Batman'da PKK'lı teroristlerce şehit edilen oğretmen Aybuke Yalcın'ın adı verilen kuyuda bulunan petrol gunluk 100 bin varil uretim kapasitesine sahip Şırnak'ta terorden temizlenen Gabar Dağı'nda yeni petrol rezervi keşfedilen ve şehit oğretmen Aybuke Yalcın'ın adı verilen kuyuda calışmalar devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dun Konya'da toplu acılış toreninde, "Gabar'da gunluk 100 bin varil uretim kapasitesine sahip petrol bulduk. Cizre'ye 20 kilometre mesafedeki bu petrol rezervi cok yuksek kaliteye sahip. Yerin 2 bin 600 metre derinliğinde bulduğumuz petrolu bolgede acacağımız 100 kuyu ile 100 bin varillik uretim kapasitesine cıkartabileceğiz. İlk kuyudan aldığımız petrolu şimdiden işlenmek uzere rafinerilere sevk etmeye başladık. Gabar'daki kuyumuza bolucu orgutun alcakca katlettiği şehit oğretmenimiz Aybuke Yalcın'ın adını verdik." ifadeleriyle mujdelediği yeni keşfin yapıldığı alanda calışmalar aralıksız suruyor.
Turkiye Petrolleri Anonim Ortaklığından (TPAO) alınan bilgiye gore, Şehit Aybuke Yalcın Sahası'ndaki yeni keşfin, toplam "yerinde petrol rezerv" miktarının yaklaşık 1 milyar varil, uretilebilir rezervin ise yaklaşık 600 milyon varil olacağı tahmin ediliyor.
Maden ve Petrol İşleri Genel Mudurluğu verilerine gore, gunluk petrol uretimi 1999'da yaklaşık 59 bin varil iken 2020'de 64 bin varile, 2021'de 69 bin varile ve 2022 sonu itibarıyla 80 bin varile ulaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dun acıkladığı keşifle birlikte Turkiye'nin gunluk petrol uretiminin 180 bin varile cıkarılması hedefleniyor.
Şırnak'ın Cizre ilcesinde gecen yıl eylul ayında petrol keşfedilerek uretime alınan kuyuya, İdil'de 2019'da PKK'lı teroristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcıya mudahale sırasında meydana gelen patlamada şehit olan Astsubay Ustcavuş Esma Cevik'in adı verilmiş, 13 Eylul 2022'de gunluk 400 varil debi ile uretime alınan kuyuda keşfedilen petrolun 35 API graviteye sahip olduğu belirlenmişti.
Yeni petrol rezervi keşfedilen kuyuya adı verilen Şenay Aybuke Yalcın, ilk gorev yeri olan Kozluk'ta 9 Haziran 2017'de karne dağıttıktan sonra evine donerken, donemin Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına teroristlerce acılan ateş sonucu ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede 22 yaşında şehit olmuştu.