Resmî Gazete
2 Nisan 2013 -Sayı : 28606
GENELGE
Başbakanlıktan:
Konu : Ekmek İsrafını Onleme Kampanyası.
GENELGE
2013/3
Toplumumuzun nimet bildiği ve kutsal bir değer atfettiği ekmekle ilgili uretim, tuketim, israf ve tuketici alışkanlıkları konularında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Mudurluğu tarafından yurt capında yaptırılan bir araştırmada; ulkemizde gunde 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmeğin israf edildiği sonucu ortaya cıkmıştır. Soz konusu ekmek israfının bugunku parasal karşılığı; 1,5 milyar TL olup bu rakam Hukumetimiz doneminde dunya sıralamasında ilk sıralarda olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz bir yıllık gelire eşdeğerdir.
Bu uzucu sonuclar; ekmek israfının onlenmesine yonelik tedbirlerin ivedilikle alınmasını gerekli kılmış, bu doğrultuda Hukumetimizce 17.01.2013 tarihinde “Ekmek İsrafını Onleme Kampanyası” başlatılmıştır.

Kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın uretim ve tuketim aşamalarında onlenmesi, ekmeğin uygun yontemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyac fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinclendirilmesi ve tam buğday ekmeği tuketiminin yaygınlaştırılması amaclanmaktadır.
Bu cercevede;
1. Kampanyanın toplumun tum kesimlerine ulaşabilecek boyutta surdurulebilmesi icin bu kapsamda alınan tedbir ve yurutulen faaliyetlerin uygulama surecleri ile sonuclarının izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla ilgili kuruluşlar arasında gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak uzere; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşu TMO Genel Mudurluğu gorevlendirilmiştir.
2. Bakanlıklar, valilikler, belediyeler, universiteler ile diğer kamu kurum ve kuruluşları; alacakları tedbirler ve yapacakları faaliyetlerle kampanyayı destekleyecekler, tum yurtta etkin bir bicimde yurutulecek olan calışmalarla israfın onlenmesi hususunda toplumsal bir bilinc ve farkındalık oluşturulmasına azami olcude katkıda bulunacaklardır.
3. Kampanyanın amacına ulaşabilmesi icin toplumun her kesimine yonelik bilgilendirme ve bilinclendirme faaliyetleri duzenlenecek; halkımız, sivil toplum kuruluşları, ozel sektor ve meslek kuruluşları ile işbirliği yapılacaktır.

4. Toplumun temelini oluşturan aile ve kadınların rolunu dikkate alan sosyal politikalar geliştirilecek, ozellikle cocuklarımızın ve genclerimizin kampanyaya katılmalarını ozendiren projeler oluşturularak uygulamaya konulacaktır.
5. İlgili kuruluşlar tarafından konuya ilişkin eğitim, seminer, panel, konferans ve toplantı gibi organizasyonlar tertiplenecek ve soz konusu etkinliklerde; araştırma sonuclarına, ekmek israfının onlenmesine ve tam buğday ekmeği tuketiminin faydalarına ilişkin bilgiler verilecek ve bu kampanya kapsamında hazırlanacak kamu spotu, film ve animasyon gibi calışmalar gosterilecektir.
6. Bu kapsamda, bakanlık ve kuruluşlarca temin edilebilecek yazılı ve gorsel malzemeler medya ve diğer iletişim aracları kullanılarak toplumun her kesimine ulaştırılmaya calışılacak; ozellikle gar, istasyon, durak, metro, havaalanı, kara yolu, liman, toplu taşıma aracları ve benzeri kamuya acık yerlerde yazılı ve gorsel bilgilendirme calışmaları yapılacaktır.
7. İlgili bakanlık ve kurumlarca; ambalaj, gramaj, kalite, hijyen, uretim, dağıtım ve satış gibi konularda ekmek israfının onlenmesine ve tam buğday ekmeği tuketiminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak mevzuat duzenlemeleri ile bu kapsamda gerekli denetimlerin yapılması sağlanacaktır.
8. İnternet sitelerinde, www.ekmekisrafetme.com adresine link verilerek, orada yer alan “Turkiye'de Ekmek İsrafı Araştırması” sonuclarının değerlendirilmesi ve uygulamaya konulacak tedbir ve faaliyetlerin bu değerlendirmeler cercevesinde planlanmasına onem verilecektir.

9. Toplu tuketim yapılan kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan yemekhanelerde; menuye gore ekmek cıkarılması, ekmeğin ince dilimlenmiş olarak, paketli rol ekmeğin ise duşuk gramajlı olarak sunulması, tam buğday ekmeği bulundurulmasının sağlanması ve tuketiminin yaygınlaştırılması amacıyla gerekli tedbirler alınacaktır.
10. Belediyeler ve il ozel idarelerince ekmek fırınları duzenli olarak denetlenecek, gerekli sağlık ve mevzuat şartlarını sağlayamayan fırınların uretim yapmasına izin verilmemesi amacıyla İcişleri Bakanlığınca gerekli duzenlemeler yapılacaktır.
11. Uretici ve tuketicileri teşvik edecek tedbirlerin alınması, ekmek uretim ve satış noktalarında istihdam edilen kişiler ile restoran, fırın, otel ve turizm sektoru calışanlarının eğitilmesi icin meslek odalarıyla işbirliği yapılması hususlarında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerekli calışmalar yapılacaktır.
12. Sağlıklı beslenme de dÂhil olmak uzere eğitici program, etkinlik ve yarışmalar duzenlenecek ve bu konuların temel eğitim ders mufredatı icerisine dÂhil edilmesi icin gerekli tedbirler Milli Eğitim Bakanlığınca alınacaktır.
13. Sağlıklı ve dengeli beslenme amacıyla tam buğday ekmeği tuketiminin teşvik edilmesi icin toplum sağlığı alanında gerekli calışmalar Sağlık Bakanlığınca yapılacaktır.
14. Kampanya konularının; desteklenen ve kaynak aktarılan film ve tiyatro dÂhil her turlu sahne sanatı senaryoları ve projelerde uygun bir şekilde işlenmesi, film ve projelere gizli veya acık spotlar yerleştirilmesi ve konu ile ilgili ozel sektorun teşvik edilmesi icin gerekli tedbirler Kultur ve Turizm Bakanlığınca alınacaktır.
15. Kampanya konularıyla ilgili olarak halkı bilinclendirme calışmalarına Diyanet İşleri Başkanlığınca gerekli katkı sağlanacaktır.
16. Televizyon ve radyo programlarında kampanyaya ilişkin kamu spotlarının yayınlanması amacıyla gerekli calışmalar ilgili kurum ve kuruluşlarca yapılacaktır.
Ekmek İsrafını Onleme Kampanyası, tam buğday ekmeğini yaygınlaştırma amacını da icine alacak şekilde, tum kurum ve kuruluşlarca işbirliği icerisinde ve kararlılıkla yurutulerek takip edilecek, ekmeğin israf edilmemesi bilincinin tum fertlerimiz icin bir yaşam bicimi haline gelmesi ozendirilecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra; halkımız, sivil toplum kuruluşları, memur, işci ve işveren kuruluşları, meslek oda ve birlikleri, ulusal ve yerel basın ile ozel sektorun, cok onemli bir insanlık gorevi olan bu kampanyaya gonullu olarak her turlu destek ve yardımı sağlayacaklarına inancımız tamdır.
Bilgilerini ve gereğini onemle rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan