22 Kasım 2012 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 28475
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MUZİK VE BALE
İLKOĞRETİM OKULU İLE MUZİK VE SAHNE SANATLARI LİSELERİ
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 18/9/2010 tarihli ve 27703 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Muzik ve Bale İlkoğretim Okulu ile Muzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yonetmeliğinin adında yer alan ?OKULU? ibaresi ?KURUMLARI? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 1 inci ve 2 nci maddeleri ile 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ilkoğretim okulları? ibaresi ?ilkoğretim kurumları? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik; 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 33 uncu ve 58 inci maddeleri ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.?

MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (ı) bentlerinde yer alan ?ilkoğretim okulları? ibaresi ?ilkoğretim kurumları? şeklinde ve aynı maddenin birinci fıkrasının (l), (m) ve (s) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?l) Kurum: Devlet konservatuvarlarına bağlı muzik ve bale ilkokul ve ortaokulları ile muzik ve sahne sanatları liselerini,?
?m) Kurum muduru: Devlet konservatuvarları muzik ve bale ilkokul ve ortaokulu ile Devlet konservatuvarları muzik ve sahne sanatları lisesi mudurlerini,?
?s) Muzik ve bale ilkoğretim kurumları: Muzik ve bale ilkokulu ile ortaokulunu,?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.

MADDE 6? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 12 ? (1) Adayların okula kabul edilebilmeleri icin kayıt-kabul şartlarını taşımaları ve konservatuvar yonetim kurulunca belirlenen esaslara gore sınav komisyonunun duzenleyeceği sınavlarda başarılı olmaları gerekir.
(2) Muzik ve sahne sanatları bolumlerinde sınavlar, baraj ve kesin kabul sınavları olmak uzere iki aşamada yapılır. Bu sınavlarda, ana sanat dallarının gerektirdiği genel yetenek, duyuş ve fiziksel yapı uygunluğu goz onune alınır. Komisyonca adaya en uygun sanat dalı belirlenerek 100 tam puan uzerinden 70 ve uzeri puan alan adaylar en yuksek puandan başlanarak kontenjan sayısına gore sıralanır. 70 puan altında alan adaylar değerlendirmeye alınmaz.
(3) Baraj sınavında başarılı olamayanlar kesin kabul sınavına alınmaz.
(4) Devlet konservatuvarlarıortaokullarını tamamlayan oğrenciler, muzik ve sahne sanatları liselerine girişte baraj sınavından muaf tutularak doğrudan kesin kabul sınavına alınır.
(5) Adaylar Rektorlukce ilan edilen gun ve saatte sınavlara girerler. Aynı sınav doneminde başvurdukları iki ana sanat dalının kabul sınavlarına girebilirler. Her iki ana sanat dalının sınavını başarmaları halinde, veli ve oğrencinin goruşu de alınarak kontenjan dahilinde yalnızca bir ana sanat dalına kayıt yaptırabilirler.
(6) Adaylar eşit puan aldıkları takdirde yaşı kucuk olan tercih edilir. Yaşlarının da eşit olması halinde komisyon huzurunda kura cekilerek belirlenir.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?(3) Alan dersleri sınavlarında herhangi bir dersten başarısız olan oğrenci, diğer alan ve yardımcı alan dersleri sınavlarına alınmaz.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?ilkoğretim okullarında? ibaresi ?ilkoğretim kurumlarında? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 16 ? (1) Zorunlu veya ortak ve secmeli derslerdeki başarının değerlendirilmesinde;
a) Muzik ve bale ilkoğretim kurumlarında, 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği,
b) Muzik ve sahne sanatları liselerinde, 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği hukumleri uygulanır.
(2) Alan derslerinin değerlendirmesinde;
a) Oğrenciler, alan derslerinden birinci donem sonunda donem sonu sınavına alınır. Sınav tarihleri birinci donemin son dort haftasında ilgili ana sanat ve bolum başkanının onerisi uzerine mudurlukce belirlenir. Dersin oğretim elemanı, donem icin yapacağı değerlendirmeler sonucunda her oğrenci icin bir kanaat puanı verir. Birinci donem puanı veya notu, donem sonu sınav puanı ile kanaat puanının aritmetik ortalamasıdır. İkinci donem puanı ise oğretim elemanının yapacağı sınav puanı ile kanaat puanının aritmetik ortalamasıdır.
b) Sınava girme koşullarını taşıyan oğrenciler, alan derslerinin her birinden ders yılı sona ermeden genel sınavlara alınır.
c) Oğrencilerin bu sınavlara girebilmeleri icin;
1) Birinci ve ikinci donem puanlarının aritmetik ortalamasının en az 70 veya birinci donem puanına bakılmaksızın ikinci donem puanının en az 70 olması gerekir. Bu koşulları yerine getirmeyen oğrenciler, o ders yılı icin genel sınav haklarını kaybeder ve alan derslerinden başarısız sayılır. Ders yılı sonunda gerekli koşulları sağlayan oğrenci genel sınava alınır. Bu sınavlarda başarı puanı en az 70 olup alınan puan aynı zamanda yıl sonu puanı sayılır. Başarısız oğrenciler ise başarısız sayıldıkları derslerden butunleme sınavına girer.
2) Yardımcı alan derslerinde, birinci donem puanı oğretim elemanının yapacağı sınavın puanı ile kanaat puanının aritmetik ortalamasıdır. Ders yılı sonunda bu derslerden başarılı olunması icin ikinci donem puanının en az 50 olması koşuluyla, birinci ve ikinci donem puanlarının aritmetik ortalamasının en az 50 olması gerekir. Oğrenciler, başarısız oldukları yardımcı alan derslerinden butunleme sınavına alınır.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Muzik ve bale ilkoğretim kurumlarında herhangi bir alan dersi ile yardımcı alan dersinden başarısız olan oğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği hukumlerine gore resmi veya ozel bir ilkoğretim kurumuna nakledilir.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Alan derslerinin donem sonu sınavı ile genel, butunleme, sanat dalı değiştirme, nakil-geciş, seviye tespit ve mazeret sınav komisyonları, ilgili ana sanat dalı ve bolum başkanının onerisi ve konservatuvar yonetim kurulunun onayı ile oluşturulur.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?ilkoğretim okullarında? ibaresi ?ilkoğretim kurumlarında? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Ana sanat veya sanat dallarını değiştirmek isteyen oğrencilerin velileri, genel sınavların bitiminden itibaren en gec 15 gun icinde yazılı olarak konservatuvar mudurluğune başvurabilir.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 24 ? (1) Muzik ve bale ilkokullarına devam eden oğrencilerden beden ve zihince gelişmiş olup bilgi ve beceri bakımından sınıf duzeyinin ustunde olanlar, sınıf/şube rehber oğretmeni ve varsa okul rehber oğretmeninin onerisi ile velinin goruşu alınarak oğretim yılının ilk ayı icinde sınıf yukseltme sınavına alınırlar. Başarılı olanlar bir ust sınıfa yukseltilirler. Bu sınav, konservatuvar muduru ve kurum mudurunun başkanlığında sınıf oğretmeni ve bir ust sınıfın oğretmeniyle varsa okul rehber oğretmeninden oluşan komisyon tarafından yapılır.
(2) Muzik ve bale ortaokullarının 5, 6 ve 7 nci sınıflarında ders yılı sonunda ortak derslerin ve yardımcı alan derslerinin yılsonu notlarının her biri en az 4 ve genel sınavlar sonunda alan derslerinin her birinin yılsonu notu da 5 olan oğrenciler, genel sınavlar sırasında oğrencinin sanat dalı oğretim elemanının ana sanat dalı başkanlığına teklifi ve yonetim kurulu kararı ile sınıf yukseltme sınavına alınırlar. Alan ve yardımcı alan derslerinin sınıf yukseltme sınavları butunleme sınavları esaslarına; ortak dersler ile secmeli derslerin sınavları ise ortalama yukseltme ve sorumluluk sınavları esaslarına gore yapılır. Oğrencilere, oğrenimleri suresince sınıf yukseltme hakkı bir defa verilir.
(3) Muzik ve sahne sanatları liselerinin 9, 10 ve 11 inci sınıflarında ders yılı sonunda ortak derslerin ve yardımcı alan derslerinin yılsonu notlarının her birinin en az 4 ve genel sınavlar sonunda alan derslerinin her birinin yılsonu notu da 5 olan oğrenciler, genel sınavlar sırasında oğrencinin sanat dalı oğretim elemanının ana sanat dalı başkanlığına teklifi ve yonetim kurulu kararı ile sınıf yukseltme sınavına alınırlar. Alan ve yardımcı alan derslerinin sınıf yukseltme sınavları butunleme sınavları esaslarına; ortak dersler ile secmeli derslerin sınavları ise ortalama yukseltme ve sorumluluk sınavları esaslarına gore yapılır. Oğrencilere, oğrenimleri suresince sınıf yukseltme hakkı bir defa verilir.?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Muzik ve bale ilkoğretim kurumlarında kurum mudur yardımcısı ile kurum muduru,?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde, birinci fıkrasında yer alan ?Okuldan mezun olan oğrencilere? ibaresi ?Kurumu tamamlayan oğrencilerden? şeklinde ve aynı fıkranın (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; (c) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
?Oğrenim belgesi ve diploma verilmesi?
?a) Muzik ve bale ilkokulu ile ortaokulunu tamamlayanlara resmî ilkokul ve ortaokullarda verilen oğrenim belgesi,?
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 27 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
lkokul, ortaokul ve lise muduru
MADDE 27 ? (1) İlkokul muduru, ortaokul muduru ve lise muduru konservatuvarda veya universitede kadrolu olarak gorev yapan oğretim elemanları arasından, konservatuvar mudurunun onerisi uzerine rektor tarafından atanır ya da gorevlendirilir. Ortaokulların, ilkokul ve liselerle birlikte aynı binada kurulması halinde, okula bir mudur atanır veya gorevlendirilir.
(2) İlkokul, ortaokul ve lise mudurleri ilgili mevzuat ve programlara uygun olarak okulun tum işlerini yurutmeye, duzenlemeye ve denetlemeye yetkili olup bu gorevlerinden dolayı konservatuvar mudurune karşı sorumludur.?
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?İlkokul, ortaokul ve lise mudur yardımcıları?
MADDE 19 ? Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Muzik ve bale ilkokulunda sınıf oğretmenliği, ortaokulunda branş oğretmenliği, alan dersleri ile yardımcı alan dersleri oğretmenliğinde ise devlet konservatuvarı oğretim elemanlığı esastır. Ancak ilkokullarda yabancı dil dersi ile din kulturu ve ahlak bilgisi dersinin alan oğretmenlerince okutulması esastır. İhtiyacın alan oğretmenlerince karşılanamaması durumunda bu dersler, yuksek oğrenimlerini soz konusu alanlarda yapan sınıf oğretmenleri veya sınıf oğretmeni olup bu alanda hizmet ici eğitim sertifikası almış oğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilir. Bunun da mumkun olmadığı durumlarda bu dersler sınıf oğretmenince okutulmaya devam edilir.?
MADDE 20 ? Aynı Yonetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 30 ? (1) Kurumların genel denetimi ile zorunlu veya ortak derslerin denetimi, Bakanlık ve Rektorluk ile iş birliği cercevesinde muzik ve bale ilkoğretim kurumlarında il eğitim denetmenlerince; muzik ve sahne sanatları liselerinde ise Millî eğitim denetcilerince yapılır.?
MADDE 21 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?Ortak kullanım alanlarının duzenlenmesi
EK MADDE 1 ? (1) Muzik ve bale ilkokulu ile ortaokulunun veya ortaokul ile lisenin aynı bina icerisinde birlikte bulunması durumunda, okula giriş cıkış kapıları, bahce ve diğer ortak kullanım alanları oğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak ayrı ayrıduzenlenir.?
MADDE 22 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 23 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı ile Yuksekoğretim Kurulu Başkanı birlikte yurutur.