AYA ile Uyum Projesi kapsamında, yuksekoğretim kurumlarından mufredatlarını, yuksekoğretim yeterliliklerinin kalitesinin artırılması amacıyla hazırlanan yeterlilik tur belirleyicisi formlara gore yeniden duzenlemeleri istenecek- Mezuniyet belgelerinde, mezunlara uluslararası alanda diplomanın hızlı tanınırlığı ve istihdam gibi bircok konuda kolaylıklar sağlayacak TYC logosu kullanımı yaygınlaştırılacak- Yuksekoğretim kurumlarında yurutulen calışmalar, "Bologna ve Turkiye Yeterlilikler Cercevesi Karnesi"yle bu yıldan itibaren değerlendirilecek Yuksekoğretim Kurulu (YOK), Avrupa Yuksekoğretim Alanı (AYA) ile uyum calışmaları kapsamında yeni uygulamaları hayata gecirecek.
YOK'ten yapılan yazılı acıklamaya gore, Kurul, Turkiye'nin 2001 yılında uye olduğu AYA'da yurutulen calışmaları daha ileri duzeye taşımak ve 300 binden fazla uluslararası oğrenciye sahip Turk yuksekoğretim sistemini cazibe merkezi haline getirmek icin "Avrupa Yuksekoğretim Alanı ile Uyum Projesi" yurutuyor.
Projeyle AYA'da uluslararası hareketliliğin, istihdam ve staj imkanlarının, ortak diploma ve araştırma programlarının yaygınlaştırılması, boylece yuksekoğretim yeterliliklerinin kalitesinin, yuksekoğretimde uluslararası rekabetin artırılması ve Turk yuksekoğretiminin kapasitesinin guclendirilmesi hedefleniyor.
- "Yeterlilik tur belirleyicisi" formları hazırlandı
YOK, proje kapsamında yuksekoğretim yeterliliklerinin kalitesinin artırılması ve mezunların iş dunyasının beklentilerini karşılayan yeterliliklere sahip olması amacıyla "yeterlilik tur belirleyicisi" formları hazırladı.
Yeterliliklere ozgu ortak ozelliklerin tanımlandığı oğrenme kazanımlarını iceren dokumanları ifade eden yeterlilik tur belirleyicileri, on lisans (genel), on lisans (mesleki), lisans, yuksek lisans (tezli), yuksek lisans (tezsiz) ve doktora olmak uzere 6 farklı formdan oluşuyor.
Program yeterliliklerinin Turkiye Yeterlilikler Cercevesi (TYC) ile uyumlu hale getirilmesi icin yuksekoğretim kurumlarından mufredatlarını bu formlara gore yeniden duzenlemeleri istenecek.
- Turkiye'nin oncelikleri dikkate alındı
Yuksekoğretim yeterlilik tur belirleyicilerine, Turkiye'nin oncelikleri doğrultusunda ulusal bazlı oğrenme kazanımları da eklendi. Buna gore, yuksekoğretim mezunlarının sahip olması gereken ulusal oğrenme kazanımları, şu şekilde ifade edildi:
"Ulkesinin sahip olduğu değerleri benimseyerek sosyal ilişkilerini duzenleyebilmesi, ulkesinin stratejik onceliklerini goz onunde tutarak sosyal ve ekonomik sorunlara cozum getirecek duzeyde bilgi, beceri, tutum ve davranışlara sahip olmasının yanı sıra tutum ve davranışlarında toplumun orf ve adetlerini, kendine ozgu ozelliklerini ve milli kulturunu onceleyebilmeleri."
- Mezuniyet belgelerinde "TYC" logosu
Gerekli şartları sağlayan yuksekoğretim programlarının mezuniyet belgelerinde kullandığı TYC logosu, "Avrupa Yuksekoğretim Alanı ile Uyum Projesi" kapsamında yaygınlaştırılarak bu logonun kullanıldığı program sayısı artırılacak.
Mezuniyet belgesinde TYC logosu bulunması, yuksekoğretim mezunlarına uluslararası alanda bazı avantajlar getirecek. Bu logoya sahip programlardan mezun olanların diplomaları, yurt dışında daha hızlı tanınacak, istihdam edilme imkanları artacak. Ayrıca TYC logosu, yuksekoğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışında gecirilen oğrenim donemlerinin kazanımlarının karşılıklı olarak doğrudan tanınması ve yatay ve dikey oğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlayacak.
Yuksekoğretim mezuniyet belgelerinde TYC logosunun kullanılabilmesi icin oncelikle ilgili programın Yuksekoğretim Kalite Kurulu (YOKAK) tarafından akredite edilmiş olması, program yeterlilik formunun ilgili yeterlilik tur belirleyicisi ile uyumlu olması ve yeterliliğin Mesleki Yeterlilik Kurumu uhdesinde yurutulen Turkiye Yeterlilikler Veri Tabanında yer alması gerekiyor.
- Universitelere "Bologna ve TYC Karnesi"
YOK, Avrupa Yuksekoğretim Alanı ile Uyum Projesi kapsamında yuksekoğretim kurumlarında yurutulen calışmaları karne ile değerlendirecek. "Bologna ve Turkiye Yeterlilikler Cercevesi Karnesi" olarak isimlendirilen karnelerin verilmesine bu yıldan itibaren başlanacak.
Proje kapsamında yuksekoğretimde onceki oğrenmelerin tanınması ve kredilendirilmesine yonelik calışmalar da yapılacak.