Millî Eğitim Bakanlığı, bir suredir merakla beklenen, yonetici atama yonetmeliğini yayımladı
28 Şubat 2013 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 28573
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARI YONETİCİLERİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac
MADDE 1 – (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumları yoneticiliklerini ikinci gorev olarak yuruteceklerin secimine, atanmasına ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yonetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumu mudurlerini ve mudur yardımcılarını kapsar.
Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yonetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 37 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Aday: Eğitim kurumu yoneticiliklerini ikinci gorev olarak yurutmek uzere başvuranları,
b) Atama: Eğitim kurumu yoneticiliklerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine gore ikinci gorev kapsamında yapılan gorevlendirmeyi,

c) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
c) Eğitim Kurumu: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki okul ve kurumlar ile ikili anlaşmalar cercevesinde kurulan ve yoneticileri Bakanlıkca atanan yurtdışındaki okul ve merkezleri,
d) Sınav Komisyonu: Eğitim kurumu yoneticiliği icin yapılacak sınavlara ilişkin iş ve işlemleri yurutmek uzere Bakanlıkta kurulan komisyonu,
e) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: Eğitim kurumu yoneticiliğine atanacakların belirlenmesi amacıyla illerde kurulan komisyonu,
f) Yer değiştirme: Yoneticilerin atanmak suretiyle gorev yerlerini değiştirmelerini,
g) Yıl: Goreve başlama tarihine gore gecen on iki aylık sureyi,
ğ) Yonetici: Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında mudur ve mudur yardımcısı gorevlerini yurutenleri
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Başvuru, Atama Şartları ve Komisyonlar
Sınava başvuru ve atama şartları
MADDE 5 – (1) Yonetici adaylarında;
a) Yuksekoğrenim mezunu oğretmen olmak,
b) Atanmak uzere başvurulacak eğitim kurumuna alanı itibariyle oğretmen olarak atanabilmek veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak,
c) Bakanlıkca yapılan yazılı sınavda başarılı olmak,
c) Yazılı sınavın son başvuru tarihi itibariyle mudurluk icin en az beş yıl ve mudur yardımcılığı icin en az uc yıl oğretmen kadrosunda gorev yapmış olmak,
d) Adlî veya idarî soruşturma sonucu son dort yıl icinde yoneticilik gorevi uzerinden alınmamış olmak
şartları aranır.
Sınav duyurusu ve başvuru
MADDE 6 – (1) Yoneticilik yazılı sınavı, sınav tarihinden en az bir ay once Bakanlıkca, sozlu sınav ise en az on gun once atamanın yapılacağı eğitim kurumunun bulunduğu il valiliğince duyurulur. Duyurularda sınav tarihi ve yerleri, başvuru usulu ve suresi ile diğer hususlara yer verilir.
(2) Yoneticilik sınavına başvuru icin 5 inci maddenin (c) bendinde belirtilen surelerin hesabında, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli oğretmenlikte gecen surelerin tamamı ile ozel okullarda oğretmen/yonetici olarak gecen surelerin 2/3'u değerlendirilir.
Komisyonlar ve gorevleri
MADDE 7 – (1) Eğitim kurumu yoneticiliği sınavlarını yurutmek uzere aşağıdaki komisyonlar oluşturulur:
a) Sınav Komisyonu: Bakanlıkta, İnsan Kaynakları Genel Mudurunun veya gorevlendireceği bir grup başkanının başkanlığında, İnsan Kaynakları, Temel Eğitim, Ortaoğretim, Mesleki ve Teknik Eğitim, Din Oğretimi, Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri ve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluklerinden birer grup başkanı ile bir hukuk muşavirinin katılımıyla dokuz asıl uyeden oluşturulur.
b) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: İllerde, il millî eğitim muduru veya gorevlendireceği bir millî eğitim mudur yardımcısının başkanlığında, iki millî eğitim mudur yardımcısı veya şube muduru, bir ilce millî eğitim muduru ile bir eğitim kurumu mudurunun katılımıyla beş asıl uyeden oluşur. İllerde, her elli mudur ve mudur yardımcısı unvanı sozlu sınavı icin birer Komisyon oluşturulur. Komisyonlar, yeterli uye bulunmaması halinde aynı kişilerden oluşturulabilir.
(2) Komisyonlara birinci fıkrada belirtilen usullerle aynı sayıda yedek uye belirlenir. Sınav Komisyonu, uye tamsayısıyla toplanır ve oycokluğuyla karar verir. Sınav Komisyonunun sekretarya işlemleri İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunce, Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun sekretarya işlemleri ise insan kaynakları hizmetlerinden sorumlu şube mudurluğunce yurutulur.
(3) Sınav Komisyonunun gorevleri şunlardır:
a) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce yazılı sınav sorularının hazırlanması icin 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (h) bendindeki gorevin gerektirdiği diğer mevzuatı belirlemek,
b) Sınavın yurutulmesine ilişkin genel gozetim ve denetimi yapmak,
c) Sınavla ilgili itirazları değerlendirip sonuclandırmak.
(4) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun gorevleri şunlardır:
a) Sozlu sınavları yaparak eğitim kurumu yoneticiliğine atanma teklifine esas puanları belirlemek,
b) Sınavla ilgili itirazları değerlendirip sonuclandırmak.
(5) Sınav Komisyonu ve Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu başkan ve uyeleri, kendilerinin veya boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dÂhil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının katıldığı sınavlarda gorev alamazlar.
UCUNCU BOLUM
Sınavlar ve Değerlendirme
Yoneticilik sınavları ve değerlendirme
MADDE 8 – (1) Eğitim kurumu yoneticiliği sınavı, yazılı ve sozlu aşamalardan oluşur.
(2) Yazılı sınav, Bakanlık Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce merkezî sistemle yapılır. Yazılı sınavda 100 tam puan uzerinden 70 ve ustu puan alan adaylar başarılı sayılır.
(3) İller, boş eğitim kurumu yoneticiliklerini tum adayların bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde ilan eder. Adaylar, ilan edilen boş eğitim kurumları arasından atanmak istedikleri eğitim kurumlarından ilanda belirtilen sayıda tercihlerini yaparak başvuruda bulunur. Adayların yazılı sınav puanları ile Ek I Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan puanları ilan edilir. Her boş eğitim kurumu yoneticiliği icin yazılı sınav puan ustunluğune gore ilk altı aday sozlu sınava cağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da sozlu sınava cağrılır. Yazılı sınav puanının %50'si, sozlu sınav puanının %30'u ve Ek I Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan puanın %20'si alınarak belirlenen puan ustunluğune gore her eğitim kurumu yoneticiliği icin valiliğe sunulmak uzere uc aday belirlenir.
Yazılı sınav konuları ve puan ağırlıkları
MADDE 9 – (1) Eğitim kurumu yoneticiliği yazılı sınavı, aşağıdaki yazılı sınav konularından hazırlanan soruların puan ağırlıkları esas alınarak, gorevin duzeyine gore ayrı sınavlar olarak duzenlenir.
a) Turkce, dil bilgisi: %10,
b) Resmî yazışma kuralları: % 5,
c) Halkla ilişkiler ve iletişim becerileri: % 4,
c) Okul yonetimi: % 4,
d) Yonetimde insan ilişkileri: % 4,
e) Okul geliştirme: % 4,
f) Eğitim ve oğretimde etik: % 5,
g) Turk idare sistemi: % 2,
ğ) Protokol kuralları: % 2,
h) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Gorevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sozleşmeleri Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanunu ile bunlara bağlı mevzuat ve gorevin gerektirdiği diğer mevzuat: % 60.
Yazılı sınav sonuclarının ilÂnı, tebligat ve itirazlar
MADDE 10 – (1) Yazılı sınav sonucları, en gec onbeş gun icinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce elektronik ortamda ilan edilir, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğune liste hÂlinde yazılı olarak bildirilir ve adayın başvurusunda belirttiği elektronik adrese tebliğ edilir. Yazılı sınav sonucları, ilanı tarihinden itibaren bir sonraki sınav tarihine kadar gecerlidir.
(2) Yazılı sınav sonuclarına itiraz, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğune, sozlu sınav sonuclarına itiraz ise Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna tebliğ tarihinden itibaren beş işgunu icerisinde yapılır. İtiraz suresinin bitiminden itibaren en gec on gun icerisinde, itirazla ilgili işlemler sonuclandırılarak sonuc ilgiliye yazılı olarak bildirilir.
Sozlu sınav konuları ve puan değerleri
MADDE 11 – (1) Sozlu sınav, Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca yapılır.
(2) Sozlu sınavda aday;
a) Yazılı sınav konularındaki bilgi duzeyi,
b) Muhakeme gucu ve ifade yeteneği,
c) Liyakat ve temsil kabiliyeti,
c) Ozguveni ve ikna kabiliyeti,
d) Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere acıklığı,
e) Genel yetenek ve genel kultur duzeyi
bakımlarından değerlendirilir. Sozlu sınavda adaylar, (a) bendinde belirlenen konulardaki soru zarflarını kura cekmek suretiyle secer.
(3) Her aday, sozlu sınavda komisyon uyelerinin her biri tarafından ikinci fıkranın (a) bendinden 50, diğer bentlerinden 10'ar puan olmak uzere 100 tam puan uzerinden değerlendirilir. Her uyenin vermiş olduğu puanlar toplamının aritmetik ortalaması alınarak sozlu sınav puanı belirlenir. Sozlu sınavda 100 tam puan uzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
DORDUNCU BOLUM
Atamalar
Yoneticiliğe atama
MADDE 12 – (1) İl millî eğitim mudurlukleri, atama yapılacak eğitim kurumları ile başvuru ve atamalara ilişkin diğer hususları yazılı sınavı kazanan adayların bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde duyurur.
(2) Adaylar, sadece kadrosunun bulunduğu ildeki eğitim kurumları yoneticiliklerine başvurabilir.
(3) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca her eğitim kurumu icin belirlenen ve valiliğe sunulan uc adaydan uygun gorulen aday, vali tarafından atanır.
(4) Yatılı kız oğrencisi bulunan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri kadın oğretmenler arasından atanır.
(5) Mudur yardımcıları arasından, il milli eğitim mudurunun teklifi ve valinin onayı ile eğitim kurumu norm sayısı kadar mudur başyardımcısı gorevlendirilir.
Kurucu mudur ve mudur yetkili oğretmenliğe gorevlendirme
MADDE 13 – (1) Eğitim ve oğretime yeni acılacak eğitim kurumlarına, eğitim kurumunu eğitim ve oğretime hazır hale getirmek uzere, Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca belirlenen ve vali tarafından yonetici olarak atanmayan adaylar oncelikli olmak uzere il millî eğitim mudurunun teklifi ve valinin onayıyla, sınav sonuclarına gore mudur ataması yapılıncaya kadar kurucu mudur gorevlendirilebilir.
(2) Mudur normu bulunmayan ilkokullarda gorevli oğretmenlerden biri, oğretmenlik gorevi yanında yonetim hizmetlerini de yurutmek uzere, il millî eğitim mudurunun teklifi ve valinin onayıyla mudur yetkili oğretmen olarak gorevlendirilebilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Yer Değiştirmeler
Calışma suresine bağlı yer değiştirmeler
MADDE 14 –(1) Mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı olarak gorev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık calışma suresini tamamlayan yoneticilerin gorev yerleri, hizmet puanlarının %70'i ile Ek I Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan puanın %30'u alınarak belirlenen yer değiştirme puanı ustunluğune gore, tercihleri alınarak il icinde 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla değiştirilir. Tercihte bulunmayan yoneticilerin yer değişiklikleri, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla, boş eğitim kurumlarına kurayla gercekleştirilir.
(2) Yer değiştirmeye tabi yoneticilerden boş eğitim kurumu kalmaması nedeniyle ataması yapılamayanların yer değişiklikleri, bir sonraki yer değiştirmede oncelikli olarak gercekleştirilir.
(3) Yer değiştirmeler, her yıl Haziran ayında sonuclandırılır.
(4) Yer değiştirmeler, son başvuru tarihi esas alınarak sekiz yıllık calışma suresinin tamamlandığı tarihi takip eden ilk yer değiştirme doneminde yapılır.
(5) Yer değiştirmelerde, hizmet suresinin hesabında 30 Eylul tarihi esas alınır. Yoneticilerin aylıksız izin sureleri hizmet suresinin hesabında dikkate alınmaz.
İsteğe bağlı yer değiştirmeler
MADDE 15 – (1) Gorevli oldukları eğitim kurumlarında fiilen en az iki yıl gorev yapan yoneticiler, istekleri halinde il icinde belde ve koylerde bulunan eğitim kurumlarına 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla, her yıl Ağustos ayında atanabilirler. Aynı eğitim kurumuna birden cok talep olması halinde yer değiştirmeler, 14 uncu maddeye gore belirlenen yer değiştirme puanı ustunluğune gore yapılır.
Soruşturmaya bağlı yer değiştirmeler
MADDE 16 – (1) Soruşturma sonucu gorev yerlerinin değiştirilmesi teklif edilen yoneticilerin gorev yeri, getirilen teklife gore il icinde veya iller arasında değiştirilebilir. Soruşturma sonucu yoneticilik gorevinden alınması gerekenler ise aynı veya başka bir eğitim kurumundaki durumuna uygun oğretmen kadrosuna il icinde veya iller arasında atanır. Bu şekilde atananlar, yeni gorevlerine başladıkları tarihten itibaren dort yıl gecmeden ayrıldıkları ile, sekiz yıl gecmeden aynı eğitim kurumuna yonetici olarak atanamazlar.
Atama ve yer değiştirmelerde puan eşitliği
MADDE 17 – (1) Atamalarda puan eşitliği halinde, sırasıyla oğrenim duzeyi, oğretmenlik kariyer basamağı ustunluğu, yoneticilikteki ve oğretmenlikteki hizmet suresi atamaya esas alınır.
(2) Yer değiştirmelerde puan eşitliği halinde, sırasıyla yoneticilikteki hizmet suresi, oğrenim duzeyi ve toplam hizmet suresi atamaya esas alınır.
Norm kadro fazlası yoneticiler
MADDE 18 – (1) Norm kadrosu kaldırılan yoneticiler ya da norm kadro fazlası haline gelen yoneticiler, valiliklerce talepleri ve hizmet gerekleri birlikte değerlendirilerek uygun gorulecek eğitim kurumu yoneticiliklerine oncelikle atanırlar.
(2) Talepte bulunmayan yoneticilerin gorev yerleri, Ek I Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan en duşuk puandan başlanarak re'sen belirlenir.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 19 – (1) 13/8/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yoneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Korunan haklar
GECİCİ MADDE 1 – (1) 1-2 Ekim 2011 tarihlerinde yapılan yonetici secme sınavından alınan puanlar, yapılacak ilk yazılı sınava kadar, bu Yonetmelik hukumlerine gore yapılacak sozlu sınava katılabilmek uzere yazılı sınav sonucu olarak kabul edilir.
Yururluk
MADDE 20 – (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 21 – (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.



Eki icin tıklayınız.