MADDE 1 ? 6/5/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 5 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerine gore;
a) Ulke genelinde alanlar itibarıyla oğretmen dağılımında denge sağlanması, alanlar itibarıyla oğretmen norm kadro sayıları esas alınarak oğretmen ihtiyacının karşılanabilirliği oranının eşit duzeyde tutulması,
b) Atama ve yer değiştirmelerde eğitim kurumlarında alanlar itibarıyla boş norm kadro bulunması,
c) Yer değiştirmelerde oğretmenin hizmet puanına gore işlem yapılması,
c) Oğretmenliğe ilk defa atanacaklarda, oğretmenlik icin Kamu Personel Secme Sınavından alınan ve Bakanlıkca alanlar itibarıyla belirlenen puan ustunluğu,
d) Acıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla oğretmenliğe atanacaklarda oğretmenlikteki hizmet suresi oncelikli olmak uzere memuriyetteki hizmet suresi,
e) Acıktan ilk atama, kurumlar arası ilk atama ve kurum ici ilk atama yoluyla oğretmenliğe atanacaklarda Devlet memuriyetindeki hizmet suresi esas alınır.
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 12 ? (1) Oğretmen kadrolarına atama ceşitleri şunlardır:
a) İlk atama
b) Acıktan ve kurumlar arası yeniden atama
c) Acıktan ilk atama, kurum ici ve kurumlar arası ilk atama
c) Millî sporcuların ataması
d) Bedensel engellilerin ataması
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ?Aday? ibaresi ?Aday veya asıl? olarak, ?adaylığı kaldırılmadan? ibaresi ?adaylığı kaldırılmadan veya kaldırıldıktan sonra? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 13 ? (1) Kamu Personel Secme Sınavına katılmış ve bu sınavda Bakanlıkca belirlenen taban puan ve uzerinde puan almış olmaları kaydıyla;
a) Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarındaki oğretmen kadrolarına ilk defa atanacaklar,
b) Ozel oğretim kurumlarında gorev yapanlardan Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarına ilk defa oğretmen olarak atanacaklar,
c) Vakıf veya ozel universitelerde gorev yapanlardan Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarına ilk defa oğretmen olarak atanacaklar,
c) Aday Devlet memuru olarak hÂlen Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorev yapanlar ile oğretmen veya Devlet memuru olarak gorev yapmakta iken adaylığı kaldırılmadan kendi istekleriyle bu gorevlerinden ayrılanlar ya da adaylık doneminde başarısız olmaları nedeniyle gorevine son verilenler,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarında kanun veya kanun hukmunde kararnameler kapsamında sozleşmeli memur statusunde calışanlardan ilk defa oğretmenliğe atanacaklar
ilk atama kapsamında başvuruda bulunabilirler.
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 15 ? (1) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarında hÂlen asıl memur olarak gorev yapanlar ile Devlet memuru olarak calışmakta iken gorevlerinden ayrılanlar, bu kapsamda başvuruda bulunabilirler.
(2) Bu madde kapsamında başvuruda bulunacakların atamalarında esas alınacak hizmet surelerinin hesabında, Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen Devlet memuru olarak gecirilen hizmet sureleri esas alınır.
(3) Bu madde kapsamında atamaya esas alınacak hizmet surelerinin hesabında, askerlik dÂhil aylıksız izinli olarak gecen hizmet sureleri dikkate alınmaz.
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin ucuncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 17 ? (1) Oğretmen kadrolarında adaylığı kaldırıldıktan sonra Bakanlık merkez ve taşra teşkilÂtında diğer hizmet sınıflarındaki gorevlere atananlardan yeniden oğretmenliğe atanmak isteyenlerde, başvuru tarihi itibarıyla oğretmenlik dışındaki gorevlerde en az uc yıl sureyle calışmış olmaları şartı aranır. Genel idare hizmetleri yonetim gorevlerinde bulunanlarda uc yıllık sure şartı aranmaz.
(2) Birinci fıkrada belirtilenlerin atamaları zamana bağlı olmadan yapılabilir. Zorunlu calışma yukumluluğu bulunanların atamaları, zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına yapılır.
(3) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki hizmet sınıflarında gorevli olup oğretmenliğe ilk defa atanacakların durumu, istekleri ve tercihleri doğrultusunda bu Yonetmeliğin 13 uncu veya 15 inci maddesi kapsamında değerlendirilir.
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesinin ucuncu fıkrasının (a) bendinde yer alan ?% 7'si? ibaresi ?% 1'i? olarak değiştirilmiş, (b) bendi yururlukten kaldırılmıştır
MADDE 18 ? (1) Oğretmen atamalarında; oğretmenliğe ataması uygun gorulmeyenler ile herhangi bir şekilde gorevine son verilen veya meslekten cıkarılanlardan bu işlemin durdurulmasına ya da iptaline ilişkin olarak haklarında yargı kararı verilenlere ve sağlık nedeniyle oğretmenlik dışında başka bir goreve atananlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazananlara oncelik verilir.
(2) İl millî eğitim mudurlukleri, il ici ve iller arası yer değiştirmeler ile emeklilik ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan oğretmen ihtiyacını goz onune alarak oncelikle oğretmen istihdamında gucluk cekilen yerler ile mahalli imkÂnlarla ihtiyacı karşılanamayan ya da en fazla oğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarından başlanmak suretiyle atama yapılması istenilen alanlar ve eğitim kurumlarını tespit ederek Bakanlığa bildirir.
(3) Bakanlığa atama izni verilen oğretmen kadrolarından;
a) % 7'si bu Yonetmeliğin 14 uncu maddesi,
b) % 3'u bu Yonetmeliğin 15 inci maddesi
kapsamında yapılacak atamalar icin ayrılır.
(4) Ucuncu fıkrada sayılanlara ayrılan kontenjanın dışında kalan kontenjan 13 uncu madde kapsamında yapılacak atamalar icin ayrılır.
(5) Bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesi kapsamında beden eğitimi alanı icin belirlenen kontenjanın % 10'u millî sporcuların beden eğitimi oğretmenliğine atanmaları icin ayrılır.
(6) İl millî eğitim mudurluklerinin tespitleri de dikkate alınarak atama yapılacak alanlar, atama ceşitleri ile kontenjanlar Bakanlıkca belirlenir.
(7) Atama ceşitlerine ve alanlara gore belirlenen kontenjandan daha az sayıda başvuru olması durumunda artan kontenjan, oğretmen ihtiyacı cercevesinde diğer atama ceşitlerine ve alanlara aktarılabilir.
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?15,? ibaresi ile (d) ve (e) bentleri yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 21 ? (1) Bu Yonetmeliğin 13, 15, 16 ve 17 nci maddeleri kapsamında oğretmenliğe atanmak uzere başvuruda bulunacaklardan aşağıdaki belgeler istenir:
a) Lisans diploması veya mezuniyet gecici belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği,
b) Orta Oğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans, pedagojik formasyon, ilkoğretim sınıf oğretmenliği ya da İngilizce oğretmenliği icin İngilizce Oğretmenliği Sertifikası programlarından birini tamamladığına ilişkin belge veya kurumca onaylı orneği,
c) Yurt dışındaki universitelerden mezun olanlar bakımından diploma denklik belgesi,
c) Felsefe bolumu mezunlarından; 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji aldığına, sosyoloji bolumu mezunlarından ise 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belge,
d) Acıktan ilk atama yoluyla atanacaklardan hizmet belgesi veya kurumca onaylı orneği ile Sosyal Guvenlik Kurumundan emekli olmadığına dair yazılı beyanı (Devredilen Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur),
e) Kurumlar arası ilk atama yoluyla atanacaklardan hizmet belgesi veya kurumca onaylı orneği,
f) Millî sporculardan ilgili mevzuatına gore millî sporcu unvanını kazandığına dair belge veya kurumca onaylı orneği.
(2) Bu Yonetmeliğin 14 uncu maddesi kapsamında oğretmenliğe atanmak uzere başvuruda bulunacaklardan aşağıdaki belgeler istenir:
a) Kurumlar arası yeniden atanmak uzere başvuruda bulunanlardan en son calıştığı kurumdan alacağı hizmet belgesi veya kurumca onaylı orneği,
b) Acıktan atanmak uzere başvuruda bulunanlardan Bakanlıkca duzenlenmiş en son atama kararname orneği ile Sosyal Guvenlik Kurumundan (Devredilen Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur) emekli olmadığına ilişkin belge veya kurumca onaylı orneği.
(3) Oğretmenliğe başvurularda ayrıca; T. C. kimlik numarası, adli sicil yazılı beyanı, sağlık durumu yonunden oğretmenlik yapmasına engel bir hÂlin olmadığına dair yazılı beyanı, askerlik durumuna ilişkin yazılı beyanı, oğretmenlik icin yapılan Kamu Personel Secme Sınavı sonuc belgesine gore alanlar itibarıyla belirlenen taban puanın uzerinde puan aldığına ilişkin beyanı esas alınır.
(4) Oğretmenlik başvurularında bu madde kapsamında istenen belgelerin ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınarak elektronik başvuru sayfasına yansıtılması hÂlinde buna ilişkin belgeler ayrıca istenmez.
(5) Oğretmenlik başvurularında adli sicil kaydı bulunanlardan sabıka sorgulama belgesi ile buna ilişkin mahkeme kararı istenir.
(6) Beyana dayalı bilgiler, teknik alt yapısı hazır olan ilgili kurum ve kuruluşlardan elektronik ortamda teyit edilir. Kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgeler ile adayın beyanı arasında celişki olduğu tespit edilenlerin durumu değerlendirildikten sonra başvuruya engel hÂli olmadığına karar verilenlerin başvurusu kabul edilir. Gerekli şartları taşımadığı tespit edilenlerin başvurusu reddedilir, ataması yapılmış ise ataması iptal edilir.
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yururlukten kaldırılmış, beşinci fıkrasında yer alan ?14 uncu ve 15 inci maddelerine? ibaresi ?14 uncu maddesine? olarak ve yedinci fıkrasında yer alan ?14 uncu ve 15 inci maddeleri? ibaresi ?14 uncu maddesi? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 22 ? (1) Bu Yonetmelikte aranan genel ve ozel şartları taşıyanlardan oğretmenlik icin başvurusu kabul edilenlerin atamaları bu Yonetmeliğin;
a) 13 uncu maddesi kapsamındakilerin atamaları Kamu Personel Secme Sınavında oğretmenliğe atamaya esas alınan puan ustunluğu,
b) 14 uncu maddesi kapsamındakilerin atamaları oğretmenlikteki veya yuksekoğretim kurumlarındaki hizmet suresi fazla olana oncelik verilmek suretiyle memuriyetteki hizmet sureleri,
c) 15 inci maddesi kapsamındakilerin atamaları memuriyetteki hizmet sureleri, esas alınarak atama ceşitlerine gore alanlar itibarıyla belirlenen kontenjan sınırlılığında tercihleri de dikkate alınarak yapılır.
(2) 16 ncı madde kapsamında yapılacak millî sporcuların atamaları, ilgili mevzuatına gore Genclik ve Spor Genel Mudurluğunce belirlenen oncelik sırası esas alınarak kontenjan sınırlılığında yapılır.
(3) Bedensel engelli adayların ataması ilgili mevzuatına gore yapılacak sınav başarı sıralamasına gore yapılır.
(4) Oğretmenlik başvurusu kabul edilenlerin atamaları, eğitim kurumlarına yapılır. Atamalar, başvuruların sona erdiği tarihten itibaren en gec beş iş gunu icinde gercekleştirilir.
(5) Bu Yonetmeliğin 14 uncu ve 15 inci maddelerine gore oğretmenliğe atanacaklar istemeleri hÂlinde Kamu Personel Secme Sınavına girmek kaydıyla 13 uncu madde kapsamında da başvuruda bulunabilirler. Bu şekilde başvuruda bulunanların durumları, bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesi kapsamında başvuruda bulunanlarla birlikte değerlendirilir. Ancak bu durumda bulunanların, oğretmenlik başvurularında oğretmenlikteki ya da memuriyetteki hizmet surelerine veya Kamu Personel Secme Sınavı sonuclarına gore atama ceşitlerinden yalnızca birini tercih etmeleri gerekmektedir.
(6) Bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesi kapsamında aynı alana atanacakların Kamu Personel Secme Sınavında almış oldukları puanların eşit olması durumunda ataması yapılacak adayın seciminde; sırasıyla eğitim bilimleri testindeki doğru cevap sayısı fazla olana, bunun da eşit olması durumunda Kamu Personel Secme Sınavında sırasıyla genel kultur ve genel yetenek testlerindeki doğru cevap sayısı fazla olana oncelik verilir, bununla da eşitliğin bozulmaması durumunda atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir.
(7) Bu Yonetmeliğin 14 uncu ve 15 inci maddeleri kapsamında atanacakların hizmet surelerinin eşit olması hÂlinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir.
(8) Atamalarda; ilk atama kapsamında yapılan atamaların alanlar itibarıyla taban puanları ile diğer atama ceşitlerine gore oluşan atama sonucları, atamaların yapıldığı tarihten itibaren en gec beş gun icinde Bakanlığın internet sayfasında yayınlanır. Yayınlanma suresi beş iş gununden az olamaz. Atama kararnameleri atamaların yapıldığı tarihten itibaren en gec beş iş gunu icinde valiliklere elektronik ortamda gonderilir.
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 35 inci maddesinin dorduncu fıkrasında yer alan ?14 ve 15 inci maddeleri? ibaresi ?14 uncu maddesi? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 35 ? (1) Oğretmenler, sağlık, eş ve oğrenim durumu ozurleri nedeniyle ozur gereklerinin karşılanabileceği yerlere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Ancak bu ozurler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet gerekleri ile ozur durumlarının birlikte karşılanması temelinde değerlendirilir.
(2) İl icinde ve iller arasında yapılacak ozur durumuna bağlı yer değiştirmelere ilişkin duyuru ve başvuruları birlikte alınır. Yer değiştirme suretiyle atamalar, oğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğu esas alınarak yapılır.
(3) Ozur durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan oğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır. Aday oğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.
(4) Bu Yonetmeliğin 14 ve 15 inci maddeleri kapsamında oğretmenliğe atananların, ozur durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi icin son olarak atandıkları gorev yerlerinde en az bir yıl sureyle gorev yapmış olmaları gerekir.
(5) Ozur durumundan yer değişikliği işlemlerinde; ilce teşkilatı bulunmayan il merkezleri ve bu illerin diğer ilceleri, buyukşehir belediyesi statusunde olan illerin ilceleri, beldeler ve koylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği yapılabilecektir. Bu yerleşim yerlerinin icindeki eğitim kurumları arasında ozur durumundan yer değişikliği yapılmaz.
(6) İl ici ve iller arasında herhangi bir nedenden dolayı gorev yeri değiştirilen oğretmenlerin, atamalarının yapıldığı tarihten sonra ortaya cıkan ozur durumları haric olmak uzere aynı yer değiştirme doneminde ozur durumundan yer değiştirme istekleri dikkate alınmaz. Bu durumda bulunan oğretmenler, takip eden yılın ozur durumuna bağlı yer değiştirme doneminde ozur durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(7) Her ikisi de oğretmen olan eşlerden istemeleri hÂlinde birinin sağlık durumu ya da olağanustu hÂllere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunun uygun bulunması durumunda her ikisinin yer değişikliği başvurusu birlikte alınır ve atamaları aynı kapsamda değerlendirilir.