6 Mart 2013 CARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 28579
YONETMELİK
Sivil Havacılık Genel Mudurluğunden:
SİVİL HAVACILIK GENEL MUDURLUĞU TEKNİK DENETCİLERİN GOREV,
YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE CALIŞMA USUL VE
ESASLARI HAKKINDA YONETMELİK (SHY TD-01)
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 – (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Sivil Havacılık Genel Mudurluğu tarafından gorevlendirilecek teknik denetcilerin secilme esasları, gorev, yetki, sorumluluk ile calışma usul ve esaslarını duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yonetmelik, Sivil Havacılık Genel Mudurluğu tarafından gorevlendirilecek teknik denetciler ve sivil havacılık faaliyetlerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile gercek ve ozel hukuk tuzel kişilerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yonetmelik, 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Turk Sivil Havacılık Kanununun 27 nci maddesi ile 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanununun 4 uncu, 22 nci ve 23 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Birim amiri: Sivil Havacılık Genel Mudurluğu ana hizmet birim amirlerini,
b) Denetleme: Sivil havacılıkla ilgili olarak, hava aracı ucuşa elverişlilik, hava aracı bakım ve imalat, personel lisansları, hava alanları, terminal işletmeleri, heliport işletmeleri, hava trafik yonetim hizmetleri, yer hizmetleri, sivil havacılık guvenliği, havacılık işletmeleri, havacılık bakım, sağlık ve eğitim kuruluşları, ucuş operasyonları, haberleşme, seyrusefer ve gozetim hizmetleri ile diğer hususlarda yapılan denetlemeleri,
c) Genel Mudur: Sivil Havacılık Genel Mudurunu,
c) Genel Mudurluk: Sivil Havacılık Genel Mudurluğunu,
d) ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Orgutunu,
e) İnceleme: Sivil havacılıkla ilgili olarak, hava aracı ucuşa elverişlilik, hava aracı bakım ve imalat, personel lisansları, hava alanları, terminal işletmeleri, heliport işletmeleri, hava trafik yonetim hizmetleri, yer hizmetleri, sivil havacılık guvenliği, havacılık işletmeleri, havacılık bakım, sağlık ve eğitim kuruluşları ile ucuş izni değerlendirme ve trafik haklarını ile diğer hususlarda yapılan denetlemeler dışında kalan her turlu iş ve işlemi,
f) Sivil havacılık kurum ve kuruluşları ile gercek ve ozel hukuk tuzel kişileri: Turk sivil hava araclarıyla havacılık alanında faaliyet gosteren Genel Mudurluk tarafından yetkilendirilen tum kamu kurum ve kuruluşları ile gercek ve ozel hukuk tuzel kişileri,
g) Teknik denetci: Hava aracı ucuşa elverişlilik, hava aracı bakım ve imalat, personel lisansları, hava alanları, hava trafik yonetim hizmetleri, yer hizmetleri, sivil havacılık guvenliği, havacılık işletmeleri, havacılık bakım, sağlık ve eğitim kuruluşları ile havacılıkla ilgili diğer inceleme ve denetimleri yapmak uzere gorevlendirilen personeli,
ğ) Yeterlik belgesi gerektiren personel: Uluslararası sivil havacılık anlaşmaları ile diğer uluslararası ve ulusal mevzuatta belirtilen niteliklere sahip olan ve bu kapsamda Genel Mudurlukten yeterlik belgesi alması gereken personeli,
ifade eder.
(2) Bu Yonetmelikte belirtilmeyen tanımlar icin Turkiye'nin uyesi bulunduğu uluslararası sivil havacılık kuruluşları tarafından belirlenen tanımlar gecerlidir.
İKİNCİ BOLUM
Teknik Denetciliğe Gorevlendirme ile Teknik Denetcilerin
Gorev Suresi ve Sona Ermesi
Teknik denetciliğe gorevlendirme
MADDE 5 – (1) Sivil havacılık alanında inceleme ve denetleme yapmak uzere Genel Mudurluk bunyesinde teknik denetci olarak gorevlendirilecek Genel Mudurluk personelinde denetleme yapılacak sivil havacılık kurum ve kuruluşları ile gercek ve ozel hukuk tuzel kişilerinin faaliyet sahası ve ozellikleri dikkate alınarak aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) İlk defa gorevlendirileceklerde denetim yapacağı sivil havacılık alanında asgari 3 yıl calışma tecrubesine sahip olmak.
b) Yabancı dil bilgisi;
1) Genel Mudurluğun ve sektorun uluslararası denetime tabi alanlarında gorevlendirileceklerde Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavının İngilizce bolumunden asgari (D) duzeyinde puan almak veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası gecerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olmak.
2) Gorevi itibariyle yabancı dilde yayımlanan teknik dokumanları takip etmeyi gerektiren diğer alanlarda gorevlendirileceklerde Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavının İngilizce bolumunden asgari (E) duzeyinde puan almak veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası gecerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olmak.
3) Yabancı dil belgeleri beş yıl sureyle gecerlidir. Bu surenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt duzeye inmiş sayılır.
c) 9 uncu maddede belirtilen teknik denetci temel eğitimini almış olmak.
c) Denetim alanı ile ilgili uluslararası gecerliliğe sahip en az bir sertifikaya sahip olmak.
(2) Teknik denetcilerin; inceleme ve denetleme yapılacak sivil havacılık kurum ve kuruluşları ile gercek ve ozel hukuk tuzel kişilerinin faaliyet sahası ve ozellikleri dikkate alınarak hangi alanda denetci olarak gorevlendirilecekleri birim amirlerinin teklifi ve Genel Mudurun onayı ile yapılır ve aynı usullerle gorevlendirmelerine son verilir.
(3) Teknik denetcilik gorevine atananlar ilk atandığı alanda en az 1 yıl sure calışmak kaydı ile ilgili birim amirinin uygun gormesi halinde diğer alanlarda da teknik denetcilik gorevinde bulunabilir. Birim amiri tarafından yapılacak gorevlendirmede denetcinin aldığı eğitimler ve tecrubesi dikkate alınır.
Teknik denetcilerin gorev suresi ve sona ermesi
MADDE 6 – (1) Teknik denetciler, aşağıda belirtilen koşulları sağlamaları koşuluyla gorevlerini yuruturler:
a) 13/4/2005 tarihli ve 25785 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik ile belirlenen etik kurallarına uygun tutum ve davranışlarda bulunmak.
b) Ciddi bir hastalık nedeniyle iş goremezlik durumuna duşmemek.
c) Hukuka uygun olarak verilen gorevi ihmal etmemek, reddetmemek veya kotuye kullanmamak.
c) Dil yeterlilik şartının kaybedilmediğini Genel Mudurluğe sunmak.
(2) Birinci fıkrada belirtilen koşulları sağlamayan teknik denetcilerin gorevlendirilmelerine son verilir. Herhangi bir nedenle asli gorevi sona erenlerin, teknik denetcilik gorevi de sona ermiş olur ve ilgili birim amiri tarafından teknik denetcilik kartı iptal edilir.
UCUNCU BOLUM
Teknik Denetcilerin Gorev, Yetki ve Sorumlulukları
Teknik denetcilerin calışma, usul ve esasları ile gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 7 – (1) Teknik denetciler; sivil havacılık kurum ve kuruluşları ile gercek ve ozel hukuk tuzel kişilerinin, 4 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen her turlu teknik faaliyetlerini; 2920 sayılı Turk Sivil Havacılık Kanunu ile 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanuna ve bu kanunlara ilişkin olarak yayımlanan yonetmeliklerde belirtilen usul ve esaslar ile uluslararası sivil havacılık kurallarına uygun olarak yurutulmesini denetlerler.
(2) Teknik denetciler; denetimlerde, uluslararası ve ilgili mevzuatta tanımlanmış kurallara uygun olarak;
a) Hava aracının ucuşa elverişli olmadığı,
b) Murettebatın o hava aracı tipi icin gerekli nitelikleri taşımadığı veya ucuşu yurutecek fiziksel ya da zihinsel kapasiteye sahip olmadığı,
c) Operasyonun can ve mal emniyeti icin tehlike oluşturduğu,
c) Tespit edilen eksiklik veya bulguların can ve mal emniyeti ile ucuş emniyetini doğrudan ilgilendirdiği,
durumlarda işletmenin ya da yeterlik belgesi gerektiren personelin ucuş operasyonunu ve/veya işletmecinin faaliyetini 2920 sayılı Turk Sivil Havacılık Kanununun 27 nci maddesi cercevesinde durdurmaya yetkilidirler.
(3) Teknik denetciler; ucuş emniyeti ve havacılık guvenliğini ilgilendiren hususlardaki denetimlerinde hicbir organ, merci ve kişinin etkisinde kalmadan gorevlerini yurutmekle yukumludurler.
(4) Teknik denetciler denetim gorevleri esnasında edindikleri gizli bilgi ve belgeleri yetkisiz kişilere acıklayamazlar.
(5) Teknik denetciler, denetim gorevlerinde kamu etik kurallarına uygun davranmaktan sorumludurlar.
(6) Teknik denetciler, denetim raporlarını Genel Mudurlukce belirlenen usulde ve suresi icinde Genel Mudurluğe sunmaktan sorumludur.
(7) Teknik denetcilerin raporları seviyelendirilmesi amacıyla Genel Mudurlukte nihai bir incelemeden gecirilir. Raporda belirtilen bulgular gerekli işlemlerin yapılması icin ilgili kurum veya kuruluş ile gercek veya ozel hukuk tuzel kişilere gonderilir.
Denetlenen kurum ve kuruluşların sorumlulukları
MADDE 8 – (1) Sivil havacılık kurum ve kuruluşları ile gercek ve ozel hukuk tuzel kişileri; 2920 sayılı Turk Sivil Havacılık Kanunu ile 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanuna ve bu kanunlara ilişkin yayımlanan yonetmelikler ile Turkiye'nin uyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen kural, standart, kriter, usul ve esasları getirmekten sorumludurlar.
(2) İşletme yoneticileri, calışanları ve yeterlilik belgesine sahip personel; Genel Mudurluk tarafından yururluğe konulan duzenlemeleri takip etmek, Genel Mudurluğun verdiği talimatlara uymak, Genel Mudurluk yetkililerince talep edilen her turlu bilgi ve belgeyi vermek ve istenen ekipmana her zaman erişebilmelerini sağlamakla yukumludur.
DORDUNCU BOLUM
Eğitim, Tanıtma Kartı ve Teknik Duzenlemeler
Eğitim
MADDE 9 – (1) Genel Mudurluk tarafından ilk defa teknik denetci olarak gorevlendirilecek personel gorev alacağı alana ilişkin olarak teknik denetci temel eğitimine tabi tutulur.
(2) Teknik denetci olarak gorevlendirilen personel sivil havacılık mevzuatında yer alan değişiklikler konusunda gerektiğinde ve azami olarak 2 yılda bir yenileme eğitimine tabi tutulur.
(3) Teknik denetci temel ve yenileme eğitimleri icin gereklilikler Genel Mudurlukce belirlenir.
Tanıtma kartı
MADDE 10 – (1) Bu Yonetmelik esaslarına gore gorevlendirilen teknik denetcilere, ICAO tarafından yayınlanan kolaylıklar başlıklı Ek-9'da belirtilen tanıtma kartı verilir. Tanıtma kartına sahip teknik denetciler; sivil havacılık kurum, kuruluş ve havacılık faaliyetlerini ilgilendiren yerlerde bu Yonetmelikle belirlenen her turlu denetleme ve incelemeyi yapmaya ve denetim faaliyetleri kapsamındaki yerlere girişe yetkilidirler.
Teknik duzenlemeler
MADDE 11 – (1) Genel Mudurluk, bu Yonetmelik kapsamındaki teknik denetlemelere ilişkin uygulamalar hakkında 2920 sayılı Turk Sivil Havacılık Kanunu ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunu ile ilgili diğer mevzuata aykırı olmamak uzere alt duzenleyici işlemler yapmaya yetkilidir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 12 – (1) 15/4/2006 tarihli ve 26140 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sivil Havacılık Genel Mudurluğu Teknik Denetcilerin Gorev, Yetki ve Sorumlulukları ile Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Mevcut teknik denetcilerin yabancı dil koşulu
GECİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yonetmeliğin yayımlanmasından once teknik denetci olarak gorevlendirilmiş personel, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten itibaren iki yıl icinde 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi belirtilen yabancı dil koşulunu sağlar.
Yururluk
MADDE 13 – (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 14 – (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sivil Havacılık Genel Muduru yurutur.