Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 26 Şubat 2014 CARŞAMBA
Resmi Gazete
Sayı : 28925
YONETMELİK
Universitelerarası Kurul Başkanlığından:
LİSANSUSTU EĞİTİM VE OĞRETİM YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Doktora programına başvurabilmek icin adayların bir lisans veya tezli yuksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları haric en az onyarıyıl sureli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakulteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakultesi lisans veya yuksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca duzenlenen esaslara gore bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ALES'den başvurduğu programın puan turunde 55, lisans diplomasıyla başvuranlardan 80, standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 uzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Yuksek lisans derecesiyle doktoraya başvuracak olanların doktora programlarına kabulunde, ALES puanı yanı sıra lisans ve/veya yuksek lisans not ortalaması ve mulakat sonucu da değerlendirilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru icin adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar benzeri diğer belgeler ilgili senato tarafından duzenlenen yonetmelikle belirlenir. Ancak doktora programına oğrenci kabulunde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusca, Arapca, Cince, Japonca, Farsca dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya OSYM Yonetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların ozelliklerine gore gerekirse yukseltilmesine universite senatolarınca karar verilir. ALES puanının % 50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. İlgili universite veya yuksek teknoloji enstitusu, yalnız ALES puanı ile de oğrenci kabul edebilir. ALES'e eşdeğer kabul edilen ve Yuksekoğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar, her bir universitenin senato kararları ile yukseltilebilir. Guzel Sanatlar Fakulteleri ile Konservatuvarlara oğrenci kabulunde ALES puanı aranmaz. Ancak ilgili universite senatosunun kararı ile ALES puanı aranabilir. Bu durumda aranan ALES puanı ilgili senato tarafından belirlenir.
c) Sanatta Yeterlik calışmasına başvurabilmek icin adayların bir lisans veya yuksek lisans diplomasına sahip olmaları ve Guzel Sanatlar Fakulteleri ile Konservatuvarlar haricinde, ALES'in Sozel kısmından 55, lisans diplomasıyla başvuranlardan 80, standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 uzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Yuksek lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuracak olanların sanatta yeterlik programlarına kabulunde, ALES puanı yanı sıra, lisans ve/veya yuksek lisans not ortalaması ile mulakat/yetenek sınavı/portfolyo incelemesi sonucu da değerlendirilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru icin adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden sanatta yeterlik yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar ve benzeri diğer belgeler ilgili senato tarafından duzenlenen yonetmelikle belirlenir. Ancak sanatta yeterlik programına oğrenci kabulunde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusca, Arapca, Cince, Japonca, Farsca dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya OSYM Yonetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların ozelliklerine gore gerekirse yukseltilmesine universite senatolarınca karar verilir. ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. İlgili universite, yalnız ALES puanı ile de oğrenci kabul edebilir. ALES'e eşdeğer kabul edilen ve Yuksekoğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar, her bir universitenin senato kararları ile yukseltilebilir. Ancak Guzel Sanatlar Fakulteleri ile Konservatuvarlara oğrenci kabulunde ALES puanı aranmaz.
d) Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek icin Tıp Fakultesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek Temel Tıp Puanına veya ALES'in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları; Tıp Fakultesi mezunu olmayanların ise yuksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakulteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, ALES'in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Temel Tıp Puanı, Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Temel Tıp Bilimleri Testi-1 bolumunden elde edilen standart puanın 0,7; Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile carpılarak toplanması ile elde edilir. Doktora programlarına oğrenci kabulunde, Temel Tıp Puanı veya ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans ve/veya yuksek lisans not ortalaması ve mulakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru icin adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar vb.) ilgili senato tarafından duzenlenen yonetmelikle belirlenir. Ancak Temel Tıp Bilimlerinde doktora programına oğrenci kabulunde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusca, Arapca, Cince, Japonca, Farsca dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya OSYM Yonetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların yukseltilmesi konusunda universite senatoları yetkilidir. Temel Tıp Puanının veya ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. İlgili universite, yalnız Temel Tıp Puanı veya ALES puanı ile de oğrenci kabul edebilir.
MADDE 2Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 3Bu Yonetmelik hukumleri Universite ve Yuksek Teknoloji Enstitusu Rektorleri tarafından yurutulur.