Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Kultur Yayınları Yonetmeliği 3 Ekim 2014 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 29138
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM VE KULTUR YAYINLARI YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Milli Eğitim Bakanlığının kuruluş, amac ve gorevleri doğrultusunda yayımlanacak ders kitapları haric, her turlu basılı yayın ile basılı olmayan bilim, sanat ve kultur eserleri, CD, DVD, e-kitap ve benzeri manyetik depolama uniteleri ve Bakanlık internet sitelerinde hizmete sunulan elektronik yayının secimini, incelenmesini ve bu işlemlerin yapılabilmesi icin Bakanlık bunyesinde yayın kurullarının oluşturulmasını, bu kurulların calışma usul ve esasları ile gorev ve yetkilerini ve basım-yayım-yayın, hizmet alımına ilişkin diğer usul ve esaslarını duzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ile 23/8/2006 tarihli ve 2006/10932 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Odenecek Telif ve İşlenme Ucretleri Hakkında Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Bakanlık Doner Sermayesi: Milli Eğitim Bakanlığı doner sermayesini,
c) Daire Başkanı: Eğitim Aracları ve Yayımlar Daire Başkanını,
d) Daire Başkanlığı: Eğitim Aracları ve Yayımlar Daire Başkanlığını,
e) Derleme: Telif eser uzerindeki haklar saklı kalmak kaydıyla, ansiklopediler ve antolojiler gibi muhtevası secme ve duzenlemelerden oluşan ve bir duşunce yaratıcılığı sonucunda ortaya konulan eseri,
f) Elektronik yayın: Yayıma hazırlanmış veya basılmış kitap ve derginin her turlu elektronik ortamda okunulması ve yararlanılması amacıyla sunulmuşşeklini,
g) Genel Mudur: Destek Hizmetleri Genel Mudurunu,
ğ) Genel Mudurluk: Destek Hizmetleri Genel Mudurluğunu,
h) İşlenme eser: Diğer bir eserden faydalanarak oluşturulmuş, oluşturulan eserden bağımsız olmayan, işleyen yazarın ozgunluğunu taşıyan fikir ve sanat urunlerini,
ı) Manyetik depolama uniteleri: Yayıma hazırlanmış veya basılmış kitap ve derginin her turlu elektronik ortamda okunabilmesi amacıyla CD, DVD, e-kitap ve benzeri şekillerde depolanmışşeklini,
i) Telif eser: Herhangi bir şekilde dil ve yazı ile ifade olunan eserler ile doğrudan meydana getirilen fikir mahsullerini,
j) Tercume eser: Yazıldığı dilden, başka bir dile aynen cevrilen eseri,
k) Yayım: Kitap, dergi ve benzeri basılı yayınlar ile basılı olmayan ilim ve sanat eserlerini, CD, DVD ve benzeri manyetik depolama unitelerini, elektronik yayınların ise Bakanlık internet sitelerinde hizmete hazır hale getirilmesini,
l) Yayın: Kitap, dergi ve benzeri basılı yayınlar ile basılı olmayan CD, DVD ve benzeri manyetik depolama unitelerinin ve ayrıca elektronik yayınların Bakanlık internet sitelerinde umuma sunulmasını,
m) Yayın Alt Kurulu: Yayın Danışma Kurulu uyeleri arasından secilen ve alanları itibarıyla uzman uyelerden oluşan kurulu,
n) Yayın Danışma Kurulu: Milli Eğitim Bakanlığınca oluşturulan kurulu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Yayın Kurulları, Eserlerin İncelenmesi, Secilmesi,
Yayımlanması ve Temel İlkeler
Yayın kurullarının oluşturulması ve suresi
MADDE 4 - (1) Yayın Danışma Kurulu, Bakanlık onayı ile oluşturulur. Yayın Danışma Kurulu uyeleri Bakanlıkca gorevlendirilir. Bu uyeler; eğitim, bilim, kultur, sanat, edebiyat, duşunce ve cocuk yayınları alanlarında Bakanlık personeli arasından veya Bakanlık dışından uzman kişilerden secilir. Genel Mudur ve Daire Başkanı, Yayın Danışma Kurulunun doğal uyesi olup bu kurul doğal uyeler dahil kırk uyeden oluşur.
(2) Yayın Alt Kurulu; Daire Başkanının teklifi, Genel Mudurluğun onayı ile Yayın Danışma Kurulu uyeleri arasından secilen en az beşuyeden oluşur. Gerektiğinde her turlu yayın veya inceleme icin birden fazla Yayın Alt Kurulu oluşturulabilir. Daire Başkanı, Yayın Alt Kurullarının başkanıdır.
(3) Yayın Danışma Kuruluna Bakan veya vekili, Yayın Alt Kurullarına da Genel Mudur başkanlık edebilir.
(4) Yayın kurulları ve uyelerinin gorevleri, gerektiğinde Bakanlık tarafından sona erdirilir. Herhangi bir nedenle yayın kurulu uyeliğini boşaltan uyelerin yerine Bakanlıkca yeniden gorevlendirme yapılır.
Toplantı ve karar
MADDE 5 - (1)Yayın Danışma Kurulu, Bakanlığın belirleyeceği gundem ve takvimle yılda en az bir kez uye tam sayısının salt coğunluğu ile toplanır. Kurul, kararlarını toplantıya katılan uye sayısının salt coğunluğu ile alır.
(2) Yayın Alt Kurulu; Genel Mudurluğun belirleyeceği gundem ve takvimle uye tam sayısının salt coğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıya katılan uye sayısının salt coğunluğu ile alır. Oyların eşitliği halinde başkanın oy kullandığı taraf coğunlukta sayılır.
(3) Kurul kararları Bakanlık Makamının onayına sunulur. Kurulların sekretaryasını Daire Başkanlığı yurutur.
Yayın kurullarının gorev ve yetkileri
MADDE 6 - (1) Yayın Danışma Kurulu; Bakanlığın yayın politikaları, yayın projeleri ve yapılmasında eğitim hizmetleri acısından fayda gorulen yayın faaliyetleri hakkında tavsiye kararı alır.
(2) Yayın Alt Kurulu, Bakanlık yayın politikaları ile bu Yonetmeliğin 9 uncu maddesindeki ilkeler doğrultusunda aşağıdaki gorevleri yerine getirir:
a) Yayımlanması isteğiyle Bakanlığa gonderilen veya Bakanlık adına hazırlatılması istenilen eserleri inceleyerek veya inceleterek yayımlanıp yayımlanamayacağı hususunda goruş bildirmek.
b) Bakanlıkca yayımlanan eserleri inceleyerek veya incelettirerek yeniden baskılarının yapılması konusunda goruş bildirmek.
c) Milli kulturun yaygınlaştırılması, yukseltilmesi ve tanıtımına yonelik ihtiyac duyulan tur ve alanlarda telif ve tercume eserler ve gerektiğinde doğrudan temin edilecek eserler konusunda Genel Mudurluğe teklifte bulunmak.
c) Bakanlığa hibe edilen eserleri inceleyerek goruş bildirmek.
İncelemede usul
MADDE 7 - (1) Yayın Kurullarının eserleri inceleme usulleri:
a) Yayımlanması talebiyle Genel Mudurluğe gonderilen eserler; amac, konu, sunuş tarzı, yazım kuralları ve yayın ilkelerine uygunluk bakımından incelenir. Yayın Danışma Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda Genel Mudurlukce secilen eserler 9 uncu maddeye gore değerlendirilmek uzere Yayın Alt Kuruluna sunulur. Yayın Alt Kurulu, secilen eserleri ve diğer dokumanları incelenmek ve yazılı goruşlerini almak uzere gerektiğinde konunun ozelliğine gore Bakanlık dışından uzmanlardan hizmet satın alınmasını teklif edebilir.
b) Eseri inceleyen uzmanların verdiği gerekceli rapor yeterli gorulmezse veya suresi icinde incelenip Bakanlığa teslim edilmezse eser başka inceleyicilere de gonderilebilir. Alınan raporlar Yayın Alt Kurulunda değerlendirilir ve eserin yayınlanıp yayınlanmayacağı teklifi bu rapora gore duzenlenir.
c) Yayın Kurullarıuyelerine ait eserlerin goruşulmesiyle ilgili toplantılara eser sahibi uye katılamaz.
c) Satın alınmak uzere incelenmesi istenen eğitim, bilim, kultur, sanat, edebiyat, duşunce ve cocuk yayınları alanlarındaki eserler, bu Yonetmeliğin 9 uncu maddesindeki esaslar goz onunde bulundurularak Yayın Alt Kurulu tarafından incelenir. Yayın Alt Kurulu goruşlerini bir raporla Daire Başkanlığına bildirir.
Eser hazırlatma, baskı, yayım ve temin usulu
MADDE 8 - (1) Bakanlık adına kendisinden eser hazırlaması istenen gercek ya da tuzel kişiler Bakanlıkla yapılan protokol cercevesinde ve protokolde belirtilen sure icerisinde calışmayı tamamlayıp Bakanlığa sunarlar. Protokol hukumlerine uyulmadığı takdirde, yapılan protokolu iptal ederek bu kişi veya kişilerden işi geri almak ve başka bir hazırlayıcıya vermekle Bakanlık yetkilidir.
(2) Yayın Alt Kurullarınca uygun gorulen eserlerden hangilerinin hangi yontemle yayımlanacağını, basılacak eserlerin dizileri ve baskı sayılarını, CD, DVD, e-kitap gibi elektronik ortamda hazırlanacak eserleri, internet sitelerinde yayımlanacak eserleri ve yayım sureleri, Genel Mudurluğun teklifi uzerine Bakanlık onayına bağlıdır.
(3) Eserlerin baskı ve yayım oncesi iş ve işlemleri Daire Başkanlığınca, gerektiğinde bu iş ve işlemlerle birlikte baskılarının Bakanlık Doner Sermayesince yapılması Genel Mudurluğun onayı ile gercekleştirilir.
(4) Yerli, yabancı, ozel ve kamu sektoru ile şahıslardan gelen proje ve eserlerden Yayın Alt Kurulunca değerlendirilerek uygun bulunanların telif hakları Daire Başkanlığının onerisi uzerine Genel Mudurluğun onayı ile Bakanlık Doner Sermayesince satın alınır.
Değerlendirme ilkeleri
MADDE 9 -(1) Eserlerin incelenmesinde, seciminde, hazırlanmasında, sadeleştirilmesinde ve tercume edilmesinde goz onunde bulundurulacak temel ilkeler şunlardır:
a) Turkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa uygun olması.
b) Kişileri, aile kurumunu veya toplumun belirli bir kesimini kucuk duşurucu bilgi ve yorumlara yer vermemesi.
c) Milli kulturumuzun geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına, tanıtımına ve insanlığın ortak değerlerine katkıda bulunacak nitelikte olması, toplumsal yararlılığı goz onunde bulundurması.
c) Hitap ettiği hedef kitlenin seviye, oncelik, ihtiyac ve beklentilerine uygun olması.
d) Toplumun cağdaşlaşmasına, gelişmesine, demokratikleşmesine, hoşgoru, barış ve birlikte yaşama arzusunun gelişmesine ve Milli kulturunun yaygınlaşmasına katkı sağlayıcı nitelikte olması.
e) Ulke dışında yaşayan vatandaşlar ile akraba topluluklara yonelik olarak hazırlanacak eserlerin, onların kulturel kimliklerini, milli değer ve duyarlıklarını korur ve guclendirir nitelikte olması.
f) Benzer icerikli eserler arasında ozgun ve yeni yonlerinin olması.
g) Resim ve cizimlerin eserin muhtevasına uygun olması.
ğ) Dil ve anlatımın, Turkcenin ses ve soz varlığını tum zenginliği ile yansıtması.
h) Eserin, bilimsel yontemlere veya ait olduğu sanat dalının ozelliklerine gore hazırlanması.
ı) Ulkemiz ile Turk Cumhuriyetleri ve ortak kultur bağlarımız bulunan ulkeler arasında kultur alışverişini sağlayıcı ve dostluk bağlarını guclendirici nitelikte olması.
i) Tarihimizi, bugune ulaşan kulturel zenginliğimizi işleyici, tanıtıcı, geliştirici ve gelecek nesillere taşıyıcı nitelikte olması.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Başvuru şartları
MADDE 10 - (1) Eserlerinin yayımlanması icin başvuruda bulunanlar, eserlerini muhteva, imla, terim, dil, harita, resim, şekil, nota ve benzeri hususlar bakımından dizgisine veya baskısına başlanabilecek şekilde hazırlayıp, bilgisayar ortamında yaygın kullanımı olan bir kelime işlemci yazılımı ile yazılmış iki basılı nusha halinde ve ayrıca elektronik depolama ortamında kaydedilmiş olarak ozgecmişlerini de iceren bir başvuru yazısı ile birlikte Genel Mudurluğe teslim eder.
Yayım şartları
MADDE 11 - (1) Eserlerinin yayımlanmasını isteyenler;
a) 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili hukumlerine gore, eserinin uzerinde başka kurum ve kuruluşlar ile kişilerin haklarının bulunmadığına ve bu hususta her turlu hukuki sorumluluğu ustlendiklerine dair taahhutnameyi,
b) Muhtemel maddi hataların duzeltilmesi konusunda Bakanlığın tasarruf yetkisini kabul ettiklerini belirtir izin belgesini,
c) Yayımlanması ve ucret odenmesi uygun gorulen eserinin basılı manyetik depolama urunleri vasıtasıyla ve internet sitesinde elektronik ortamda coğaltma ve yayma hakkını Bakanlığa devrettiğine dair belgeyi,
Bakanlığa vermekle yukumludur.
Eserlerin temsil ve basım hakları
MADDE 12 - (1) Yayımlanması uygun gorulen telif eser ve işleme eserler uzerindeki işleme ve temsil hakları eser sahiplerine ve işleyene; coğaltma, yayma ve umuma iletim hakları ise Bakanlığa aittir.
Mukerrer baskı ve yayım hakkının iadesi
MADDE 13 - (1) Mukerrer baskı ve yayım hakkının iadesi aşağıdaki usullere gore yapılır:
a) Eserin mukerrer baskısının yapılmasına Genel Mudurluk karar verir.
b) Sozleşmede belirtilen miktar veya sure sona ermeden yayım hakkının eser sahibine iadesine, yapılmış baskısının 9/10'unun bitmiş olmasışartıyla Bakanlıkca karar verilir.
Birimlerce hazırlanan eserlerin incelenmesi
MADDE 14 - (1) Bakanlık birimleri, kendi gorev alanlarına ilişkin yayınlamayı planladıkları eserlerin, bu Yonetmelik hukumleri cercevesinde incelenmesini talep edebilir. İlgili Bakanlık birimleri buna ilişkin taleplerini Genel Mudurluğe iletir.
Toplantı, harcırah ve yayın faaliyetlerine ait giderler
MADDE 15 - (1) Yayın Danışma Kurulu ve Yayın Alt Kurulunun Bakanlık personeli olmayan uyelerine, 23/8/2006 tarihli ve 2006/10932 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Odenecek Telif ve İşlenme Ucretleri Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore toplantıucreti odenir.
(2) Memuriyet mahalli dışında yapılan toplantılara katılan Yayın Danışma Kurulu ve Yayın Alt Kurulu uyelerine 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumlerine gore yol masrafı, gundelik ucreti odenir. Yayın faaliyetlerine ait benzeri diğer giderler Bakanlık Doner Sermayesince odenir.
Yayımlanacak eserlere ilişkin odemeler
MADDE 16 -(1) Bu Yonetmelik hukumlerince yayımlanacak eğitim, bilim, kultur, sanat, edebiyat, duşunce ve cocuk edebiyatı eserlerinin işlenme hak ve ucretleri ile bu eserlerle ilgili her turlu inceleme, redaksiyon, derleme, edisyon, tashih ve benzeri odemeler, 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Odenecek Telif ve İşlenme Ucretleri Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore hesaplanır ve Bakanlık doner sermayesince odenir.
(2) Resmi gorev gereği hazırlanmış eserlere ucret odenmez.
Yayın kurulu kararı gerekmeyen durumlar
MADDE 17 - (1) Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Odenecek Telif ve İşlenme Ucretleri Hakkında Yonetmeliğe gore ucret odenmeyecek olan yayınlarda yer alacak metinler veya eserler icin Yayın Alt Kurulu goruşu alınması zorunlu değildir.
Yayın numarası
MADDE 18 - (1) Bakanlık birimlerince hazırlanan her turlu eser icin baskıdan once Genel Mudurlukten yayın numarası alınır.
Hukum bulunmayan durumlar
MADDE 19 - (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında hukum bulunmayan hususlarda, 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Odenecek Telif ve İşlenme Ucretleri Hakkında Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Geciş hukmu
GECİCİ MADDE 1 -(1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once kurulmuş olan yayın kurullarının faaliyetleri ve bu kurullara uyelikler bu Yonetmeliğin yayımı tarihinde yururlukten kalkar.
Yururluk
MADDE 20 -(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 21 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.