12 Mart 2013 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 28585
YONETMELİK
Turkiye İş Kurumundan:
AKTİF İŞGUCU HİZMETLERİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Genel Esaslar

Amac
MADDE 1 (1) Bu Yonetmeliğin amacı; istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve ozel politika gerektiren grupların işgucu piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak uzere Turkiye İş Kurumu tarafından duzenlenen aktif işgucu hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yonetmelik; Turkiye İş Kurumu tarafından işgucu piyasası ihtiyacları doğrultusunda gercekleştirilecek olan mesleki eğitim kurslarını, işbaşıitim programlarını, girişimcilik eğitim programlarını, toplum yararına programları, iş ve meslek danışmanlığı faaliyetlerini ve bu Yonetmelik cercevesinde tasarlanacak olan diğer kurs, program, proje ve ozel uygulamalar ile bunların uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.
Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yonetmelik; 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Turkiye İş Kurumu Kanununun 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası ve 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesinin altıncı fıkrasının (d) bendi ile yedinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 – (1) Bu Yonetmelikte yer alan;
a) Aktif işgucu hizmetleri: İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve ozel politika gerektiren grupların işgucu piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak uzere yapılan faaliyetleri,
b) Bireysel gonderme: Kuruma kayıtlı kişilerin grup oluşturulması şartından bağımsız olarak aktif işgucu hizmetlerinden yararlandırılmalarını,

c) Denetim Kurulu: 4904 sayılı Kanunun 13 uncu maddesi kapsamında oluşturulan ve Kurum tarafından yurutulen işgucu yetiştirme faaliyetlerini denetlemek uzere oluşturulan il istihdam ve mesleki eğitim denetim kurullarını,
c) Engelli: Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini ceşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle calışma gucunun en az yuzde kırkından yoksun olduğu sağlık kurulu raporları ile belgelenen ve calışabilir durumda olan kişileri,
d) Eski hukumlu: Bir yıldan daha uzun sureli bir suctan veya ceza suresine bakılmaksızın Devlet memuru olmaya engel bir suctan hukum giyen ve cezasını infaz kurumlarında tamamlayanları, cezası ertelenenleri, koşullu salıverilenleri, ozel kanunlarda belirtilen şartlardan dolayı istihdam olanağı bulunmayanları, omur boyu kamu hizmetlerinden yasaklı bulunanları ve denetimli serbestlik kapsamında olanları,
e) Genel Mudurluk: Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğunu,
f) Girişimcilik eğitim programı: Kuruma kayıtlı kişilerin iş kurmalarını ve işlerini devam ettirmelerini sağlamak uzere duzenlenen eğitimleri,
g) Hizmet merkezi: Calışma ve İş Kurumu İl Mudurluklerine bağlı olarak kurulan birimi,
ğ) Hizmet sağlayıcı: Bu Yonetmelik kapsamındaki hizmetleri sunabilecekleri,
h) Hukumlu: Bir yıldan uzun sureli ozgurluğu bağlayıcı bir cezadan veya ceza suresine bakılmaksızın Devlet memuru olmaya engel bir suctan hukum giyip ceza ve infaz kurumlarında bulunanları,
ı) İl mudurluğu: Calışma ve İş Kurumu İl Mudurluğunu,
i) İstekli: Hizmet alımına teklif verenleri,
j) İşbaşı eğitim programı: Katılımcılara mesleki deneyim kazandırmak uzere, Kurumca belirlenen asgari şartları taşıyan işyerlerinde işbaşında verilen eğitimi,
k) İş ve meslek danışmanı: Kuruma kayıtlı iş arayanların iş bulmalarına, mesleki uyum problemlerini gidermelerine, mesleki becerilerini geliştirmelerine, mesleklerini veya işlerini değiştirmelerine, işverenlerin ise mevzuat cercevesinde bilgilendirilmeleri ile taleplerini karşılamalarına sistemli olarak yardım eden kişiyi,
l) Katılımcı: Toplum yararına program, girişimcilik eğitim programları ve işbaşı eğitim programlarına katılanları,
m) KDV: Katma değer vergisini,
n) Kesinleşen kursiyer sayısı: Kursun başlamasından itibaren gecen onda birlik surenin bitim tarihi itibariyle kursa devam eden mevcut kursiyer sayısını,
o) Kurs: Herhangi bir mesleği olmayan, bir mesleği olmakla birlikte mesleğinde iş bulamayan veya mesleğinde yeterli olamayanların, niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla duzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimlerini,
o) Kursiyer veya katılımcı başı ders saat maliyeti: Bir kursiyerin veya katılımcının bir ders saatine karşılık olmak uzere kurs veya program icin gerekli olan temrin malzemesi, eğitici, kurs veya program yeri ve mesleki rehabilitasyon giderleri, yuklenici kÂrı ile eğitim icin yapılan ve Genel Mudurlukce uygun bulunan benzeri giderleri,
p) Kursiyer: Kurslara katılanları,
r) Kurum: Turkiye İş Kurumunu,
s) MEB: Millî Eğitim Bakanlığını,
ş) Mesleki Yeterlilik Belgesi: Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış, bireyin bilgi, beceri ve yetkinliğini ifade eden belgeleri,
t) MYK: Mesleki Yeterlilik Kurumunu,
u) Ozel politika veya uygulama gerektiren gruplar: Diğer gruplara gore istihdamında daha fazla gucluk cekilen kadınlar, gencler, uzun sureli işsizler, engelliler gibi dezavantajlı grupları,
u) Plan: Yıllık işgucu eğitim planını,
v) PTT: Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Mudurluğunu,
y) Protokol: İşbirliği kapsamında duzenlenecek kurs ve programların cercevesini belirleyen işbirliği veya iyi niyet belgelerini,
z) SGK: Sosyal Guvenlik Kurumunu,
aa) Sistem: Duzenlenen faaliyetlere ilişkin iş ve işlemlerin elektronik ortamda yapılmasına imkan sağlayan Kurum bilgi işlem ağını,
bb) Sozleşme: Bu Yonetmelik kapsamında duzenlenen kurs, program ve projenin cercevesini belirleyen ve Kurum ile yuklenici veya işveren ile katılımcı arasında imzalanan belirli sureli belgeyi,
cc) Teklif: Hizmet alımı veya işbirliği kapsamında istekli tarafından yapılan başvuruyu,
cc) Temrin gideri: Bu Yonetmelik kapsamında duzenlenen kurs, program ve projelerin yurutulmesi esnasında kullanılarak tuketilen ve demirbaş niteliği taşımayan malzemelere ilişkin gideri,
dd) Toplum yararına program (TYP): İşsizliğin yoğun olduğu donemlerde veya yerlerde doğrudan veya yuklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gercekleştirilmesi yoluyla ozellikle istihdamında zorluk cekilen işsizlerin calışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgucu piyasasına uyumlarını amaclayan ve bunlara gecici gelir desteği sağlayan programları,
ee) Ulusal Meslek Standartları (UMS): 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilikler Kurumu Kanunu ve ilgili yonetmelikler cercevesinde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen meslek standartlarını,
ff) Ulusal yeterlilik: 5544 sayılı Kanun ve ilgili yonetmelikler cercevesinde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen yeterlilikleri,
gg) Yeterlilik birimi: Ulusal yeterlilikte yayımlanan yeterlilik birimlerinden her birini,
ğğ) Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu: Turk Akreditasyon Kurumu veya Avrupa Akreditasyon Birliği ile cok taraflı tanıma anlaşması imzalamış akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ve belgelendirme yapmak uzere yetkilendirilmiş olan personel belgelendirme kurum ve kuruluşlarını,
hh) Yuklenici: Bu Yonetmelik kapsamındaki hizmetlerin yurutulmesi amacıyla sozleşme ve/veya protokol imzalanan hizmet sağlayıcıları,
ifade eder.
Yetki ve sorumluluk
MADDE 5 – (1) Aktif işgucu hizmetlerine ilişkin politikaların belirlenmesi, ilgili mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasının koordinasyonundan Genel Mudurluk yetkili ve sorumludur.
(2) Aktif işgucu hizmetleri icin hizmet alımı ve işbirliği yapılması ile hizmetlerin yurutulmesinden il mudurlukleri yetkili ve sorumludur. Gerektiğinde hizmet merkezleri, il mudurlukleri tarafından bu kapsamda yetkilendirilebilir.
(3) Kurum, bu Yonetmelik kapsamındaki iş ve işlemlerin yururlukteki mevzuata uygun şekilde yapılmasını temin etmek icin gerekli tedbirleri alır.
Odeneklerin belirlenmesi
MADDE 6 – (1) Bu Yonetmelik kapsamındaki iş ve işlemlerin yapılması icin il mudurluklerine tahsis edilecek odenek miktarı, her yıl Genel Mudurlukce belirlenir.
(2) Genel Mudurluk, ortaya kan ihtiyaclar doğrultusunda il mudurluklerine tahsis edilen odeneklerde değişiklik yapabilir, odeneklerin bir kısmını veya tamamını merkezde tutabilir, yurutulen ve planlanan faaliyet ya da projeleri dikkate alarak odenek tahsisi yapabilir. Genel Mudurlukce il mudurluklerine tahsis edilen odeneklerde değişiklik yapılırken il mudurluklerinin yıllık işgucu eğitim planı ile yapılması planlanan faaliyet ve projeleri dikkate alınır.
Yıllık işgucu eğitim planı
MADDE 7 – (1) İl mudurluklerince en gec ilgili yılın ocak ayında yıllık işgucu eğitim planı hazırlanır ve İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun onayını muteakip on beş gun icerisinde ilan edilerek Kurumun internet sayfasında yayımlanır. Planda yıl icerisinde yapılacak değişiklikler Kurulun onayı ile uygulanır.
(2) Planda, işyerlerinden alınan talepler ve/veya işgucu piyasası araştırmaları sonucunda belirlenen meslekler ile bu mesleklerde eğitim alacak kişi sayısı yer alacaktır. Planda yer alacak meslekler itibarıyla eğitim verilecek kişi sayısı, ilgili meslekte işyerlerinden alınan talepler ve işgucu piyasası araştırmaları sonucunda tespit edilen işgucu ihtiyacından, son iki yıl icinde Kurum aracılığıyla ilgili meslekte eğitim almış Kuruma kayıtlı işsizler cıkarılarak belirlenir.
Kurs ve programların uygulanması
MADDE 8 – (1) Bu Yonetmelikte belirtilen istisnalar dışında, kurs ve programların uygulanması yıllık işgucu eğitim planında yer alması şartına bağlıdır.
(2) Bu Yonetmelik kapsamındaki aktif işgucu hizmetleri, işbirliği veya hizmet alımı yoluyla gercekleştirilir.
İKİNCİ BOLUM
Mesleki Eğitim Kursları
Mesleki eğitim kurslarının acılması
MADDE 9 – (1) Yıllık işgucu eğitim planında yer alan mesleklerde kurs acılabilmesi icin işyerlerinden talep gelmesi gerekir. Soz konusu talebin, il mudurluğunce yapılacak calışmalar sonucunda Kurum kayıtlarından karşılanamaması halinde, sadece karşılanamayan kısım icin mesleki eğitim kursu acılabilir.
(2) Planda yer almayan bir meslek icin hizmet alımı yontemi ile kurs duzenlenmek istenildiğinde; Genel Mudurlukten uygunluk onayı alınması ve İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun onayıyla planda değişiklik yapılması gereklidir.
(3) Planda yer almayan bir meslek icin ozel sektor işyerlerinden alınan işci taleplerinin Kuruma kayıtlılardan karşılanamaması durumunda ozel sektor işyerleri tarafından en az yuzde elli, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından en az yuzde yirmi istihdam taahhudu verilmesi şartıyla işbirliği kapsamında kurs duzenlenebilir. Bu şekilde kurs duzenlenen meslek, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun yapılacak ilk toplantısında yıllık işgucu eğitim planına eklenir.
Hizmet sağlayıcılar
MADDE 10 – (1) İşbirliği veya hizmet alımı yapılabilecek hizmet sağlayıcılar aşağıda belirtilmiştir.
a) Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve oğretim kurumları.
b) Universiteler.
c) 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununa ve 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununa dayanılarak kurulan ozel oğretim kurumları ve ozel eğitim işletmeleri.
c) Ozel sektor işyerleri.
d) Kuruluş amacları doğrultusunda olmak şartıyla; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, işci, işveren, esnaf sendikaları, ozel kanunla kurulan banka ve kuruluşları ve bunlara bağlı işyerleri ile iktisadi işletmeleri bulunan dernek ve vakıflar.
(2) Aktif işgucu hizmetlerinin sunulması kapsamında ilgili mevzuatın belirlediği cercevede, 4904 sayılı Kanun kapsamında kurulan ozel istihdam buroları ile de işbirliği veya hizmet alımı yapılabilir.
(3) Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar sadece işbirliği kapsamında teklif sunabilirler.
(4) Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların alt yapısının diğer hizmet sağlayıcılar tarafından kullanılması durumunda, bu hizmet sağlayıcılar sadece işbirliği kapsamında teklif sunabilirler.
(5) Kurum, hizmet alım ilanında belirtmek şartı ile hizmet alınan mesleğin ozelliği ve hizmet sunulacak bolge dikkate alınarak, birinci fıkrada belirtilen hizmet sağlayıcıları sınırlandırabilir.
(6) 5580 sayılı Kanuna gore Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kurs acma iznine sahip olan kurumlar ile sadece izin alınan konularda kurs duzenlenebilir. Vakıf ve dernekler, kendilerine ait iktisadi işletme ile teklif sunabilecek olup merkezlerinin olduğu il dışında teklif sunabilmeleri icin, o ilde şubelerinin bulunması ve dernek tuzuğu veya vakıf senedinde mesleki eğitim verebileceğinin yer alması; universitelerin ise teklif sundukları ilde faaliyet gostermelerine yetkili olduklarını gosterir resmî belgeleri ve kendilerini temsil edebilecek yetkilendirilmiş yerleşik birimlerinin bulunması gereklidir.
(7) Hizmet sağlayıcıların; teklif ve sozleşme aşamasında 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 10 uncu maddesi gereğince vergi, SGK primi ve prime ilişkin borc ile SGK ve Kurumca kesilmiş ve odenmemiş idari para cezası olmaması gerekir. Bu borc ve cezaları yapılandırılmış olanlardan hizmet alımı yapılabilir. İşbirliği yoluyla duzenlenecek kurslarda ve kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan hizmet alımı ve işbirliğinde vergi, SGK primi ve prime ilişkin borc ile SGK ve Kurumca kesilmiş ve odenmemiş idari para cezası olmaması şartı aranmaz.
(8) Hizmet alımı yapan il mudurluğunde; ihale yetkilisi kişiler ile bu yetkiye sahip komisyonlarda gorevli kişiler ve belirtilen şahısların eşleri ve ucuncu dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri ile bunların ortağı olduğu şirketler (bu kişilerin yonetim kurullarında gorevli bulunmadıkları veya sermayesinin yuzde onundan fazlasına sahip olmadıkları anonim şirketler haric) ile bunların uyesi veya yoneticisi oldukları hizmet sağlayıcılar ile hizmet alımı ve işbirliği kapsamında sozleşme veya protokol imzalanmaz.
Hizmet alımı
MADDE 11 – (1) Yıllık işgucu eğitim planında yer alan mesleklere ilişkin hizmet alımları; tespit edilen yaklaşık kursiyer başı ders saat maliyeti de dikkate alınarak bu Yonetmelikte belirlenen kriterler cercevesinde, 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hukmu uyarınca doğrudan temin usulu ile yapılır. Hizmet alımı, soz konusu mevzuatın Kuruma verdiği yetkiye istinaden, bu Yonetmelik ve belirlenecek usul ve esaslara gore gercekleştirilir.
(2) Birinci fıkra hukumlerine bağlı olmak kaydıyla; aynı meslekte birden fazla hizmet sağlayıcıdan ve birden fazla gercek veya tuzel kişinin aralarında yaptıkları anlaşma ile oluşturulan iş ortaklığı veya konsorsiyumlardan aynı ilan cercevesinde hizmet alınabilir. Bir hizmet sağlayıcıdan birden fazla meslekte hizmet alımı yapılabilir.
İşbirliği yapılması
MADDE 12 – (1) Hizmet sağlayıcılar, işbirliği yontemi ile ilana tabi olmaksızın, bu maddede belirtilen koşullara uygun olarak kurs teklifinde bulunabilirler.
(2) Kurum; kursiyer zaruri gideri, sigorta prim gideri ile eğitici gideri ve temrin giderlerinin bir veya birkacını ya da tamamını icerecek şekilde işbirliği yontemi ile kurs duzenleyebilir.
(3) Hizmet sağlayıcılar ile işbirliği kapsamında kurs duzenlenebilmesi, bu maddede belirtilen istisnalar dışında, yuzde elli istihdam taahhudu verilmesi şartına bağlıdır. Bu kapsamda duzenlenecek kurslarda kursiyer zaruri gideri ve kursiyerler icin odenmesi zorunlu olan sigorta prim giderleri dışında herhangi bir odeme yapılamaz. Ancak ozel sektor işyerleri ile duzenlenen eğitimlerde, eğiticinin hizmet sağlayıcının kendi bunyesinden karşılanamaması halinde MEB tarafından belirlenen ek ders saat ucretinin iki katını aşmamak uzere eğitici gideri yukleniciye odenebilir.
(4) Kamu kurum ve kuruluşları (devlet universiteleri dahil) ve Anayasanın 135 inci maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile il mudurluğune tahsis edilen yıllık eğitim butcesinin yuzde beşini gecmemek uzere işbirliği kapsamında duzenlenecek kurslarda istihdam taahhut oranı en az yuzde yirmi olarak dikkate alınır.
(5) Universiteler ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve oğretim kurumları ile istihdam taahhudu aranmaksızın, il mudurluğune tahsis edilen yıllık eğitim butcesinin yuzde beşini gecmemek uzere işbirliği yontemi ile kurs duzenlenebilir. Bu oranı iki katına cıkarmaya Kurum Yonetim Kurulu yetkilidir.
(6) Dorduncu ve beşinci fıkralar cercevesinde duzenlenen kurslarda, kursiyerlere kursiyer zaruri gideri ve sigorta primi odenir. Ayrıca ihtiyac duyulması halinde MEB tarafından belirlenen ek ders saat ucretinin iki katını aşmamak uzere eğitici gideri ile toplam kursiyer zaruri giderinin yuzde onunu gecmemek uzere eğitim sırasında kullanılacak temrinlik malzeme icin odeme yapılabilir.
(7) İşbirliği yontemi ile kurs duzenleyecek hizmet sağlayıcılardan eğitim hizmetleri protokolu imzalanmadan once aşağıdaki belgelerden kendileri ile ilgili olanlar istenir.
a) Talep dilekcesi.
b) Hizmet sağlayıcı turune gore; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tuzuğu, MEB onaylı ozel oğretim kurumu calışma ruhsatı, birlik veya oda kaydı belgesi, universiteler icin Yuksek Oğretim Kurulu yetki belgesi, dernek ve vakıflar icin iktisadi işletme ve/veya merkezleri dışında teklif verilen ilde şube kuruluşuna ait belgelerin aslı veya noter onaylı orneği.
c) İmza sirkulerinin aslı veya noter onaylı orneği.
c) 5580 sayılı Kanun kapsamındakiler icin mesleki eğitim yetki belgesinin aslı veya noter onaylı orneği.
d) Ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi.
e) MEB'den alınacak eğitim kapasite raporu.
f) Eğitim programı veya planı.
g) Eğiticilere ait ozgecmiş ve bununla ilgili belgeler.
(8) Kamu kurum ve kuruluşlarından yedinci fıkrada sayılan belgelerden sadece eğitim programı ve eğiticilere ait belgeler istenir.
(9) İşbirliği kapsamında hizmet sağlayıcılardan alınan teklifler, aksi yonde bir hukum bulunmadığı surece, bu Yonetmeliğin eğitim mekanı, eğitim programı, eğitici ve istihdam yukumluluğune ilişkin hukumlerine tabi olarak değerlendirilir.
Hizmet sağlayıcılarda aranacak şartlar
MADDE 13 – (1) 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatının verdiği yetki cercevesinde kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı amacı ile hizmet sağlayıcılarda aranılacak şartlar ayrıca belirlenebilir.
Hizmet alımı ve işbirliği yapılamayacaklar
MADDE 14 – (1) Kurum, hizmet alım ilanı ve şartnamesinde belirterek hizmetlerin etkin ve verimli şekilde temini icin, 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatının verdiği yetki cercevesinde, hizmet sağlayıcıları sınırlandırabilir.
Bireysel gonderme yoluyla hizmet alımı
MADDE 15 – (1) İlgili mevzuat cercevesinde, bireysel gonderme yontemi ile Kuruma kayıtlı kişiler, mesleki eğitim hizmetlerinden yararlandırılabilir.
Yaklaşık maliyetin tespiti
MADDE 16 – (1) Yaklaşık maliyeti belirlemek uzere yapılacak piyasa fiyat araştırması, ihale yetkilisince gorevlendirilen kişi veya kişilerce yapılır.
(2) Hizmet alımına konu mesleğe ilişkin kursun yaklaşık maliyeti, kursiyer başı ders saat maliyeti uzerinden 4734 sayılı Kanunun ve bu kanun cercevesinde hazırlanan ilgili mevzuat doğrultusunda Katma Değer Vergisi haric belirlenir.
(3) Yaklaşık maliyetin tespit edilmesinde kullanılmak uzere, Genel Mudurluk tarafından kursiyer başı ders saat maliyetlerine ilişkin calışmalar yapılabilir. İl mudurluklerinin, kursiyer başı yaklaşık ders saat maliyetlerinin belirlenmesinde sistemde yayımlanacak bu calışmaları dikkate alması gerekir.
(4) Yaklaşık maliyetin belirlenmesinden sonra onay belgesi duzenlenerek, ihale yetkilisince gorevlendirilen kişi veya kişiler tarafından gercekleştirilen piyasa fiyat araştırması ve buna ilişkin belgeler eklenir.
Komisyon oluşturulması
MADDE 17 – (1) İhale yetkilisi tarafından hizmet alımları icin biri başkan olmak uzere en az uc asil uc yedek uyeden oluşan bir komisyon kurulur. Birden fazla meslekte hizmet alımı yapılması durumunda gelecek tekliflerin yoğunluğuna gore birden fazla komisyon oluşturulabilir. Ancak bir meslek icin yapılacak olan değerlendirmelerde gelen teklif dosyaları komisyonlar arasında paylaştırılamaz.
(2) Komisyonda gorev alan asil uyeler, komisyon calışmalarına katılmaya engel hastalık, tayin, birinci derece yakınlarının olumu gibi zorunlu haller dışında hizmet alım sureci tamamlanana kadar değiştirilemez.
Komisyonun gorevleri
MADDE 18 – (1) Hizmet alımına ilişkin il mudurluğune teslim edilen tekliflerin, tutanak ile teslim alınmasından sozleşme imzalanmasına kadar olan tum iş ve işlemler komisyon tarafından gercekleştirilir.
(2) Birden fazla komisyonun bulunması halinde komisyonlar işbirliği icinde calışırlar ve gerektiğinde bilgi paylaşımında bulunurlar.
Hizmet alımının duyurulması
MADDE 19 – (1) Hizmet alımı yapılacak meslekler; eğitim verilecek kişi ve sınıf sayısı, eğitim suresi ve eğitim alınacak mesleğe ilişkin bilgileri iceren ilan metni kullanılarak, il mudurluğu tarafından hizmet alımından ilana cıkılan gun haric en az beş işgunu once Kurumun internet sayfasında, il mudurluğu ve/veya hizmet merkezi ilan panosunda yayımlanır ve ayrıca uygun gorulmesi halinde diğer arac ve yontemlerle de duyurulur.
(2) Hizmet alımına ilişkin ilanda ve eklerinde yer alacak belgelerde; bu Yonetmeliğe ve ilgili mevzuata aykırı olmamak şartı ile teklif verilmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, sozleşmenin uygulanması ve sonuclandırılması ile ilgili tarafların hak ve yukumlulukleri acıkca belirlenir ve/veya ilgili mevzuata atıf yapılır.
Tekliflerin hazırlanması ve sunulması
MADDE 20 – (1) Teklifler, teknik ve mali teklif formu kullanılarak hazırlanır ve kapalı zarfla son başvuru suresine kadar il mudurluğune ulaşmak şartıyla elden verilebilir; posta veya kargo yoluyla gonderilebilir. Posta veya kargodan kaynaklanan nedenlerle suresinden sonra gelen teklifler dikkate alınmaz. Teklif zarfında bulunması gereken formların eksiksiz olarak ve bilgisayar ortamında doldurulur. Elle doldurulan formlar dikkate alınmaz.
(2) Teklif zarfının yapıştırılarak kapatılan kısmında isteklinin kaşe veya muhuru ve imzası bulunur. Zarfın sol ust tarafında sırayla ve alt alta yazılmak uzere isteklinin adı soyadı varsa unvanı, tebligata esas acık adresi, telefon, faks ve elektronik posta bilgileri ile teklife konu meslek ve son teklif verme suresi; orta kısımda ise hizmet alımını gercekleştiren il mudurluğunun isim ve adres bilgileri ve sağ alt tarafta “Bu teklif zarfı ancak ilgili komisyon tarafından acılır” ibaresi yer alır.
(3) Aynı ilanda birden fazla meslek icin hizmet alımı yapılması durumunda; istekliler, her bir meslek icin ayrı ayrı olmak uzere teklif verebilir.
(4) Teklif zarflarının tesliminden sonra zarf icerisinde yer alan belgelerde ve bilgilerde herhangi bir şekilde değişiklik yapılamaz ve yapılması teklif edilemez.
(5) İstekli, verdiği teklifle doksan gun sureyle bağlıdır. Bu sure, hizmet alımı ilanı ekinde yer alacak eğitim hizmetleri şartnamesinde belirtilmek suretiyle arttırılabilir.
Gecici teminat
MADDE 21 – (1) İsteklilerin, teklif aşamasında, hizmet alımına konu mesleğe ilişkin olarak her bir teklif icin, teklifte verdikleri kursiyer başı ders saat maliyeti ile eğitilmesi ongorulen kursiyer sayısı ve eğitimin tamamlanması icin ongorulen toplam ders saatinin carpımı sonucu bulunacak tutarın yuzde ucu oranında gecici teminat mektubu vermeleri gerekir. Gecici teminatın suresi en az yuz yirmi gun olmak uzere teklif gecerlilik suresinden otuz gun fazla olması gerekir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşlarından gecici teminat mektubu istenmez.
(3) Aynı ilde halen devam eden kurs ve girişimcilik eğitim programları olan ve farklı tarihlerdeki hizmet alımlarına teklif verecek yuklenici icin gecici teminat oranı, bir onceki gecici teminat oranının yuzde elli fazlası olarak uygulanır.
(4) Teklif vermemesi yonunde yaptırım uygulandığı halde teklif veren, yanıltıcı bilgi ve belgeler vermek suretiyle Kurumu aldatmaya yonelik girişimlerde bulunan, kesin teminat vermeyen, sozleşme imzalamaya davet edildiği halde sozleşme imzalamaktan imtina eden isteklilerin gecici teminatları Kuruma gelir kaydedilir ve bu durumdaki istekli ile yirmi dort ay boyunca hizmet alımı ve işbirliği kapsamında sozleşme veya protokol imzalanmaz.
(5) Yapılan değerlendirmeler sonrasında teklifleri gecerli puan alamayan veya bu maddenin dorduncu fıkrasında sayılı durumlar haricindeki isteklilerin teminatı iade edilir.
Teklif zarfında bulunması gereken belgeler
MADDE 22 – (1) Teklif zarfında, isteklinin durumuna gore aşağıdaki belgelerden ilgili olanlar eksiksiz olarak bulunur.
a) Talep dilekcesi.
b) Teknik ve mali teklif formu.
c) İstekli taahhutnamesi.
c) Hizmet sağlayıcı turune gore; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tuzuğu, MEB onaylı ozel oğretim kurumu calışma ruhsatı, birlik veya oda kaydı belgesi, universiteler icin Yuksek Oğretim Kurulu yetki belgesi, dernek ve vakıflar icin iktisadi işletme ve/veya merkezleri dışında teklif verilen ilde şube kuruluşuna ait belgelerin aslı veya noter onaylı orneği.
d) İmza sirkulerinin aslı veya noter onaylı orneği.
e) Ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi.
f) Kamu kurum ve kuruluşları haric, Ticaret Sicil Memurluğundan alınan iflas ve konkordato ilan edilmediğine dair belge.
g) İşletmeler icin vergi, SGK prim ve idari para cezası olmadığına ya da yapılandırıldığına dair belge.
ğ) Universiteler ve 5580 sayılı Kanuna tabi kuruluşlar haric, MEB'den alınacak eğitim kapasite raporu ile varsa eğitim mekanına ilişkin belge, bunun bulunmaması halinde il mudurluğunce yapılan tespite ilişkin belge.
h) İsteklinin eğitim ve mesleki eğitim alanındaki tecrubesine ilişkin bilgi ve belgeler.
ı) Eğiticilere ait ozgecmişler ve eğitim duzeyleri ve deneyimlerini gosterir belgeler ile eğiticinin istekli dışında başka kurum veya kuruluş calışanı olması durumunda bu kurum veya kuruluştan alınan calışma veya gorevlendirme yazısı.
i) 5580 sayılı Kanuna tabi kuruluşlar icin eğiticilerin MEB onaylı calışma izin belgesi veya atama onayı veya yazısının aslı veya noter onaylı orneği.
j) İstekliye ait son bir yıllık sigortalı bilgi formu ve sigortalı hizmet dokumu.
k) Eğitim programı veya planı.
l) Gecici teminat mektubu.
(2) Konsorsiyum olarak teklif verilmesi halinde konsorsiyum beyannamesinin, iş ortaklığı halinde teklif verilmiş ise iş ortaklığı beyannamesinin ayrıca işin hangi bolumlerinden sorumlu olunduğunun belirtildiği belgelerin verilmesi gerekir.
(3) Hizmet alım ilanı metninde veya eklerinde yer verilecek teknik ve mali değerlendirme kapsamında istenilen belgelerin de teklif zarfına konulması gereklidir.
(4) Teklif zarfında bulunan tum belgelerde ve belgeleri oluşturan sayfalarda isteklinin imzaya yetkili kişisinin imzası ile tuzel kişiliğe ait muhur veya kaşe bulunur.
Tekliflerin acılması
MADDE 23 – (1) İstekliler tarafından sunulan ve teklif teslim tutanakları duzenlenerek teslim alınan teklifler, alınış sırasına gore son teklif verme suresinin dolduğu andan itibaren hazır bulunanların huzurunda meslek bazında acılmaya başlanır.
(2) Acılan tekliflerin iceriğinde yer alması gereken teknik ve mali teklif formu uzerinden; isteklinin adı soyadı varsa unvanı, personel sayısı, tecrubesi, eğitilmesi planlanan kişi sayısı, eğitim yeri kapasitesi, eğitim suresi, istihdam taahhut oranı, kursiyer başı ders saat maliyetine ilişkin teklif formlarında yer alan bilgiler hazır bulunanların huzurunda sesli olarak okunur ve tutanak tutulur.
Değerlendirilemeyecek teklifler
MADDE 24 – (1) Aşağıdaki durumlardaki teklifler değerlendirmeye alınmaz.
a) Teklif veremeyecek olanların vermiş oldukları teklifler.
b) Aynı istekli ya da ortağı olduğu istekliler (hisse paylarına bakılmaksızın) tarafından, aynı meslek icin birden fazla teklif verilmesi durumunda bu istekli veya isteklilerin verdikleri teklifler.
c) Başvuru form ve belgelerinde silinti, kazıntı, duzeltme yapılan teklifler.
c) İstenilen belgelerden başka belgelerin yer aldığı teklifler.
(2) Başvuru suresinden sonra teslim edilen veya gonderilenler ile teklif zarfında yer alması gereken bilgilerin olmadığı veya eksik olduğu teklifler değerlendirilmez.
(3) Bu maddenin ilk fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen teklifleri verenlerle yirmi dort ay; (c) ve (c) bentlerinde belirtilen teklifleri verenlerle on iki ay suresince hizmet alımı ve işbirliği kapsamında sozleşme veya protokol imzalanmaz.
Tekliflerin değerlendirilmesi
MADDE 25 – (1) Hizmet alımı yapılacak hizmet sağlayıcıların teklifleri, bu Yonetmelikte belirtilen niteliklere sahip olmak koşuluyla, teklif zarfında yer alan bilgi ve belgeler uzerinden ilgili mevzuata gore değerlendirilir.
(2) Teklifler, on değerlendirmeden sonra teknik değerlendirmeye alınır, teknik değerlendirmeyi gecenler mali değerlendirmeye tabi tutulur.
(3) Teknik değerlendirme, isteklinin eğitim ve meslek alanındaki tecrubesi, insan kaynakları kapasitesi, istihdam taahhudu ve belirlenecek diğer hususlar cercevesinde gercekleştirilir.
(4) Mali değerlendirme yapılabilmesi icin isteklinin, teknik değerlendirme sonucunda belirlenecek asgari puanı veya uzerinde puan alması gerekir. Mali değerlendirme, en duşuk fiyat teklifi yuz puan kabul edilmek suretiyle ve diğer fiyat teklifleri en duşuk teklife ters oranlı olarak sıralanmak suretiyle hesaplanır.
(5) İsteklinin teknik değerlendirmede aldığı puanın yuzde altmışı ve mali değerlendirmede aldığı puanın yuzde kırkı esas alınarak nihai değerlendirme puanı belirlenir. Puan hesaplamasında kusuratlar yuvarlanmaz. Nihai puanın eşit olması halinde kursiyer başı ders saat maliyeti duşuk olan istekliye, kursiyer başı ders saat maliyetinin de eşit olması halinde istihdam taahhut oranı yuksek olan istekliye oncelik verilerek nihai sıralama belirlenir. Yine eşitlik olması halinde, bu durumdaki istekliler ile kontenjan paylaşımı yapılarak sozleşme imzalanır.
Kesin teminat
MADDE 26 – (1) Sozleşme aşamasında istekliden, hizmet alımına konu her bir mesleğe ilişkin ayrı olmak uzere kursiyer başı ders saat maliyeti ile teklifte eğitilmesi ongorulen kursiyer sayısı ve eğitimin tamamlanması icin ongorulen toplam ders saatinin carpımı sonucu bulunacak rakamın yuzde on beşi oranında teminat mektubu alınır. Verilen teminatın gecerlilik suresinin, sozleşme imzalama tarihinden başlamak uzere istihdam yukumluluğunun tamamlanacağı sureyi de icerecek şekilde, kurs suresinin en az uc katı olması gerekir. Yuz yirmi gunden az olan eğitimlerde bu sure uc yuz altmış gun olarak uygulanır. Sozleşme imzalandıktan sonra gecici teminat iade edilir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşlarından kesin teminat mektubu istenmez.
(3) Aynı ilde halen devam eden kurs veya girişimcilik eğitim programları olan ve farklı tarihlerdeki hizmet alımlarına teklif verecek yuklenici icin kesin teminat oranı, bir onceki kesin teminat oranının yuzde elli fazlasıdır.
Sozleşme
MADDE 27 – (1) Nihai değerlendirme sonucunda en yuksek puana sahip olan istekliden başlamak uzere değerlendirmeye konu meslekte eğitilmesi planlanan kişi sayısına gore teklifte belirtilen sayı ile sınırlı olmak uzere istekliler iadeli ve taahhutlu olarak gonderilecek resmî yazıyla sozleşmeye davet edilir.
(2) İstekliler sozleşme imzalamadan once Kurum tarafından istenilen bilgi ve belgeleri suresi icerisinde Kuruma teslim ederler. İl mudurluğu ile istekli arasında, kursun başlama ve bitiş tarihleri ile istihdam yukumluluğunun tamamlandığı sureyi ve karşılıklı hak ve yukumlulukleri icerecek şekilde sozleşme imzalanır ve bu şekilde hizmet alımı yapılır. Sozleşme ile ilgili vergi mevzuatı kapsamındaki yukumluluklerin yuklenici tarafından yerine getirilip getirilmediği hususu il mudurluğu tarafından kontrol edilir.
(3) İl mudurluğu tarafından;
a) Yuklenicinin, sozleşme hukumlerine aykırı tutum ve davranışta bulunması,
b) İşin yurutulmesini engelleyen doğal afet, kanuni grev, genel salgın hastalık, yangın, kısmi veya genel seferberlik ilanı gibi mucbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen uc işgunu icinde il mudurluğune yazılı olarak bildirimde bulunulması ve bu durumun yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi durumu haric olmak uzere, il mudurluğunce verilen sozlu ve/veya yazılı uyarılara rağmen, yuklenicinin sozleşme hukumlerinden doğan yukumluluklerini suresi icinde yerine getirmemesi ve sozleşmeye aykırı tutum ve davranışını duzeltmemesi,
c) Eğitime katılan kursiyerlerin, yuklenicinin kayıtlı ve/veya kayıt dışı calışanı olduğunun tespit edilmesi,
c) Eğitim programının devamı sırasında yuklenici tarafından, hile, tehdit, nufuz kullanma, cıkar sağlama, irtikap, ruşvet suretiyle veya başka yollarla sozleşme konusu işlemlere fesat karıştırılması veya buna teşebbus edilmesi,
d) Yuklenici tarafından sahte belge duzenlenmesi veya buna teşebbus edilmesi, bu yollarla Kuruma zarar verilmesi,
e) Yuklenicinin Kuruma ait gizlilik konusu işlemlerini, teknik ve mali yapısına ilişkin bilgileri ve belgeleri acıklaması, bunları kendisinin veya ucuncu şahısların yararına kullanması,
f) Yuklenici tarafından, sozleşme konusu eğitim hizmetlerinin ucuncu şahıslara yaptırıldığının tespit edilmesi,
g) Ağır hastalık, tutukluluk, mahkumiyet ve olum hallerinde yuklenicinin sozleşmeden doğan yukumluluklerini yerine getirememesi,
ğ) Yuklenicinin iflas etmesi,
hallerinde, ayrıca protesto cekmeye gerek kalmaksızın sozleşme fesh edilerek kurs iptal edilir, teminatın tamamı Kuruma gelir kaydedilir. Ayrıca varsa yukleniciye yapılan odemeler yasal faiziyle birlikte geri alınır ve istekli ile yirmi dort ay boyunca hizmet alımı ve işbirliği kapsamında sozleşme veya protokol imzalanmaz.
(4) Sozleşme imzalandıktan sonra, mucbir sebepler dışında, yuklenicinin mali acz icinde bulunması veya teknik ve idari yonden yetersiz durumda olması nedeniyle taahhudunu yerine getiremeyeceğini gerekceleri ile birlikte yazılı olarak Kuruma bildirmesi halinde, ayrıca protesto cekmeye gerek kalmaksızın kurs iptal edilir. İptal edilen kurs icin kursiyer zaruri gideri ile kursiyer sigorta prim giderleri dışında yapılmış olan tum giderler yukleniciden geri alınır.
(5) Yuklenicinin, 4734 sayılı Kanuna gore yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun veya ilgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verildiğinin sozleşme imzalandıktan sonra tespit edilmesi hallerinde kurs, il mudurluğu tarafından iptal edilir.
(6) Bu maddenin ucuncu fıkrasının (b) bendinde belirtilen mucbir sebeplerden dolayı il mudurluğu veya yuklenici sozleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. Ancak, yuklenicinin mucbir sebebe dayalı bir sure uzatımı talebi varsa ve bu talep il mudurluğunce kabul edilmişse, il mudurluğunun sozleşmeyi feshedebilmesi icin uzatılan surenin sonunda işin bu sozleşmeye uygun şekilde tamamlanmamış olması gerekir.
Kurs eğitim programları
MADDE 28 – (1) Kurs eğitim programları MEB tarafından onaylanır. MEB, kurs eğitim programlarının mufredatının UMS ile uyumlu olmasını sağlar.
(2) UMS ve/veya ulusal yeterlilik bulunan mesleklerde kurslar ilgili UMS, ulusal yeterlilikler veya yeterlilik birimleri temel alınarak acılır. Bu kapsamda acılacak tum kursların eğitim programlarının, bu standartlara ve/veya ulusal yeterliliklere uygun olarak hazırlandığının da MEB onayında belirtilmesi gerekir.
(3) Ulusal meslek standartları ve/veya ulusal yeterlilikleri yayımlanmayan mesleklerde ise kurs eğitim programları; yuklenicilerle veya işbirliği yapılan kuruluşlarla sozleşme veya protokol imzalanmadan once MEB il mudurluklerine veya bunların belirlediği okul veya kurum mudurluklerine onaylattırılacaktır. Onay verilmeyen eğitim programları uygulamaya konulmayacaktır. Eğitim programları, her kurs icin ayrı ayrı onaylanabileceği gibi toplu olarak da onaylatılabilir. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve oğretim kurumları ile Millî Eğitim Bakanlığının verdiği izinle calışan kurum ve kuruluşların gercekleştirecekleri kurslara ilişkin eğitim programlarının onay işlemleri kendi ilgili mevzuatına gore yapılır.
(4) Ozel kanunları veya uluslararası sozleşme veya anlaşmalar ile izin verilen kurum veya kuruluşlar ve universiteler ile duzenlenecek kurslarda; eğitim programının ulusal meslek standartları ve/veya ulusal yeterliliklerine uygun olarak hazırlandığının da bu kurum veya kuruluşlarca kendi mevzuatları uyarınca yapılacak onayda belirtilmesi gerekir. Meslek standartları ve/veya ulusal yeterliliklerin yayımlanmadığı mesleklerdeki eğitim programları, bu kurumların kendi ilgili mevzuatına gore onaylanır.
(5) Kurs eğitim programları, teorik ve uygulamalı olmak uzere iki bolumden oluşabilir. Mesleğin ozelliğine gore, kurslarda teorik ve uygulamalı bolumler birlikte verilebilir.
(6) İl mudurluğunce uygun gorulmesi halinde teorik ve uygulamalı bolumler farklı eğitim mekanlarında veya farklı illerde yapılabilir. Kursun bir bolumunun farklı ilde yapılması durumunda, denetimler kursun duzenlendiği ildeki il mudurluğunce yapılır, raporları kursu duzenleyen il mudurluğune gonderilir.
(7) Mesleki eğitim kursları, uzaktan eğitim yontemleri ile de duzenlenebilir.
Kurs suresi
MADDE 29 – (1) Kursiyerlere bilgi ve becerilerin kazandırılması icin toplam kurs suresi; kursun duzenleneceği meslek konusunda Millî Eğitim Bakanlığının belirlediği sure, ulusal meslek standartları ve/veya ulusal yeterlilikler, işgucu piyasası ihtiyacları ve kursiyerlerin nitelikleri gibi hususlar goz onunde bulundurularak belirlenir.
(2) Toplam kurs suresi yuz altmış fiili gunu aşamaz.
(3) Kursların, gunluk en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı gunu gecmemek uzere en az otuz en fazla kırk saat olması gerekir. Yarım gunluk tatiller dahil olmak uzere milli, dini bayramlar ile resmi tatil olan gunlerde eğitim yapılamaz ve bu sureler toplam eğitim gunune dahil edilemez.
(4) Kursların mesai saatleri icerisinde yapılması esastır. Ancak il mudurluğunce uygun gorulduğu takdirde, denetim imkanları da goz onunde bulundurularak bu maddenin ucuncu fıkrasına aykırı olmamak kaydıyla, mesai saatleri ve gunleri dışında da kurs duzenlenebilir. Kursların gunluk bitiş saati, il mudurluğunce yuklenici ile imzalanacak sozleşme veya protokol ile belirlenir.
(5) Kamu kurum ve kuruluşlarıyla protokol duzenlenmesi halinde yukarıda yer alan gunluk eğitim surelerine ilişkin duzenlemeler dikkate alınmayabilir.
(6) Gunluk azami eğitimde kalabilme sureleri, gunluk asgari kurs suresinin altında olan engellilere yonelik duzenlenen kurslarda, kursiyerlerin alabilecekleri gunluk azami eğitim surelerinin belgelendirilmesi şartıyla bu sureler kadar eğitim verilir.
Kurs eğiticileri
MADDE 30 – (1) Kurslarda gorev alabilecek eğiticiler veya oğreticiler aşağıda belirtilmiştir.
a) Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda gorev alan oğretmenler.
b) 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununa tabi olarak gorev yapan oğretim elemanları.
c) 5580 sayılı Kanun kapsamında acılan ozel oğretim kurumlarında gorev alan eğitmenler.
c) Usta oğreticilik belgesine sahip olanlar.
d) Millî Eğitim Bakanlığı tarafından eğitici veya oğretici olarak gorevlendirilmiş olanlar.
(2) Universitelerin yuklenici olduğu kurslarda eğitimler, sadece 2547 sayılı Kanuna tabi olarak gorev yapan oğretim elemanları tarafından verilir.
(3) Ozel sektor işyerleri ile duzenlenen kurslarda on lisans ve uzeri eğitime sahip olanlar ve/veya en az usta oğreticilik belgesine sahip olanlar eğitici veya oğretici olarak gorev alabilir.
(4) Eğiticiler veya oğreticiler, ilgili kurum veya kuruluşların tabi olduğu mevzuat hukumlerine bağlı kalmak şartıyla, haftada en fazla kırk saat eğitim verebilirler.
(5) Mazeretleri il mudurluğunce uygun gorulen sebeplere istinaden eğiticilere, tabi oldukları mevzuat cercevesinde, yuklenici tarafından il mudurluğune yazılı olarak bildirilerek izin verilebilir. İzin suresi hicbir şekilde kurs suresinin onda birini gecemez. Eğiticilere izin verilmesi, izin verilen donemde asgari nitelikleri taşıyan başka bir eğiticiyle eğitime devam edilmesi veya eğitime ara verilmesi hususu il mudurluğunun takdirindedir.
(6) Herhangi bir nedenle eğiticinin ayrılması durumunda, aynı gun icinde durum yuklenici tarafından il mudurluğune telefon ile ve yazılı olarak bildirilir. Ayrılan eğiticinin yerine en az aynı ozellikleri taşıyan bir eğiticinin en gec uc işgunu icinde gorevlendirilmesi ve eğitime başlaması il mudurluğunun onayı ile mumkundur. Bu tur sebeplerle eğitim verilmeyen sureler icin telafi eğitimleri duzenlenir.
(7) Yapılan denetimlerde, Kurumu aldatmaya yonelik harekette bulunma, sahte ve yanıltıcı belge duzenleme ve kendi yerine başkasını eğitici olarak gorevlendirme gibi bu Yonetmelik hukumlerine aykırı davranışları tespit edilen eğitici, suresiz olarak Kurumun faaliyetlerinde gorev alamaz ve haklarında il mudurluğunce suc duyurusunda bulunulur. Hakkında il mudurluğunce bu şekilde yaptırım uygulanan kişiler sisteme kaydedilir ve Kurumun internet sayfasında ilan edilebilir.
Eğitim mekanı
MADDE 31 – (1) Kurs duzenlenecek eğitim mekanının MEB tarafından belirlenen eğitim verilecek mesleğe gore gerekli asgari standartlara sahip olup olmadığı, il veya ilce Millî Eğitim mudurlukleri veya MEB tarafından yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlarca tespit edilir. Bunun mumkun olmadığının MEB tarafından verilecek resmî yazı ile belgelenmesi halinde, il mudurluğu tarafından eğitim mekanının eğitim duzenlenecek mesleğin niteliklerine gore asgari standartlara sahip olup olmadığına bakılarak, teklif tarihinden once tutanak ile tespit yapılır.
(2) Ozel sektor işyerleri ile işbirliği kapsamında duzenlenen kurslarda, eğitim mekanının duzenlenecek eğitim icin asgari standartlara sahip olup olmadığı il mudurluğunce tespit edilecektir.
(3) Universiteler ve ozel kanunlar ile uluslararası anlaşma ve sozleşmelerle yetkilendirilmiş kurumların, eğitim mekanının eğitim verilecek mesleğe gore asgari standartlara uygun olduğunu kendi mevzuatları uyarınca alınacak belgelerle ispat etmeleri gerekir.
(4) Eğitim mekanının uygunluğuna ilişkin onay belgesinin eğitimin teorik ve/veya uygulamalı bolumlerini icerecek şekilde hazırlanmış olması gerekir. Eğitimler onaylanmış mekanlar dışında gercekleştirilemez.
(5) Eğitim mekanları, kurs suresince gerek gorulmesi halinde, il mudurluğu tarafından eğitim verilen mesleğe gore asgari standartları koruyup korumadıkları bakımından incelenebilir.
Kursa katılma şartları
MADDE 32 – (1) Kursa katılmak icin;
a) Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
b) 15 yaşını tamamlamış olmak,
c) Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen ozel şartlara sahip olmak,
c) Kurumca duzenlenen kurslara aynı meslekte daha once katılmamış olmak,
d) İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak, danışmanın uygun goruşune sahip olmak,
e) Emekli olmamak,
f) Kurslara katılmama yonunde yaptırım uygulanmıyor olmak,
şartları aranır.
(2) Eğitimlere katılmalarına ve kurs sonunda da istihdam edilmelerine engel durumları bulunmadığı il mudurluğunce uygun gorulmesi halinde, ikinci oğretim ve acık oğretimdeki oğrenciler kurslara katılabilirler.
(3) Kurstan yararlanan kursiyer, kursun tamamlanmasından itibaren altı ay gecmeden yeni bir kurstan yararlanamazlar.
(4) Eğitimin başladığı tarihten itibaren bir yıl oncesine kadar yuklenicinin, konsorsiyum veya iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde konsorsiyum ya da iş ortaklığını oluşturan işyerlerinin calışanları, bu yukleniciler ile duzenlenen kurslara katılamazlar.
(5) Ceza infaz kurumlarında bulunan ve tahliyesine uc yıldan az sure kalmış olanlar, Kuruma kayıtlı işsiz olmak şartı haric bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartları taşımak kaydıyla kurslara katılabilirler. Bu kişilerden kurslara katılanların bilgileri il mudurluğu tarafından sisteme girilir.
(6) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 71, 72 ve 73 uncu maddeleri kapsamında, calışma yaşı ve calıştırma yasağına ilişkin ozel duzenlemeler cercevesinde calıştırılmaları yasaklananlar ile ağır ve tehlikeli işlerde calıştırılması yasaklanan kişiler bu kapsamda yer alan mesleklerdeki kurslara katılamaz.
(7) İşsizlik odeneği almakta olanların; asgari son calıştığı işin koşullarını sağlamak, kişisel kariyer ve statulerine, eğitim, yaş ve sağlık koşullarına uygun bir eğitim olanağı sağlandığı takdirde eğitime katılmaları gerekir. Gecerli bir neden sunmadan eğitim almayı kabul etmeyen veya katıldığı eğitimi gecerli neden olmaksızın tamamlamayan kişilerin bu tarihten itibaren işsizlik odeneği kesilir.
(8) İşyerlerinde yapılan kurslara; hizmet alımı ya da işbirliği yapılan işyerinin işcileri, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve yeni teknolojilere uyum sağlamak amacıyla katılabilir. Sadece calışanlara yonelik olarak da işbirliği yoluyla kurs duzenlenebilir. Bu kapsamda duzenlenen eğitimlerde, kurs icin gerekli olan eğitici gideri yukleniciye odenebilir. Ayrıca, Kurumca ağır ve tehlikeli işlerde calıştırılan işcilere yonelik olarak da kurs duzenlenebilir. Bu fıkra kapsamında duzenlenen kurslara katılan kursiyerlere Kurumca herhangi bir gider odenmez ancak kurs bitirme belgesi veya sertifika verilir.
(9) Kurstan;
a) Askerlik, tutukluluk, hamilelik veya doğum, uzun sureli hastalık, işe giriş ve kursa devamı engelleyebilecek ikametgah değişikliği gibi nedenler ile bu Yonetmelikte belirlenen devamsızlık suresini aşmaları sebebiyle ayrılmak durumunda kalanlar,
b) Durumları kursu takibe elverişli olmadığı icin kursla ilişiği yuklenicinin teklifi ve il mudurluğunun onayı ile kesilenler,
c) Devam ederken kursun iptal edilmesinden dolayı mezun olamayanlar,
dışında il mudurluğunce kabul edilen gecerli bir mazereti olmadan ayrılanlar yirmi dort ay boyunca kurs veya programlardan yararlanamaz.
Kursiyer sayısı
MADDE 33 – (1) Kurs sınıfları; eğitici sayısı, eğitim yerinin kapasitesi ve donanımı ile kursa konu mesleğin ozellikleri dikkate alınarak oluşturulur. Bir sınıfın en az on en fazla yirmi beş kursiyerden oluşması esastır. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarıyla duzenlenecek kurslarda kursiyer sayısı il mudurluğunce belirlenebilir.
(2) Kursiyer sayısının beş kişinin altına duşmesi halinde il mudurluğunce kurs iptal edilebilir. Ancak kurs suresinin ucte ikisinin tamamlanması halinde kurs iptal edilmez.
(3) Engellilere yonelik veya işbirliği kapsamında işyerinde duzenlenen kurslarda en az beş kursiyer icin de kurs duzenlenebilir.
Kursiyerlerin secimi
MADDE 34 – (1) Kursiyerlerin secim aşamasında iş ve meslek danışmanları aracılığı ile kursiyer adaylarına; oncelikle meslek secimi, meslek değişikliği ya da bir mesleğe uyum sağlama gibi iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri verilir.
(2) İş ve meslek danışmanı tarafından kursa katılması yonunde olumlu goruş verilen Kuruma kayıtlı işsizler arasından tarafsızlık ve fırsat eşitliği ilkesine riayet edilerek asil ve yeteri kadar yedek kursiyer, yuklenici ve Kurum personeli tarafından birlikte