5 Temmuz 2013 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 28698
YONETMELİK
Sağlık Bakanlığı, İcişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
HİJYEN EĞİTİMİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 – (1) Bu Yonetmeliğin amacı; gıda uretim ve perakende iş yerlerinde, insani tuketim amaclı sular ile doğal mineralli suları ureten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın soz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde calışanlara yonelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve calışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde calışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hÂlinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yonetmelik aşağıda belirtilen iş kollarını kapsar:
a) Gıda uretim ve perakende iş yerleri.
b) İnsani tuketim amaclı sular ile doğal mineralli suların uretimini yapan iş yerleri.
c) Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuafor, dovme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve guzellik salonları ve benzeri yerler.
c) Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
d) Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun gorulen diğer iş kolları.
(2) Bu Yonetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde calışan kişiler icin mecburi olan gıda hijyeni eğitim konularını kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yonetmelik, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 127 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlıklar: Gıda, Tarım ve Hayvancılık, İcişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarını,
b) Belge: Hijyen eğitimlerini alan kişilere Genel Mudurluğe bağlı oğretim kurumlarınca verilen kurs bitirme belgesini,
c) Eğitim: Halk sağlığının korunması amacıyla, her iş koluna uygun olarak verilecek hijyen eğitimini,
c) Genel Mudurluk: Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Genel Mudurluğunu,
d) Hijyen: Her iş kolunun ozelliğine gore calışanın kendisinin ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak bicimde hizmet vermesini sağlamak amacıyla yapılacak uygulamaların ve alınan temizlik onlemlerinin butununu,
e) Komisyon: Eğitimleri planlamak uzere Genel Mudurluk bunyesinde oluşturulan komisyonu,
f) Perakende iş yerleri: Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dukkÂnlar, toptan satış yerleri, supermarket dağıtım merkezleri dÂhil olmak uzere son tuketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerlerini
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Belge Verilmesi, Hijyen Eğitimi, Komisyon Kurulması ve Eğitimlerin Planlanması
Belge alan kişilerin calıştırılması
MADDE 5 – (1) Bu Yonetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Mudurluk tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler calıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, calışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak calıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat calışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.
Eğitimlerin veriliş şekli
MADDE 6 – (1) Eğitimler, Genel Mudurluğe bağlı oğretim kurumları tarafından verilir. İş yeri sahipleri ve işletenleri, komisyonca belirlenen usul ve esaslar cercevesinde bu eğitimleri calışanlarına kendi imkÂnlarıyla da verebilir.
(2) Genel Mudurluk, iş kollarının ozelliğine gore komisyonca belirlenen eğitim iceriklerinin eğitim formatına uygun olarak ulke genelinde verilmesini sağlar. Eğitimler sekiz saatten az olamaz.
(3) Genel Mudurluğe bağlı oğretim kurumlarınca, katılımcılara eğitim sonunda e-yaygın sistemi uzerinde kurs bitirme belgesi verilir. Belgeler, kişi hizmet verdiği surece gecerli kabul edilir.
(4) Genel Mudurluk, eğitim ile ilgili yapacağı masrafları karşılamak uzere eğitime katılanlardan ucret talep edebilir. Kurslarda, uygulama yapılması gerekir ise uygulama sırasında kullanılabilecek şahsi malzemeler katılımcılar tarafından tedarik edilir.
Komisyon kurulması, komisyonun calışma usul ve esasları
MADDE 7 – (1) Genel Mudurluk bunyesinde, eğitimlerin planlanması icin iş kollarının gruplandırmasını yapmak, iş kollarının yapısına uygun olarak eğitimleri planlamak ve iş kollarının durumuna gore eğitim iceriğini belirlemek uzere bir komisyon kurulur.
(2) Komisyon, Genel Mudurluk tarafından gorevlendirilen bir uyenin başkanlığında aşağıdaki uyelerden oluşur:
a) Bakanlıklarca gorevlendirilecek birer uye.
b) Sağlık Bakanlığınca belirlenecek bir tıbbi mikrobiyoloji uzmanı, bir enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı, bir halk sağlığı uzmanı, bir deri ve zuhrevi hastalıkları uzmanı.
c) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenecek bir veteriner hekim ve bir gıda muhendisi/ziraat muhendisi (gıda veya sut bolumu mezunu).
c) Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Turkiye Esnaf ve SanatkÂrları Konfederasyonundan birer temsilci.
(3) Komisyon, iş kollarının gruplandırmasını yaparak iş koluna gore eğitim konularını ve surelerini; eğitimlerin, iş yeri sahiplerince veya işletenlerince verilmesi durumunda ise eğitimlere ve belgelendirme işlemlerine ait usul ve esasları belirler.
(4) Komisyon yılda en az bir kez toplanır. Kararlar, salt coğunlukla alınır.
(5) Komisyonun sekretarya hizmetleri Genel Mudurlukce yurutulur.
Eğitim konuları
MADDE 8 – (1) Eğitimlerin icerikleri, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı acısından risk oluşturduğu bilinen viruslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel ozelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit goreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde komisyonca belirlenir.
(2) Eğitimlerin iceriğinde, iş kolunun ozelliğine gore hijyen ve temizlik ilkeleri ile komisyonca bilgi verilmesinde fayda gorulen başka etkenler ve konular da yer alır.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Calışmaya engel teşkil eden hastalıklar
MADDE 9 – (1) Aşağıda belirtilen hastalıkları bulunanlar iyileşme hÂlini/bulaştırıcılığın olmadığını raporla belgeleyene kadar bu Yonetmelik kapsamındaki iş yerlerinde calışamaz ve calıştırılamazlar:
a) Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu hastalığın taşıyıcısı durumundaki kişiler ile ishali bulunanlar.
b) Vucudun gorunur kısımlarında acık/enfekte yara, deri enfeksiyonu ve benzeri halkta tiksintiye yol acabilecek deri lezyonları bulunanlar; cuzzam, frengi ve verem hastalığına yakalananlar.
c) 30/5/2007 tarihli ve 26537 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bulaşıcı Hastalıklar Surveyans ve Kontrol Esasları Yonetmeliğinde yer alan, hijyen ilkelerine uyulmadığı durumlarda halk sağlığı acısından problem oluşturabilecek hastalığı bulunanlar.
(2) Calışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yukumludur.
İyileşme hÂlinin belirlenmesi
MADDE 10 – (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinde calışmaya engel hastalığı bulunanlar, hastalıklarının iyileştiğini/bulaştırıcılığın olmadığını gosteren tabip/uzman tabip raporunu ibraz etmeleri durumunda calışabilir veya calıştırılabilirler.
Denetim ve mueyyideler
MADDE 11 – (1) Her iş kolunun izin, onay, kayıt, ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yuruten Bakanlık veya mahalli idare, bu Yonetmelikte belirtilen iş yerlerinin, 5 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelerde belirtilen yukumlulukleri yerine getirip getirmediğini denetler. Bu maddelerde belirtilen yukumlulukleri yerine getirmeyenler hakkında, durumu bu maddelere uygun bulunmayan calışanların her biri ayrı ayrı aykırılıklar olarak değerlendirilir ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesine gore işlem yapılır.
Eğitim hazırlık sureci
GECİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinin sahipleri ve işletenleri, Yonetmelik yururluğe girdikten sonraki bir yıl icinde calışanlarının Yonetmelikte belirtilen eğitimleri almalarını sağlar.
Yururluk
MADDE 12 – (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 13 – (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık, İcişleri ve Sağlık Bakanları yurutur.