Bu soru ilkokul 3`uncu sınıf oğrencilerine soruluyor.
Bir bakın isterseniz...

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilkoğretim okulları 3’uncu sınıflara dağıtılan
‘İlkoğretim Matematik 3 Oğrenci Calışma Kitabı’nda yer alan mantık sorusu tartışma yarattı.
Bu sorunun ilkoğretim ucucu sınıf oğrencileri icin ‘kazık soru’ olduğu belirtilirken,
Konya İl Milli Eğitim Mudurluğu, konuyu Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu"na iletme kararı aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İlkoğretim Okulları icin, Hulya Nalan Mamac, Nevzat Unsal ile Fatma Derya Yavuz’un yazdığı yeni mufredata gore hazırlanan İlkoğretim 3’uncu sınıf Matematik Oğrenci Calışma Kitabı’nın 85’inci sayfasındaki soru dikkat cekti. Kitapta, ‘İlginc’ başlığıyla verilen soru şoyle:
“Levent ve Bulent oğullarıyla balık tutmaya gittiler. Levent oğlunun tuttuğu balığın iki katı kadar balık tuttu. Bulent de oğlunun tuttuğu balığın iki katı kadar balık tuttu. Toplam 21 balık tutulmuştu. Levent’in oğlunun adı Mert’ti.
- Bulent’in oğlunun adı nedir?
- Her biri kac balık tutmuştur?”
TALİM TERBİYE KURULU"NA İLETİLDİ
Konya İl Milli Eğitim Muduru Halil Şahin, yeni mufredatta ezberciliğin yerine cocukların araştırmaya yonelik bir eğitim gormelerinin hedeflendiğini soyledi. Kitapta yer alan ‘kazık soru’ ile ilgili uzmanlarla değerlendirme yaptıklarını belirten Halil Şahin şunları soyledi:
“Sorunun soruş şekli, rakamların icerisinde verilen bilgiler, bir babanın evladının isminin ne olup olmadığı yok. Herkesin soruyu gorur gormez cevabı şu diyeceği bir şey yok. Arkadaşlarımızla toplanıp konuyu Talim Terbiye Kurulu"na iletme kararı aldık.”
haberalan.com
İŞTE MERAK EDİLEN YANIT
Yanıt 1: Soruda Levent ve Bulent`in oğullarıyla balık tutmaya gittikleri ve Levent`in oğlunun adının Mert olduğu belirtilerek, Bulent`in oğlunun adı soruluyor. Kucuk bir mantık yurutmeyle Mert`in babası Levent`in, Bulent`in oğlu olduğu ve bu uclunun dede, oğul, torun olarak balığa gittikleri sonucuna varılabilir. Yani cevap Levent`tir...
Yanıt 2: Toplam balık:21
Mert`in balıkları:x
Levent`in balıkları:2x
Bulent`in balıkları: 4x
x+2x+4x=21
7x=21
x=21/7
x=3
Oyleyse; Mert 3, Levent 6, Bulent 12 balık tutmuştur...
(Kanal D haber)