10 Ekim 2012 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 28437
YONETMELİK
Karar Sayısı : 2012/3697
Ekli ?İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik?in yururluğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 16/8/2012 tarihli ve 21159 sayılı yazısı uzerine, 17/6/1982 tarihli ve 2684 sayılı İlkoğretim ve Ortaoğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Oğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanunun 14 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 10/9/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.
İLKOĞRETİM VE ORTAOĞRETİM KURUMLARINDA PARASIZ YATILILIK, BURS
VE SOSYAL YARDIMLAR YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 26/5/2008 tarihli ve 2008/13763 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yonetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ilkoğretim ve? ibaresi ?ortaokul veya imam-hatip ortaokulları ile? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ilkoğretim ve? ibaresi ?ortaokul veya imam-hatip ortaokulları ile? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Burslu oğrenci: Bu Yonetmelik hukumlerine gore, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu ile ortaoğretim okullarında burslu okumayı sınavla hak eden oğrenciyi,?
?c) Kurum: Bakanlığa bağlı resmî ve orgun eğitim-oğretim yapılan ortaokul veya imam-hatip ortaokulları ile ortaoğretim okullarını,?
?e) Parasız yatılı oğrenci: Bu Yonetmelik hukumlerine gore ortaokul ve imam-hatip ortaokulunda sınavsız, ortaoğretimde ise sınavla veya sınavsız olarak parasız yatılı okumayı hak eden oğrenciyi,?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?İlkoğretim ve ozel eğitim ilkoğretim okullarında? ibaresi ?Ortaokul veya imam-hatip ortaokulu ile ozel eğitim ortaokullarında? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ilkoğretim okulu? ibaresi ?ortaokul veya imam-hatip ortaokulu? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ilkoğretimin 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıfları? ibaresi ?ortaokul veya imam-hatip ortaokulu? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin dorduncu fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Okul bulunmayan yerleşim birimlerinde bulunan zorunlu oğrenim cağındaki cocuklar, sınavsız olarak yatılı bolge ortaokullarına alınır ve oğrenimlerini bu okullarda tamamlar. Bu okulları tamamlayan parasız yatılı oğrencilerden, başarı derecesine gore Bakanlıkca tespit edilecek kontenjan kadarı,
b) Zihinsel engelliler dışındaki ozel eğitim gerektiren oğrencilerden oğrenim gordukleri ortaokul veya imam-hatip ortaokulu ile ozel eğitim ortaokulunu tamamlayan, başarı derecesine gore engellerine uygun,?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?İlkoğretim okullarının 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıflarına? ibaresi ?Ortaokul veya imam-hatip ortaokuluna? şeklinde ve ucuncu fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul veya imam-hatip ortaokulu bulunmayanlar icin, bu okulların bulunmadığına dair il veya ilce milli eğitim mudurluklerinden alınmış belge,?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Ortaokul veya imam-hatip ortaokulu ile ozel eğitim ortaokulunu parasız yatılı olarak tamamladığına dair oğrenim belgesi,?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?İlkoğretim okullarında burslu ve? ibaresi ?Ortaokul ve imam-hatip ortaokulu ile? şeklinde ve ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?İlkoğretim okullarında? ibaresi ?Ortaokul veya imam-hatip ortaokullarında? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ?İlkoğretim? ibaresi ?Ortaokul veya imam-hatip ortaokulu? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve ikinci fıkrasında yer alan ?ilkoğretimi? ibaresi ?ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu? şeklinde değiştirilmiştir.
?(1) Son sınıf oğrencilerinden, okulu bitirenlerin ve ortaoğretim kurumlarının son sınıfında beklemeli duruma duşenlerin bursları, ders yılının sona erdiği tarihi takip eden aybaşında kesilir. Ancak, ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu tamamlayan oğrencilerin bursları, resmî ve orgun ortaoğretim kurumlarında da devam eder. Ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu burslu olarak tamamlayan oğrencilerden resmî ve orgun ortaoğretim kurumlarına kayıt yaptıranlar burslu olduklarını bu kurum mudurluklerine beyan ederler. Bu oğrencilerin burs nakilleri elektronik ortamda gercekleştirilerek ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu tamamladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren bu kurum mudurluklerince odenir.?
MADDE 13 ? Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın goruşu alınarak hazırlanan bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 14 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.