9 Kasım 2012 CUMAResmî GazeteSayı : 28462
YONETMELİK
İcişleri Bakanlığından:
POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZLERİ GİRİŞ YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 7/5/2008 tarihli ve 26869 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasından (f) bendinde yer alan ?Yapıldığı takdirde intibak eğitimini de kapsayacak şekilde,? ibaresi yururlukten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki (s) bendi eklenmiştir.
?s) Polislik mesleğine hazırlık/intibak eğitimi: Başkanlıkca belirlenen sure ve program dahilinde yaptırılan hazırlık eğitimini,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Adayların POMEM'lere sevkinin planlanması

MADDE 14 ? (1) Başarı sırasına gore adayların POMEM mudurluklerine sevk planlaması Başkanlıkca yapılır.
(2) Planlama sonucları adaylara duyurulmak uzere il emniyet mudurluklerine gonderilir. Ayrıca, elektronik ortamda planlama sonucları duyurulur.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Gecici kayıt ve polislik mesleğine hazırlık eğitimi
MADDE 15 ? (1) POMEM mudurluklerine, kesin başarı listesine gore planlanmış asıl adayların gecici kayıtları yapılır. Gecici kayıtlara başvuru, bizzat adayın kendisi tarafından polislik mesleğine hazırlık eğitiminin başlayacağı gunun mesai bitimine kadar yapılır.

(2) Gecici kayıtları yapılan oğrenci adayları polislik mesleğine hazırlık eğitimine tabi tutulur. Bu eğitimi başarıyla tamamlayamayanlar kesin kayıt hakkını kaybeder.
(3) Gecici kaydı yapılan adaylara polislik mesleğine hazırlık eğitimi suresi icerisinde POMEM mudurlukleri tarafından Sağlık Yonetmeliği hukumlerine gore sağlık kurulu raporları aldırılır. Sağlık kurulu raporları incelenmek uzere Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına gonderilir. İlgili daire başkanlığı inceleme sonucuna gore raporunda eksiklik gorulen adayların eksikliklerini tamamlatır. Gerekirse oğrenciyi yeniden muayene edebilir veya ettirebilir. Sağlık Yonetmeliğine gore POMEM oğrencisi olup olamayacağına ilişkin karar verir ve bu kararı, gereği yapılmak uzere Başkanlığa bildirir.
(4) Polislik mesleğine hazırlık eğitimi başlangıcından itibaren adayların guvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları POMEM mudurluklerince yaptırılır. Yapılan guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile ilgili sonuclar POMEM mudurluklerince değerlendirilerek karara bağlanır.
(5) Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca "POMEM OĞRENCİSİ OLAMAZ" kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanın teklifi Genel Mudurun onayı ile kesilir ve POMEM mudurluklerine gereği yapılmak uzere bildirilir.
(6) Polislik mesleğine hazırlık eğitimi suresince adayların iaşe ve ibateleri POMEM mudurluğunce karşılanır.

(7) Polislik mesleğine hazırlık eğitimi suresince disiplin sucu işleyen adayların işlemleri ilgili mevzuat hukumlerine gore yapılır.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yedek aday cağırma
MADDE 16 ? (1) POMEM'e giremeyecekleri anlaşılanlar ile idarece verilen sure icerisinde muracaat etmeyen adaylar haklarını kaybetmiş sayılırlar ve bu adayların gecici kayıtları yapılmaz. Gecici kaydı yapılmayan, polislik mesleğine hazırlık eğitiminin başladığı gunun mesai bitimine kadar başvuruda bulunmayan, POMEM mudurluğunden ayrılan veya vefat eden adayların yerine yedek adaylar sırası ile cağrılır. Cağrılan yedek aday, kendine tebliğ edildiği tarihten itibaren en gec uc iş gunu icinde planlandığı POMEM mudurluğune evrakları ile birlikte gelerek muracaatta bulunur. Bu sure icinde muracaat etmeyen adaylar haklarını kaybetmiş sayılırlar ve bu adayların gecici kayıtları yapılmaz. Gecici kaydı yapılacak asıl adaylar ile yedek adaylardan eksik belge ile suresinde muracaat edenlere mazeret durumları dikkate alınarak idarece ilave sure verilebilir. Verilen sure icerisinde eksik belgelerini tamamlamayan adaylar da haklarını kaybetmiş sayılırlar ve bu adayların da gecici kaydı yapılmaz. Bu fıkra kapsamında gecici kaydı yapılmayan adayların dosyaları Başkanın teklifi Genel Mudurun onayı ile işlemden kaldırılır.
(2) Polislik mesleğine hazırlık eğitiminin başladığı gunden itibaren yedi gun gectikten sonra kontenjan doldurulmamış olsa dahi yedek aday cağrılmaz.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kayıt yaptırmayan adaylar
MADDE 17 ? (1) Planlandıkları POMEM'lere suresi icinde kayıt yaptırmayan adaylar, haklarından vazgecmiş sayılırlar. Mahkeme kararı veya mazeretleri nedeniyle planlamaları yapıldığı hÂlde, Başkanlıkca belirtilen tarih ve surelerde POMEM'lere kayıt yaptırmayan veya eğitim-oğretime başlamayan adayların dosyaları Başkanın teklifi Genel Mudurun onayı ile işlemden kaldırılır.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Polislik mesleğine hazırlık eğitimi doneminde POMEM'den cıkma veya cıkarılma
MADDE 18 ? (1) Adaylar, polislik mesleğine hazırlık eğitiminin herhangi bir aşamasında POMEM mudurluğune yazılı başvuruları ile POMEM'den ayrılma isteklerini bildirerek ayrılabilirler. Ayrılan adaylara yazılı tebligat yapıldıktan sonra geri donme istekleri kabul edilmez.
(2) 7 nci maddede sayılan nitelikleri taşımadıkları anlaşılan adayların ilişikleri, Başkanın teklifi Genel Mudurun onayıyla kesilir.
(3) POMEM'den cıkan veya cıkarılan adaylar, eğitim-oğretimin başlangıcına kadar yapılan masraflardan sorumlu tutulmazlar.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 19 ? (1) Gecici kaydı yapılan adayların 7 nci maddede belirtilen esaslara gore POMEM mudurluklerince guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlattırılır. Guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olan, haklarında sağlık komisyonunca ?POMEM OĞRENCİSİ OLUR? kararı verilen ve 15 inci maddede belirtilen şartları yerine getiren adayların kesin kayıtları yapılır.
(2) Guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz olan veya Sağlık Yonetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden ya da vefat eden adayların dosyaları POMEM mudurluğu tarafından işlemden kaldırılmak uzere Başkanlığa gonderilir.
(3) Adaylardan, eğitim-oğretimin başlangıcına kadar, taahhutname ve kefalet senedi getirilmesi istenir, getirilmemesi hÂlinde adayın dosyası işlemden kaldırılmak uzere Başkanlığa gonderilir. Taahhutname ve kefalet senedi miktarı her eğitim-oğretim donemi icin Genel Mudurluk tarafından belirlenir.
(4) Eğitim-oğretim donemi başladıktan yirmi iş gunu sonunda sağlık kurulu raporu işlemleri tamamlanmayan oğrenci adaylarının kesin kaydı yapılmaz. Başkanın onerisi ve Genel Mudurun onayı ile oğrenci adaylık hakları bir sonraki doneme ertelenir.
(5) POMEM mudurluklerine kesin kayıt yaptıran oğrenciye, oğrenci kimlik kartı verilir.?
MADDE 8 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 9 ? Bu Yonetmelik hukumlerini İcişleri Bakanı yurutur.