5018 Sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununun Gecici 21 inci Maddesinin Beşinci Fıkrası Kapsamındaki Sertifika Eğitimleri ve Sınavlarına İlişkin Esas ve Usullerin Belirlenmesine Dair Karar 30 Kasım 2013 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 28837
KURUL KARARI
İc Denetim Koordinasyon Kurulundan:
5018 SAYILI KAMU MALİ YONETİMİ VE KONTROL KANUNUNUN
GECİCİ 21 İNCİ MADDESİNİN BEŞİNCİ FIKRASI KAPSAMINDAKİ
SERTİFİKA EĞİTİMLERİ VE SINAVLARINA İLİŞKİN
ESAS VE USULLERİN BELİRLENMESİNE

DAİR KARAR
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Dayanak ve Tanımlar
Amac
Madde 1 - Bu Esas ve Usullerin amacı, 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununun gecici 21 inci maddesinin beşinci fıkrası kapsamındaki ic denetci adaylarına yonelik duzenlenecek sertifika eğitimleri ve sertifika sınavlarına ilişkin işlemleri duzenlemektir.

Kapsam
Madde 2Bu Esas ve Usuller, 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununun gecici 21 inci maddesinin beşinci fıkrası kapsamındaki ic denetci adaylarını kapsar.
Dayanak
Madde 3Bu Esas ve Usuller, 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununun gecici 21 inci maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
Tanımlar

Madde 4Bu Esas ve Usullerde gecen;
Aday: 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununun gecici 21 inci maddesinin beşinci fıkrası kapsamındaki ic denetci adaylarını,
Kurul: İc Denetim Koordinasyon Kurulunu,
Kanun: 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununu,
Madde: 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununun gecici 21 inci maddesini,
Sertifika: Kamu ic denetci sertifikasını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Eğitime Alınacak Kişilerin Belirlenmesi
Sertifika eğitimine başvuru
MADDE 5Adaylar, 15.04.2013 tarih ve 4 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen ve 24/5/2013 tarihli ve 28656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Esas ve Usuller kapsamında Kurula başvuru yaparlar. Başvuru şartlarını sağladığı anlaşılan adaylar, Kurul tarafından belirli zamanlarda duzenlenecek sertifika eğitimlerine katılırlar. Kurul, eğitim programına kabul edilecek aday sayısının yuzde 10'u kadar adayı başvuru sırasına gore yedek olarak belirler.
Kurul, bilgi teknolojileri denetimi uzmanlık alanıyla doğrudan ilişkili muhendislik bolumlerine yonelik ayrı sertifika eğitimleri duzenleyebilir.
UCUNCU BOLUM
Adayların Eğitimi
itim yeri
Madde 6Kurul tarafından belirlenen eğitim yeri ve zamanı, eğitim programının başlamasından en az bir ay once adaylara bildirilir ve Kurulun internet sitesinde duyurulur.
Eğitimde yer verilecek konular
Madde 7Adaylar, Kurul tarafından belirlenen mufredat ve programa gore, aşağıda gosterilen dort bolumdeki konuları da kapsayacak şekilde, Maliye Bakanlığınca sertifika eğitimine tabi tutulur.
a) Kurumsal yonetim, risk yonetimi ve ic kontrol;
1) Kurumsal yonetim ve ilkeleri,
2) Kurumsal risk yonetimi,
3) Uluslararası ic kontrol standartları ve ic kontrol modelleri,
4) Kamu ic kontrol standartları,
5) Dış denetim (Sayıştay denetimi).
b) Denetim yontemi ve uygulamaları;
1) İc denetim standartları ve mesleki etik kuralları,
2) İc denetim turleri ve teknikleri,
3) İc denetim planlaması,
4) Saha calışması,
5) Sonucların raporlanması ve izleme,
6) İstatistiki yontemler,
7) İletişim yonetimi ve becerileri,
8) İc denetim vaka calışması.
c) Muhasebe;
1) Devlet muhasebe standartları,
2) Kamu muhasebesi,
3) Mali tablolar analizi,
4) Kamu muhasebe yonetmelikleri.
d) Mevzuat;
1) 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili mevzuatı,
2) Butce mevzuatı,
3) Kamu ihale mevzuatı,
4) Kamu taşınmaz hukuku,
5) Kamu harcama mevzuatı,
6) Kamu personel mevzuatı,
7) Anayasa ve idare hukuku.
itim suresi
MADDE 8Eğitim suresi iki aydan az olmamak uzere Kurul tarafından belirlenir. Eğitime kabul edilen adaylar eğitim suresince kurumlarından izinli sayılır.
Sertifika sınavı
Madde 9Eğitim tamamlandıktan sonra adaylar, Kurulun belirlediği yer ve tarihte sertifika sınavına tabi tutulur. Sınava ilişkin ilan Kurulun internet sitesinden duyurulur. Eğitim programına mazeretsiz beş gunden fazla sureyle katılmayanlar sertifika sınavına kabul edilmez.
Sertifika sınavı, İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliği kapsamında yapılacak sertifika sınavlarıyla birleştirilebilir. Boyle bir durumda sertifika sınavına ilişkin iş ve işlemler tek bir sınav komisyonu tarafından yurutulur.
Sınav komisyonu
MADDE 10Sınav komisyonu biri başkan olmak uzere beş asıl ve iki yedek uyeden oluşacak şekilde Kurul tarafından belirlenir. Komisyon uyeleri, kamuda daire başkanı veya daha ust gorevlerde bulunanlar ile ic denetim birimi başkanları ve ic denetcilerden oluşur. Gerek gorulmesi halinde sınav komisyonlarında oğretim uyelerine de yer verilebilir.
Sertifika sınav konuları ve sınav usulu
Madde 11Kurul, eğiticilerin, konuyla ilgili akademisyenlerin ve denetim konusunda uzman kişilerin katılımıyla sınav sorusu hazırlama komisyonu oluşturur ve cevap anahtarını da icerecek şekilde bir soru bankası hazırlatır.
Sınav komisyonu, soruları Kurulun belirleyeceği usule uygun olarak soru bankasından secer. Sınav, test usuluyle yapılır.
nav sonuclarının değerlendirilmesi
Madde 12Sınav komisyonu, onceden belirlenmiş cevap anahtarına gore cevap kağıtlarını değerlendirerek yuz tam puan uzerinden puanlama yapar. Sınavda başarılı sayılabilmek icin her bir bolumden en az altmış puan alınması ve dort bolum ortalamasının yetmiş puan ve uzerinde olması gereklidir.
Sınav sonuclarının duyurulması ve itiraz
Madde 13Sınav sonucları en gec 15 işgunu icerisinde okunup değerlendirilmek suretiyle tum adayların almış oldukları puanlar Kurulun internet sitesinde ilan edilir.
Sınav sonuclarına ilandan itibaren 5 işgunu icinde itiraz edilebilir. İtiraz, Kurul tarafından en gec 15 işgunu icinde değerlendirilerek sonuclandırılır ve adaya bildirilir.
Sınavda başarısız olan adayların durumu
Madde 14Sınavda başarısız olan adaylar, 15/4/2013 tarih ve 4 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen ve 24/5/2013 tarih ve 28656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Esas ve Usullerle belirlenen yabancı dil şartını muhafaza etmeleri kaydıyla tekrar eğitime tabi tutulmadan izleyen iki sınava daha katılabilirler.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Sertifikanın verilmesi
Madde 15Kurul tarafından, sertifika sınavında başarılı olanlara aldıkları puanı da gosteren sertifika verilir.
Bu sertifika, ic denetciliğe atandıkları tarihten itibaren İc Denetcilerin Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore derecelendirilir.
Yururluk
Madde 16Bu Esas ve Usuller yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
Madde 17Bu Esas ve Usulleri İc Denetim Koordinasyon Kurulu yurutur.