Turk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever, 36 bin kişi arasından Turk Bilim Misyonunu gercekleştirmek uzere secildi. Hem titiz ve ayrıntılı secim kriterlerini sağlayan Gezeravcı ve Atasever, hem de Turkiye'de ve ABD'de fiziksel ve psikolojik zorlu testleri başarıyla tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Turkiye'nin uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te kamuoyuna tanıtılan Turk Uzay Yolcuları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte duzenlenen basın acıklamasında kendilerini tanıttı. Gezeravcı ve Atasever'in nasıl secildiği, hangi test sureclerinden gectiği de merak konusu olurken kılı kırk yaran bir secim sureci yaşandığı da ortaya cıktı.
F-16 pilotu olan Turk Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı, 44 yaşında. Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gun kalacak ve 13 farklı deney yapacak. Gezeravcı, secim surecine ilişkin yaptdığı değerlendirmede eş zamanlı ve birbirinden ayrı ilerleyen bircok eğitim surecini icinde barındıran bir donem yaşadıklarına değinerek "Bu fırlatmanın gercekleştirileceği 2023'un son periyoduna kadar da bu şekilde devam edecek. Heyecandan ziyade mutluluk verici son derece mutluluk verici ve gurur verici bir gorev" dedi.
Zorlu testler doneminden ailesinin haberi olmadığını bildiren Gezeravcı, "Dolayısıyla olumlu sonucu ben oğrendikten sonra da halen gizlilik kriterlerini ilgili yetkili birimlerimiz tarafından aileme acma noktasına izin verilene kadar haberleri olmadı. Bu şaşkınlığı attıktan sonra o buyuk mutluluk ve gururu yaşadılar. Tabii bir evlat olarak da başımızın tacı anne babalarımıza boyle bir mutluluğu yaşatmış olmak son derece gurur verici" diye konuştu.
Bundan sonraki surecte cok yoğun bir eğitim programından gececeklerini anlatan Ozdemir, "Oldukca sıkışık bir takvimimiz var. 2023 yılı icerisinde bu misyonu gercekleştirmek istiyoruz. Uzay tabii ki cok zor bir konu. Her turlu gecikmeye, ertelemeye acık. Bunlara da kendimizi mental olarak hazırlıyoruz. Ama hem cevresel anlamda testler yine psikolojik testler, Uluslararası Uzay İstasyonunun alt sistemlerine yonelik teknik eğitimler, doğada hayatta kalma eğitimleri bizi oldukca zorlu ama heyecanlı bir surec bekliyor" ifadelerini kullandı.