4 Eylul 2012 SALIResmî GazeteSayı : 28401
YONETMELİK
İcişleri Bakanlığından:
POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI GUVENLİK BİLİMLERİ FAKULTESİ
GİRİŞ VE EĞİTİM-OĞRETİM YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 17/8/2008 tarihli ve 26970 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Polis Akademisi Başkanlığı Guvenlik Bilimleri Fakultesi Giriş ve Eğitim-Oğretim Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h), (o) ve (v) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (aa) bendi eklenmiştir.
?h) Donem: Derslerin başlamasından, derslerin kesilmesine kadar gecen sureyi,?
?o) Kredi: Fakultede okutulan dersler icin belirlenen değeri ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) değerini,?

?v) Oğrenci Secme Sınavı: Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavını,?
?aa) Yıl Sonu Sınavları: Butunleme, Not Yukseltme ve Ek sınavı,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) İhtiyac halinde lise ve dengi okulları mezunları,?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 6 ? (1) Personel Dairesi Başkanlığı ile koordineli olarak tespit edilen ve Polis Koleji oğrencileri tarafından tamamlanamayan fakulte kontenjanı, lise ve dengi okulları mezunlarına ayrılır.
(2) Yabancı uyruklu oğrencilerin sayısı her ulke icin yılda, ikisi Uluslararası Guvenlik Bilimleri Bolumu oğrencisi olmak uzere en fazla yedi oğrenci ile sınırlıdır. Ancak; Bakan bu sayıları ayrı ayrı bir katına kadar artırmaya yetkilidir.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c), (d) ve (ğ) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?c) Polis Koleji, lise ve dengi okulları bitirenler icin, sınavın yapıldığı yılın 1 Ekim (dahil) tarihi itibarıyla 22 yaşından gun almamış olmak, (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş duzeltmelerinde onceki yaşa gore işlem yapılır),
d) Erkekler icin 167 cm, bayanlar icin 165 cm'den kısa boylu olmamak ve herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın, beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,?

?ğ) Lisans eğitimine alınacak lise ve dengi okulları bitirenler icin Oğrenci Secme Sınavında, Yonetim Kurulunca tespit ve ilan edilecek taban puan ve uzerinde puan almış olmak, Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin cocukları ile Turk Silahlı Kuvvetleri personeli şehit, muharip ve malul gazi cocukları icin ise, Yonetim Kurulunca ilan edilen puan turunden, tespit ve ilan edilecek taban puanın en az % 90'ını almış olmak,?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin cocuklarından Genel Mudurlukce, Turk Silahlı Kuvvetleri personeli şehit, muharip ve malul gazi cocuklarından ise Genelkurmay Başkanlığınca duzenlenecek olan şehitlik, vazife malulluk, muharip ve malul gazilik belgesi istenir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?d) Yazılı Sınav Komisyonu: Komisyon Başkanı, 2 rutbeli personel ve 2 oğretim uyesinden oluşur.
e) Sınav Değerlendirme Komisyonu: Komisyon Başkanı, 2 rutbeli personel ve 2 oğretim uyesinden oluşur.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Yazılı sınav, test olarak yeterlilik ve yarışma sınavı şeklinde yapılır. Sınavda adaylara sayısal ve sozel olmak uzere beş şıklı coktan secmeli toplam 100 soru sorulur. Sozel bolumde; Yabancı Dil 15, Turkce 30, Coğrafya 6, Genel Tarih 7, Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 5 ve Genel Kultur 7 adet soru olmak uzere toplam 70 soru sorulur. Sayısal bolumde ise; Matematikten 30 soru sorulur. Yabancı dil soruları İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak uzere uc ayrı grupta sorulur.''
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(5) Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin cocukları ile Turk Silahlı Kuvvetleri personeli şehit, muharip ve malul gazi cocuklarından, fakulteye girmek isteyenler, giriş koşullarını taşımaları ve cinsiyet ayrımı gozetmeksizin yazılı sınavda o yıl alınan en yuksek puanın en az yarısı kadar puan almaları kaydıyla, o yıl yazılı sınavla alınacak toplam oğrenci kontenjanının % 5'i oranında başarı sırasına gore kesin başarı listesine dahil edilir.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci ve ucuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Gecici kayıt sırasında, Fakulteye giremeyecekleri anlaşılan, başarı listesinin ilanından en gec beş gun icerisinde Dekanlığa başvuruda bulunmayan veya ayrılan adayların yerine yedek adaylar sırası ile cağrılır. Cağrılan yedek aday, cağrı tarihinden en gec uc gun icinde Dekanlığa bizzat muracaat etmek zorundadır. Bu sure icinde muracaat etmeyen adaylar, mazeretleri ne olursa olsun haklarını kaybetmiş sayılırlar. Fakulte eğitim oğretiminin başlangıc tarihinden sonra kontenjan doldurulmamış dahi olsa yedek aday cağrılmaz.
(3) Fakulteye gecici kaydı yapılan oğrencilerin, tum iaşe, ibate ve sağlık giderleri Başkanlıkca karşılanır. Bu oğrencilerin Fakulteden ilişik kesme işlemleri Dekanlıkca yapılır.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin ucuncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki dorduncu fıkra eklenmiştir.
?(1) Yabancı uyruklu oğrencilerin Fakulte eğitim ve oğretimine tabi tutulmaları icin Dekanlıkca Turkce dil yeterlilik sınavı yapılır. Sınav sonucunda Turkce dil seviyelerinin yeterli olduğu belirlenenler Fakulte oğretimine başlatılır, başarısız olanlar ise bir eğitim oğretim yılı sureyle Turkce hazırlık eğitimine tabi tutulurlar. Turkce hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayanlar Fakulte oğretimine başlatılır.
(2) Hazırlık eğitimine alınan yabancı uyruklu oğrencilerin Turkce dil yeterliliği alabilmeleri icin kur gecme sınavlarında başarılı olmaları gerekir. Ancak eğitim oğretim yılı icerisinde Turkce dil yeterliliği alamayan hazırlık sınıfı oğrencilerine Başkanlık tarafından belirlenen sure kadar ek dil eğitimi verilir ve bu sure icerisinde de yapılan sınavlarda başarısız olanlar ile eğitim oğretim yılı icerisinde yapılan kur sınavlarında Turkce hazırlık oğrenimlerini tamamlayamayacağı anlaşılanların ilişikleri kesilerek durumu ilgili ulke makamlarına bildirilir.?
?(4) Yabancı uyruklu oğrenciler, Turk oğrencilere uygulanan kurallara uymakla yukumludurler.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Fakultede, kolej, lise ve dengi okulları bitirenler icin lisans, yabancı uyruklu oğrenciler icin hazırlık ve lisans eğitimi yapılır.''
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Sınavlar, oğretim elemanının ders yuku ve oğrencilerin sayısı da dikkate alınarak, uygulamalı, yazılı, test, sozlu, odev veya proje şeklinde yapılabilir. Burada sayılan sınav usulleri birlikte de uygulanabilir. Ancak, donem sonu sınavları teorik derslerde yazılı veya test, uygulamalı derslerde uygulamalı olarak yapılır. Sınavlar, ilgili ders oğretim elemanlarından oluşturulacak komisyonlar tarafından yapılabilir. Hangi sınavların komisyon tarafından yapılacağı, ilgili anabilim dalı ve bolum başkanları goruşu alınarak Yonetim Kurulu tarafından belirlenir. Sınavın ne şekilde yapılacağı ve hangi sınavın ne oranda değerlendirmeye katılacağı dersin oğretim elemanı tarafından, komisyon oluşturulan sınavlar icin ise Dekanlıkca oluşturulan ilgili komisyon tarafından, sınav haftasının başlamasından en az iki hafta once gerekcesiyle birlikte Dekanlığa yazılı olarak bildirilir. Değerlendirmeye katılan notlar, oranları olcusunde toplanarak tek bir not olarak verilir.''
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (c) bendi eklenmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Kredili derslerde başarı notu: Kredili derslerde, oğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında ?bağıl değerlendirme sistemi? kullanılır. Bağıl değerlendirme sisteminin uygulanmasına ilişkin esaslar Başkanlık tarafından cıkarılacak bir yonerge ile belirlenir. Kredili dersler icin kullanılacak başarı harfleri ve ağırlık katsayıları aşağıda belirtilmiştir:
Başarı Harfi Ağırlık Katsayısı
AA 4.00
BA 3.50
BB 3.00
CB 2.50
CC 2.00
DC 1.50
DD 1.00
F 0.00
DZ: Devamsız
GR: Mazeretli Sınava Girmeme
MU: Muaf?
?c) DZ notu donem sonunda 0 puan ile F notuna, MU notu donem sonunda 100 puan ile AA notuna donuşur.?
?(2) Fakultede okutulan butun derslerde oğrencinin gecmesi icin, donem sonu sınavında almak zorunda olduğu notu, butunleme ve mazeret sınavlarında da alması gerekir. Ancak bu sınavlardan 85 ve uzeri not alan oğrencilerin ortalamalarına karşılık gelen harf notu en az DD olarak belirlenir. Ek sınavda alınan not ise ham başarı notu yerine gecer ve harf notu oğrencinin dahil olduğu grubun başarı durumuna gore belirlenir.?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 39 uncu maddesinin başlığı ?Doğrudan sınıf gecme, doğrudan sınıfta kalma kriterleri ile yılsonu sınavları? şeklinde, aynı maddenin dorduncu, altıncı, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu fıkraları ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(4) Not yukseltme sınavları: Bir oğrencinin not yukseltme sınavına girebilmesi icin, en fazla uc F notu olması ve butun dersler yıl sonu not ortalaması 1.20 ile 2.00 arasında (1.20 dahil, 2.00 haric) olması gerekir. Bu oğrenciler DD ve DC notu aldıkları derslerden istedikleri kadarını secerek not yukseltme sınavına girerler. Oğrenciler hangi derslerden not yukseltme sınavına girmek istediklerini, yılsonu başarı durumlarının ilanından itibaren uc gun icerisinde Eğitim-Oğretim Şube Mudurluğune bildirirler. Not yukseltme sınavından alınan not, o dersten donem sonu sınavında alınan nottan duşukse değerlendirmeye alınmaz.?
?(6) Butunleme ve not yukseltme sınavları sonucunda butun dersler yılsonu not ortalaması 2.00 veya uzerine cıkartan oğrenciler, uc dersten fazla F notu bulunmamak kaydıyla sınıfını gecer.?
?(8) Butunleme ve not yukseltme sınavları sonucunda butun dersler yılsonu not ortalaması 2.00 veya uzerine cıkarmasına rağmen ucten fazla F notu alan oğrenci sınıfta kalır.
(9) Butunleme ve not yukseltme sınavı sonucunda butun dersler yılsonu not ortalaması 2.00 veya uzeri olan, en fazla uc dersten F notu almış oğrenciler borclu olarak bir ust sınıfa gecerler. Borclu olarak ust sınıfa gecen oğrenci ust sınıfın butun derslerinden başarılı olması halinde borclu olduğu derslerden başarılı olamasa dahi bir ust sınıfa borclu olarak devam eder. Borclu gectiği sınıfta borclu dersleri de dÂhil dorduncu bir dersten başarısız olan oğrenci sınıfta kalmış sayılır. Bu durumdaki oğrencilerden onceki sınıflarda yıl kaybı olanların doğrudan Fakulteden ilişikleri kesilir.
(10) Ek sınav: Butunleme ve not yukseltme sınavı sonucunda butun dersler yıl sonu not ortalaması 2.00 veya uzeri olan ancak borclu olduğu dersler de dahil olmak uzere en fazla uc dersten F notu olan dorduncu sınıf oğrencilerine ek sınav hakkı tanınır. Ek sınav sonucunda başarısız olan oğrenci ilgili ders/derslerden kalır. Ek sınav sonucunda başarısız olan ve o dersten kalan oğrencilerin eğitim oğretimine bir yıl sure ile ara verilir. Oğrenciler ara verdiği surede, bu ders/derslerle ilgili donemdeki tum sınavlara katılmak ve başarılı olmak zorundadır. Eğitim-oğretimine ara verilen oğrencinin, ara verilen suredeki (sağlık giderleri haric) iaşe, ibate ve diğer ihtiyacları devletce karşılanmaz.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 41 ? (1) Sınav sonucları, Başkanlıkca onaylanan takvimde belirtilen tarihler arasında İnternet uzerinden bilgisayar programına girilir. Oğretim elemanları notların girilmesinin ardından sınav evraklarını Eğitim Oğretim Şube Mudurluğune teslim etmek zorundadırlar. Notlar, tum oğretim elemanlarının not giriş işlemlerinin tamamlanmasından ve sınav evraklarının teslim edilmesinden sonra Dekanlıkca toplu olarak İnternet uzerinden bilgisayar programı vasıtasıyla ilan edilir. Yıl icerisinde yapılan sınav sonucları, oğrenci tarafından herhangi bir tebligata gerek kalmaksızın takip edilmek zorundadır.
(2) Sınav sonuclarının İnternet uzerinden bilgisayar programına zamanında girilmesinden ve sınav evraklarının zamanında tesliminden ilgili dersin oğretim elemanı sorumludur.
(3) Sınav kÂğıtları, sınav doneminin bitiminden itibaren bir yıl sureyle dava konusu olmuşsa davanın kesin karara bağlanmasına kadar ilgili birimde saklanır ve bu surenin bitiminde tutanakla imha edilir.''
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
?(1) Sınav sonuclarına sadece maddi hata yonunden yapılacak itirazlar, sınav sonucunun ilanından itibaren en gec 48 saat icinde oğrenciler tarafından, İnternet tabanlı bilgisayar programı uzerinden Dekanlığa yapılır. İtirazlar Dekanlıkca belirlenecek olan komisyonlar tarafından 72 saat icerisinde maddi hata yonunden incelenerek sonuclandırılır ve sonuclar Dekanlığa yazılı olarak bildirilir.?
MADDE 18 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 19 ? Bu Yonetmelik hukumlerini İcişleri Bakanı yurutur.