"Cezalarımızla ovunen bir kurul değiliz ama maalesef cezalarımızla gundeme geliyoruz"- "Eskiden sosyal medyadan oluyordu bu işler şimdi resmi mailime hic korkmadan, cekinmeden tehdit geliyor. Niye? Gorevimi yaptığım icin" Radyo ve Televizyon Ust Kurulu (RTUK) Başkanı Ebubekir Şahin, verdikleri cezalarla ovunen bir kurul olmadıklarını, ancak cezalarla gundeme geldiklerini soyledi.
Şahin, Ust Kurul tarafından Bilkent Otel'de duzenlenen "Dezavantajlı Bireylerin Engelsiz Medya Erişimi Calıştayı" acılışında konuştu.
Dezavantajlı bireylerin haklarını kullanmaları ve erişimlerini kolaylaştırmak icin RTUK'un gorevlerini yerine getirmek uzere bu calıştayın duzenlendiğini belirten Şahin, ihtiyac duyulması halinde calıştayın devamının geleceğini aktardı.
Kanuni duzenlemelere gore, TRT kanallarında yayınlanan, televizyon icin yapılmış filmler, dizilerle haber programlarında engellilere yonelik altyapı hizmeti sunulması seceneğinin, 3 yıl icinde yuzde 30, 5 yıl icinde yuzde 50'ye ulaşması gerektiğine işaret eden Şahin, bu oranın ulusal ve karasal yayın lisansına sahip ozel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar tarafından yayınlanan sinema ve televizyon icin yapılmış filmler, dizilerle haber programlarında, 3 yıl icinde yuzde 20, 5 yıl icinde yuzde 40'a ulaşması gerektiğini hatırlattı.
Son 3 yılda yayıncı kuruluşlardan uygulamaların seyriyle ilgili verilerin alındığını, bunun sonucunda ilgili calıştayın yapılmasının zorunlu hale geldiğini kaydeden Şahin, "Alınan bilgiler ve geri donuşler yeterli olmadığı şeklinde bir duşunce RTUK ve ilgili arkadaşlar tarafından edinildiği icin bugun burada bu onemli calıştayın yapılmasına karar verilmiştir." dedi.
Engellilerin en doğal olan hakkı olan hizmetlere ulaşabilmesi adına yapılan calışmaların onemine dikkati ceken Şahin, engelliler icin engelsiz bir calışma yapıldığını gorduklerinde duyduğu mutluluğu dile getirdi.
- "Cezalarımızla ovunen bir kurul değiliz"
RTUK'un duzenleyici ve denetleyici bir kurum olduğunun altını cizen Şahin, "Hep denetleyici tarafları on plana cıkar. O da vermiş olduğumuz cezalardandır. Yani cezalarımızla ovunen bir kurul değiliz ama maalesef cezalarımızla gundeme geliyoruz." ifadelerini kullandı.
Verdikleri mesajlarda, yaptıkları işlerin tamamında duzenleyici faaliyetleri on plana cıkartmak istediklerini kaydeden Şahin, ceza değil odul veren bir kurum olmak istediklerini dile getirdi.
Yayıncı kuruluşların belirlenen yayın ilkelerini imzaladıklarını hatırlatan Şahin, "Sanki Radyo Televizyon Ust Kurulu oturuyor, 'Getirin bakalım kim vardı?' İşte kendilerine onlar bu adı taktıkları icin, 'muhalif medyadaki ne kadar televizyon varsa, radyo varsa tamamını getirin. Bunlara bir ceza verelim bakalım.' Boyle bir şey olabilir mi? O kadar cok suzgecten gecen bir sistematik icinde yapılıyor ki bunlar. Kaldı ki bunların tamamı idari yargı denetimine acık." diye konuştu.
YSK'nin belirlediği kuralları, yayıncı kuruluşların tamamına gonderdiklerini vurgulayan Şahin, bazı dizi, program, gulduru programlarının icinde insanları yanlış yonlendirmeye donuk mesajların yer aldığını, Kurul olarak bunları takip ettiklerini soyledi.
Bu gibi durumlarda, ilgili kuruluşlara gerekli uyarıların, devam etmesi halinde de gereğinin yapıldığını aktaran Şahin, kamu gorevlisi olarak gorevlerini yerine getirdiklerini, algının ilk defa bu kadar olgunun onune gectiği değerlendirmesinde bulundu.
- "Resmi mailime 4 bin 850 tehdit aldım"
RTUK Başkanı Şahin, şoyle devam etti:
"Eskiden sosyal medyadan oluyordu bu işler, şimdi resmi mailime hic korkmadan, cekinmeden tehdit geliyor. Niye? Gorevimi yaptığım icin. Veya kufur geliyor. En sonunda da şoyle bir şey yazıyor arkadaşlar, 'Merak etmeyin adil yargılanacaksınız.' Zaten yaparsam bir hata bugun de adil yargılanacağım. Ne demek istiyorsun yani? Sen bunu yazdın diye ben gorevimi yapmayacak mıyım? Bu nasıl bir kafa, nasıl bir ruh hali? E peki o zaman RTUK başkanı korksun, Elhamdulillah bizde oyle bir şey yok ama gorevini yapmasın. Aile Bakanlığı'ndaki burokrat arkadaşlar korksun gorevini yapmasın. Medyadaki arkadaşlar korksun gorevini yapmasın. Universitedeki hocalarımız korksun gorevini yapmasın. STK'lar korksun. Bu tarafgirlik, bu nobran tavır karşısında gorevini yapmasın."
Ana muhalefet liderinin burokratlara, "iceride" olan birinin de kendisine yonelik "tehditlerde" bulunduğunu ifade eden Şahin, yoğun şikayetlerin geldiği konularda, ilgili kurulların konuyu incelediği ve Ust Kurul toplantısında değerlendirileceğine ilişkin acıklama yaptıklarını anımsattı.
Şahin, şunları kaydetti:
"Bir saat sonra cezaevinden 'Efendim nasıl olur?' İşte hakaretler, tehditler. 'Teror orgutu uyeliğim yok.' Teror orgutu uyeliğinden yargılanıyor. Teror orgutu destekten var ama uyeliğinden yok, hukuk bilmez, hukuk tanımaz. Ve ben 4 bin 850 tane tehdit alıyorum. Niye? Gorevimi yaptığım icin. Ne oldu peki cok mu korktum? Gorevimi yapmadım mı? İki gun sonraki RTUK toplantısına getirdim o maddeyi. Sağ olsunlar RTUK uyelerinin tamamına yakını, iki kişi haric, o zaman bir kişiydi, boyle duşundu. Bunun doğru olmadığını duşundu. Kararımızı verdik gectik. Hem de ust sınırdan verdik. Ne oldu? O maddeyi geri mi cektim? '4 bin 850 tehdit var, ben bunu getirmeyeyim. Ne yapalım, bir dahaki sefere duşunuruz. Bunlar da istediği yayını yapsınlar canım.' 6112 Sayılı Kanun ne olacak?"