselme sınavı: Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
g) Hizmet grupları: Aynı duzeydeki unvanların gruplandırılmasını,
ğ) Hizmet suresi: Aylıksız izinli gecen sureler haric, muvazzaf askerlik suresi dÂhil olmak uzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde sayılan sureleri,
h) İş gunu: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil gunleri haric, diğer gunleri,
ı) Personel: Ekonomi Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile doner sermaye işletmesi kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak calışanları,
i) Unvan değişikliği: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere yapılan atamaları,
j) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanabilmek icin eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,
k) Ust gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esasları
Gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi gorev grupları ve kadrolar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tÂbi kadrolar aşağıda belirtilmiştir.
(2) Gorevde yukselmeye tÂbi kadrolar:
a) Yonetim hizmetleri grubu;
1) Daire başkanı.
2) Bolge muduru, serbest bolge muduru.
3) Bolge mudur yardımcısı, serbest bolge mudur yardımcısı.
4) Doner sermaye merkez muduru.
5) Şube muduru, işletme muduru, laboratuvar muduru.
6) Şef, koruma ve guvenlik şefi.
b) Hukuk hizmetleri grubu;
1) Hukuk muşaviri.
c) Bilgi işlem hizmetleri grubu;
1) Cozumleyici.
c) Araştırma ve planlama hizmetleri grubu;
1) Araştırmacı.
2) Sivil savunma uzmanı.
d) İdari hizmetler grubu;
1) Sayman ve ayniyat saymanı.
2) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, ambar memuru, veznedar, mutemet, daktilograf, koruma ve guvenlik gorevlisi, şofor.
e) Destek hizmetleri grubu;
1) Hizmetli, bekci, dağıtıcı.
(3) Unvan değişikliğine tÂbi kadrolar: Muhendis, kimyager, avukat, kutuphaneci, mutercim, programcı, grafiker, tekniker, teknisyen, hemşire, laborant.
Gorevde yukselme sınavına tÂbi olmadan yapılacak atamalarda aranacak şartlar
MADDE 5 ? (1) Bu Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1), (2), (3) ve (4) numaralı alt bentlerinde yer alan kadrolara sınavsız atama yapılır. Ancak, bu kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır.
a) Daire başkanı kadrosuna atanabilmek icin;
1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde ongorulen şartları taşımak,
2) En az dort yıllık eğitim veren yuksekoğretim kurumlarının siyasal bilgiler, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, muhendislik ve ziraat fakulteleri, diğer fakultelerin dış ticaret, uluslararası ticaret, matematik ve istatistik bolumlerinden veya bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurticindeki ve yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Bolge muduru ve serbest bolge muduru kadrolarına atanabilmek icin;
2) En az dort yıllık eğitim veren yuksekoğretim kurumlarının siyasal bilgiler, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, muhendislik ve ziraat fakulteleri, diğer fakultelerin dış ticaret, uluslararası ticaret, matematik ve istatistik bolumlerinden veya bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurticindeki ve yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
3) En az uc yılı Bakanlıkta bolge mudur yardımcısı, serbest bolge mudur yardımcısı, hukuk muşaviri, şube muduru, dış ticaret uzmanı, merkez denetim elemanı, ihracatı geliştirme uzmanı veya urun denetmeni kadrolarında veya daha ust unvanlı kadrolarda olmak uzere hizmet suresi toplamı oniki yıldan az olmamak,
c) Bolge mudur yardımcısı ve serbest bolge mudur yardımcısı kadrolarına atanabilmek icin;
3) En az uc yılı Bakanlıkta şube muduru, dış ticaret uzmanı, merkez denetim elemanı, ihracatı geliştirme uzmanı, urun denetmeni, muhendis, araştırmacı veya şef kadrolarında veya daha ust unvanlı kadrolarda olmak uzere hizmet suresi toplamı on yıldan az olmamak,
c) Doner sermaye merkez muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık yuksek oğrenim mezunu olmak,
2) En az iki yılı Bakanlıkta şube muduru veya işletme muduru kadroları ile en az dort yıllık yuksek oğrenim şartı aranan unvan değişikliğine tÂbi kadrolarda bulunmuş olmak şartıyla en az on yıl hizmeti bulunmak,
gerekir.
(2) Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler beş yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler on yıl boyunca daire başkanı, bolge muduru, serbest bolge muduru ve doner sermaye merkez muduru kadrolarına atanamazlar.
Gorevde yukselme sınavına tÂbi olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 6 ? (1) Bu Yonetmelikte belirtilen kadrolara gorevde yukselme suretiyle atanabilmek icin;
a) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen şartları ve bu Yonetmelikte atanılacak kadro icin belirlenen Bakanlıkta gecirilmesi gereken hizmet suresi ve eğitim şartlarını taşımak,
b) Gorevde yukselme eğitimine katıldıktan sonra, yapılacak gorevde yukselme sınavında başarılı olmak,
şartları aranır.
Gorevde yukselme sınavına tÂbi olarak atanacaklarda aranacak ozel şartlar
MADDE 7 ? (1) Bu Yonetmeliğe tÂbi kadrolara gorevde yukselme sınavı sonucu yapılacak atamalarda aranacak ozel şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Şube muduru veya işletme muduru kadrolarına atanabilmek icin;
2) Sınav tarihi itibarıyla en az iki yıl Bakanlıkta savunma uzmanı, eğitim uzmanı, sivil savunma uzmanı, cozumleyici, programcı, şef, ayniyat saymanı, sayman veya tekniker kadroları ile en az dort yıllık yuksek oğrenim şartı aranan unvan değişikliğine tÂbi kadrolarda bulunmuş olmak şartıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
b) Laboratuvar muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) Kimya muhendisi, gıda muhendisi veya kimyager unvanlarından birine sahip olmak,
2) En az iki yıl Bakanlık laboratuvarlarında calışmış olmak şartıyla sınav tarihi itibarıyla yukarıda yer alan unvanlarda en az sekiz yıl gorev yapmış olmak,
c) Şef, sayman ve ayniyat saymanı kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) Sınav tarihi itibarıyla Bakanlıkta bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, ambar memuru, santral memuru, sekreter, daktilograf, veznedar, mutemet, şofor kadrolarında veya unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az iki yıl calışmış olmak kaydıyla; dort yıllık fakulte veya yuksek okul mezunları icin en az beş yıl, iki yıllık yuksek okul mezunları icin ise yedi yıl hizmeti bulunmak,
c) Koruma ve guvenlik şefi kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) Sınav tarihi itibarıyla Bakanlıkta en az iki yıl koruma ve guvenlik gorevlisi olarak calışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
3) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen diğer şartları taşımak,
d) Hukuk muşaviri kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak,
2) Son uc yılını Bakanlıkta calışmış olmak kaydıyla en az beş yıl hizmeti bulunmak,
e) Sivil savunma uzmanı kadrosuna atanabilmek icin;
2) Sınav tarihi itibarıyla en az iki yıl Bakanlıkta cozumleyici, programcı, şef, ayniyat saymanı, sayman veya tekniker kadroları ile en az dort yıllık yuksek oğrenim şartı aranan unvan değişikliğine tÂbi kadrolarda bulunmuş olmak şartıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
f) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya dort yıllık yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) Bakanlıkta programcı kadrosunda en az iki yıl calışmış olmak,
3) En az bir bilgisayar işletim sisteminin uygulanmasını bilmek,
g) Araştırmacı kadrosuna atanabilmek icin;
2) Sınav tarihi itibarıyla Bakanlıkta cozumleyici, şef, ayniyat saymanı, sayman, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, ambar memuru, veznedar, mutemet kadrolarının herhangi birinde veya unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az iki yıl calışmış olmak,
ğ) Bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Sınav tarihi itibarıyla son iki yılını Bakanlıkta calışmış olmak kaydıyla en az altı yıl hizmeti bulunmak,
3) Bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmak,
h) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, ambar memuru, veznedar, mutemet ve daktilograf kadrolarına atanabilmek icin;
2) Sınav tarihi itibarıyla son iki yılını Bakanlıkta calışmış olmak kaydıyla en az beş yıl hizmeti bulunmak,
ı) Koruma ve guvenlik gorevlisi kadrosuna atanabilmek icin;
2) Sınav tarihi itibarıyla son iki yılını Bakanlıkta calışmış olmak kaydıyla en az beş yıl hizmeti bulunmak,
3) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen diğer şartları taşımak,
i) Şofor kadrosuna atanabilmek icin;
3) En az beş yıllık (B) sınıfı surucu belgesine sahip olmak,
gerekir.
Unvan değişikliği sınavı sonucu atanacaklarda aranacak şartlar
MADDE 8 ? (1) Unvan değişikliğine tÂbi kadrolara atanacaklarda aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Muhendis, kimyager kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık eğitim veren yuksek oğretim kurumlarının ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
b) Avukat kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak,
2) Avukatlık stajını yapmış olmak,
3) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
c) Kutuphaneci kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık eğitim veren yuksek oğretim kurumlarının kutuphanecilikle ilgili bolumlerinden mezun olmak,
c) Mutercim kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya dort yıllık yuksekokulların filoloji, mutercimlik, tercumanlık bolumlerinden veya ilgili diğer bolumlerden mezun olmak,
2) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında en az (B) duzeyinde başarılı olmak,
d) Programcı kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıl sureli mesleki veya teknik yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) En az bir bilgisayar programlama sistemini bildiğini belgelemek,
e) Grafiker kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya yuksekokulların grafik-tasarımla ilgili bolumlerinden birisinden mezun olmak,
f) Tekniker kadrosuna atanabilmek icin;
1) İki yıl sureli meslekî veya teknik yuksekoğretim mezunu olmak,
g) Hemşire kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte, yuksekokul veya sağlık meslek liselerinin hemşirelik bolumu mezunu olmak,
ğ) Laborant kadrosuna atanabilmek icin;
1) İlgili meslek lisesi veya yuksekokul mezunu olmak,
h) Teknisyen kadrosuna atanabilmek icin;
1) Lise dengi meslekî veya teknik eğitim oğretim veren okullardan mezun olmak,
gerekir.
UCUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme Eğitimine İlişkin Esaslar
Boş kadroların ilanı ve başvuru
MADDE 9 ? (1) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derece ve adedi, birimi ile unvanla ilgili aranılan şartlar, gorevde yukselme eğitimi veya unvan değişikliği sınav tarihlerinden en az kırk beş gun once Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile doner sermaye işletmesi personeline duyurulur. Eğitim yeri ve zamanı ile diğer hususlar ise, eğitime katılacaklara eğitim tarihinden en az on beş gun once bildirilir.
(2) Başvuru suresi en az beş iş gunu olarak belirlenir. İlan edilen kadrolar icin aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde birimine başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dÂhil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan Bakanlık personelinin, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına katılmaları mumkundur. Ancak, başvuru tarihinin son gunu ile sınav tarihi arasındaki surede yıllık izin kullanılmaz. Duyurudan once yıllık izinde bulunanlar, en gec eğitimin başlangıc tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla başvuruda bulunabilirler.
Başvuruların değerlendirilmesi
MADDE 10 ? (1) Eğitim duyurusunun yapılmasından sonra durumları aranılan niteliklere uygun olan personel, Bakanlığın internet sitesinde yer alan gorevde yukselme formunu doldurarak eğitime katılma isteklerini birimlerine bildirirler.
(2) Birim amirleri, başvuru formlarını bir hafta icinde Personel Dairesi Başkanlığına gonderir.
(3) Personel Dairesi Başkanının başkanlığında şube mudurlerinden oluşan inceleme komisyonu, birimler tarafından gonderilen başvuruların bu Yonetmelikte belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarını tespit eder. İstenilen şartlardan herhangi birini taşımadığı tespit edilen başvurular değerlendirmeye alınmaz.
(4) Gorevde yukselmeye ilişkin sekretarya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yurutulur.
Gorevde yukselme eğitimine katılamayacak personel
MADDE 11 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi ve sınavına son başvuru tarihi itibarıyla aşağıda belirtilen durumda olanlar katılamazlar.
a) Aday memur olanlar,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore memur statusunde olmayanlar,
c) Kadroları başka kurumlarda olup Bakanlıkta gecici gorevde bulunanlar,
c) Bu Yonetmelikte aranan şartları taşımadığı tespit edilen adaylar.
Gorevde yukselme eğitimi
MADDE 12 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan personelin, gorevde yukselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak gorevler icin, 13 uncu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan ortak konulardan en az 30 saat (gunde en fazla 7 saat) ve (g) bendindeki konulardan da en az 45 saat olmak uzere toplam en az 75 saat duzenlenecek gorevde yukselme eğitimi programının tamamına katılmaları şarttır. Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler suresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile ongorulen toplam surenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda duzenlenecek gorevde yukselme sınavına girebilirler.
(2) Birinci fıkrada belirtilen izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hÂllerde, eğitim suresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.
(3) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı, ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının uc katını gecemez. Uc katından az istekli bulunması hÂlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tum personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının uc katından fazla personelin başvurması hÂlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere, kadro sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hÂlinde, sırasıyla;
a) Hizmet suresi fazla olanlara,
b) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
(4) Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanlar, gorevde yukselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.
Gorevde yukselme eğitiminin konuları
MADDE 13 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:
a) T.C. Anayasası:
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve odevler,
3) Devletin temel organları.
b) Ataturk ilkeleri ve inkılÂp tarihi, ulusal guvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mevzuat,
d) Turkce dil bilgisi ve yazışma ile ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler,
f) Etik davranış ilkeleri,
g) Atanılacak gorevin alanı ve niteliği ile ilgili konular.
(2) Duzenlenecek eğitim programlarında birinci fıkranın (g) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yuzde altmışın altında olamaz.
(3) Gorevde yukselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.
DORDUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Sınavına İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme sınavı
MADDE 14 ? (1) Gorevde yukselme sınavı yazılı olarak yapılır. Sınav, Bakanlık tarafından Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılır.
Unvan değişikliği sınavı
MADDE 15 ? (1) 4 uncu maddede yer alan unvan değişikliğine tabi kadrolara, bu unvanları en az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz etmiş bulunan personelin atanması, eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına gore gercekleştirilir.
(2) Unvan değişikliği sınavları, gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yapılır.
(3) Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki gorevlere, sadece Bakanlığın kendi personeli başvurabilir.
(4) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelden doktora oğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın oğrenimle ihraz edilen gorevlere atanabilirler.
(5) Bu sınava katılacaklarda Bakanlıkta veya oğrenim durumlarıyla ilgisi olmayan gorevlerde belirli bir sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz.
Sınav kurulu
MADDE 16 ? (1) Sınav Kurulu Bakan onayı ile oluşturulur.
(2) Sınav Kurulu; bir musteşar yardımcısının veya Personel Dairesi Başkanının başkanlığında toplam beş kişiden oluşur. Aynı usulle Başkan haric her uyenin yedeği belirlenir. Sekretarya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yurutulur.
(3) Sınav Kurulunu teşkil eden uyeler gorevde yukselme sınavına alınacak personelden, oğrenim ve ihraz ettikleri unvan itibariyle daha duşuk seviyede olamazlar.
(4) Sınav Kurulunun başkan ve uyelerinin gorevde yukselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dÂhil) kan ve kayın hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu uye veya uyeler Sınav Kurulu uyeliğinden cıkartılır ve bunların yerine yeni uye veya uyeler gorevlendirilir.
(5) Sınav Kurulu uye tam sayısı ile toplanır, kararlar oy cokluğu ile alınır, cekimser oy kullanılmaz.
Sınav kurulunun gorevleri
MADDE 17 ? (1) Sınav Kurulu, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar icin 13 uncu maddeyle ongorulen, Bakanlıkca belirlenecek gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuclarının ilanı, yapılacak itirazların sonuclandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur. Bakanlık, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi icin eğitim tarihinden en az iki ay once Sınav Kurulunu bilgilendirir. Sınav Kurulu, bu fıkrada ongorulen sınav konularına ilişkin notların, gorevde yukselme suretiyle atanacaklar icin eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tabi gorevlere atanacaklar icin ise sınav tarihinden en az bir ay once, ilgili personele verilmesini sağlar. 13 uncu maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.
Sınavların ertelenmesi ve gecersiz sayılması
MADDE 18 ? (1) Yazılı sınav, deprem, sel ve benzeri doğal afetler veya soruların sınav oncesi calındığının tespiti hallerinde ertelenebilir.
(2) Sınava girecek adayın yerine başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde, ilgilinin sınavı gecersiz sayılır ve bu husus bir tutanak ile belirlenir. Ayrıca ilgili kişi hakkında da kanuni işlem yapılır.
(3) Sınavın yaptırıldığı kurum tarafından duzenlenecek bir tutanakla sınavı gecersiz sayılanlar hakkında ayrıca disiplin işlemi de uygulanır.
Sınav sonuclarının acıklanması ve itiraz
MADDE 19 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği yazılı sınavı sonucları Sınav Kuruluna intikal ettiği tarihten itibaren beş iş gunu icerisinde bu kurulca ilan edilir ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(2) İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş gunu icerisinde sınav sonuclarına itiraz edebilir. Sınav Kurulu itirazın intikalinden itibaren en gec bir ay icinde itirazla ilgili işlemleri sonuclandırarak sonucunu ilgiliye yazılı olarak bildirir.
(3) Yapılan sınavlarda hatalı soru tespit edilmesi durumunda, hatalı sorulara tekabul eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yuzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun ikinci fıkrada belirtilen sure icinde yapılan itirazlar uzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hÂlinde, sınav iptal edilir ve en kısa surede yeni sınav yapılır.
(4) Sınav kesin sonucuna ilişkin her unvan icin en yuksek puandan başlanmak uzere başarı sırasına gore hazırlanan isim listeleri, atanacakları gorevlerin belirlenmesi icin, Personel Dairesi Başkanlığına intikalinden itibaren en gec on beş gun icinde ilan edilir ve birim amirleri aracılığıyla ilgililere yazılı olarak bildirilir.
Sınav belgelerinin saklanması
MADDE 20 ? (1) Sınavda başarı gosteren adayların sınavla ilgili belgeleri ilgililerin ozluk dosyalarında, başarısız olanların sınav belgeleri ise dava acma suresinden az olmamak kaydıyla bir sonraki sınava kadar saklanır.
Sınavı kazananların değerlendirilmesi ve atanması
MADDE 21 ? (1) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanların duyurulan boş kadrolara atamaları uc ay icinde başarı sıralamasına gore yapılır.
(2) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda yuz tam puan uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Puanların eşit olması hÂlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yuksek olandan başlamak uzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;
a) 13 uncu maddenin (g) bendine ilişkin puanı yuksek olanlara,
b) Hizmet suresi fazla olanlara,
c) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
(3) Aylıksız izinde olanlar dÂhil, atanmaya hak kazandıkları kadrolara ilişkin gorevlerine mevzuatla ongorulen sure icinde başlamayanların soz konusu atanma hakları sona erer.
(4) Duyurulan kadrolardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması veya atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadrolara veya başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hÂlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına gore atamaları yapılabilir.
(5) Gorevde yukselme sınavını veya unvan değişikliği sınavını kazandığı halde atamaya yetkili makama başvurarak her ne sebeple olursa olsun atanmak istemediğini yazılı olarak bildiren personel atanma hakkını kaybeder.
(6) Sınavda başarılı olanlardan; atanma şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar ile atanma yapılıncaya kadar olan donemde atanma şartlarını kaybedenlerin sınavları gecersiz sayılır. Atamaları yapılanların ise atamaları iptal edilir.
(7) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavlarında başarılı olan adaylardan sınavına girdikleri unvana atananlar, goreve başlamadıkca bu unvanı kazanılmış hak olarak elde edemezler.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Gorev grupları arasında veya aynı grup icerisindeki gecişler
MADDE 22 ? (1) 4 uncu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentlerinde sayılan unvanlar haric olmak uzere, gorev grupları arasındaki gecişler aşağıdaki esaslar cercevesinde yapılır:
a) Aynı hizmet grubunun alt gorev grubunun kendi icinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği ozellikleri taşımak şartıyla diğer gorevlere atanmak mumkundur.
b) Gruplar arası gorevde yukselme niteliğindeki gecişler ve alt gruptan ust gruplara gecişler gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tÂbidir. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha once bulunulan gorevler ile bu gorevlerle aynı duzey gorevlere veya alt gorevlere gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tÂbi kadrolara gecişler ile bu kadrolar arasındaki gecişler, ilgili kadro icin duzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna gore yapılır.
Naklen atamalar
MADDE 23 ? (1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorev yapanlardan, bu Yonetmelikte belirtilen aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara genel hukumlere gore naklen atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde atanacaklarda bu Yonetmelikte o kadro veya unvan icin ongorulen şartlardan Bakanlıkta belli bir sure calışmış olmanın dışındaki tum şartlar aranır.
(2) Diğer personel kanunlarına tabi olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi gorevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde oğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu goruşu dikkate alınır.
Ozelleştirilen kuruluşlardan atama
MADDE 24 ? (1) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi uyarınca ilk defa yapılan atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Kazanılmış haklar
MADDE 25 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamına giren ve gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavları sonucunda atama yapılan unvanları ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır.
Hukum bulunmayan haller
MADDE 26 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelikler
MADDE 27 ? (1) 22/3/2006 tarihli ve 26116 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dış Ticaret Musteşarlığı Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği ile 15/11/1998 tarihli ve 23524 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dış Ticaret Musteşarlığı Programcı ve Cozumleyici Kadrolarına Yapılacak Atamalara İlişkin Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Bakanlıkta gecen hizmet suresi
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmelikte belirtilen Bakanlıkta belli bir sure hizmeti bulunma koşulunda; 637 sayılı Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname gereği mulga Dış Ticaret Musteşarlığı, Hazine Musteşarlığından Bakanlığa devredilen Teşvik ve Uygulama Genel Mudurluğu ve Yabancı Sermaye Genel Mudurluğu ile mulga İhracatı Geliştirme Etud Merkezinden Bakanlığa devredilen personelin ilgili kurumlarda gecen hizmet sureleri Bakanlıkta gecmiş sayılır.
Oğrenim duzeyi
GECİCİ MADDE 2 ? (1) 18/4/1999 tarihinde gorevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki veya uc yıllık yuksekoğrenim gorenler, diğer şartlara sahip oldukları takdirde 7 nci maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim gormuş kabul edilirler ve bu tarihte Bakanlıkta bulunan personel hakkında, gorevde yukselme sınavına tÂbi olarak atanılacak unvanlar itibarıyla belirlenmiş bulunan oğrenim duzeylerinin bir alt oğrenim duzeyi uygulanır.
Yururluk
MADDE 28 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 29 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Ekonomi Bakanı yurutur.