31 Aralık 2014 CARŞAMBAResmi GazeteSayı : 29222
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYINLARI VE EĞİTİM
ARACLARI SATIŞ İŞLERİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Milli Eğitim Bakanlığınca bastırılan kultur kitapları ve ders kitapları ile oğretmen ve oğrencilere kaynak veya yardımcı olacak basılı, gorsel dijital materyallerinin eğitim ve Turk milli eğitiminin genel amaclarının gercekleşmesine yararlı olacak diğer eserlerin satışı ile ilgili esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, kultur kitapları ile orgun ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılacak ders kitaplarının, oğretmen ve oğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı ve dijital materyallerinin eğitim ve Turk milli eğitiminin genel amaclarının gercekleşmesine yararlı olacak diğer eğitim arac ve gereclerinin satışını yapan kamu kurum ve kuruluşları ile ozel ve tuzel kişilerin uyması gereken hukumleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 52, 53, 54 ve 55 inci maddeleri ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 21 inci maddesi ile Ek 1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Bakanlık yayını: Telif hakkı Bakanlığa ait olan her turlu kitap, dergi, ansiklopedi, gorsel ve dijitali,
c) Ders kitabı: Bakanlıkca, orgun ve yaygın eğitim ve oğretim kurumlarında okutulması uygun bulunan kitabı,
c) Doner sermaye: Milli Eğitim Bakanlığı Doner Sermayesini,
d) Eğitim aracı: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılacak ders kitabı, oğrenci calışma kitabı, oğretmen kılavuz kitabı ile oğretmen ve oğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı ve elektronik ortamdaki eğitim materyalini,
e) Genel Mudurluk: Destek Hizmetleri Genel Mudurluğunu,
f) Kultur yayını: Eğitim, bilim, kultur, sanat, edebiyat, duşunce, spor ve benzeri yayınları,
g) Yayınevi: Milli Eğitim Yayınevlerini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Satış ve Dağıtım
Satış bedelinin belirlenmesi
MADDE 5(1) Bakanlık yayınlarının satış fiyatı, Doner Sermayenin teklifi Genel Mudurluğun onayı ile belirlenir. Toptan satışlarda azami %50, perakende satışlarda ise azami %30 indirim uygulanır.
(2) Bakanlık yayınları, bedeli karşılığı satılır, indirimli satışı veya ucretsiz dağıtımı Bakanlık onayı ile belirlenir.
(3) Ancak Bakanlıkca satın alınarak ucretsiz dağıtımı yapılan Bakanlık yayını ders kitabı, eğitim aracı ya da materyalinin satış fiyatı Doner Sermaye tarafından belirlenir.
(4) Bakanlık yayınları, yurt ici veya yurt dışından talep eden kişiler ile resmi veya ozel kurum ve kuruluşlara Doner Sermaye tarafından toptan veya perakende satılır. Perakende veya toptan satışlarda azami altı eşit taksitle odeme yapılabilir. Vadeli toptan satışlarda ise satılan urun karşılığı bono ve banka teminat mektubu verilmesi zorunludur.
(5) Satılan her turlu urunun taşıma ucreti alıcıya aittir.
(6) Bakanlık yayınları, Bakanlığa bağlı mevcut yayınevlerinde satılır. İhtiyac duyulması halinde Bakanlık onayı ile yeni yayınevleri de acılabilir.
Yayınların iadesi
MADDE 6(1) Bakanlık yayınlarına ait toptan, perakende ve taksitli satışlarda iade kabul edilmez.
UCUNCU BOLUM
Gecici ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 7(1) Bu Yonetmelikle, 23/3/1983 tarihli ve 17996 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları ve Eğitim Aracları Satış İşleri Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Ders kitaplarının iadesi
GECİCİ MADDE 1(1) Bakanlık yayınları satış izin belgesi bulunan bayilerin; Devlet Kitapları Doner Sermaye Mudurluğunden 2013 yılında toptan aldığı ders kitaplarından, 2014-2015 eğitim ve oğretim yılında okutulma suresi devam eden kitapların, bir defaya mahsus olmak uzere tamamı, oğretimden kaldırılan ders kitaplarından ise 2013 veya 2014 yılında en son fatura ile satın alınan kitap miktarının % 50'si iade alınır. İade alınan kitapların bedellerinin tespitinde, alış faturalarında gosterilen bedel esas alınmak suretiyle bayilerin;
a) İade edecekleri kitaplar icin iade faturası duzenlemeleri ve duzenleyecekleri bu faturalarda, iade edecekleri kitapların listesini, sayılarını ve her kaleme ait alış faturalarının tarih ve sayılarını belirtmeleri, ayrıca alış faturalarının bir orneğini de iade faturalarına eklemeleri,
b) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihi takip eden en gec otuz (30) gun icerisinde iade faturaları ile birlikte banka hesap IBAN numaralarını belirtir dilekce ile muracaat etmeleri
halinde iade alınan kitapların bedeli, Devlet Kitapları Doner Sermaye Mudurluğunun butce imkanları dahilinde muracaat tarihini izleyen altı ay icerisinde odenir.
(2) Herhangi bir şekilde yıpranmış, bozulmuş, uzerine bir ticarethanenin veya şahsın ismi yazılmış veya damgası basılmış, fiyatı kazınmış, silinmiş, karalanmış kitaplar iade alınmaz.
Telif haklarının devri
GECİCİ MADDE 2(1) 1/3/2014 tarihli ve 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yayımı tarihinden once okutulmak uzere kabul edilen ve telif hakkı Devlet Kitapları Doner Sermaye Mudurluğune ait olan ders kitaplarının iş ve işlemleri okutulma sureleri bitene kadar adı gecen Mudurlukce yurutulmeye devam edilir. Kultur yayınları ise butun hakları ile Bakanlık Doner Sermayesine devredilir.
Yururluk
MADDE 8(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 9(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.