Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 18 Ocak 2014 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 28886
KANUN
SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARININ TEŞKİLAT VE
GOREVLERİ HAKKINDA KANUN HUKMUNDE KARARNAME İLE
BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6514 Kabul Tarihi: 02/01/2014
MADDE 1 - 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasının birinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Denetime tabi olan gercek ve tuzel kişiler, denetim icin gerekli olan bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı gostermek ve incelenmesine yardımcı olmak zorundadır."
MADDE 2 - 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 24 uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 3 - 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 32 nci maddesinin beşinci fıkrasının ikinci, ucuncu ve dorduncu cumleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkrasının dorduncu cumlesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Genel sekreter, başkan ve hastane yoneticisinin sozleşmeleri Bakan tarafından yapılır. Başhekim, başhekim yardımcısı, mudur, mudur yardımcısı, uzman personel ve buro gorevlilerinin sozleşmeleri Kurum Başkanı tarafından yapılır. Bakan ve Kurum Başkanı bu yetkilerini kısmen veya tamamen alt kademelere devredebilir."
"Yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyesi kadrosunda bulunanlardan sozleşmeli statude istihdam edilenlerin sozleşmeli olarak calıştıkları sureler, akademik unvanların kazanılması, yuksekoğretim kurumları dışında kullanılması ve diğer ozluk işlemlerinde değerlendirilmesi bakımından yuksekoğretim kurumlarında gecmiş sayılır."

MADDE 4 - 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 33 uncu maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(6) Sozleşmeli personelin izinleri ve sosyal guvenlik acısından 5510 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenlerin iş sonu tazminatı hususlarında 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine gore istihdam edilen sozleşmeli personele ilişkin hukumler uygulanır. Soz konusu personel icin işsizlik sigortası primi odenmez."
MADDE 5 - 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 35 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Ancak Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu ihtiyac halinde denetim hizmetlerini yurutmek uzere merkeze bağlı gruplar oluşturabilir."
MADDE 6 - 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 55 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sağlık personelinin ihtiyac halinde cağrıya uyması
MADDE 55 - (1) Sağlık personelinin mesai saatleri haricinde de hizmetine ihtiyac duyulduğunda ilgili sağlık kuruluşuna ulaşabilmeleri icin alınacak tedbirler ve ilgililerin uyacağı kurallar Bakanlıkca belirlenir."
MADDE 7 - 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 57 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "permi" ibaresinden sonra gelmek uzere ", kayıt, bildirim" ibaresi eklenmiş ve ikinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 8 - 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 13 - (1) Bu Kanun Hukmunde Kararnameye gore araştırmacı kadrolarına atanmış sayılanlara, bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren bu kadrolara atanmadan onceki kadrolarına ait mali haklar, bu kadroda kaldıkları surece odenir. Ancak bunların doner sermaye ek odemeleri, 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinde onceki kadroları icin belirlenen ek odeme miktarı kadar odenir."
MADDE 9 - 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen birinci fıkrasının son cumlesi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden duzenlenmiştir.
"Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak uzere ofis, buro, muayenehane ve benzeri yerler acamaz; gercek kişilere, ozel hukuk tuzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yuksekoğretim kurumlarında calışamaz."
"Memurların uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yonetim, denetim ve disiplin kurulları uyelikleri ile ozel kanunlarda belirtilen gorevler bu yasaklamanın dışındadır."
MADDE 10 - 657 sayılı Kanunun ek 33 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Bu ucret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan soz konusu nobetler icin yuzde elli oranında artırımlı odenir."
MADDE 11 - 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 36 ncı maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden duzenlenmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Kamu kurum ve kuruluşlarının ve vakıflara ait olanlar da dahil olmak uzere yuksekoğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesor ve docentler, tıp ve diş hekimliği fakultelerinin ihtiyac duyulan alanlarında teorik ve uygulamalı eğitim ve oğretim ile araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetlerin gerektirdiği işleri yapmak uzere diğer kanunların sozleşmeli personel calıştırılmasına ilişkin hukumlerine tabi tutulmaksızın sozleşmeli oğretim uyesi olarak istihdam edilebilir. Sozleşmeli oğretim uyelerine, yapacakları faaliyetin niteliğine gore devamlı statude calışan profesor ve docentler icin 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin dorduncu fıkrası ile unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ucretlerinin on katına kadar saatlik sozleşme ucreti odenebilir. Ozellik arz eden faaliyetler icin, Maliye Bakanlığının uygun goruşu uzerine Yuksekoğretim Kurulu kararıyla 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin dorduncu fıkrası ile unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ucretlerinin on beş katına kadar saatlik sozleşme ucreti odenebilir. Bu fıkra kapsamında sozleşmeli profesor ve docentlere odenecek sozleşme ucretinin yıllık toplam tutarı, universitenin ozel butcesinde ilgili yılda personel giderleri icin ongorulen başlangıc odeneğinin toplam tutarının yuzde 1'ini hicbir şekilde gecemez; ancak, ilgili universitenin teklifi ve Yuksekoğretim Kurulunun uygun goruşu uzerine Maliye Bakanlığınca bu oran bir katına kadar artırılabilir ve bu şekilde artırılan tutar ilgili universitenin doner sermaye butcesinden karşılanır. Sozleşmeli olarak istihdam edilecek profesor ve docent sayısı, ilgili tıp ve diş hekimliği fakultelerinde devamlı statude calışan oğretim uyesi sayısının yuzde 5'inden fazla olamaz. 1/3/2006 tarihinden sonra kurulan universiteler, bu oranlara tabi olmaksızın beş kişiye kadar sozleşmeli oğretim uyesi istihdam edebilir. Sozleşmeler, aylık calışma suresi seksen saati gecmemek uzere bir yıla kadar yapılabilir. Suresi iki ayı gecmeyen sozleşmeler universite yonetim kurulunun kararıyla yapılır ve yapılan sozleşmelerin iceriği ve gerekcesi hakkında yedi gun icinde Yuksekoğretim Kuruluna bilgi verilir. İki aydan daha uzun sureli sozleşmeler, universite yonetim kurulunun kararı ve Yuksekoğretim Kurulunun izniyle yapılır. Aynı hizmet icin iki aydan sonra yapılacak muteakip sozleşmeler de Yuksekoğretim Kurulunun iznine tabidir. Sozleşmeli oğretim uyelerine, bu fıkra uyarınca yapılacak odeme dışında 58 inci maddede ongorulen ek odeme dahil olmak uzere herhangi bir ad altında odeme yapılamaz. Bu kişiler rektor, dekan, enstitu, yuksekokul, uygulama ve araştırma merkezi muduru, senato, yonetim kurulu ve kurul uyesi, bolum başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamaz; bunların yardımcılıklarında bulunamaz ve benzeri idari gorev alamaz; akademik birim yoneticiliği ve rektorluk secimlerinde oy kullanamaz. Sozleşmeli oğretim uyesi calıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar, bunlara yaptıkları gorevlere bağlı olarak odenecek saatlik sozleşme ucretlerinin tutarı ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığı ile Yuksekoğretim Kurulu tarafından muştereken belirlenir."
"Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına gore uzman olan oğretim elemanları, kanunlarda belirtilen haller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi hukmune tabidir. Ancak bunlardan profesor ve docent kadrosunda olanlar, her bir anabilim dalındaki kadrolu profesor ve docent sayısının yuzde 50'sini gecmemek, bir yıla kadar kurumsal sozleşme yapılmak ve geliri universite doner sermayesi hesabına kaydedilmek şartıyla ve ilgilinin muvafakati ile mesai dışında ozel hastaneler veya vakıf universitesi hastanelerinde calıştırılabilir. Bu şekilde calıştırılabileceklerin hesabında kusurat dikkate alınmaz ve calıştırılacak oğretim uyeleri, Sağlık Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulunca belirlenecek yuzde 50'si uygulama, yuzde 50'si de akademik faaliyetlerinden oluşacak onceki yılın performans kriterlerine gore belirlenir. Bu fıkra kapsamında calıştırılan oğretim uyeleri;
a) Aynı anda birden fazla sozleşme ile calıştırılamaz.
b) Aylık sozleşme ucretleri, mesai dışı toplam tavan ek odeme brut tutarından az olamaz.
c) Altıncı fıkrada sayılan idari gorevlerde bulunamaz.
c) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 uncu maddesinin ucuncu fıkrası cercevesinde ilave ucret alınmak suretiyle hizmet veremez.
d) İlgili mevzuata ve sozleşme hukumlerine aykırı davranmaları halinde, idari ve disiplin sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla bir yıl, uc yıl icinde tekerrurunde beş yıl sureyle bu kapsamda calıştırılamaz.
Ozel hastaneler ve vakıf universitesi hastaneleri, tabip ve diş tabibi kadro sayıları icin ayrı ayrı hesaplanmak şartıyla ve bu sayıların yuzde 20'sini gecmemek uzere yedinci fıkra kapsamında universite ile sozleşme yapabilir. Vakıf universiteleri ile iş birliği yapan ozel hastanelerde yuzde 20 oranının hesabında, universite kadrolarındaki tabip ve diş tabibi dikkate alınmaz. Bunlardan ilgili mevzuata ve sozleşme hukumlerine aykırı davrananların, bu kapsamdaki ilgili sozleşmesi sona erdirilir ve bunlar bir yıl sureyle yeni sozleşme yapamaz. Aykırı davranışın uc yıl icinde tekerrurunde ise beş yıl sureyle yeni sozleşme yapma yasağı uygulanır.
Yedinci fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Yuksekoğretim Kurulunun onayı ile universite yonetim kurulları tarafından belirlenir."
MADDE 12 - 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin (a) fıkrasının altıncı paragrafı yururlukten kaldırılmış, aynı maddeye (g) fıkrasından sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut fıkralar buna gore teselsul ettirilmiştir.
"h) Oğretim uyelerinin mesai saatleri dışında universitede sundukları sağlık hizmetlerinden dolayı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 uncu maddesinin ucuncu fıkrası uyarınca alınan ilave ucretler doner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanır. Bu tutardan ayrıca Hazine payı kesintisi ve (b) fıkrası uyarınca kesinti yapılmaz. Bu şekilde elde edilen gelirin yuzde 50'sinden az ve yuzde 60'ından fazla olmamak uzere universite yonetim kurulunca tespit edilecek oranı, mesai saatleri dışında sağlık hizmeti sunan oğretim uyesine, mesai icinde gercekleştirilen iş miktarı ve ceşidi dikkate alınarak belirlenen toplam performansı aşmamak kaydıyla, ek odeme matrahının yuzde 800'unu gecmemek uzere her ay ayrıca odenir. Mesai saatleri dışında ilave ucret alınmayacak sağlık hizmetlerini veren oğretim uyeleri icin de yuzde 800 oranı uygulanır. Ancak bu fıkra kapsamında oğretim uyelerine yapılacak ek odeme ile (c) ve (f) fıkraları uyarınca yapılacak ek odeme toplamı ek odeme matrahının yuzde 1600'unu gecemez. Bu fıkra uyarınca dağıtılan gelirlerden kalan tutarlar (b) fıkrasında belirtilen işler ile (c) fıkrasının ikinci paragrafı uyarınca fiilen mesai dışında calışan diğer personele yapılacak ek odemede kullanılır.
ı) Oğretim uyelerinin 36 ncı maddenin yedinci fıkrası uyarınca calışmaları karşılığı elde edilen gelirler doner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanır. Bu tutardan (b) fıkrası uyarınca kesinti yapılmaz. Bu gelirin yuzde 50'si, herhangi bir limite bağlı olmaksızın hizmeti sunan oğretim uyesine odenir ve kalan tutar (b) fıkrasında belirtilen işler icin kullanılır."
MADDE 132547 sayılı Kanunun ek 29 uncu maddesinin birinci cumlesinde gecen "Turk vatandaşı olup," ibaresi madde metninden cıkarılmıştır.
MADDE 14 - 2547 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 64Bu maddenin yururluğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya ozel kuruluşlarda calışmakta olan oğretim uyeleri, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren uc ay icinde bu faaliyetlerini sona erdirir; bu sure icinde sona erdirmeyen oğretim uyelerinin universiteyle ilişikleri kesilir."
MADDE 15 - 2547 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 65Bu Kanunun 36 ncı maddesinin yedinci ve son fıkrasına gore yapılacak duzenlemeler bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir ay icinde yururluğe konulur. 36 ncı maddenin yedinci fıkrasına gore hizmet verilmesi, bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren uc ay sonra başlatılır. Bu kapsamda ilk defa calıştırılacakların tespitinde uygulama faaliyetleri icin bu maddenin yayımından itibaren uc ay icindeki calışmaları, akademik faaliyetleri acısından ise son bir yıllık faaliyetleri esas alınır.
Yeni bir duzenleme yapılıncaya kadar, yuksekoğretim kurumlarında tıpta uzmanlık eğitimi yapmakta olan tabip araştırma gorevlileri, uzmanlık eğitimlerini tamamladıklarında Sağlık Bakanlığına, uzman olduklarının bildirildiği tarihten sonraki ilk Devlet Hizmeti Yukumluluğu Kurasına kadar kurumları ile ilişkileri kesilmeksizin araştırma gorevlisi olarak gorev yapmaya devam ederler."
MADDE 16 - 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 17 nci maddesinin (C) fıkrasına aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
"Oğretim uyesi tabip ve oğretim uyesi diş tabipleri icin rutbe ve dereceleri itibarıyla belirlenmiş olan sağlık hizmetleri tazminatı oranları, 100 puan artırılmak suretiyle uygulanır."
MADDE 17 - 926 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen ek 27 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden duzenlenmiştir.
"Mesleki faaliyet ve serbest meslek icrası yasağı
EK MADDE 27 - Bu Kanun kapsamına girenler, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak uzere ofis, buro, muayenehane ve benzeri yerler acamaz; gercek kişilere, ozel hukuk tuzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf universitelerinde calışamaz."
MADDE 18 - 17/11/1983 tarihli ve 2955 sayılı Gulhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 32 nci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden duzenlenmiştir.
"Gulhane Askeri Tıp Akademisindeki kadrolu asker ve sivil oğretim elemanları 926 sayılı Kanunun ek 27 nci maddesi hukmune tabidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının ve vakıflara ait olanlar da dahil olmak uzere yuksekoğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesor ve docentler, ihtiyac duyulan alanlarda teorik ve uygulamalı eğitim ve oğretim ile araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetlerin gerektirdiği işleri yapmak uzere diğer kanunların sozleşmeli personel calıştırılmasına ilişkin hukumlerine tabi tutulmaksızın Gulhane Askeri Tıp Akademisinde sozleşmeli oğretim uyesi olarak calıştırılabilir. Sozleşmeli oğretim uyelerine, yapacakları faaliyetin niteliğine gore devamlı statude calışan profesor ve docentler icin 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin dorduncu fıkrası ile unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ucretlerinin on katına kadar saatlik sozleşme ucreti odenebilir. Ozellik arz eden faaliyetler icin, Maliye Bakanlığının uygun goruşu uzerine Genelkurmay Başkanlığının kararıyla 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin dorduncu fıkrası ile unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ucretlerinin on beş katına kadar saatlik sozleşme ucreti odenebilir. Bu fıkra kapsamında sozleşmeli profesor ve docentlere odenecek sozleşme ucretinin yıllık toplam tutarı, Gulhane Askeri Tıp Fakultesinde gorevli oğretim uyelerine bir onceki yılda personel gideri olarak odenen toplam tutarın yuzde birini hicbir şekilde gecemez; ancak, Milli Savunma Bakanlığının teklifi uzerine Maliye Bakanlığınca bu oran bir katına kadar artırılabilir ve bu şekilde artırılan tutar Gulhane Askeri Tıp Akademisi doner sermaye butcesinden karşılanır. Gulhane Askeri Tıp Akademisinde istihdam edilecek sozleşmeli oğretim uyesi sayısı, devamlı statude calışan oğretim uyesi sayısının yuzde beşinden fazla olamaz. Sozleşmeler, aylık calışma suresi seksen saati gecmemek uzere bir yıla kadar yapılabilir. Sozleşmeler, Gulhane Askeri Tıp Akademisi Akademi Kurulunun teklifi ve Genelkurmay Başkanlığının onayı ile yapılır. Sozleşmeli oğretim uyelerine, bu fıkra uyarınca yapılacak odeme dışında herhangi bir ad altında odeme yapılamaz. Bu kişiler dekan; enstitu, yuksekokul, uygulama ve araştırma merkezi muduru; yonetim kurulu ve kurul uyesi; bolum başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamaz, bunların yardımcılıklarında bulunamaz ve benzeri idari gorev alamaz. Sozleşmeli oğretim uyesi calıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar, bunlara yaptıkları gorevlere bağlı olarak odenecek saatlik sozleşme ucretlerinin tutarı ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından muştereken belirlenir."
MADDE 19 - 2955 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 11Bu maddenin yururluğe girdiği tarih itibarıyla, mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya ozel kuruluşlarda calışmakta olan oğretim uyeleri, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren uc ay icinde bu faaliyetlerini sona erdirir; bu sure icinde faaliyetlerini sona erdirmeyen oğretim uyeleri istifa etmiş sayılır."
MADDE 20 - 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 3 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cumlesinde yer alan "ameliyat" ibaresi "ameliyat ile sunneti" şeklinde değiştirilmiş, aynı cumleden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiş, aynı fıkranın son cumlesi yururlukten kaldırılarak ikinci fıkrasında gecen "ile acil tıp teknisyenleri" ibaresi madde metninden cıkarılmış ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Ancak, olağanustu ve istisnai hallerde Sağlık Bakanlığınca duzenlenecek eğitimi alan kimseler tarafından hekim gozetiminde sunnet ameliyesi yapılmasına Bakanlıkca izin verilebilir."
"Turk Silahlı Kuvvetlerinin muharip unsurlarından ve Emniyet Genel Mudurluğu Ozel Harekat Dairesi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatı personelinden, gorevlendirilen ve ilgili eğitimi başarıyla tamamlayanlar, gorev yaptıkları sure ve gorevle sınırlı olmak uzere, sağlık personeli yokluğunda, sağlık hizmetine ulaşıncaya kadar acil tıbbi mudahaleleri yapmaya yetkilidir. Soz konusu personelin yetki ve sorumlulukları ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, İcişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca muştereken hazırlanacak yonetmelikle duzenlenir."
MADDE 21 - 1219 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cumlesinin (a) bendinden once gelen bolumu ile ucuncu fıkrasının dorduncu cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ucuncu fıkrasına beşinci cumlesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına gore uzman olanlar; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 27 nci maddesi, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 36 ncı maddesi ile 17/11/1983 tarihli ve 2955 sayılı Gulhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 32 nci maddesi saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir:"
"Kamu kurum ve kuruluşlarında calışan ve yoneticilik gorevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki calışma saatleri dışında ve kurumlarının izniyle aylık otuz saati gecmemek uzere iş yeri hekimliği yapabilir."
"Tabipler, iş yeri hekimliği eğitimi alma ve iş yeri hekimliği belgesine sahip olma şartı aranmaksızın 10'dan az işci calıştıran az tehlikeli iş yerlerinin iş yeri hekimliği gorevini yapabilirler."
MADDE 22 - 1219 sayılı Kanunun 47 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 47 - Turkiye'de universitelerin ebelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakulte ve yuksekokullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenler ile oğrenimlerini yurt dışında ebelik ile ilgili bir okulda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenlere ebe unvanı verilir."
MADDE 23 - 1219 sayılı Kanunun ek 7 nci ve ek 10 uncu maddelerinde gecen "diş protez teknisyenleri" ibareleri "diş protez teknikerleri" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 24 - 1219 sayılı Kanunun ek 13 uncu maddesinin (e), (g), (ğ), (h), (ı), (i), (j), (k), (l), (m), (n), (o), (p), (r), (ş), (t) ve (u) bentlerinde gecen "meslek yuksekokullarının" ibareleri "on lisans seviyesindeki" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki bentler eklenmiştir.
"u) Acil tıp teknikeri; on lisans seviyesindeki acil tıp bolumunden mezun, acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla hastaya mudahale ve bu hususta lazım gelen iş ve eylemleri yapan sağlık teknikeridir.
v) Hemşire yardımcısı; sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı programından mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak calışan, ayrıca hastaların gunluk yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.
y) Ebe yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı programından mezun olup ebelerin nezaretinde yardımcı olarak calışan, ayrıca hastaların gunluk yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.
z) Sağlık bakım teknisyeni; sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker duzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak calışan, ayrıca hastaların gunluk yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur."
MADDE 25 - 1219 sayılı Kanunun ek 14 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Tıpta ve diş tabipliğinde yabancı uyruklu kontenjanında uzmanlık eğitimi yapmakta olanlara, ilgili kurumun doner sermayesinden, doner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum butcesinden, vakıf universitelerinde ise kendi butcelerinden (13.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda odeme yapılır. Bu odemeden damga vergisi dışında herhangi bir kesinti yapılmaz."
MADDE 26 - 1219 sayılı Kanunun 48 inci, 49 uncu, 53 uncu, 58 inci, 59 uncu, 60 ıncı, 61 inci, 62 nci, ek 4 uncu, ek 5 inci, ek 6 ncı, ek 8 inci ve ek 11 inci maddeleri yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 271219 sayılı Kanunun gecici 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Eğitime başladıkları tarihte calıştıkları aile hekimliği birimini en az uc yıl değiştirmemek şartıyla bu maddeye gore uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 3 uncu maddesi uyarınca yapmakla yukumlu oldukları Devlet hizmetini ifa etmiş sayılırlar."
MADDE 28 - 1219 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 10Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla mulga 58 inci ve 59 uncu maddeler uyarınca sunnetcilik etme yetkisi bulunanlar, 31/12/2014 tarihine kadar sunnetcilik etmeye devam edebilir."
MADDE 29 - 1219 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 11Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren, sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği haricindeki programlarına oğrenci kaydedilmez. Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununun gecici 3 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında sağlık meslek liselerinin hemşirelik programına da oğrenci kaydı yapılmaz. Bu tarihe kadar kaydı yapılmış olan oğrenciler eğitimlerini kayıtları yapılan programlarda tamamlarlar ve bitirdikleri programların meslek unvanını kullanırlar. Sağlık meslek liselerinin kapatılan programlarından bu maddenin yururluğe girdiği tarihe kadar mezun olanlar da meslek unvanlarını kullanmaya devam ederler."
MADDE 30 - 2/3/1927 tarihli ve 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Muessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dukkanlara Mahsus Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesinde yer alan "eczanelere" ibaresinden sonra gelmek uzere "ve ilac ureticilerine" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 31 - 14/5/1928 tarihli ve 1262 sayılı İspenciyari ve Tıbbi Mustahzarlar Kanununun 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 1810 uncu maddede yazılı tahlil neticesinde, mustahzarların terkibinde bulunan maddelerin saf olmadığı veya ruhsat almak icin verilmiş olan formule uymadığı veya mustahzarın tedavi vasıflarını azaltacak veya kaybedecek surette imal edilmiş olduğu anlaşılırsa, fiil suc oluşturmadığı takdirde, ruhsat sahibi ile mustahzarların bu şekilde imal edildiğini bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlara on bin Turk Lirasından beş yuz bin Turk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
Mustahzarların bu Kanuna aykırı şekilde tanıtım ve satışını yapanlar ile bunları onaylı endikasyonu dışında pazarlayan ve bu şekilde recete oluşumunu teşvik edenlere, urunun son bir yıllık satış tutarı toplamının beş katına kadar idari para cezası verilir. Ancak bu ceza yuz bin Turk Lirasından aşağı olamaz.
Tanıtım veya satışların internet uzerinden yapılması halinde, Bakanlık tarafından derhal erişimin engellenmesine karar verilir ve bu karar uygulanmak uzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.
Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile urun tanıtım ve satışını yapanlar hakkında yirmi bin Turk Lirasından uc yuz bin Turk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
Fiillerin tekrarı halinde verilecek idari para cezası, daha once verilen cezanın iki katı olarak uygulanır."
MADDE 32 - 1262 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ruhsatsız olarak mustahzar imal edenler veya bu şekilde imal edilen mustahzarları bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlar, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu mustahzarların kendilerine atfedilen tedavi vasıflarını haiz olmadığı veya bu vasıfları azaltacak veya kaybedecek şekilde veya saf olmayan maddelerden imal edildiği anlaşıldığı takdirde ceza ucte bir oranında artırılır. Mustahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir urunun satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam uzerinden yapılması halinde 18 inci maddenin ucuncu fıkrası uygulanır."
MADDE 33 - 1262 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 1Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once beşeri ilacların fiyatlandırılmasına dair 6/2/2004 tarihli ve 2004/6781 sayılı ve 12/6/2007 tarihli ve 2007/12325 sayılı Bakanlar Kurulu kararları ve değişiklikleri gereğince, referans fiyat uygulamasına bağlı fiyat değişikliklerinin ongorulen sure icinde bildirilmemesinden kaynaklanan haksız kazanc nedeniyle Sağlık Bakanlığınca tespiti yapılarak ruhsat sahiplerinden tahsil edilmiş tutarların Sosyal Guvenlik Kurumuna aktarılmış tutardan sonra kalan kısmı, kanuni faize ve bakiye alacaklara ilişkin haklar saklı kalmak uzere genel butceye gelir kaydedilir. Ruhsat sahipleri tarafından fiyat değişikliklerinin bildirilmesi gereken tarihi muteakip Sağlık Bakanlığının beşeri ilacların fiyatlandırılmasına dair 6/2/2004 tarihli ve 2004/6781 sayılı ve 12/6/2007 tarihli ve 2007/12325 sayılı Bakanlar Kurulu kararları ve değişiklikleri cercevesinde yapılan ilk fiyat belirlemesinin yururluğe girdiği tarih ile Sağlık Bakanlığınca tahsilatın yapıldığı tarih arasında kalan toplam surenin tahsilat tarihinden geriye doğru hesaplanacak yarısı kadar bir sure esas alınarak ve ilgili tarihlerde gecerli olan kanuni faiz oranı uygulanarak, ruhsat sahipleri tarafından yatırılan toplam tutar uzerinden Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca muştereken hesaplanacak kanuni faiz tutarı da ruhsat sahiplerinden Sağlık Bakanlığınca tahsil olunur."
MADDE 34 - 24/5/1933 tarihli ve 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanununun 35 inci ve 45 inci maddeleri yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 35 - 18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiş ve beşinci fıkrasında yer alan "carpımı sonucu" ibaresi "toplamı sonucu" şeklinde değiştirilmiştir.
"Eczaneler icin ayrıca başka herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz."
MADDE 36 - 6197 sayılı Kanunun 24 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 24Eczanelerden zehirli ve muessir maddeler ile ilacların toptan satışı yapılamaz ve eczaneler ihalelere giremez. Eczaneler arası ilac takası, toptan satış sayılmaz; ilacların satışı, alındığı ecza deposuna veya mucbir sebep halinde diğer depolara iadesi, eczaneler arasındaki takası, miadı gecmiş ya da bozulmuş olanlarının imhası işlemlerinde ilac takip sistemine bildirim yapılması zorunludur. İlacların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi acılamaz.
Eczacılar, kendilerine recete gonderilmesine yonelik olarak her ne şekilde olursa olsun, kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları veya ucuncu şahıslar ile acık veya gizli iş birliği yapamaz, simsar, kurye elemanı ve benzeri yonlendirici personel bulunduramaz, recete toplama veya yonlendirme yapamaz, bu yollarla gelen receteleri kabul edemez. Bu fiillerin tespiti halinde eczacı ile aracı kişi veya kuruluşa beş bin Turk Lirasından elli bin Turk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı halinde verilecek idari para cezası, daha once verilen cezanın iki katı olarak uygulanır."
MADDE 37 - 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanunun 3 uncu maddesinin ucuncu fıkrasının (ı) bendi yururlukten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Eğitim ve araştırma hastaneleri ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 9 uncu maddesi kapsamında universitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde calışan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına gore uzman olanlardan profesor ve docent unvanını haiz bulunanlar ile eğitim gorevlilerinin, her bir branş itibarıyla sayılarının yuzde 50'sini gecmemek, bir yıla kadar kurumsal sozleşme yapılmak ve geliri doner sermaye hesabına kaydedilmek şartıyla ve ilgilinin muvafakati ile mesai dışında ozel hastaneler veya vakıf universitesi hastanelerinde calıştırılabilmelerine karar vermeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu şekilde calıştırılabileceklerin hesabında kusurat dikkate alınmaz ve calıştırılacak kişiler, Bakanlıkca belirlenecek yuzde 50'si uygulama, yuzde 50'si de akademik faaliyetlerinden oluşacak onceki yılın performans kriterlerine gore tespit edilir. Bu calışma karşılığı elde edilen gelirler doner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanır ve elde edilen gelirin yuzde 50'si, herhangi bir limite bağlı olmaksızın calıştırılan kişilere odenir. Bu şekilde calıştırılacaklar;
a) Aynı anda birden fazla sozleşme ile calıştırılamaz.
b) Mesai dışı ek odeme alamaz.
c) Aylık sozleşme ucretleri, kadroları icin belirlenen mesai dışı toplam tavan ek odeme brut tutarından az olamaz.
c) İdari gorevlerde bulunamaz.
d) İlgili mevzuata ve sozleşme hukumlerine aykırı davranmaları halinde, idari ve disiplin sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla bir yıl, uc yıl icinde tekerrurunde beş yıl sureyle bu kapsamda calıştırılamaz.
Ozel hastaneler ve vakıf universitesi hastaneleri, tabip ve diş tabibi kadro sayıları icin ayrı ayrı hesaplanmak şartıyla ve bu sayıların yuzde 20'sini gecmemek uzere yedinci fıkra kapsamında universite ile sozleşme yapabilir. Vakıf universiteleri ile iş birliği yapan ozel hastanelerde yuzde 20 oranının hesabında, universite kadrolarındaki tabip ve diş tabibi dikkate alınmaz. Bunlardan ilgili mevzuata ve sozleşme hukumlerine aykırı davrananların, bu kapsamdaki ilgili sozleşmesi sona erdirilir ve bunlar bir yıl sureyle yeni sozleşme yapamaz. Aykırı davranışın uc yıl icinde tekerrurunde ise beş yıl sureyle yeni sozleşme yapma yasağı uygulanır."
MADDE 38 - 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "doner sermaye gelirlerinden" ibaresinden sonra gelmek uzere ", Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumunun sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri ile teknik hizmetler sınıfı kadrolarına atanmış olup Kurumun analiz ve kontrol laboratuvarlarında fiilen gorev yapan personele doner sermaye gelirlerinden dorduncu fıkra uyarınca Bakanlık doner sermaye hesabına aktarılan tutardan birinci fıkrada belirtilen esaslar cercevesinde" ibaresi eklenmiş ve aynı fıkrada yer alan "karşılık olarak" ibaresinden sonra gelmek uzere "profesor, docent ve eğitim gorevlilerine bu fıkradaki oranların yuzde 50'sini," ibaresi eklenmiştir.
MADDE 39 - 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri İc Hizmet Kanununun 57 nci maddesine birinci fıkradan sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Silahlı kuvvetlerin sağlık teşkillerindeki sağlık hizmetleri, harekat ihtiyacları haric ulusal sağlık mevzuatında yer alan hizmet standartlarına gore yurutulur."
MADDE 40 - 29/5/1979 tarihli ve 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanunun 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 10Organ ve doku alınması, taşınması, saklanması, aşılanması ve nakli ile yurt dışından temin edilmesi, Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş gerekli uzman personel ve donanıma sahip kurumlarca yapılır."
MADDE 41 - 2238 sayılı Kanunun 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 11Bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak tıbbi olumun gercekleştiğine, biri norolog veya noroşirurjiyen, biri de anesteziyolji ve reanimasyon veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliği ile karar verilir."
MADDE 42 - 2238 sayılı Kanunun 14 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "veya beyan" ibaresi "ibraz edilmedikce", beşinci fıkrasında yer alan "ve adli kovuşturma ile ilgisi olmayan" ibaresi "olu muayenesi veya otopsi işlemi tamamlanmış" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Tıp eğitimi icin gerekli olan kadavranın yurt icinden yeteri kadar temin edilememesi halinde, kadavra veya kadavra parcası, soykırım ve insanlığa karşı işlenmiş suclar yoluyla olmuş kimselerden temin edilmemiş olması kaydı ile yurt dışından temin edilebilir. Kadavra veya kadavra parcası temini ile yurt dışından kadavra temin edecek kişi veya kuruluşların yetkilendirilmesine dair usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir."
MADDE 43 - 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 4 uncu maddesinin ikinci fıkrasına birinci cumlesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Ancak beşinci ve altıncı grup ilce merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile Bakanlar Kurulunca tespit edilecek il merkezi ve il merkezlerine bağlı yerleşim yerlerinde Devlet hizmeti yukumluluğunu yerine getirenler, tekrar Devlet hizmeti yukumlusu olduklarında istekleri dışında bu yerlere atanamazlar."
MADDE 44 - 3359 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesinin ucuncu fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiş ve dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde mesai sonrası hizmetler icin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 uncu maddesinin ucuncu fıkrasına gore ilave ucret alınmaz."
"2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrasının (1) numaralı bendinde sayılan ve ilgili fakultenin temel tıp bilimlerinde gorev yapan oğretim uyesi, oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi ile birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde fiilen gorev yapan personele, universite personeli icin 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 58 inci maddesinde ongorulen ek odeme matrahı ve tavan ek odeme oranları, Bakanlık ve bağlı kuruluşları personeli icin ise 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinde ongorulen ek odeme matrahı ve tavan ek odeme oranları esas alınarak Bakanlığın tabi olduğu ek odeme mevzuatı doğrultusunda ek odeme yapılır. Universite rektoru, rektor yardımcıları, genel sekreteri, ilgili birimin dekanı ve dekan yardımcılarına 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi gereğince yonetici payı olarak yapılacak ek odeme, birlikte kullanımdaki sağlık tesisinin doner sermaye hesabından yapılır."
MADDE 45 - 3359 sayılı Kanunun ek 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinden once gelen bolumu aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Herhangi bir tedavi yontemi veya araclarının veyahut ruhsat veya izin alınmış olsa dahi ilac ve terkiplerinin, tıbbi ve biyolojik urunler, bitkisel urunler, kozmetik urunler ve hammaddeleri ile tıbbi cihazların bilimsel araştırma amacıyla insanlar uzerinde kullanılabilmesi icin Sağlık Bakanlığı veya bağlı kuruluşlarından izin alınmasının yanında;"
"Bu merkezler ve hastanelerde yapılan klinik araştırmalara, gereğinde bu merkezlerin ve hastanelerin koordinatorluğunde veya idari sorumluluğunda olmak kaydıyla, belirtilen nitelikleri haiz diğer sağlık kurum ve kuruluşları da dahil edilebilir."
MADDE 46 - 3359 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 11Sağlık hizmeti sunumu ile ilgili tum iş ve işlemler Sağlık Bakanlığınca denetlenir.
Olağanustu durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana ve sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar verilecek olan sağlık hizmeti haric, ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan uc yıla kadar hapis ve yirmi bin gune kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ozel izne tabi hizmet birimlerini Sağlık Bakanlığından izin almaksızın acan veya buralarda verilecek hizmetleri sunan sağlık kurum ve kuruluşları, bir onceki aya ait brut hizmet gelirinin yarısına kadar idari para cezası ile cezalandırılır.
Bakanlıkca belirlenen kayıtları uygun şekilde tutmayan veya bildirim zorunluluğunu yerine getirmeyen sağlık kurum ve kuruluşları iki defa uyarılır. Uyarıya uymayanlara bir onceki aya ait brut hizmet gelirinin yuzde biri kadar idari para cezası verilir.
Sağlık Bakanlığınca belirlenen acil hastaya mudahale esaslarına; personel, tıbbi cihaz ve donanım, bina ve hizmet birimleri, malzeme ile ilac standartlarına uyulmaması hallerinde bir onceki aya ait brut hizmet gelirinin yuzde beşine kadar idari para cezası uygulanır.
Bu maddedeki idari para cezasını gerektiren fiillerin bir yıl icinde tekrarı halinde idari para cezaları bir kat artırılarak uygulanır; ucuncu defa işlenmesinde ise sağlık kurum ve kuruluşunun ilgili bolumunun veya tamamının faaliyeti on gune kadar durdurulur. Aynı isim ve sahiplikte birden fazla sağlık kurum ve kuruluşu bulunması halinde idari yaptırımlar sadece ihlalin yapıldığı sağlık kurum ve kuruluşu ile sınırlı olarak uygulanır.
Bu maddede belirtilen idari para cezalarını vermeye valiler, faaliyet durdurma cezasını vermeye Sağlık Bakanlığı yetkilidir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, universite sağlık uygulama ve araştırma merkezleri yonunden Yuksekoğretim Kurulunun goruşu alınarak Sağlık Bakanlığınca duzenlenir."
MADDE 473359 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 12Sağlık kurum ve kuruluşlarında gorev yapan personele karşı gorevleri sırasında veya gorevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama sucu, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 100 uncu maddesinin ucuncu fıkrası kapsamında tutuklama nedeni varsayılan suclardandır.
Ozel sağlık kurum ve kuruluşlarında gorev yapan personel, bu gorevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suclar bakımından 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun uygulanmasında kamu gorevlisi sayılır."
MADDE 48 - 3359 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 13İlkyardım eğitimlerinde teorik ve uygulamalı sınavlar icin katılımcılardan alınacak sınav ucreti ile sınavlarda gorev alan sınav gozetmenlerine odenecek ucretler, her yıl Sağlık Bakanlığınca belirlenir."
MADDE 49 - 3359 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 8Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once ek 9 uncu maddeye gore birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinin doner sermayesinden, universite rektoru, rektor yardımcısı, genel sekreteri, ilgili birimin dekanı, dekan yardımcısı ve oğretim elemanlarına yapılmış ek odemeler icin borc cıkarılmaz."
MADDE 50 - 3359 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 91/1/2013 tarihinden once yurt dışında mesleki faaliyette bulunan tabipler ve tıpta uzmanlık mevzuatına gore uzman olanlar ve bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once yurt dışında eğitimlerini tamamlayanlar, bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren altı ay icinde Turkiye'ye donmek ve en az uc yıl sureyle Turkiye'de fiilen meslek icrasında bulunmak şartıyla Devlet hizmeti yukumluluğunden muaf tutulur."
MADDE 51 - 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununun;
a) 28 inci maddesinin dorduncu fıkrasında yer alan "kit karşılığı cihaz," ibaresinden sonra gelmek uzere "ilac, tıbbi cihaz," ibaresi eklenmiş,
b) Gecici 19 uncu maddesinde yer alan "2008-2015 yılları arasında" ibaresi "2023 yılına kadar" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddede yer alan "yedi yıla kadar" ibaresinden sonra gelmek uzere ", gemi hastane kiralanmasında ise on beş yıla kadar" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 52 - 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 3 uncu maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu cumleden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiş; yedinci fıkrasında yer alan "tetkik ve sarf malzemesi giderleri" ibareleri madde metninden cıkarılmış ve aynı fıkranın sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına 657 sayılı Kanunun ek 33 uncu maddesinde belirtilen yerlerde haftalık calışma suresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari sekiz saat; ihtiyac halinde ise bu surenin uzerinde nobet gorevi verilir."
"Bunlara entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ucretten yararlananlar haric olmak uzere, 657 sayılı Kanunun ek 33 uncu maddesi cercevesinde nobet ucreti odenir."
"Aile hekimlerince talep edilen tetkik ve sarf malzemelerinin giderleri halk sağlığı mudurlukleri tarafından hak sahiplerine ayrıca odenir."
MADDE 53 - 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 27 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Bu esaslara uygunluk bakımından belediye veya il ozel idarelerinin sorumluluğunda bulunan icme sularının Turkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılacak veya yaptırılacak her turlu tetkik ve tahlil bedelleri ilgili belediye veya il ozel idaresince karşılanır. Belediyelerce odenecek tetkik ve tahlil bedelleri, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına belediyelerce tahakkuk ettirilecek su kullanım bedellerinden mahsup edilir."
MADDE 54 - 5996 sayılı Kanunun 42 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(6) 27 nci madde uyarınca Sağlık Bakanlığının denetim alanındaki sular bakımından bu Kanunda belirtilen idari yaptırımları uygulamaya halk sağlığı muduru yetkilidir. Bu sularla ilgili iş ve işlemler Turkiye Halk Sağlığı Kurumunca yapılır."
MADDE 55Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 56 - Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
17/1/2014