2 Ağustos 2013 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 28726
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OZEL OĞRETİM KURUMLARI
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 – 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ğ) ve (i) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki dorduncu fıkra eklenmiştir.
“ğ) Yonetici calışma izin teklifi ve kurum oğretime başlamadan once nitelikleri de belirtilen gerekli tum personele ilişkin calışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı. Ayrıca Anadolu sağlık meslek lisesi acacakların ise her bolum icin bir asıl gorevli aylık ucretli alan/dal dersleri oğretmeninin calışma izin teklifleri.”

“i) Anadolu sağlık meslek lisesi acacakların, oğrencilerinin beceri eğitimi/staj calışması/yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları icerisinde, okula uzaklığı 30 km'yi gecmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına gore gorevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastane/hastanelerle yapacakları, en az 10 yıl sureli ve il sağlık mudurluğunce onaylı protokol.”
“(4) Gercek ve tuzel kişiler tarafından Kanun kapsamında belirtilen faaliyetlerin Kanuna gore yetkili makamlardan kurum acma izni alınmadan yapıldığının Bakanlıkca/valilikce tespiti hÂlinde soz konusu yerler valilikce kapatılır.”
MADDE 2 – Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde gecen “ozurlu” ibareleri “engelli” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3 – Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (4) ve (6) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4) Ozel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilkokul ve ortaokullarda oğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaoğretim okullarında oğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber oğretmen,”

“6) Ders saati ucretli olarak uzman oğretici ve ayrıca olcme ve değerlendirme servisi elemanı, yatılı okullarda belletmen, usta oğretici ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak”
MADDE 4 – Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Okullarda gorevli yonetici ve oğretmenler ile ders saati ucretli olarak gorevlendirilen uzman oğreticiler dengi resmî okul oğretmenlerinin okutmakla yukumlu bulundukları ders saati sayısı kadar ders okutabilirler. Okul oncesi eğitim kurumlarından derslik sayısı ucten az olan okullarda okul oncesi oğretmenliğine kaynak teşkil eden fakultelerden mezun olan okul muduru tam gun ders okutabilir.”
MADDE 5 – Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile ikinci ve ucuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1) Lisans mezunu olduğuna ilişkin belge ile Bakanlıkca kabul edilen alanında duzenlenmiş belge/sertifikasının Turkce tercumesiyle aslının noter onaylı ornekleri,”

“(2) On izin belgesi icin istenen belgeler, kurum yetkilisince millî eğitim mudurluğune gonderilir. Valiliklerce şartları taşıdığı anlaşılanların beş iş gunu icerisinde on izin talepleri Bakanlığa gonderilir. Bakanlıkca şartları taşıyanlara beş iş gunu icinde on izin belgesi duzenlenerek ilgili valiliklere gonderilir. Ancak, yabancı uyruklu eğitim personeline ait diploma veya diploma yerine gecen belgeler, Genel Mudurlukce Yuksekoğretim Kuruluna gonderilerek ilgilinin mezun olduğu yuksekoğretim kurumunun tanınıp tanınmadığı konusunda bilgi istenir. Genel Mudurlukce gerek gorulmesi hÂlinde diploma veya diploma yerine gecen belgelerin denkliğine ilişkin Yuksekoğretim Kurulundan alınmış belge istenir.”
“(3) Yabancı uyruklu eğitim personelinin diplomasına sahip olduğu yuksekoğretim kurumunun, Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınmadığının bildirilmesi durumunda, Bakanlık, calışma izninin iptali icin durumu Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığına bildirir. Ayrıca gereği ilgili valilikten istenir.”
MADDE 6 – Aynı Yonetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yururlukten kaldırılmış ve (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Ozel okullarda; oğretmenlik yapma koşullarını taşıyıp resmî veya ozel oğretim kurumlarında en az iki yıl asıl gorevli olarak oğretmenlik yapmış olmak.”
MADDE 7 – Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 38 – (1) Kurumlarca ihtiyac duyulan alanlarda, dersin ozelliğine gore uzman oğretici ve usta oğretici gorevlendirilebilir.
(2) Okul oncesi eğitim kurumlarında gorevlendirilen usta oğreticiler ile tum okullarda ders saati ucretli olarak gorevlendirilen uzman oğreticiler haric okullarda gorevlendirilen usta oğreticiler dersin oğretmeniyle birlikte haftada 30 saate kadar derse girebilirler.
(3) Ulusal ve uluslararası sanat ve spor alanında başarılarıyla tanınmış olanlardan valilikce uygun gorulmesi hÂlinde ozel oğretim kurumlarında, usta oğretici olarak gorevlendirileceklerde oğrenim şartı aranmaz.”
MADDE 8 – Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Okullarda yoneticilik, eğitim ve oğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine gore (emekliler haric) dengi resmî okullarda odenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek odeme tutarlarından az ucret verilemez.”
MADDE 9 – Aynı Yonetmeliğin 48 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul oncesi eğitimde 20, Anadolu sağlık meslek liselerinde 24, fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, diğer okullarda ise 30 dan fazla olamaz.”
MADDE 10 – Aynı Yonetmeliğin 51 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki (c) bendi eklenmiştir.
“c) Ozel Anadolu sağlık meslek liselerinin her sınıf duzeyindeki oğrenci sayısı, bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen protokolde yer alan hastanede gorevli meslek gruplarına gore sağlık personeli sayılarının yarısını gecemez. Ayrıca, her asıl gorevli aylık ucretli alan/dal dersleri oğretmeni icin en fazla iki şubeye oğrenci kaydı yapılabilir.”
MADDE 11 – Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
Mevcut ozel Anadolu sağlık meslek liseleri
GECİCİ MADDE 4 – (1) Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı alan ozel Anadolu sağlık meslek liseleri:
a) Hastane/hastanelerle bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen şartlara uygun yeni protokol yaparak Genel Mudurluğe gonderilmek uzere valiliğe teslim ederler.
b) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ğ) bendinde belirtilen sayıda asıl gorevli aylık ucretli alan/dal dersleri oğretmeninin teklifini yaparak valilikten calışma izinlerinin duzenlenmesini sağlar.
(2) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartların yerine getirildiğine Bakanlıkca karar verilene kadar ozel Anadolu sağlık meslek liselerine yeni oğrenci kaydı ve nakli yapılmaz.”
MADDE 12 – Aynı Yonetmeliğin Eki Ozel Oğretim Kurumlarında Ucretsiz Okuyacak Oğrenci ve Kursiyer Formu (EK-7) ve Ozel Oğretim Kurumlarında Ucretsiz Okuyacak Oğrenci ve Kursiyer Başvuruları Değerlendirme Formunda (EK-8) gecen “OZUR” ibaresi “ENGEL” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 13 – Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 14 – Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.