6 Ocak 2015 SALI
Resmi Gazete
Sayı : 29228
YUKSEK SECİM KURULU KARARI
Yuksek Secim Kurulu Başkanlığından:
Karar No: 6
- K A R A R -
Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 05/01/2015 tarihli yazıda aynen; "2839 sayılı Milletvekili Secimi Kanunu'nun "Adaylık icin gorevden cekilmesi gerekenler" başlıklı 18. maddesinde; "Hakimler ve savcılar, yuksek yargı organları mensupları, yuksek oğretim kurumlarındaki oğretim elemanları, Yuksekoğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Ust Kurulu uyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statusundeki gorevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işci niteliği taşımayan diğer kamu gorevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilce yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile belediye meclisi uyeleri, il genel meclisi uyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile ust birliklerin ve bunların ust kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbus veya ortaklıkların yonetim ve denetim kurullarında gorev alanlar genel ve ara secimlerin başlangıcından bir ay once secimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gun icinde gorevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkca adaylıklarını koyamazlar ve aday gosterilemezler." hukmu yer almaktadır.
Bu nedenle; 25. Donem Milletvekili Genel Seciminde milletvekili adayı olabilmek icin kanun gereği cekilmesi veya gorevlerinden ayrılması gerekenlerin cekilme veya gorevlerinden ayrılma isteğinde bulunma tarihlerinin belirlenmesi amacıyla gerekli Kurul kararının alınması hususu takdirlerinize arz olunur." denilmiş olmakla konu incelenerek;

GEREĞİ GORUŞULUP DUŞUNULDU:
2709 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Secimi Kanunu'nun 6. maddesinin birinci fıkrasında Turkiye Buyuk Millet Meclisi secimlerinin dort yılda bir yapılacağı ongorulmuş; aynı Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrasında ise; "Bir onceki secimin yapıldığı tarihten itibaren dort yılın dolmasından onceki son Pazar gunu oy verilir. Oy verme gununden geriye doğru hesaplanacak doksan gunluk surenin ilk gunu secimin başlangıc tarihidir." hukmune yer verilmiştir.
Bir onceki 24. Donem Milletvekili Genel Secimi 12 Haziran 2011 Pazar gunu yapıldığından, 25. Donem Milletvekili Genel Seciminin 2839 sayılı Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 7 Haziran 2015 Pazar gunu yapılması gerekmektedir.
Turkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 76. maddesinin son fıkrasında; hakimler ve savcılar, yuksek yargı organları mensupları, yuksekoğretim kurumlarındaki oğretim elemanları, Yuksekoğretim Kurulu uyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statusundeki gorevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işci niteliği taşımayan diğer kamu gorevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının gorevlerinden cekilmedikce aday olamayacakları ve milletvekili secilemeyecekleri belirtilmiştir.
2839 sayılı Milletvekili Secimi Kanunu'nun "Adaylık icin gorevden cekilmesi gerekenler" başlıklı 18. maddesinde; "Hakimler ve savcılar, yuksek yargı organları mensupları, yuksek oğretim kurumlarındaki oğretim elemanları, Yuksekoğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Ust Kurulu uyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statusundeki gorevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işci niteliği taşımayan diğer kamu gorevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilce yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile belediye meclisi uyeleri, il genel meclisi uyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile ust birliklerin ve bunların ust kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbus veya ortaklıkların yonetim ve denetim kurullarında gorev alanlar genel ve ara secimlerin başlangıcından bir ay once secimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gun icinde gorevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkca adaylıklarını koyamazlar ve aday gosterilemezler." hukmune yer verilmiş olup, bu hukum uyarınca 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seciminde;

Aday olmak isteyen;
. Hakimler ve savcılar,
. Yuksek yargı organları mensupları,
. Yuksek oğretim kurumlarındaki oğretim elemanları,
. Yuksekoğretim Kurulu uyeleri,

. Radyo ve Televizyon Ust Kurulu uyeleri,
. Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statusundeki gorevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işci niteliği taşımayan diğer kamu gorevlileri,
. Belediye başkanları,
. Subaylar ile astsubaylar,
. Siyasi partilerin il ve ilce yonetim kurulu başkan ve uyeleri,
. Belediye meclisi uyeleri,
. İl genel meclisi uyeleri,
. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile ust birliklerin ve bunların ust kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbus veya ortaklıkların yonetim ve denetim kurullarında gorev alanların
secimin başlangıc tarihinden bir ay once gorevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiği sonucuna varılmıştır.
2839 sayılı Kanun'un 18. maddesinde; aday adayı olabilmek icin belirli bir tarihte "gorevden ayrılma isteğinde bulunma" koşulu getirilmiş, bu koşulun istifa şeklinde ayrılma ile sınırlı olduğu, emeklilik suretiyle daha sonra vaki olacak ayrılmalarda bu tarihin aranamayacağı yolunda bir hukme yer verilmemiştir. Başka bir anlatımla, istifa veya emeklilik suretiyle ayrılma arasında fark aranmadan, "gorevden ayrılma" biciminde kapsayıcı bir ifade kullanılmıştır.
Bu nedenle; 2839 sayılı Kanun'un 18. maddesi kapsamına giren kamu gorevlileri, siyasi parti il ve ilce teşkilatı yoneticileri, Turk Silahlı Kuvvetleri mensupları (subay ve astsubaylar) ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile ust birliklerin ve bunların ust kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbus veya ortaklıkların yonetim ve denetim kurullarında gorev alanların 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Milletvekili Genel Seciminde aday olabilmeleri icin, istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında ayrım yapılmaksızın istifa veya emeklilik dilekcelerini yukarıda ongorulen surede vermiş olmaları gerekir. Aksi halde, ongorulen tarihten sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak secimde aday olmalarına kanunen imkan bulunmamaktadır.
S O N U C:
Acıklanan nedenlerle;
1- Aday olmak isteyen;
a) Hakimler ve savcılar,
b) Yuksek yargı organları mensupları,
c) Yuksek oğretim kurumlarındaki oğretim elemanları,
d) Yuksekoğretim Kurulu uyeleri,
e) Radyo ve Televizyon Ust Kurulu uyeleri,
f) Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statusundeki gorevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işci niteliği taşımayan diğer kamu gorevlileri,
g) Belediye başkanları,
h) Subaylar ile astsubaylar,
i) Siyasi partilerin il ve ilce yonetim kurulu başkan ve uyeleri,
j) Belediye meclisi uyeleri,
k) İl genel meclisi uyeleri,
l) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile ust birliklerin ve bunların ust kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbus veya ortaklıkların yonetim ve denetim kurullarında gorev alanların
en gec 10 Şubat 2015 Salı gunu saat17.00'ye kadar 2839 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca gorevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğine ve ayrıca bunlar icin aynı Kanun'un 19. maddesinde yer alan gorevden ayrılmaya ilişkin hukumlerin uygulanmasına,
2- Kamu gorevlilerinden emeklilik dilekcesi verip aday olacakların en gec 10 Şubat 2015 Salı gununden gecerli olmak uzere emeklilik isteğini belirten dilekcelerini en gec 10 Şubat 2015 Salı gunu saat 17.00'ye kadar vermeleri gerektiğine,
3- Karar orneğinin;
a) Resmi Gazete'de yayımlanmasına,
b) Siyasi parti genel başkanlıklarına gonderilmesine,
c) Karar ozetinin duyuru halinde Turkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda ilanına,
d) Secmen Kutuğu Genel Mudurluğunce, Kurulumuzun www.ysk.gov.tr internet adresinde yayınlanmasına,
05/01/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Başkan