Vergi Denetim Kurulu Performans Değerlendirme Sistemi Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yonetmelik 30 Aralık 2013 PAZARTESİResmi GazeteSayı : 28867 (Mukerrer)
YONETMELİK
Maliye Bakanlığından:
VERGİ DENETİM KURULU PERFORMANS DEĞERLENDİRME
SİSTEMİ YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
HAKKINDA YONETMELİK
MADDE 1 - 30/12/2011 tarihli ve 28158 3 uncu mukerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Performans Değerlendirme Sistemi Yonetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının birinci cumlesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiş; ikinci fıkrada yer alan "Yıllık izin ve raporlu gun sayıları" ibaresi "Aylıksız izinler" şeklinde ve ucuncu fıkrasının ikinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Vergi Mufettiş Yardımcılarında 90 gunluk sure, yardımcılık donemi itibarıyla dikkate alınır."
"Ancak Vergi Mufettiş Yardımcılarından, birinci yılın sonunda performans değerlendirmesine gore başarılı sayılmak icin gerekli performans puanını alamayanlar veya yetki sınavında başarılı olamayanlar veya yetki sınavına ozursuz olarak girmeyenler, performans değerlendirmesine gore başarısız sayılır."
"(4) Vergi Mufettiş Yardımcılarının yardımcılık donemi, ucuncu fıkrada yer alan başarısız olma durumları haric, Vergi Mufettiş Yardımcılığına başlanıldığı ilk gunden yeterlik yazılı sınavı oncesi tum değerlendirmelerin ve yapılan işlere ilişkin veri girişlerin yapılıp onaylanmasının Başkanlıkca istenildiği tarihe kadar olan sureyi ifade eder."
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ozel eğitim veya" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Temel eğitim seminer notunun değerlendirilmesi
MADDE 9(1) Sınavlardaki başarı derecesine gore yapılacak performans değerlendirmesinde, Vergi Mufettiş Yardımcılarının temel eğitim seminer notunun %15'i EK:3'de, %35'i EK:7'de yer alan formlarda dikkate alınır."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Hizmet ici eğitim sınav notunun %10'u EK:3'de, %25'i EK:7'de yer alan formlarda dikkate alınır."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Refakat değerlendirme notunun %10'u EK:3 ve EK:7'de yer alan formlarda dikkate alınır."
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "ozel eğitim notu veya" ibaresi yururlukten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(4) 9, 10 ve 11 inci maddelerde yer alan eğitimlerden ve refakat değerlendirmesinden alınan notlar ile eğitimlere eğitici olarak katılanların eğitim sonunda ayrıca duzenlemek suretiyle her bir Vergi Mufettiş Yardımcısı hakkındaki değerlendirmesini iceren ve 100 tam puan uzerinden verilen puanların %15'i ve Başkanlığın değerlendirmesini iceren ve 100 tam puan uzerinden ayrı ayrı verilen puanların %5'inin dikkate alınması suretiyle hesaplanan ve Vergi Mufettiş Yardımcısının birinci yılına ilişkin başarı derecesini olcen not, EK:7'de yer alan forma aktarılır."
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Başkanlığa gonderilir" ibaresi "Vergi Mufettiş Yardımcılarının değerlendirme sonucları ise Başkanlıkca belirlenecek tarihe kadar veri girişleri yapılarak onaylanır" şeklinde; ucuncu fıkrasında yer alan "EK:1 ve EK:2'de" ibaresi, "EK:1, EK:2 ve EK:7'de" şeklinde; dorduncu fıkrasında yer alan "tarihten itibaren bir ay icerisinde Başkanlığa gonderilir" ibaresi "ayrılma tarihi itibarıyla veri girişleri yapılarak onaylanır" şeklinde; beşinci fıkrasında yer alan "Başkanlığa gonderilir" ibaresi "veya ayrılma tarihi itibarıyla veri girişleri yapılarak onaylanır" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesinin ucuncu fıkrasında yer alan "Başkanlığa" ibaresi "Grup Başkanlığına" şeklinde ve "Başkanlık" ibaresi "Grup Başkanlığı" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin altıncı fıkrasının sonuna "İhbar ve İnceleme Taleplerini Değerlendirme Komisyonu Uyeleri, karara bağladıkları şikayet ya da ihbar dilekcesi başına 0,02 puan alırlar. Ancak bu fıkra gereğince alınacak puanlar toplamı bir takvim yılı icin 100 puanı gecemez." ibaresi eklenmiş; yedinci fıkrasında gecen "ozel eğitim sınav komisyonunda yer alanlar 5," ibaresi yururlukten kaldırılmış ve sekizinci fıkrasında yer alan "Ozel eğitim" ibaresi "Uyum eğitimi" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 10Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(6) Vergi Mufettiş Yardımcılarından, birinci yılın sonunda performans değerlendirmesine gore başarılı sayılmak icin gerekli performans puanı olan 70 puanı alamayanlar, birinci yılın sonunda performans değerlendirmesine gore başarısız sayılırlar."
MADDE 11Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin dorduncu fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Bu kapsamda Başkanlık, elektronik ortamda oluşturduğu dosyalara ilişkin olarak Grup Başkanlıklarından ya da ilgililerden istediği her turlu belge, form ve benzeri dokumanların, belirleyeceği kurumsal e-posta adresine gonderilmesini isteyebilir."
MADDE 12Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) İtirazlar, itiraz edilen konu Grup Başkanlığının değerlemelerinden kaynaklanıyorsa doğrudan Grup Başkanlığına; Başkanlığın değerlemelerinden kaynaklanıyorsa Grup Başkanlıkları kanalıyla Başkanlığa yapılır. Grup Başkanlığının değerlendirmelerine ilişkin itirazlarda, Grup Başkanlığı itiraza konu olan hususa ilişkin goruşunu de belirten bir yazı ile birlikte; Başkanlığın değerlendirmelerine ilişkin itirazlarda ise Grup Başkanlığı doğrudan itirazı Başkanlığa intikal ettirir. İtiraz edilen konu Başkanlık tarafından değerlendirilir. Başkanlık, yapılan itirazlar hakkında değerleyicilerden yazı ile veya elektronik posta ile goruş sorabilir. Değerleyiciler 15 gun icerisinde goruşlerini Başkanlığa bildirirler. Başkanlık, gelen goruş cercevesinde inceleme yapılmasına luzum gormez ise 15 gun, inceleme yapılmasına luzum gormesi halinde ise inceleme sonucunun Başkanlığa geldiği tarihten itibaren 15 gun icerisinde ilgiliye sonucu bildirir. Grup Başkanlıkları, Başkanlığa gonderilmesi gereken itiraz dilekcelerini en fazla beş iş gunu icerisinde Başkanlığa gonderirler."
MADDE 13Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"Ataması yapılmış olan Vergi Mufettiş Yardımcılarının değerlendirilmesi
GECİCİ MADDE 3(1) 31/12/2013 tarihi itibarıyla ataması yapılan Vergi Mufettiş Yardımcıları icin EK:7'de yer alan form ve bu forma ilişkin puanlamalar kullanılmaz, bunlar bu maddenin yururluğe girdiği tarihten onceki hukumlere tabidirler."
MADDE 14Aynı Yonetmeliğin EK:3'unde yer alan "A- OZEL EĞİTİM NOTU" ibaresi ile başlayan satır yururlukten kaldırılmış ve "ACIKLAMALAR" kısmının birinci maddesinin ilk cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1- B satırının "Değerlendirme Sonucu" sutununa, "Not" sutununda yer alan sayının, %15'i yazılacaktır.
MADDE 15Aynı Yonetmeliğe ekteki EK:7 eklenmiştir.
MADDE 16Bu Yonetmelik 1/1/2014 tarihinde yururluğe girer.
MADDE 17Bu Yonetmelik hukumlerini Maliye Bakanı yurutur.
Y o netmeli ğ in Yay ı mland ığı Resm i Gazete'nin Tarihi Say ı s ı 30/2/2011 28158 (3. M u kerrer) EK:7
VERGİ MUFETTİŞ YARDIMCILARININ BİRİNCİ YILINA İLİŞKİN
PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU
Adı-Soyadı : Grup Başkanlığı : TC Kimlik No : İşe Başlama Tarihi : DEĞERLENDİRME TURU NOT DEĞERLENDİRME SONUCU A- TEMEL EĞİTİM SEMİNER NOTU B- HİZMET İCİ EĞİTİM SINAV NOTU C- EĞİTİCİLERİN DEĞERLENDİRMELERİ C- GRUP BAŞKANININ DEĞERLENDİRMESİ D- REFAKAT DEĞERLENDİRME NOTU E- BAŞKANLIK DEĞERLENDİRMESİ TOPLAM ACIKLAMALAR
1- A satırının "Değerlendirme Sonucu" sutununa "Not" sutununda yer alan sayının %35'i yazılacaktır.
2- B satırının "Değerlendirme Sonucu" sutununa "Not" sutununda yer alan sayının %25'i yazılacaktır.
3- C satırının "Değerlendirme Sonucu" sutununa "Not" sutununda yer alan sayının %15'i yazılacaktır.
4- C satırının "Değerlendirme Sonucu" sutununa "Not" sutununda yer alan sayının %10'u yazılacaktır.
5- D satırının "Değerlendirme Sonucu" sutununa "Not" sutununda yer alan sayının %10'u yazılacaktır.
6- E satırının "Değerlendirme Sonucu" sutununa "Not" sutununda yer alan sayının %5'i yazılacaktır.