23 Kasım 2012 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 28476
YONETMELİK
Sağlık Bakanlığından:
TURKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU DİSİPLİN YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumu merkez, taşra ve doner sermaye teşkilatında gorevli personelin disiplin amirlerinin tespiti ile 4924 sayılı Eleman Temininde Gucluk Cekilen Yerlerde Sozleşmeli Sağlık Personeli Calıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında calıştırılan sozleşmeli personel hakkında disiplin cezalarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumu merkez, taşra ve doner sermaye teşkilatında gorevli Devlet memurları ile 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 32 nci maddesi ve 4924 sayılı Eleman Temininde Gucluk Cekilen Yerlerde Sozleşmeli Sağlık Personeli Calıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun cercevesinde calıştırılan sozleşmeli personeli kapsar.
Dayanak

MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik;
a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 124 uncu maddesi ile 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 33 uncu maddesinin yedinci fıkrası ve 17/9/1982 tarihli ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yonetmeliğin 16 ncı maddesine,
b) 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Gucluk Cekilen Yerlerde Sozleşmeli Sağlık Personeli Calıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 9 uncu maddesine,
dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Kurum: Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumunu,
c) Kurum Başkanı: Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Disiplin Amirlerinin Tespiti ile Disiplin Cezalarının Uygulanmasına İlişkin Esaslar
Disiplin amirleri ve disiplin cezası verme yetkisi
MADDE 5 ? (1) Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumu merkez, taşra ve doner sermaye teşkilatında gorevli Devlet memurları ve sozleşmeli personelin disiplin amirleri ekli I, II ve III sayılı cetvellerde gosterilmiştir.
(2) Devlet memuru veya sozleşmeli personelin disiplin amiri ile muşterek fiillerinde, disiplin amiri bakımından ceza tayin edecek olan amir, memur veya sozleşmeli personel hakkında da ceza tayin etmeye yetkilidir.
(3) Disipline aykırı bir fiili gercekleştiren Devlet memuru veya sozleşmeli personelin soruşturmaya başlanılmadan evvel ya da soruşturma esnasında başka bir yere nakli durumunda disiplin cezası, fiilin gercekleştirildiği yerdeki disiplin amiri tarafından tespit edilir.
(4) Devlet memuru veya sozleşmeli personelin kadrosunun bulunduğu yerden başka bir yere gorevlendirilmesi durumunda gorevlendirildiği yerdeki disipline aykırı fiilleri sebebiyle verilecek disiplin cezası memurun gorevlendirildiği yerdeki disiplin amirince takdir edilir.
(5) Kurum Başkanı her kademedeki Devlet memuru ve sozleşmeli personelin ust disiplin amiridir. Valiler il, kaymakamlar ise ilce sınırları icerisinde gorevli Devlet memuru ve sozleşmeli personel hakkında, disipline aykırı fiillerinden dolayı doğrudan disiplin cezası vermeye yetkilidir.
4924 sayılı Kanun kapsamında calışan sozleşmeli personelin disiplin cezalarının uygulanması
MADDE 6 ? (1) 4924 sayılı Kanun kapsamında calışan sozleşmeli personele verilecek disiplin cezalarından;
a) Aylıktan kesme cezası, brut ucretinden 1/30-1/8 arasında kesinti yapılması,
b) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, ucretinin belirlenmesinde esas alınan kıdem suresinde fiilin ağırlık derecesine gore 1-3 yıl arasında indirim yapılması,
c) Devlet memurluğundan cıkarma cezası, sozleşmenin feshedilmesi,
suretiyle yerine getirilir.
Disipline ilişkin usul ve esaslar bakımından uygulanacak mevzuat
MADDE 7 ? (1) 4924 sayılı Kanun kapsamında calışan sozleşmeli personel hakkında bu Kanun hukumleri saklı kalmak kaydıyla disipline ilişkin usul ve esaslar bakımından, Devlet Memurları Kanunu ile Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yonetmelik hukumleri uygulanır.
UCUNCU BOLUM
Son Hukumler
Yururluk
MADDE 8 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 9 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sağlık Bakanı yurutur.

I SAYILI CETVEL
MERKEZ TEŞKİLATI DİSİPLİN CEZASI VERMEYE YETKİLİ AMİRLERİ SIRA NO BİRİMLER VE PERSONELİ DİSİPLİN AMİRİ UST DİSİPLİN AMİRİ A) KURUM BAŞKANLIĞI 1 Kurum Başkanı Bakan 2 Kurum Başkanlığı Sekretaryasında Calışan Personel Kurum BaşkanıB) KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI 1 Kurum Başkan Yardımcısı Kurum Başkanı 2 Daire Başkanı Kurum Başkan Yardımcısı Kurum Başkanı 3 Sağlık Uzmanı, Sağlık Uzman Yardımcısı Daire Başkanı Kurum Başkan Yardımcısı 4 Diğer Personel Daire Başkanı Kurum Başkan Yardımcısı C) HUKUK MUŞAVİRLİĞİ 1 1. Hukuk Muşaviri Kurum Başkanı 2 Hukuk Muşaviri 1. Hukuk Muşaviri Kurum Başkanı 3 Diğer Personel 1. Hukuk Muşaviri Kurum Başkanı C) DENETİM HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 1 Denetim Hizmetleri Daire Başkanı Kurum Başkanı 2 Sağlık Başdenetcisi, Sağlık Denetcisi, Sağlık Denetci Yardımcısı Denetim Hizmetleri Daire Başkanı Kurum Başkanı 3 Diğer Personel Denetim Hizmetleri Daire Başkanı Kurum Başkanı D) STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 1 Strateji Geliştirme Daire Başkanı Kurum Başkanı 2 Sağlık Uzmanı, Sağlık Uzman Yardımcısı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Kurum Başkanı 3 Diğer Personel Strateji Geliştirme Daire Başkanı Kurum Başkanı II SAYILI CETVEL
TAŞRA TEŞKİLATI DİSİPLİN CEZASI VERMEYE YETKİLİ AMİRLERİ SIRA NO BİRİMLER VE PERSONELİ DİSİPLİN AMİRİ UST DİSİPLİN AMİRİ GENEL SEKRETERLİK 1 Genel Sekreter Vali Kurum Başkanı 2 Başkan Genel Sekreter Vali 3 Avukat Başkan Genel Sekreter 4 Diğer Personel Başkan Genel Sekreter III SAYILI CETVEL
TAŞRA VE DONER SERMAYE TEŞKİLATI DİSİPLİN CEZASI VERMEYE YETKİLİ AMİRLERİ SIRA NO BİRİMLER VE PERSONELİ DİSİPLİN AMİRİ UST DİSİPLİN AMİRİ HASTANE YONETİCİLİĞİ 1 Hastane Yoneticisi Genel Sekreter Vali 2 Başhekim, Mudur Hastane Yoneticisi Genel Sekreter 3 Başhekim Yardımcısı, Eğitim Gorevlisi (Eğitim Sorumlusu / İdari Sorumlu) Başhekim Hastane Yoneticisi 4 Eğitim verilen Klinik ve Laboratuvarlar bunyesinde calışan Eğitim Gorevlisi, Başasistan, Uzman Tabip, Uzman (TUTG), Uzman Diş Tabibi, Tabip, Diş Tabibi, Asistan, Eczacı, Biyolog, Psikolog, Diyetisyen, Tıbbi Teknolog, Cocuk Gelişimcisi, Odyolog, Sağlık Fizikcisi, Fizyoterapist, Sağlık Teknikeri, Hemşire, Sağlık Memuru ve diğer personel Eğitim Gorevlisi (Eğitim Sorumlusu) Başhekim 5 Kliniklere doğrudan bağlı olmayarak calışan Uzman Tabip, Uzman (TUTG), Uzman Diş Tabibi, Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Biyolog, Psikolog, Diyetisyen, Sosyal Calışmacı, Cocuk Gelişimcisi, Odyolog, Sağlık Fizikcisi, Fizyoterapist, Tıbbi Teknolog, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, İş ve Uğraşı Terapisti (Ergoterapist), Perfuzyonist, Dil ve Konuşma Terapisti, Laborant, Sağlık Teknikeri, Diş Protez Teknisyeni ve diğer personel Başhekim Yardımcısı Başhekim 6 Mudur Yardımcısı, Hemşire, Ebe ve mudure bağlı olarak calışan diğer personel Mudur (Sağlık Bakım Hizmetleri) Hastane Yoneticisi 7 Mudur Yardımcısı ve mudure bağlı olarak calışan diğer personel Mudur (İdari ve Mali İşler)