4 Ağustos 2013 PAZAR
Resmî Gazete
Sayı : 28728
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMU YONETİCİLERİ
ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 – (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumları yoneticiliklerini ikinci gorev olarak yuruteceklerin secimine, atanmasına ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yonetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumu mudurleri, mudur başyardımcıları ve mudur yardımcılarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yonetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Aday: Eğitim kurumu mudur ve mudur yardımcılığını ikinci gorev olarak yurutmek uzere başvuranları,
b) Atama: Eğitim kurumu mudur, mudur başyardımcılığı ve mudur yardımcılıklarını yurutmek uzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine gore verilen ikinci gorevi,
c) Atama puanı: Eğitim kurumu mudurluğune yapılacak atamalarda yazılı ve sozlu sınav puanları ile Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formuna gore yapılacak değerlendirme esas alınarak hesaplanan puanı; eğitim kurumu mudur yardımcılığına yapılacak atamalarda ise yazılı sınav puanı ve Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formuna gore yapılacak değerlendirme esas alınarak hesaplanan puanı,
c) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
d) Eğitim kurumu: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki okul ve kurumları,
e) Hizmet bolgesi: İllerde, Ek-2 Kurum Tipleri Tespit Formuna gore tespit edilen A, B, C ve D eğitim kurumu tiplerini,
f) Sınav Komisyonu: Eğitim kurumu mudur ve mudur yardımcılığı icin yapılacak yazılı sınavlara ilişkin iş ve işlemleri yurutmek uzere Bakanlıkta kurulan komisyonu,
g) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: Eğitim kurumu mudurluğune atanacakların belirlenmesi amacıyla illerde kurulan komisyonu,
ğ) Yer değiştirme: Eğitim kurumu mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcılarının, bu Yonetmelikle belirlenen usul ve esaslar cercevesinde il icerisinde gorev yerlerini değiştirmelerini,
h) Yıl: Goreve başlama tarihine gore gecen on iki aylık sureyi,
ı) Yonetici: Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında mudur ve mudur yardımcısı gorevlerini yurutenleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Başvuru, Atama Şartları ve Komisyonlar
Sınava başvuru ve atama şartları
MADDE 5 – (1) Yonetici adaylarında;
a) Yuksekoğrenim mezunu oğretmen olmak,
b) Son başvuru tarihi itibariyle Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak,
c) Atanmak uzere başvurulacak eğitim kurumuna alanı itibariyle oğretmen olarak atanabilmek veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak; fen ve sosyal bilimler liseleri ile bilim ve sanat merkezleri yoneticiliği icin bu okullarda oğretmenlik yapmış veya yapmakta olmak,
c) Bakanlıkca yapılan yazılı sınavda başarılı olmak,
d) Yazılı sınavın son başvuru tarihi itibariyle mudurluk sınavı icin bir yıl mudur başyardımcılığı veya mudur yardımcılığı veyahut mudur yetkili oğretmenlik yapmış olmak; mudur yardımcılığı sınavı icin de en az iki yıl asıl oğretmenlik yapmış olmak,
e) Yazılı sınavın son başvuru tarihi itibariyle son dort yıl icinde adlî veya idarî soruşturma sonucu yoneticilik gorevi uzerinden alınmamış olmak veya aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
şartları aranır.
(2) Yoneticilik sınavına başvuru icin birinci fıkranın (d) bendinde belirtilen surelerin hesabında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli oğretmenlikte gecen surelerin tamamı ile ozel okullarda oğretmen veya yonetici olarak gecen surelerin 2/3'u değerlendirilir.
Sınav duyuruları ve başvuru
MADDE 6 – (1) Yoneticilik yazılı sınavı, sınav tarihinden en az bir ay once Bakanlıkca, sozlu sınav ise en az on gun once atamanın yapılacağı eğitim kurumunun bulunduğu il valiliğince duyurulur. Duyurularda sınav tarihi ve yerleri, başvuru usulu ve suresi ile diğer hususlara yer verilir.
Komisyonlar ve gorevleri
MADDE 7 – (1) Eğitim kurumu yoneticiliği sınavlarını yurutmek uzere Bakanlıkta Sınav Komisyonu, illerde Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu oluşturulur.
(2) Sınav Komisyonu; Bakanlıkta, bir musteşar yardımcısının veya İnsan Kaynakları Genel Mudurunun veyahut gorevlendirilecek bir grup başkanının başkanlığında, İnsan Kaynakları, Temel Eğitim, Ortaoğretim, Mesleki ve Teknik Eğitim, Din Oğretimi, Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluklerinden birer grup başkanı ile bir hukuk muşavirinin katılımıyla dokuz asıl uyeden oluşturulur.
(3) Sınav Komisyonu, uye tamsayısıyla toplanır ve oy cokluğuyla karar verir. Sınav Komisyonunun sekretarya işlemleri İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunce yurutulur.
(4) Sınav Komisyonunun gorevleri şunlardır:
a) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce yazılı sınav sorularının hazırlanması icin 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (h) bendindeki mevzuat konularını belirlemek,
b) Yazılı sınavın yurutulmesine ilişkin tedbirleri almak, genel gozetim ve denetimi yapmak,
c) Yazılı sınav sonuclarının ilanını sağlamak.
(5) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu; il millî eğitim muduru veya gorevlendireceği bir millî eğitim mudur yardımcısı başkanlığında, iki millî eğitim mudur yardımcısı veya şube muduru, bir ilce millî eğitim muduru ile İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu tarafından okul muduru veya daha ust gorevlerde bulunan Bakanlık personeli veya universite oğretim elemanları arasından gorevlendirilecek bir kişinin katılımıyla beş asıl uyeden oluşur. İllerde gerekli durumlarda birden fazla komisyon kurulabilir.
(6) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun sekretarya işlemleri insan kaynakları hizmetlerinden sorumlu şube mudurluğunce yurutulur.
(7) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun gorevleri şunlardır:
a) Sozlu sınavları yapmak ve eğitim kurumu yoneticiliğine atama puanlarını belirlemek,
b) Sozlu sınavla ilgili itirazları değerlendirip oy cokluğuyla sonuclandırmak.
(8) Sınav Komisyonu ve Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna ikinci ve beşinci fıkralarda belirtilen usullerle aynı sayıda yedek uye belirlenebilir.
(9) Sınav Komisyonu ve Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu başkan ve uyeleri, kendilerinin veya boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dÂhil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının katıldığı sınavlarda gorev alamazlar.
UCUNCU BOLUM
Sınavlar ve Değerlendirme
Yoneticilik sınavları ve değerlendirme
MADDE 8 – (1) Eğitim kurumu yoneticiliği sınavı, eğitim kurumu mudurluğu icin yazılı ve sozlu sınav aşamalarından, mudur yardımcılığı icin ise yazılı sınavdan oluşur.
(2) Yazılı sınav duyurusu İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu tarafından yazılı sınav tarihinden en az bir ay once Bakanlık internet sitesinden ilan edilir. Yazılı sınav, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce kadro ihtiyacları dikkate alınarak merkezî sistemle yapılır. Yazılı sınavda 100 tam puan uzerinden 70 ve ustu puan alan adaylar başarılı sayılır.
(3) Eğitim kurumu mudurluğune yapılacak atamalarda; turu itibarıyla ayrı ayrı her ilde ilan edilen boş eğitim kurumu yoneticiliği sayısının uc katı kadar aday, yazılı sınavda başarılı olmak kaydıyla puan ustunluğune gore sozlu sınava cağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da sozlu sınava cağrılır.
(4) Eğitim kurumu mudurluğune yapılacak atamalar icin, yazılı sınav puanının %70'i, sozlu sınav puanının %30'u ve Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan puanın tamamı esas alınarak atama puanı belirlenir.
(5) Eğitim kurumu mudur yardımcılığına yapılacak atamalar icin, yazılı sınav puanı ile Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan puanın toplamı esas alınarak atama puanı belirlenir.
(6) Adayların Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından hesaplanan atama puanları il millî eğitim mudurluğu internet sitesi uzerinden ilan ve elektronik posta yoluyla en gec 10 gun icerisinde adaylara tebliğ edilir.
Yazılı sınav konuları ve puan ağırlıkları
MADDE 9 – (1) Eğitim kurumu yoneticiliği yazılı sınavı, mudur ve mudur yardımcıları icin ayrı ayrı yapılır ve aşağıdaki yazılı sınav konularından hazırlanan soruların puan ağırlıkları esas alınarak duzenlenir:
a) Turkce dil bilgisi: % 10,
b) Yonetimde insan ilişkileri ve iletişim: % 4,
c) Okul yonetimi ve geliştirme: %10,
c) Eğitim-oğretim liderliği:%10,
d) Eğitim ve yonetimde etik: %4,
e) Turk idare sistemi: %5,
f) Protokol kuralları: %2,
g) Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi: %2,
ğ) Genel kultur: %8,
h) T.C. Anayasası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Gorevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sozleşmeleri Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanunu ile bunlara bağlı mevzuat ve gorevin gerektirdiği diğer mevzuat: % 45.
Yazılı sınav sonuclarının ilÂnı, tebligat ve itirazlar
MADDE 10 – (1) Yazılı sınav sonucları, en gec bir ay icinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce Bakanlık internet sitesinde ilan edilir, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğune liste hÂlinde yazılı olarak bildirilir ve adayın başvurusunda belirttiği elektronik posta adresine tebliğ edilir. Yazılı sınav sonucları, uc yılı gecmemek kaydıyla bir sonraki sınav tarihine kadar gecerlidir.
(2) Yazılı sınav sonuclarına itiraz, ilgililere tebliğ tarihinden itibaren beş iş gunu icerisinde yapılır. İtiraz suresinin bitiminden itibaren en gec on gun icerisinde, itirazla ilgili işlemler Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce sonuclandırılarak sonuc ilgiliye yazılı olarak bildirilir.
Sozlu sınav konuları ve puan değerleri
MADDE 11 – (1) Sozlu sınav, Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca yapılır.
(2) Sozlu sınavda aday;
a) Mevzuat bilgisi ve uzmanlık duzeyi: %20,
b) Analitik duşunme ve analiz yapabilme kabiliyeti: %10,
c) Temsil kabiliyeti ve liyakat duzeyi: %15,
c) Muhakeme gucu ve kavrayış duzeyi: %10,
d) İletişim becerileri, ozguveni ve ikna kabiliyeti: %10,
e) Davranış ve tepkilerinin yapacağı işe uygunluğu: %10,
f) Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere hakimiyeti: %10,
g) Genel kultur duzeyi: %15,
konularından değerlendirmeye tabi tutulur.
(3) Sozlu sınavda adaylar, ikinci fıkranın (a) ve (g) bentlerinde belirlenen konulardaki soru zarflarını kura cekmek suretiyle secer.
(4) Her aday, sozlu sınavda komisyon uyelerinin her biri tarafından ikinci fıkradaki sınav konularının karşılarında belirtilen puan ağırlıkları esas alınarak 100 tam puan uzerinden değerlendirilir. Her uyenin vermiş olduğu puanlar toplamının aritmetik ortalaması alınarak sozlu sınav puanı belirlenir.
(5) Sozlu sınav sonuclarına itiraz Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna, ilgililere tebliğ tarihinden itibaren uc iş gunu icerisinde yapılır. İtiraz suresinin bitiminden itibaren en gec beş iş gunu icerisinde, sonuc ilgiliye yazılı olarak bildirilir.
DORDUNCU BOLUM
Atamalar
Yoneticiliğe atama
MADDE 12 – (1) İl millî eğitim mudurlukleri, başvuru ve atamalara ilişkin hususları atama puanı hesaplanan adaylara elektronik ortamda ilan ve elektronik posta yoluyla tebliğ eder. Adaylara, yonetici olarak atanmak istedikleri eğitim kurumlarını secmeleri icin en fazla 20 tercih hakkı verilir. Adaylar tercihlerini elektronik ortamda, duyuru tarihinden itibaren 5 iş gunu icerisinde gercekleştirirler.
(2) Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından adayların atanacakları eğitim kurumları; yapacakları tercihler ve atanma puanı ustunluğune gore belirlenir. Eğitim kurumu yoneticileri, il millî eğitim mudurunun teklifi uzerine vali tarafından atanır. Bu fıkraya gore yapılacak atamalar Mayıs-Haziran aylarında ilgili valiliklerce sonuclandırılır.
(3) Adaylar, sadece kadrosunun bulunduğu ildeki eğitim kurumları yoneticiliklerine başvurabilir.
(4) Yatılı kız oğrencisi bulunan eğitim kurumları ile oğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri oncelikli olarak kadın adaylar arasından atanır.
(5) İmam hatip ortaokulu ve liseleri ile mesleki ve teknik eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri oncelikli olarak meslek dersi oğretmeni adaylar arasından atanır.
(6) Mudur başyardımcılığına, kurumdaki mudur yardımcıları arasından, kurum mudurunun inhası, il millî eğitim mudurunun teklifi ve valinin onayı ile eğitim kurumu norm sayısı kadar atama yapılır.
Kurucu mudur
MADDE 13 – (1) Eğitim ve oğretime yeni acılacak eğitim kurumlarına; eğitim kurumunu eğitim ve oğretime hazır hale getirmek, eğitim ve oğretime acılıncaya ve norm kadroya bağlı atama yapılıncaya kadar gecen sure icerisinde kurumun yonetim hizmetlerini yurutmek uzere, 5 inci maddeye gore mudurluk sınavına girme şartı taşıyanlar arasından, valilikler tarafından kurucu mudur gorevlendirilebilir. Bu gorevde gecen sureler, bu Yonetmeliğin uygulanmasında eğitim kurumu mudurluğunde gecen sureler gibi değerlendirilir.
Mudur yetkili oğretmenliğe gorevlendirme
MADDE 14 – (1) Mudur normu bulunmayan eğitim kurumlarında fiilen gorevli oğretmenler arasından, oğretmenlik gorevi yanında yonetim hizmetlerini de yurutmek uzere, il millî eğitim mudurunun teklifi ve valiliğin onayıyla mudur yetkili oğretmen gorevlendirilebilir. Bu gorevde gecen sureler, bu Yonetmeliğin uygulanmasında eğitim kurumu mudur yardımcılığında gecen sureler gibi değerlendirilir.
Merkez teşkilata bağlı eğitim kurumları
MADDE 15 – (1) Doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlı; hizmet ici eğitim enstituleri, kız teknik olgunlaşma enstituleri, akşam sanat okulları, oğretmen evleri ile yaygın eğitim kurumları ve diğer kurumların yoneticiliklerine yapılacak atamalarda sozlu sınav ve değerlendirme, eğitim kurumunun bulunduğu ilde kurulan Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılır. Sozlu Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından adayların atanacakları eğitim kurumları; yapacakları tercihler ve atanma puanı ustunluğune gore belirlenir. Eğitim kurumu yoneticileri, il millî eğitim mudurunun teklifi uzerine vali tarafından atanır.
BEŞİNCİ BOLUM
Hizmet Bolgeleri, Kurum Tiplerinin Tespiti ve Yer Değiştirmeler
Hizmet bolgeleri ve kurum tipleri
MADDE 16 – (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında hizmet bolgeleri her ilde Ek-2 Kurum Tipleri Tespit Formuna gore tespit edilen eğitim kurumu tiplerini ifade eder.
(2) Her derece ve turdeki eğitim kurumlarının tipleri, Ek-2 uzerinden yapılan değerlendirme sonucunda A, B, C ve D tipi olmak uzere valiliklerce belirlenerek Bakanlığa bildirilir.
Hizmet suresinin başlangıcı
MADDE 17 – (1) Donuşume, birleşmeye, ad değişmesine, statu değişikliğine veya fiziki mekan değişikliğine tabi tutulan eğitim kurumları yoneticilerinin bulundukları kurumdaki hizmet suresinin hesabında bu yoneticilerin soz konusu eğitim kurumuna ilk atanma tarihi esas alınır.
(2) İsteğe veya calışma suresine bağlı olarak, kendi hizmet bolgesine veya diğer hizmet bolgelerine yer değiştirme suretiyle ataması yapılan yoneticilerin hizmet suresi yeniden başlar.
İsteğe bağlı yer değiştirmeler
MADDE 18 – (1) Gorevli oldukları eğitim kurumlarında fiilen en az uc yıl gorev yapan yoneticiler, il icinde boş bulunan eğitim kurumlarına, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendine uygun olmak kaydıyla, kendi hizmet bolgesindeki eğitim kurumları icin 10, bir alt veya bir ust hizmet bolgesindeki eğitim kurumlarından da 10 olmak uzere en fazla 20 tercih yaparak yer değiştirme suretiyle atanma talebinde bulunabilir. Bu suretle yapılacak yer değiştirmeler; başvuru tercihleri ve Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formu puanı ustunluğune gore ilgili valiliklerce gercekleştirilir.
(2) 12 nci maddenin altıncı fıkrasına gore atanan mudur başyardımcıları, boş bulunan mudur yardımcılıklarına bu madde kapsamında yer değiştirme suretiyle atanma talebinde bulunabilirler.
(3) Bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden once mudur başyardımcısı olarak atananlar, tercihleri ve norm ihtiyacları dikkate alınarak bu madde kapsamında yer değiştirme suretiyle mudur başyardımcısı olarak atanabilirler.
(4) Bu maddeye gore yer değiştirmelerde calışma suresi 30 Haziran tarihi esas alınarak belirlenir ve yer değiştirmeler her yıl Temmuz-Ağustos aylarında sonuclandırılır.
Calışma suresine bağlı yer değiştirmeler
MADDE 19 – (1) Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı olarak gorev yapanların yer değiştirmeleri, il icinde bolge hizmeti ve rotasyon esasına gore yapılır.
(2) Mudur, mudur başyardımcısı veya mudur yardımcısı olarak gorev yaptıkları eğitim kurumunda altı yıllık calışma suresini tamamlayan yoneticilerin gorev yerleri; tercihleri ve Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan puan ustunluğune gore, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendine uygun olmak kaydıyla değiştirilir.
(3) Yoneticilerin her hizmet bolgesi icin belirlenen altı yıllık hizmet surelerini aynı eğitim kurumunda tamamlamaları esastır. Bulundukları hizmet bolgesindeki hizmet suresini tamamlayan yoneticiler, kendi hizmet bolgesindeki eğitim kurumları icin 10, bir alt veya bir ust hizmet bolgesindeki eğitim kurumları icin de 10 olmak uzere en fazla 20 tercihte bulunurlar. Bu suretle yapılacak yer değiştirmeler; başvuru tercihleri ve Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formu puanı ustunluğune gore ilgili valiliklerce gercekleştirilir.
(4) Tercihlerine gore ataması yapılamayan veya tercihte bulunmayanların atamaları elektronik ortamda valiliklerce gercekleştirilecek kura sonucuna gore hizmet bolgelerinden birine re'sen yapılır.
(5) Bu maddeye gore yer değiştirmelerde calışma suresi 30 Haziran tarihi esas alınarak belirlenir ve yer değiştirmeler her yıl Temmuz-Ağustos aylarında sonuclandırılır. Yer değiştirme işlemlerinin takvimi ve başvuruya ilişkin hususlar valiliklerce duyurulur.
(6) Bu madde kapsamında yer değiştirmeye tabi eğitim kurumu yoneticilerinden boş eğitim kurumu bulunmaması nedeniyle ataması yapılamayanların yer değişiklikleri, bir sonraki calışma suresine bağlı yer değiştirme doneminde oncelikli olarak gercekleştirilir.
(7) 12 nci maddenin altıncı fıkrasına gore atanan mudur başyardımcıları, bu madde kapsamında mudur yardımcısı olarak yer değiştirirler. Ancak, bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden once mudur başyardımcısı olarak atananlar, mudur başyardımcısı olarak yer değiştirmeye tabi tutulur.
Atama ve yer değiştirmelerde puan eşitliği
MADDE 20 – (1) Atamalarda ve yer değiştirmelerde puan eşitliği halinde; sırasıyla eğitim duzeyi, oğretmenlik kariyer basamağı ustunluğu, yoneticilikteki ve oğretmenlikteki hizmet suresi atamaya esas alınır.
Soruşturmaya bağlı yer değiştirmeler
MADDE 21 – (1) Soruşturma sonucu gorev yerlerinin değiştirilmesi teklif edilen yoneticiler, oncelikle alt hizmet bolgelerinde bulunan eğitim kurumlarına olmak kaydıyla hizmet bolgelerindeki başka bir eğitim kurumuna atanırlar.
(2) Soruşturma sonucu yoneticilik gorevinden alınması gerekenler ise aynı veya başka bir eğitim kurumundaki durumuna uygun oğretmen kadrosuna il icinde veya iller arasında atanır.
(3) Bu madde kapsamında yer değiştirme veya atamaya tabi tutulanlar, yeni gorevlerine başladıkları tarihten itibaren dort yıl sureyle yoneticilik başvurusunda bulunamaz, beş yıl gecmeden ayrıldıkları ile sekiz yıl gecmeden aynı eğitim kurumuna hicbir şekilde yonetici olarak atanamazlar.
Norm kadro fazlası yoneticiler
MADDE 22 – (1) Norm kadrosu kaldırılan veya herhangi bir nedenle norm kadro fazlası haline gelen yoneticiler, Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan en duşuk puandan başlanarak belirlenir. Bu yoneticiler, valiliklerce, talepleri ve hizmet gerekleri birlikte değerlendirilerek atanma şartlarını taşıdıkları uygun gorulecek eğitim kurumu yoneticiliklerine oncelikle atanırlar.
(2) Birinci fıkra kapsamındakilerin yoneticilikleri, durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması halinde, Bakanlığın norm kadrolarını onayladığı tarihten itibaren iki yıl daha devam eder. Bu sure icerisinde boş eğitim kurumu yoneticilikleri icin yapılacak duyurulara başvuruda bulunabilirler. Bu madde kapsamında iki yıllık sure icerisinde ilgili mevzuatında belirtilen yoneticilik normuna esas olcutler cercevesinde gorev yapmakta olduğu eğitim kurumunda durumuna uygun yoneticilik normunun artması ya da herhangi bir nedenle boş yonetici normu oluşması halinde norm kadro fazlası durumuna duşen yonetici bu kadroya atanır.
(3) Bu madde kapsamında iki yıl icerisinde yonetici olarak ataması yapılamayan norm kadro fazlası yoneticiler, istekleri de dikkate alınarak kendi okullarına ya da ihtiyac bulunan bir başka eğitim kurumuna oğretmen olarak atanırlar.
(4) Bu madde kapsamında talepte bulunmayan yoneticilerin gorev yerleri, Ek-1 Yonetici Değerlendirme Formuna gore hesaplanan en duşuk puandan başlanarak re'sen belirlenir.
Yoneticilik gorevinin sona ermesi
MADDE 23 – (1) Eğitim kurumu yoneticilerinden;
a) Yurt dışında eğitim muşaviri, eğitim ataşesi, eğitim ataşe yardımcısı olarak atananlar, Bakanlıklar arası Ortak Kultur Komisyonu kararıyla gorevlendirilenler ile uluslararası kuruluşlarda ya da yurt icinde, Bakanlık taşra teşkilatında gorevlendirilenler haric, bir yıl ve daha fazla sureyle gecici veya surekli olarak gorevlendirilenlerin yoneticilikleri,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin (D) fıkrası hukumleri cercevesinde bir yıldan daha fazla sure ile aylıksız izin alanların yoneticilikleri,
c) 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanununun 18 inci maddesi kapsamında bir yıldan daha fazla sure ile aylıksız izin alanların yoneticilikleri,
c) Norm kadro fazlası durumuna gelen ve iki yılın sonunda durumlarına uygun eğitim kurumu yoneticiliğine atanamayan yoneticilerin yoneticilikleri,
d) Soruşturma veya inceleme sonucu yoneticiliklerinin alınmasına karar verilenler ile 5 inci maddede ongorulen şartları kaybedenlerin yoneticilikleri,
sona erer.
(2) Birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında yoneticilikleri sona erenlerden bu durumları ortadan kalkanlar; daha once ayrıldıkları eğitim kurumu yoneticiliğinin boş olması durumunda oncelikle bu eğitim kurumlarına, bunun mumkun olmaması ve talepleri halinde il millî eğitim mudurluklerince onerilecek durumlarına uygun boş bir eğitim kurumu yoneticiliğine atanırlar. Bu şekilde atanamayanlar, durumlarına uygun eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanırlar. Bu fıkraya gore oğretmen olarak atananlar, bulundukları yerleşim biriminde iki yıl icinde eğitim kurumu yoneticiliği normu boşalması halinde, boşalan yoneticilik gorevine oncelikle yeniden atanmak uzere başvuruda bulunabilirler.
(3) Kendi istekleri ile eğitim kurumu yoneticiliğinden ayrılanlar, tercihleri dikkate alınarak durumlarına uygun boş kadro bulunan eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanırlar.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 24 – (1) 28/2/2013 tarihli ve 28573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yoneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Korunan haklar
GECİCİ MADDE 1 – (1) 1-2 Ekim 2011 tarihlerinde yapılan yonetici secme sınavından alınan puanlara gore herhangi bir eğitim kurumu yoneticiliğine atanmamış olanların bu puanları, yapılacak ilk yazılı sınava kadar, bu Yonetmelik hukumlerine gore yapılacak atamalara başvurabilmek uzere yazılı sınav sonucu olarak kabul edilir.
(2) Bu Yonetmelik kapsamında yapılacak atamalar, bir defaya mahsus olmak uzere, bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden itibaren iki ay icerisinde gercekleştirilir.
Donuşturulen okulların yoneticileri
GECİCİ MADDE 2 – (1) 30/3/2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun gereği donuşumleri yapılan okulların, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi dolayısıyla norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarına uygun bir eğitim kurumu yoneticiliğine atanamayan yoneticiler, 19 uncu maddeye gore yer değiştirmeye tabi tutulana kadar bir defaya mahsus olmak uzere kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılır. Bu durumdaki yoneticilerin 18 inci maddeye gore isteğe bağlı yer değiştirme hakları saklıdır.
Yururluk
MADDE 25 – (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 26 – (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.
Ek1 YONETİCİ DEĞERLENDİRME FORMU Kişisel Bilgiler T.C. Kimlik No Adı ve Soyadı PUAN DEĞERİ BELGE/SURE TOPLAM PUAN Doğum Yeri, Yılı Alanı Kadrosunun Bulunduğu Eğitim Kurumu Atanmak İstediği Eğitim Kurumları 1- 6- 11- 16- 2- 7- 12- 17- 3- 8- 13- 18- 4- 9- 14- 19- 5- 10- 15- 20- Eğitimler On lisans ve lisans eğitiminin her bir yılı 1 Yonetim alanında yuksek lisans (*) 6 Diğer alanlarda yuksek lisans (Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans Programı haric)(**) 4 Yonetim alanında doktora(*) 10 Diğer alanlarda doktora(**) 8 Bakanlık tarafından duzenlenen sertifikalı eğitimlerin her biri icin (En fazla 6 adet) 0.5 Bu bolumde; 1- Yuksek lisans ve doktora yapanlara en son gordukleri eğitim icin ongorulen puan verilecektir. 2- Yonetim ve diğer alanlarda yuksek lisans veya doktora yapanların yuksek puan verilen eğitimi değerlendirilecektir. Oduller ve Cezalar Oduller Teşekkur Belgesi veya Başarı Belgesi (En fazla 1 adet) 1 Takdir Belgesi veya Ustun Başarı Belgesi (En fazla 1 adet) 2 Aylıkla Odul veya Odul (En fazla 1 adet) 3 Cezalar Ders ucretlerinin kesilmesi -3 Her aylıktan kesme veya maaş kesilmesi cezası (4 ila 10 yıl oncesinde alınan) -4 Her kademe ilerlemesinin durdurulması, kıdem indirilmesi ve derece indirilmesi cezası (4 ila 10 yıl oncesinde alınan) -6 Kariyer Uzman Oğretmen unvanı 3 Başoğretmen unvanı 5 Bu bolumde; 1- Son kariyer unvanına puan verilecektir. 2- Lisans ustu oğrenime bağlı olarak uzman oğretmen ve/veya başoğretmen unvanlarını almış olanlara lisans ustu eğitim ve kariyerden sadece birisi icin ongorulen ve yuksek olan puan verilir. Ek Puan Mesleki ve teknik eğitim veren eğitim kurumlarına atanacak meslek dersi oğretmenleri, imam hatip ortaokul ve liselerine atanacak meslek dersi ve din kulturu ve ahlak bilgisi dersi oğretmenleri ile ozel eğitim kurumları yoneticiliğine atanacak gorme, işitme ve zihinsel engelliler alan oğretmenlerine 10 Yatılı kız oğrencisi bulunan veya oğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumu yoneticiliklerine başvuran bayan adaylar icin 5 Kurucu mudur olarak gorev yapılan eğitim kurumuna yapılacak atamada 10 Hizmet Oğretmenlikte gecen her bir yıl 0.48 Mudur yetkililik veya mudur yardımcılığında gecen her bir yıl 0.60 Mudur başyardımcılığında gecen her bir yıl 0.72 Mudurlukte gecen her bir yıl 0.96 Bu bolumde; 1- Bir aydan az sureler değerlendirmeye alınmayacaktır. 2-Yoneticilikte gecen ikinci gorev sureleri ile aylıksız izinli olarak gecirilen sureler oğretmenlikte gecen hizmet suresinin hesabında dikkate alınmayacaktır. 3- Yoneticilikte gecici gorevlendirme ile gecirilen sureler ile asker oğretmen olarak Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında gecirilen sureler oğretmenlikte gecmiş sayılacaktır. TOPLAM PUAN Acıklamalar (*) Universitelerin sosyal bilimler veya eğitim bilimleri enstitulerinin Eğitim Yonetimi ve Politikası, İşletme, Kamu Yonetimi, Kamu Yonetimi ve Siyaset Bilimi anabilim dalları ile bunların alt programlarında yuksek lisans veya doktora oğrenimini tamamlayanlar ile Yuksekoğretim Kurulunca bu programlarla eşdeğer kabul edilen diğer programları tamamlayanlar yonetim alanında yuksek lisans veya doktora yapmış kabul edilecektir. (**) Yukarıda yer alan anabilim dalları ile bunların alt programlarını tamamlayanlar dikkate alınacaktır. Bu form iceriği değiştirilmeden elektronik ortama uyarlanabilir. * Ek-2 Kurum tipi tespit formu