19 Nisan 2013 CUMAResmî GazeteSayı : 28623
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığı (İc Denetim Koordinasyon Kurulu)'ndan:
KAMU İC DENETİM GENEL TEBLİĞİ

BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam ve Dayanak
Amac ve kapsam
MADDE 1 (1) Bu Genel Tebliğin amacı, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununun ic denetime ilişkin hukumleri ile 26/6/2006 tarihli ve 2006/10654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan İc Denetcilerin Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik hukumlerinin uygulamasının yonlendirilmesi ve uyulması gerekli usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Genel Tebliğ, 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu ile İc Denetcilerin Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Genel Tebliğde gecen;
a) İc denetim birimi: Kurulması halinde ic denetim birimi başkanlığını, ic denetim birimi başkanlığı kurulmayan idarelerde ise ic denetcileri,

b) İdare: 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan idareler ile mahalli idareleri,
c) Kanun: 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununu,
c) Kurul: İc Denetim Koordinasyon Kurulunu,
d) Sertifika: Kamu İc Denetci Sertifikasını,
e) Ust yonetici: Bakanlıklarda musteşarı, Milli Savunma Bakanlığında Bakanı, diğer kamu idarelerinde en ust yoneticiyi, il ozel idarelerinde valiyi ve belediyelerde belediye başkanını,

f) Yonetmelik: İc Denetcilerin Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmeliği,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
İc Denetim Faaliyetleri
İc denetim faaliyetlerine işlerlik kazandırılması
MADDE 4 – (1) İc kontrol sisteminin temel unsuru olan ve aynı zamanda sistemin yeterli ve etkin bir şekilde işleyip işlemediği hususlarında değerlendirme ve onerilerde bulunan ic denetim, idarelerde ust yoneticilerin yonetim ve hesap verme sorumluluklarının yerine getirilmesinde onemli bir yardımcıdır. Guvence verme ve danışmanlık fonksiyonlarıyla on plana cıkan etkin bir ic denetim faaliyeti, idarenin faaliyetlerine değer katarak, amac ve hedeflere ulaşılması noktasında ust yonetime yardımcı olacaktır.
(2) İc kontrol sisteminin idarelerde yeterli ve etkin bir seviyede hayata gecirilmesi ancak ic denetim faaliyetlerinin varlığına ve etkinliğine bağlıdır. Bu kapsamda idareler, ic denetim faaliyetlerine işlerlik kazandırır ve gerekli hallerde Kuruldan teknik duzeyde destek talep eder.
(3) İdarelerde, ic denetim faaliyetlerinin planlanması, yurutulmesi, raporlanması ve izlenmesi ile ic denetcilerin sertifika derecelendirmelerine ilişkin surecler, Kurul tarafından sunulan bilgi sistemleri uzerinden yurutulur. Kurul; sistemin kurulum, işletim ve kullanımı ile diğer bilgi sistemleriyle entegrasyonuna ilişkin gerekli tedbirleri alır.
(4) Mevzuatla kapsamı belirlenen ic denetim faaliyetleri, idarelerde, Kanunun 63 uncu maddesi hukmune gore ic denetim birimleri tarafından yurutulur.
İc denetim plan ve programı
MADDE 5 – (1) İdarenin denetlenebilecek alanlarının tamamını ifade eden bir denetim evreni oluşturulur. Denetim evreni kapsamına, idarenin merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatına dahil tum birimlerinin işlem, faaliyet ve surecleri dahil edilir. Denetim evreninin hazırlanmasında surec bazlı yaklaşım esas alınır ve yapılan risk analizi sonucunda yuksek ve orta riskli olarak belirlenen denetim alanlarının tamamı bir plan donemine dahil edilir.
(2) Plan donemine dahil edilecek yuksek ve orta riskli denetim alanlarının belirlenmesinde Kamu İc Denetim Rehberindeki yontem ve esaslar dikkate alınır.
(3) İc denetim mevzuatına uygun şekilde hazırlanan uc yıllık ic denetim planı ve yıllık denetim programı, ic denetim birimi tarafından aralık ayı başında ust yoneticiye yazılı olarak sunulur ve ust yonetici tarafından aralık ayı sonuna kadar onaylanır. İc denetim plan ve programı, aralık ayı sonunda onaylanmaması halinde onaylanmış kabul edilir ve uygulamaya konulur.
(4) Planın uygulanabilmesi icin gerekli insan kaynağı ihtiyacı ve kaynak sınırlamasının etkileri ust yoneticiye raporlanır. Yapılan analiz sonucunda idareye tahsis edilen ic denetci kadrosunun yetersiz olması halinde durum Kurula bildirilir.
(5) İc denetim birimleri, denetim ve danışmanlık faaliyetleri dışında başka adlarla faaliyet yurutemez; sadece yolsuzluk ve usulsuzluklerin bildirilmesi durumunda inceleme faaliyeti yurutebilir ve inceleme raporu duzenleyebilir.
UCUNCU BOLUM
İc Denetci Atamaları ve İc Denetim Birimi Başkanlıklarının Kurulması
İc denetci atamaları
MADDE 6 – (1) İdareler, 8/10/2005 tarihli ve 25960 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliği kapsamında yapılan sınavlarda başarılı olarak sertifika almış ic denetci adayları ile mevcut ic denetciler arasından naklen atama yoluyla ic denetci kadrolarına atama yapabilirler. Ancak mevcut ic denetciler arasından naklen atama yapılmasında 7 nci maddedeki kayıt ve sınırlamalara uyulur. Kanunun gecici 21 inci maddesi hukumleri saklıdır.
(2) İdareler, sertifika sahibi ic denetci adayları ile belli bir sure ic denetcilik yaptıktan sonra başka gorevlere atananlar arasından ic denetci kadrolarına atama yapmadan once, ilgililerin sertifikalarının kullanılabilir durumda olup olmadığını Kuruldan teyit ettirirler.
(3) Kanunun 65 inci maddesinin son fıkrası uyarınca, ic denetciler, bakanlıklar ve bağlı idarelerde ust yoneticinin teklifi uzerine Bakan, diğer idarelerde ust yonetici tarafından sertifika sahibi kişiler arasından atanır. Atama işlemlerinin yurutulmesinde, Kanunun 65 inci maddesi ve diğer ilgili ic denetim mevzuatı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun genel hukumlerine de uyulur.
(4) İc denetci kadrolarına yapılan atamalar ile bu kadroların herhangi bir nedenle boşalması halleri, en gec 10 iş gunu icinde Kurula bildirilir.
İc denetcilerin naklen atanmaları
MADDE 7 – (1) Kanunun gecici 5 ve gecici 16 ncı maddeleri uyarınca 31/12/2007 tarihine kadar olan geciş surecinde, belirlenen tarihler itibariyle belli unvanlara sahip olanlarla bu tarihler itibariyle gecmişte belli gorevlerde beş yıl bulunanlar, kamu idarelerince doğrudan ic denetci olarak atanmış ve bu şekilde atananlara, İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliğinin gecici 1 inci maddesi uyarınca sertifika verilmiştir. Geciş surecinde idarelerin ic denetci kadrolarına bu şekilde atananların, daha sonra başka idarelerin ic denetci kadrolarına naklen atanmalarında Kanunun gecici 5 inci maddesinin;
(c) bendinde sayılanların tum kamu idarelerinde,
(d) bendinde sayılanların; sadece kendi idarelerinde, ozel butceli idarelerde, mahallî idarelerde ve sosyal guvenlik kurumlarında,
(e) bendinde sayılanlardan Maliye Bakanlığı Muhasebe, Milli Emlak ve Vergi Denetmenleri sadece ozel butceli idareler ile mahallî idarelerde; Belediye Mufettişi ve Hesap İşleri Murakıbı olanların ise sadece mahallî idarelerde,
ic denetci olarak atananların, yukarıda kendi unvanları icin sayılan idareler dışında diğer idarelere ic denetci olarak naklen atanmaları mumkun bulunmamakta olup, bunların naklen atanmaları ancak, İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliğinde belirtilen aday belirleme sınavını gecmeleri, verilecek eğitimi tamamlamaları ve sonucunda yapılacak sınavda başarılı olmaları durumunda mumkun olabilecektir. Fakat en az 3 yıl fiilen ic denetcilik yapmış ve İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliğinin 6 ncı maddesiyle belirlenen yabancı dil şartını sağlayan ic denetciler, Kurul tarafından ic denetci adaylarına yonelik olarak yapılacak sertifika sınavlarına girerek başarılı olmaları halinde kendilerine, Kanun kapsamındaki butun idarelerin ic denetci kadrolarına naklen atanmalarına imkÂn verecek nitelikte sertifika verilir. Sertifika sınavında başarısız olan ic denetciler, yabancı dil şartını muhafaza etmeleri kaydıyla izleyen en fazla iki sınava daha katılabilirler.
(2) İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliği kapsamında yapılan sınavlarda başarılı olarak sertifika almış ve idarelerin ic denetci kadrolarına atanmış ic denetciler, daha sonra Kanun kapsamındaki butun idarelerin ic denetci kadrolarına naklen atanabilirler.
İc denetim birimi başkanlıklarının kurulması ve yonetimi
MADDE 8 – (1) Kanunun 63 uncu maddesinin son fıkrasında “Kamu idarelerinin yapısı ve personel sayısı dikkate alınmak suretiyle, İc Denetim Koordinasyon Kurulunun uygun goruşu uzerine, doğrudan ust yoneticiye bağlı ic denetim birimi başkanlıkları kurulabilir.” hukmu yer almıştır. Buna gore, kamu idarelerinde ic denetim birimi başkanlıklarının kurulabilmesi Kurulun uygun goruşune bağlıdır. Atanan ic denetci sayısı uc ve uzerinde belirlenen idarelerin ic denetim birimi başkanlığı kurmalarına Kurul tarafından genel uygun goruş verilmiştir. Bu hususta ayrıca Kurulun goruşunun sorulmasına gerek bulunmamaktadır.
(2) Atanan ic denetci sayısı uc ve uzerinde olan idarelerde doğrudan ust yoneticiye bağlı ic denetim birimi başkanlıklarının kurulması; Kamu İc Denetim Standartlarının yeterli ve etkin bir şekilde hayata gecirilmesi acısından onemlidir.
(3) İc denetim birimi başkanlığı kurulan idarelerde, ic denetcilerden birisi ust yonetici tarafından ic denetim birim başkanı olarak gorevlendirilir ve bu gorevlendirmeler en gec 10 iş gunu icinde Kurula ayrıca bildirilir. İc denetim birimi başkanı, ic denetim birimi başkanlığını yonetir ve ic denetim mevzuatında tanımlı gorev ve yetkileri yurutur.
(4) İc denetim birimleri, ust yonetici dışında başka birim veya yoneticilerle ilişkilendirilemez ve ust yoneticiler, ic denetim faaliyetlerine ilişkin rol ve sorumluluklarını astlarına devredemezler.
(5) Atanan ic denetci sayısı onun altında olan idarelerde ic denetim birimi başkanları, denetim ve danışmanlık gorevleri de yurutebilirler.
(6) İc denetim birimlerinde buro hizmetlerini yurutmek uzere yeterli sayıda personel gorevlendirilir.
(7) İc denetim birimlerine idarelerin teşkilat şemalarında yer verilir.
(8) Atanan ic denetci sayısı ucun altında olan idarelerde ic denetim faaliyetlerinin koordinasyonu, ust yonetici tarafından gorevlendirilen ic denetci tarafından sağlanır.
(9) İc denetim birimleri, idare ici ve idare dışı yazışmalarda ic denetim birimi başlığını kullanacaklardır.
İc denetcilere yaptırılamayacak işler
MADDE 9 – (1) İc denetcilerin gorevleri Kanunun 64 uncu maddesinde sayılmış ve aynı maddenin dorduncu fıkrasında “İc denetci, gorevinde bağımsızdır ve ic denetciye asli gorevi dışında hicbir gorev verilemez ve yaptırılamaz.”hukmu yer almıştır.
(2) Yonetmeliğin 27 nci maddesinde ic denetcilerin mesleki guvencesi duzenlenmiştir. Soz konusu madde, “İc denetcilere bu Yonetmelik ve ic denetim yonergelerinde belirtilen gorevler dışında hicbir gorev verilemez ve yaptırılamaz. İc denetciler 24 uncu maddenin ikinci fıkrası hukmu saklı kalmak kaydıyla, hicbir şekilde istekleri dışında başka bir goreve atanamazlar” hukmunu icermektedir.
(3) Kanun ve Yonetmeliğin anılan hukumleriyle, ic denetcilere ic denetcilik gorevi dışında başka gorevlerin verilmesinin onune gecilmesinin amaclandığı ve bunu sağlamaya yonelik duzenlemeler yapıldığı gorulmektedir. Buradaki esas amac, denetimin etkinliğini ve fonksiyonel bağımsızlığını teminat altına almak ve denetim faaliyetlerinin plan ve programlara uygun olarak yurutulmesini sağlamaktır.
(4) Bu cercevede ic denetciler:
a) İl genel meclisi denetim komisyonları ve belediye meclisi denetim komisyonlarında gorevlendirilemeyeceklerdir.
b) Birden fazla idarenin ic denetcilerinin ortak calışma gereklilikleri ile Kurul bunyesinde oluşturulan sınav komisyonları ve calışma komiteleri/ekipleri haric olmak uzere, diğer kamu idarelerinde değişik gorevleri yurutmek uzere gecici olarak gorevlendirilemeyeceklerdir.
c) Kendi idarelerinde veya diğer kamu idarelerinde duzenlenecek eğitim programlarında sınırlı sureyle eğitici olarak gorev alabileceklerdir.
(5) Kanun ve Yonetmelik hukumlerine gore ic denetcilerin gorevleri arasında, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Gorevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında on inceleme ile personel mevzuatı uyarınca disiplin soruşturması yapma gorevi sayılmadığından; ic denetcilere, personel mevzuatı uyarıca disiplin soruşturması ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Gorevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca on inceleme gorevi verilmeyecektir.
DORDUNCU BOLUM
İc Denetcilerin Ortak Calışmaları
Ortak calışma halleri
MADDE 10 – (1) Aşağıdaki hallerde, birden fazla idare ic denetcisi ortak calışma yurutebilir:
a) Birden fazla idareyi ilgilendiren faaliyetlerin denetimlerinin yapılması gerektiğinde.
b) Bir ic denetim faaliyeti sırasında başka idareyi/idareleri ilgilendiren konuların ortaya cıkması halinde.
c) İc denetcilerin, sertifika derecesinin duşurulmesi veya sertifikanın iptalini gerektiren fiillerinin bulunup bulunmadığının tespitiyle ilgili incelemelerde.
c) 15/10/2011 tarihli ve 28085 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İc Denetim Kalite Guvence ve Geliştirme Programı kapsamında yurutulecek dış değerlendirmelerde.
d) Bilgi teknolojileri denetimi kapsamında başka idare ic denetcilerinden yararlanılması gerektiğinde.
(2) Birinci fıkranın (a) ve (d) bentlerinde sayılan hallere ilişkin ortak calışma ihtiyacları, planlı faaliyetler olacağından, denetim programları hazırlanırken bu hususlar ayrıca dikkate alınır.
(3) Bir idaredeki ic denetimin insan kaynağı kapasitesinin yetersizliği halinde veya başka idaredeki ic denetcilerin bilgi ve uzmanlığına ihtiyac duyulduğunda ilgili ust yonetici, ic denetci gorevlendirilmesi icin Kuruldan talepte bulunabilir.
Gorevlendirmeler ve taleplerin karşılanması
MADDE 11 – (1) 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentleri cercevesinde yurutulecek ortak calışmalar, ilgili idarelerin ic denetim birimlerinin talebi uzerine, ust yoneticiler arasında doğrudan iletişim kurulmak suretiyle planlanır.
(2) Ortak calışmaya ilişkin ic denetci gorevlendirilmesi talebi ilgili idarelerce oncelikle karşılanır. Gorevlendirmenin mumkun olmadığı haller, gerekcesiyle birlikte talepte bulunan idareye bildirilir. Talebi karşılanmayan idare, durumu alınan cevaplarla birlikte en gec 10 iş gunu icinde Kurula bildirir.
Koordinatorluk ve gorev suresi
MADDE 12 – (1) Ortak calışmalarda koordinatorluk gorevi, talepte bulunan idarenin kıdemli ic denetcisi tarafından yurutulur.
(2) Planlı ortak calışmalarda, calışmanın suresi denetim programlarında gosterilir. Planlamanın mumkun olmadığı durumlarda, calışmalar iki ay icerisinde tamamlanır. Calışmanın bu surede tamamlanamaması halinde, durum talepte bulunulan idareye bildirilir.
Raporlama
MADDE 13 – (1) İc denetcilerin ortak calışması sonucunda hazırlanacak rapor, faaliyetin yurutulduğu idarenin ust yoneticisine sunulur ve bir orneği de en gec 10 iş gunu icinde Kurula gonderilir. Diğer idarelerin ic denetcileri de, raporun kendi idarelerini ilgilendiren bolumunu ust yoneticilerine sunarlar.
(2) Ortak calışma sonucu gercekleşen denetimler ile elde edilen sonuclar, ic denetim faaliyet raporlarında ayrıca gosterilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Sertifika Derecesine Gore Gorevlendirme ve Kıdem Esasları
Denetim alanlarının sınıflandırılması
MADDE 14 – (1) İc denetim faaliyetleri, ic denetim birimi başkanı tarafından, kamu idaresinin birim, konu ve surecleri itibarıyla sınıflandırılır.
(2) İc denetcilerin denetim alan ve uygulamalarının değiştirilmesi esastır. Bir ic denetciye 3 yıl ust uste aynı denetlenen birimde gorev verilemez.
Sertifika derecesine uygun gorevlendirme
MADDE 15 – (1) İc denetciler, calışma suresince edindikleri tecrube ile sertifika derecelerine uygun olarak gorevlendirilir.
(2) A-1 ve A-2 sertifika duzeyindeki ic denetciler; uygunluk denetimi, mali denetim ve sistem denetimi yaparlar.
(3) A-3 ve A-4 sertifika duzeyindeki ic denetciler ilave olarak, performans denetimi ve denetimin gozetimi faaliyeti yuruturler.
(4) Bilgi teknolojileri denetimi, bu konuda ozel uzmanlığı olan veya bu alanda yeterli surede eğitim alan ic denetciler tarafından yurutulur. Kurul, bilgi teknolojileri denetimine ilişkin ilave sertifikasyon şartı getirilebilir.
(5) Denetimin sonuclarına ilişkin olarak yurutulecek izleme denetimleri, soz konusu denetim turunun tabi olduğu sertifika duzeylerine sahip ic denetciler tarafından yurutulur.
(6) Ekip halindeki gorevlendirmelerde, sertifika derecesi yuksek olan ic denetci esas alınır.
(7) Danışmanlık faaliyeti, Yonetmeliğin 30 uncu maddesine gore A-2 sertifika duzeyine yukselmiş ic denetciler ile A-3 ve A-4 sertifika duzeyindeki ic denetciler tarafından yurutulur.
(8) Yeterli sertifika duzeyine sahip ic denetci bulunmaması halinde, denetimin gozetimi faaliyeti, ic denetim birimi başkanı veya Yonetmeliğin 30 uncu maddesine gore A-2 sertifika duzeyine yukselmiş ic denetciler tarafından da yurutulebilir.
Kıdem esasları
MADDE 16 – (1) İc denetcilerin kıdemlerinin belirlenmesinde, ic denetcilik mesleğinde fiilen gecirilen sureler dikkate alınır. Kıdemin belirlenmesinde onceki mesleklerde gecirilen sureler dikkate alınmaz. Yonetmeliğin 30 uncu maddesine gore sertifika duzeyi yukselmiş ic denetciler, her halde kıdemli sayılır.
(2) Uc yıldan daha uzun sure ic denetim birimi başkanlığı yapmış ic denetci, başkanlık gorevinden sonra, ic denetim biriminde en kıdemli sayılır. İc denetim biriminde birden fazla başkanlık yapmış ic denetci bulunması halinde, daha uzun sure başkanlık yapan idaresinde daha kıdemli sayılır.
(3) Bu maddeye aykırı olmamak uzere, kıdemlerin belirlenmesine ilişkin diğer esaslar idarelerin ic denetim yonergelerinde belirlenir.
ALTINCI BOLUM
Teknik ve Uzman Personel Calıştırılması
Teknik ve uzman personel gorevlendirilmesi
MADDE 17 – (1) İc denetim birimlerinde, ozellikli alanlarda yapılacak denetim faaliyetleri kapsamında idare icinden ya da diğer idarelerden teknik veya uzman personel gecici sureli gorevlendirilebilir.
(2) İdare icinden teknik veya uzman personel calıştırılmasının gerekli olması halinde, ic denetim birimi tarafından ust yoneticiden gerekceli bir onay alınır. Alınan bu onay uyarınca ilgili birimlerden uygun personelin gorevlendirilmesi talep edilir.
(3) İdare dışından teknik personel calıştırılmasının gerekli olması halinde ilgili ust yonetici, ihtiyacın mahiyetini belirterek diğer idareden teknik personel gorevlendirilmesi talebinde bulunur, durum bir yazı ile Kurula da en gec 10 iş gunu icinde bildirilir. Teknik personel talep edilen idare en gec on iş gunu icinde, ihtiyacı karşılayacak sayıda teknik personeli talepte bulunan idarede gorevlendirir.
(4) Teknik personel gorevlendirilmesi talebi ilgili idarelerce oncelikle karşılanır. Gorevlendirmenin mumkun olmadığı haller, gerekcesiyle birlikte talepte bulunan idareye bildirilir. Talebi karşılanmayan idare, durumu alınan cevaplarla birlikte en gec 10 iş gunu icinde Kurula bildirir.
(5) Teknik veya uzman personelin memuriyet mahalli dışında gorevlendirilmesi halinde harcırahı, gorevlendirildiği idare butcesinden odenir.
Teknik ve uzman personelin yapabileceği işler
MADDE 18 – (1) İc denetciler, idare icinden veya dışından gorevlendirilen teknik veya uzman personelden yardım alabilirler.
(2) Teknik veya uzman personele mustakilen denetim gorevi verilemez. Bunlar, ic denetcilerle birlikte sadece calışma kÂğıtlarını paraflayabilirler.
(3) Teknik veya uzman personel calıştırılması halinde bu durum, ilgili nihai denetim raporunda belirtilir.
YEDİNCİ BOLUM
Sertifikaların Kullanımı
Mesleki yeterliliğin surekli hale getirilmesi
MADDE 19 – (1) Sertifika sahibi ic denetci adayları ile belli bir sure ic denetcilik yaptıktan sonra başka gorevlere atananlar, mesleki yeterliliklerini surekli hale getirmekle yukumludurler.
Yetkinlik kriterleri
MADDE 20 – (1) Sertifika sahibi ic denetci adayları ile belli bir sure ic denetcilik yaptıktan sonra başka gorevlere atananlar, sertifikayı aldıkları veya ic denetcilik gorevinden ayrıldıkları tarihten itibaren uc yıl gectikten sonra ic denetci kadrolarına atanamazlar. Ancak uc yılın bitiminden sonra izleyen her yıl icin, İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliğinin 13 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (b) bolumundeki eğitim konularında yıllık en az 30 saat eğitim aldıklarını Kurula bildirmeleri durumunda, sertifikaları kullanılabilir hale gelir ve 6 ncı ve 7 nci maddelerdeki esaslara uyulması şartıyla ic denetci kadrolarına atanabilirler.
(2) Eğitimlere katılım durumu, eğitim sertifikası veya katılım belgesi ile kanıtlanır.
(3) Kurul, birinci fıkradaki kişilerin sertifikalarının gecerliliğini takip eder ve bunları resmi internet sitesinden duyurur.
(4) İdareler, sertifika sahibi ic denetci adayları veya belli bir sure ic denetcilik yaptıktan sonra başka gorevlere atananlar arasından ic denetci kadrolarına atama yapmadan once, ilgililerin sertifikalarının kullanılabilirliğini Kuruldan teyit ettirirler.
SEKİZİNCİ BOLUM
Sertifika Derecesinin Duşurulmesi ve Sertifikanın İptali
İhbar ve şikÂyetlerin incelenmesi
MADDE 21 – (1) Sertifika derecesinin duşurulmesi ile sertifikanın iptalini gerektiren hallerden birisine yonelik ilgili kişi, idare veya mercilerden Kurula intikal ettirilen bilgi, belge ve raporlar, ivedilikle Kurul gundemine alınır.
(2) Sertifika derecesinin duşurulmesi ile sertifikanın iptalini gerektiren hallerden birisine yonelik ihbar ve şikÂyetin doğrudan Kurula yapılması halinde, Kurul, ilgili idareden konunun incelenmesini ister. Ust yonetici kıdemli bir ic denetciye iddiaları inceletir. İdaresinde kıdemli bir ic denetcinin bulunmaması halinde ust yoneticinin talebi uzerine Kurul, değişik idare ic denetcilerinden oluşan iki kişilik bir ekip marifetiyle iddiaları inceletir.
(3) Sertifika derecesinin duşurulmesi ile sertifikanın iptalini gerektiren hallerden birisine yonelik ihbar ve şikÂyetin doğrudan ilgili idareye yapılması ya da ic denetcinin durumunun resen incelenmesine ilgili ust yonetici tarafından karar verilmesi halinde, ust yonetici, kıdemli bir ic denetciye iddiaları inceletir. İdaresinde kıdemli bir ic denetcinin bulunmaması halinde ust yoneticinin talebi uzerine Kurul, değişik idare ic denetcilerinden oluşan iki kişilik bir ekip marifetiyle iddiaları inceletir.
(4) Ucuncu fıkraya gore yapılan inceleme sonucunda duzenlenen raporun yetersiz gorulmesi halinde Kurul, değişik idare ic denetcilerinden oluşan iki kişilik bir ekip marifetiyle iddiaların yeniden incelenmesine karar verebilir.
(5) Kanunun 65 inci maddesi uyarınca sertifika almış ic denetci adayları ile belli bir sure ic denetcilik yaptıktan sonra başka gorevlere atananlara ilişkin, sertifika derecesinin duşurulmesi ile sertifikanın iptalini gerektiren hallerden birisine yonelik ihbar ve şikÂyetlere konu hususlar, bunların mevcut gorev ve kıdemini gozeterek atamaya yetkili amir tarafından inceletilir.
(6) Bu maddeye gore yapılacak incelemeler en gec 2 ay icinde tamamlanır ve duzenlenen raporlar, ilgili idare veya gorevlendirilen ic denetci ekibi tarafından Kurula gonderilir.
(7) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesi kapsamında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile Devlet memurluğundan cıkarma cezası almış olanlardan cezası kesinleşenler icin ayrıca inceleme raporu talep edilmez. Bu durumda Kurul disiplin cezası almış olanların durumu hakkında ayrıntılı bilgiyi doğrudan ilgilinin idaresinden yazılı olarak ister.
Sertifika derecesinin duşurulmesini gerektiren durumlar
MADDE 22 – (1) Sertifika derecesi, ikinci fıkradaki durumların gercekleştiğinin tespit edilmesi ve 21 inci madde uyarınca yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporun Kurul tarafından goruşulup karara bağlanmasıyla bir kademe duşurulur.
(2) Sertifika derecesinin duşurulmesini gerektiren haller şunlardır:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinde yer alan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının kesinleşmesi.
b) İc denetim mevzuatının gerekleri ile mesleki ozen ve dikkatin gosterilmesi yonunde ilgisine gore ust yonetici veya ic denetim birimi başkanı tarafından yazılı olarak en az 2 defa uyarılmasına rağmen kasıtlı olarak bu tutumun surdurulmesi.
c) Profesyonel mesleki yargıyı zedeleyebilecek duzeyde bir menfaatin kabul edilmesi.
c) Gorev dolayısıyla elde edilen bilgilerin, kişisel menfaatler icin veya hukuka aykırı olarak ya da idareye zarar verebilecek tarzda kullanılması.
d) Sertifika derecelendirme formlarının gerceğe aykırı duzenlenmesi.
(3) A-1 sertifika duzeyine sahip bir ic denetcinin, sertifika derecesinin duşurulmesini gerektirecek bir fiili işlediği belirlendiğinde, ilgilinin sertifika derecelendirme donemi 3 yıl uzatılır.
(4) Sertifika derecesinin duşurulmesine ilişkin Kurul Kararı gerekcesiyle birlikte ilgili ic denetciye ve bağlı olduğu idareye yazılı olarak bildirilir.
Sertifika iptalini gerektiren durumlar
MADDE 23 – (1) Sertifika, ikinci fıkradaki durumların gercekleştiğinin tespit edilmesi ve 21 inci madde uyarınca yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporun Kurul tarafından goruşulup karara bağlanmasıyla iptal edilir.
(2) Sertifikanın iptalini gerektiren haller şunlardır:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinde yer alan Devlet memurluğundan cıkarma cezasının kesinleşmesi.
b) Uc yıllık bir donemde ikinci kez sertifika derecesinin duşurulmesini gerektiren bir fiilin işlenmesi.
(3) Kesinleşmiş yargı kararlarıyla hapis cezasına mahkûm edilen ic denetcilerin sertifikaları, ayrıca inceleme raporu talep edilmeksizin, iptal edilir. Bu kapsamda sertifika iptaline karar verilebilmesi icin, hapis cezasına konu fiilin aynı zamanda sertifikanın iptalini gerektiren hallerden birisine yonelik aykırılık teşkil etmesi gerekir.
(4) Sertifikanın iptal edilmesine ilişkin Kurul Kararı gerekcesiyle birlikte ilgili ic denetciye ve bağlı olduğu idareye yazılı olarak bildirilir. Sertifikası iptal edilenlerin ic denetcilik gorev ve yetkisi sona erer ve bunlar eski gorevlerine atanırlar.
Sertifikanın iade edilmesi
MADDE 24 – (1) Sertifikasının iptaline veya sertifika derecesinin duşurulmesine ilişkin Kurul Kararı kendisine tebliğ edilen ic denetciler, 15 gun icinde elden veya posta yoluyla sertifikalarını Kurula gondermek zorundadır. Ayrıca, sertifika iptaline ilişkin bilgiler Kurulun resmi internet sitesinde kamuoyuna duyurulur.
DOKUZUNCU BOLUM
İc Denetci Aday Belirleme Sınavı
İc denetci aday belirleme sınavı başvuru şartları
MADDE 25 – (1) İc denetci aday belirleme sınavı başvurularında, İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliğinin 6 ncı maddesiyle belirlenen başvuru şartları yanında aşağıdaki hususlara da uyulacaktır:
a) Kanun kapsamında yer alan kamu idarelerinde, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlik sınavında başarı gostermek kaydıyla; denetci, mufettiş, kontrolor, murakıp veya denetmen olarak gorev yapan denetim elemanları yardımcılık/stajyerlik donemleri de dahil olmak uzere sınavın son başvuru tarihi itibarıyla beş yılı tamamladıkları takdirde aday belirleme sınavına katılabilirler.
b) Yardımcılık/stajyerlik donemlerinden sonra yeterlilik sınavlarında başarı gosteremeyerek başka kadrolara atanmış olan denetim elemanlarının burada gecirmiş oldukları sureler, beş yıllık sure hesabında dikkate alınmaz. Yardımcılık doneminde yeterlik sınavına girmeden, mesleğe giriş sınavıyla girilen ve yardımcılık donemi sonunda yeterlik sınavına tabi olan başka bir mesleğe atananların yardımcılıkta gecen sureleri ise dikkate alınır.
c) Ozel kanunları uyarınca, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmadan giren veyahut yeterlik sınavına girmeden denetci, mufettiş, kontrolor, murakıp ya da denetmen kadrolarına atananlar, bu meslekler icin sonradan giriş ve yeterlilik sınavı şartları getirilmiş olsa dahi aday belirleme sınavına katılamazlar.
c) Kanuna tabi kamu idarelerinde, uzman yardımcılığında gecen sureler dahil olmak uzere, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlik sınavında başarı gostermek kaydıyla uzman olarak sınavın son başvuru tarihi itibarıyla en az sekiz yıl calışanlar aday belirleme sınavına katılabilirler.
d) Bu şekilde atananlar dışında, kamu idarelerinde uzman, eğitim uzmanı, sivil savunma uzmanı gibi kadrolarda gorev yapanların bu unvanlarda gecirdikleri sureler sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
e) Yardımcılık donemlerinden sonra yeterlilik sınavlarında başarı gosteremeyerek başka kadrolara atanmış olanların yardımcılıkta gecirmiş oldukları sureler sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz. Yardımcılık doneminde yeterlik sınavına girmeden, mesleğe giriş sınavıyla girilen ve yardımcılık donemi sonunda yeterlik sınavına tabi olan başka bir mesleğe atananların yardımcılıkta gecen sureleri ise dikkate alınır.
f) Uzmanlıkta sekiz yılını doldurmadan diğer kamu idarelerinde uzman yardımcılığı, uzman, daire başkanlığı veya eşdeğer yahut daha ust başka bir goreve naklen atananların eski ve yeni gorev sureleri sekiz yıllık sure hesabında birlikte dikkate alınır. Ancak, geciş yapılan uzman yardımcılığında gecirilen surenin dikkate alınması icin bu meslekte yeterlilik sınavının başarılmış olması şarttır.
g) Ozel kanunları uyarınca, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmadan giren veyahut yeterlik sınavına girmeden doğrudan uzman olarak atananlar, bu meslekler icin sonradan giriş ve yeterlilik sınavı şartları getirilmiş olsa dahi aday belirleme sınavına katılamazlar.
ğ) Kanuna tabi idarelerde, araştırma gorevliliğinde gecen sureler dahil olmak uzere, doktora unvanını almış oğretim elemanı olarak sınavın son başvuru tarihi itibarıyla en az sekiz yıl calışmış olanlar aday belirleme sınavına katılabilirler. Araştırma gorevlisi olarak gorev yapmadan doktorayı dışarıdan tamamlamak aday belirleme sınavına girebilmek icin tek başına yeterli değildir.
h) Doktora unvanını almakla beraber araştırma gorevlisi kadrosunda sekiz yılını doldurmamış veya sekiz yıl araştırma gorevlisi olarak calışmış olmasına rağmen doktorasını tamamlamayanlar aday belirleme sınavına katılamazlar.
ı) Kanuna tabi kamu idarelerinde, mudur (okul muduru dahil) ve daha ust unvanlarda sınavın son başvuru tarihi itibarıyla en az sekiz yıl calışmış olanlar aday belirleme sınavına katılabilirler.
i) Mudur yardımcılığında gecirilen sureler sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
j) Mudur ve daha ust kadrolara vekÂleten atanmış olanların vekÂleten gorev yaptıkları sure, daha sonra aynı kadroya asaleten atanmış olmak kaydıyla, sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınır. Tedviren ya da gecici gorevlendirme şeklinde yurutulen hizmet sureleri sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
k) HÂkim, savcı, kaymakam, Dışişleri Bakanlığı meslek memurluğu, hukuk muşaviri, muşavir hazine avukatı, hazine avukatı, avukat, doktor, eczacı, diş hekimi, veteriner, muhendis ve muvazzaf subaylık ile komiserlik ve uzeri gorevlerde sekiz yıl calışmış olanlar aday belirleme sınavına katılabilirler.
l) Fakultelerin; İnşaat Muhendisliği, Makine Muhendisliği, Elektrik-Elektronik Muhendisliği, Jeoloji Muhendisliği, Cevre Muhendisliği, Haberleşme Muhendisliği, Ziraat Muhendisliği, Gıda Muhendisliği, Orman Muhendisliği, Metalurji ve Malzeme Muhendisliği, Bilgisayar Muhendisliği, Yazılım Muhendisliği, Endustri Muhendisliği, Elektronik ve Haberleşme Muhendisliği, Haberleşme Muhendisliği, Matematik Muhendisliği, Kontrol ve Sistem Muhendisliği bolumlerinden mezun olan ve idarelerin ana hizmet, danışma ve denetim birimleri veya taşra teşkilatlarında calışan muhendisler aday belirleme sınavına katılabilirler.
m) Oğretmen olarak belli bir sure gorev yuruttukten sonra yukselme sınavları sonucunda okul muduru pozisyonunda calışan ve bu durumunu hizmet belgesiyle tevsik edenler aday belirleme sınavına katılabilirler.
n) Yukarıda belirtilen mesleklerde gecirilen donem icerisinde olmak kaydıyla, (muvazzaf askerlikte gecen sureler haric) aylıksız izinde gecen sureler ve sıhhi izinlerin toplamda altı aydan fazla olan kısmı yapılacak sure hesaplamalarında dikkate alınmaz.
o) Daha once kamu idareleri bunyesinde gorev yapmakta iken istifa etmiş olanlar ile cekilmiş sayılanların yukarıda belirtilen mesleklerde gecirdikleri surelerin dikkate alınabilmesi icin en gec sınav başvuru tarihi itibarıyla devlet memurluğuna donmuş olmaları gerekmektedir.
o) Anılan mesleklerde, sozleşmeli personel (kadro karşılığı olanlar dahil) ve işci statusunde calışmak suretiyle gecirilen sureler de bu kapsama dahildir. Sozleşmeli personel ve işci statusunde calışmakta olanların sertifikaya sahip olmaları, memuriyet kadrolarına atanmada kendilerine ayrıca bir hak sağlamaz.
p) Tabi oldukları personel kanunlarına gore uyarma ve kınama dışında bir disiplin cezası almış olanlardan, cezası kesinleşenler aday belirleme sınavına katılamazlar. Ceza almış olmakla birlikte afla veya ilgili mevzuatı uyarınca cezaları silinmiş olanlar aday belirleme sınavına muracaat edebilirler.
r) Kanunun gecici 5 ve gecici 16 ncı maddelerine istinaden kamu idarelerine atanmış olan ic denetcilerden, 7 nci maddenin birinci fıkrasındaki şartları sağlayanların İc Denetci Aday Belirleme Sınavına girmelerine gerek bulunmamaktadır. Fakat anılan şartları sağlamayanlar, İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliğinde aranmakta olan şartları taşımak koşuluyla İc Denetci Aday Belirleme Sınavına katılabilirler. İc denetci olarak atanmadan once calışmakta oldukları mesleklerine giriş sınavıyla girmiş ve daha sonra yeterlilik sınavını başarıyla tamamlamış olanların ic denetcilikte gecirdikleri sureler beş yıllık sure hesabında dikkate alınır.
s) Gecmişte mesleğe ozel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınıp, yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla; bir sure denetim elemanı olarak calıştıktan sonra uzman, mudur veya daha ustu gorevler ya da araştırma gorevlisi olarak calışmaya devam edenlerin hizmetleri aşağıda gosterildiği gibi oransal olarak değerlendirilir. Hesaplamalarda aday belirleme sınavının son başvuru tarihi dikkate alınır ve 1 yıl 365 gun, 1 ay ise 30 gun olarak değerlendirilir. Kesirli gunler tama iblağ olunur.
Ornek: Mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla 4 yıl denetim elemanı olarak calışan bir kişi 5 yıl calışmış olma şartını karşılamamaktadır. Ancak, 4 yıllık hizmet suresi, denetim elemanları icin aranmakta olan 5 yıl şartının % 80'ine tekabul etmektedir. Eğer ilgilinin uzmanlık, araştırma gorevliliği, mudur ve daha ust unvanlarda ifa ettiği hizmetler varsa, % 20'lik eksik bolum bu mesleklerde gecirdiği surelerden tamamlanabilir. Diğer bir deyişle, 8 yıllık hizmet şartı olan bu mesleklerde %20'lik hizmet şartının karşılanması gerekmektedir. Dolayısıyla, 4 yıl denetim elemanı olarak calışmış bulunan bir kişi daha sonra 1,6 yıl (8 yıllık surenin % 20'lik bolumu) uzmanlık, araştırma gorevliliği, mudur veya daha ust unvanlarda gorev yapmış ise aday belirleme sınavına katılmaya hak kazanacaktır. Ornek hizmet suresi hesaplamaları aşağıda yer almaktadır:
Denetim elemanlığı % Uzman, mudur ve daha ust unvanlar ile araştırma gorevliliği % Toplam hizmet suresi 3 yıl 60 3,2 yıl =3 yıl 2 ay 13 gun 40 6,2 yıl = 6 yıl 2 ay 13 gun 3,5 yıl 70 2,4 yıl = 2 yıl 4 ay 26 gun 30 5,9 yıl = 5 yıl 10 ay 29 gun 4 yıl 80 1,6 yıl = 1 yıl 7 ay 9 gun 20 5,6 yıl = 5 yıl 7 ay 9 gun 4,5 yıl 90 0,8 yıl = 9 ay + 22 gun 10 5,3 yıl = 5 yıl 3 ay 20 gun ş) Gecmişte mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınıp yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla bir sure uzman olarak ya da mudur veya daha ust unvanlar ile araştırma gorevliliğinde calıştıktan sonra denetim elemanlığına geciş yapmış olanların hizmetleri aşağıda gosterildiği gibi oransal olarak değerlendirilir. Hesaplamalarda aday belirleme sınavının son başvuru tarihi dikkate alınır ve 1 yıl 365 gun, 1 ay ise 30 gun olarak değerlendirilir. Kesirli gunler tama iblağ olunur.
Ornek: Mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla 6 yıl uzman olarak calışan bir kişi 8 yıl calışmış olma şartını karşılamamaktadır. 6 yıllık hizmet suresi, aranmakta olan 8 yıl şartının % 75'ine tekabul etmektedir. Eğer ilgilinin denetim elemanlığında ifa ettiği hizmetler varsa, % 25'lik eksik bolum bu meslekte gecirdiği surelerden tamamlanacaktır. Dolayısıyla, 6 yıl uzman olarak calışmış bulunan bir kişi daha sonra 1,25 yıl (5 yıllık surenin % 25'lik bolumu) denetim elemanı olarak gorev yapmış ise aday belirleme sınavına katılmaya hak kazanacaktır. Ornek hizmet suresi hesaplamaları aşağıda yer almaktadır:
Uzman, mudur ve daha ust unvanlar ile araştırma gorevliliği % Denetim elemanlığı % Toplam hizmet suresi 3 yıl 37,5 3,125 yıl = 3 yıl 1 ay 16 gun 62,5 6,125 yıl = 6 yıl 1 ay 16 gun 3,5 yıl 43,75 2,8125 yıl = 2 yıl 6 ay 17 gun 56,25 6,3125 yıl = 6 yıl 3 ay 25 gun 4 yıl 50 2,5 yıl = 2 yıl 6 ay 3 gun 50 6,5 yıl = 6 yıl 6 ay 3 gun 4,5 yıl 56,25 2,1875 yıl = 2 yıl 2 ay 9 gun 43,75 6,6875 yıl = 6 yıl 8 ay 11 gun 5 yıl 62,5 1,875 yıl = 1 yıl 10 ay 20 gun 37,5 6,875 yıl = 6 yıl 10 ay 20 gun 5,5 yıl 68,75 1,5625 yıl = 1 yıl 6 ay 26 gun 31,25 7,0625 yıl = 7 yıl 23 gun 6 yıl 75 1,25 yıl = 1 yıl 3 ay 2 gun 25 7,25 yıl = 7 yıl 3 ay 2 gun 6,5 yıl 81,25 0,9375 yıl = 11 ay 12 gun 18,75 7,4375 yıl = 7 yıl + 5 ay 10 gun 7 yıl 87,5 0,625 yıl = 7 ay 19 gun 12,5 7,625 yıl = 7 yıl 7 ay 19 gun ONUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Diğer hususlar
MADDE 26 – (1)Kanun ile ongorulen ic kontrol sisteminin temel unsurunu oluşturan ic denetim faaliyetinin etkin bir şekilde kurulabilmesi ve yurutulebilmesi kamu idarelerinin ve ozellikle ust yoneticilerin bu konuda gosterecekleri hassasiyete bağlıdır. İc denetim faaliyetlerinden beklenen yararların sağlanması ve işlemlerin mevzuata uygun olarak yurutulmesi bakımından yukarıda belirtilen duzenlemelere hassasiyetle uyulması ve idarelerce gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Yururlukten kaldırılan tebliğler
MADDE 27 – (1) 8/9/2006 tarihli ve 26283 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İc Denetci Atamalarında Uyulacak Esas ve Usuller Hakkında Tebliğ, 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İc Denetci Atamalarında Uyulacak Esas ve Usuller Hakkında Tebliğ (Sıra No:2), 5/4/2009 tarihli ve 27191 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İc Denetci Adaylarının Belirlenmesinde Uyulacak Esas ve Usuller Hakkında Tebliğ (Sıra No:3) ve 21/5/2011 tarihli ve 27940 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İc Denetci Atamalarında Uyulacak Esas ve Usuller Hakkında 2 Sıra Numaralı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:4) yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 28 – (1) Bu Genel Tebliğ yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 29 – (1) Bu Genel Tebliğ hukumlerini Kurul yurutur.