14 Kasım 2014 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 29175
KANUN
ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUN VE
KANUN HUKMUNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6566 Kabul Tarihi: 6/11/2014
MADDE 1 - 18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 1- Eczacılığın herhangi bir uzmanlık dalında uzman olmak ve o unvanı ilan edebilmek icin Sağlık Bakanlığınca kabul ve ilan edilen Turkiye eğitim kurumlarınca verilmiş veya yabancı memleketlerin eğitim kurumlarından verilip Sağlık Bakanlığınca belirlenen Turkiye eğitim kurumlarından biri tarafından tasdik edilmiş ve Sağlık Bakanlığınca tescil olunmuş bir uzmanlık belgesini haiz olmak şarttır.
Yatak sayısı 100 ila 300 olan hastanelerde bir, 300'un uzerindeki her 200 yatak icin ilave bir uzman klinik eczacı istihdam edilir.
Eczacılıkta uzmanlık dalları ile eğitim sureleri (1) sayılı cizelgede belirtilmiştir. Bu cizelgede belirtilen eğitim sureleri, Sağlık Bakanlığınca, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulunun kararı uzerine ucte bir oranına kadar artırılabilir.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilir.
Uzmanlık dallarının eğitim mufredatları ve bu mufredatlara gore uzmanlık dallarının temel uygulama alanları ile gorev ve yetkilerinin cercevesi, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulunca belirlenir.
Eğitim kurumlarına uzmanlık eğitim yetkisi vermek ve uzmanlık eğitim yetkisini kaldırmak, uzmanlık eğitimlerinin cekirdek eğitim mufredatlarını ve rotasyonlarını belirlemek, uzman eczacıların gorev ve yetkilerini belirlemek, yabancı ulkelerde uzmanlık eğitimi gorenlerin mesleki ve ilmi değerlendirilmesini yapacak olan eğitim kurumlarının belirlenmesi ile ilgili kararlar almak, uzmanlık sınavı jurilerinin tespitine ilişkin esasları belirlemek, uzmanlık eğitimi ve uzman insan gucu konusunda goruşler vermek ve uzmanların mesleki ve teknik gelişmeleri takip etmelerini sağlayıcı inceleme ve araştırmalarda bulunmak ile gorevli olmak uzere; Sağlık Bakanlığı Musteşarı, Sağlık Hizmetleri Genel Muduru, 1. Hukuk Muşaviri ve Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı ile Bakanlığın ve Yuksekoğretim Kurulunun eğitim kurumlarından sececeği ucer uye ve Turk Eczacıları Birliğinin sececeği bir uyeden muteşekkil ve Bakanlığın surekli kurulu olan Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu teşkil edilmiştir. Kurumlar, sececekleri asıl uye sayısı kadar yedek uye de belirler. Kurul tarafından belirlenen yeni uzmanlık alanları Sağlık Bakanının onayı ile yururluğe girer.
Kurula Bakanlık dışındaki kurumlar tarafından secilecek olan asıl ve yedek uyelerin uzman olmaları ve ayrıca eğitim kurumlarında en az uc yıl eğitimci olarak gorev yapmış bulunmaları şarttır. Ancak Turk Eczacıları Birliğinin Başkanlık Divanından bir uye secmesi halinde bu uye icin uzman olma şartı aranmaz. Uyelerin gorev sureleri uc yıldır. Suresi bitenler tekrar secilebilir.
Kurul, Bakanlığın daveti uzerine yılda en az iki defa toplanır. Kurula, Bakanlık Musteşarı veya yapılacak ilk toplantıda uyeler arasından secilen başkan vekili başkanlık eder. Kurul, uyelerden en az beşinin teklifi uzerine olağanustu toplanır.
Kurul, uyelerin ucte ikisinin iştiraki ile toplanır. Kararlar oy cokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın goruşu kabul edilmiş sayılır. Ancak, kurumların eğitim yetkisinin kaldırılmasına ilişkin kararların toplantıda hazır bulunanların en az ucte iki coğunluğu ile alınması şarttır.
Ust uste iki defa mazeretsiz olarak Kurul toplantılarında hazır bulunmayanların uyeliği duşer.
4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun uygulamasında tıpta uzmanlıkla ilgili hukumler, eczacılıkta uzmanlık bakımından da gecerlidir.
Kurulun calışmasına, uzmanlık eğitimine ve uzmanlık belgelerinin alınmasına ilişkin usul ve esaslar ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar, Sağlık Bakanlığınca cıkarılacak yonetmelik ile duzenlenir."
MADDE 2 - 6197 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 5- Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu uyeleri, bu maddenin yayımından itibaren iki ay icinde secilerek Kurul teşkil olunur. Kurulun ilk teşkilinde, Bakanlık dışındaki kurumlar tarafından secilecek uyelerde uzman olma ve eğitim kurumlarında en az uc yıl eğitimci olarak gorev yapmış bulunma şartı aranmaz. Ancak secilecek uyelerin, eczacılık alanında profesor veya docent olmaları şarttır.
Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once eczacılıkta uzmanlık dalı olarak belirlenen alanlardan birinde doktora eğitimi yapmış olanlar ile bu alanlarda doktora eğitimine başlamış olanlardan eğitimlerini başarı ile bitirenlere talepleri halinde uzmanlık belgesi verilir.
Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrasıyla getirilen uzman klinik eczacı istihdamı zorunluluğu 1/1/2023 tarihinde başlar."
MADDE 3 - Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Sağlık Bakanlığı, Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Turkiye Halk Sağlığı Kurumuna ait bolumlerine eklenmiştir.
MADDE 4 - 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "pratisyen tabip ve diş tabiplerinde" ibaresi "pratisyen tabip ve diş tabipleri ile uzman eczacılarda" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5 - 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelin "A- Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Gore Alanlar" kısmının "3- Kadroları Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alan personel" bolumunun (c) sırasından sonra gelmek uzere, aşağıdaki (d) sırası eklenmiş ve diğer sıralar buna gore teselsul ettirilmiştir.
"d) Uzman Eczacı kadrolarında bulunanlardan;
1) 1-2 dereceden aylık alanlar 185
2) 3-4 dereceden aylık alanlar 175
3) Diğer derecelerden aylık alanlar 165"
MADDE 6 - Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 7 - Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
13/11/2014
Cizelge ve Liste icin tıklayınız.