
Medicana International Ankara Hastanesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek:"Ciddi soğuk algınlığı ve kulak-burun-boğaz enfeksiyonları 6 ay tek başına anne sutu alan bebeklerde yuzde 63 daha az goruluyor"- "Tıbbi bir gereklilik yoksa yeni doğan cocuğa su, şekerli su, mama gibi takviyeler verilmemeli" Medicana International Ankara Hastanesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek, anne sutunun bebeklerde enfeksiyon riskini azalttığını belirterek, "Ciddi soğuk algınlığı ve kulak-burun-boğaz enfeksiyonları 6 ay tek başına anne sutu alan bebeklerde yuzde 63 daha az goruluyor." ifadesini kullandı.
Hastaneden yapılan acıklamada, guclu bir bağışıklık sisteminin sağlıklı bir omur anlamına geldiği ve bunun icin doğru beslenmenin kritik onem taşıdığı bildirildi. Anne sutunun bebeklik cağı icin onemine dikkati cekilen acıklamada, bebeklere ilk 6 ay tek başına anne sutu verilmesi, sonrasında ek gıdaya başlanmasının onerildiği kaydedildi.
Acıklamada goruşlerine yer verilen Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Şimşek, anne sutunun ishal ve akut solunum yolu enfeksiyon riskini azalttığını bildirdi. Şimşek, "Ciddi soğuk algınlığı ve kulak-burun-boğaz enfeksiyonları 6 ay tek başına anne sutu alan bebeklerde yuzde 63 daha az goruluyor." bilgisini verdi.
Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:
"Emzirme başarısı icin doğum sonrası anne ile bebeğin hemen tensel temasının sağlanması, doğum sonrası rutin girişimlerin ertelenerek onceliğin emzirmeye verilmesi gerekir. İlk 24 saatte 8-12 kez emzirmenin teknik acıdan doğru bir şekilde sağlanması gerekir. Tıbbi bir gereklilik yoksa yeni doğan cocuğa su, şekerli su, mama gibi takviyeler verilmemelidir. Anneye D vitamini kullanması, doğru beslenmesi ve yeterli sıvı tuketmesi konusunda da onerilerde bulunulmalıdır. Hastane cıkışını takip eden 48-72 saat icinde emzirme sureci gozlemlenmeli ve sorunlar konuşulmalıdır."
Şimşek, arzu edilenin, bebeğin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sutuyle beslenmesi olduğunu bildirdi. Ek gıdaya ne zaman başlanacağına ilişkin de değerlendirmede bulunan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
"Yalnızca anne sutuyle beslenen bebeklerde ek gıdaya 17 haftadan once başlanmaması gerekiyor. Ek gıdaya başlama sureci 26 haftadan da gec olmamalı. Katı gıdaya cok erken başlamak yerine formul sutler tercih edilmelidir. Altı aydan buyuk bebeklerde anne sutu yetersiz ise gereğinden cok tamamlayıcı besin veya başka bir sut vermek yerine, devam sutu ile destek verilmelidir."
- "Tamamlayıcı beslenmeye tek ceşitle başlanmalı"
Ek gıdaya gecilen bebeklerde gıda tuketim miktarlarına ilişkin de bilgi veren Şimşek, yeni doğan bir bebeğin mide kapasitesinin yalnızca 2 yemek kaşığı buyukluğunde olduğuna dikkati cekti.
Şimşek, bebeklerin midesinin 6'ncı ayda 1 cay fincanı, yaşına geldiğinde ise 1 su bardağı kadar olduğunu aktararak, "Erişkin bir insana kıyasla bu kadar kucuk bir kapasitenin cok verimli kullanılması, yuksek enerjisi olan, yeterli protein ve mikro besin icerikli besinlerin bebeğe verilmesi gereklidir. Bu besinlerin kolay ulaşılabilen ve hazırlanabilecek bilindik gıdalar olması başarılı bir beslenme icin temeldir. 6-8 aylık bir bebekte 2 oğun, 9-11 aylık bebekte 3 tamamlayıcı besin oğunu yeterlidir." değerlendirmesini yaptı.
Bebeklerde ek gıdaya başlarken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Şimşek, şunları kaydetti:
"Tamamlayıcı beslenmeye tek ceşitle başlanmalıdır. Her yeni gıda teker teker en az 2-3 gun aralıklarla eklenmelidir. Bebekler katı vejetaryen diyet almamalı, gıdalara şeker ve tuz ilave edilmemelidir. Hazır corbalar, konserveler, şeker ve tuz katkılı urunler, caylar, işlenmiş et urunleri beslenmede yer almamalıdır. Bebeklikte farklı tatlar denetilmeli, ozellikle sebzelerin notr tatlarına alıştırılmalıdır. Bebeğin aclık ve tokluk ipuclarına duyarlı, zorlama olmadan, oğun saatlerine ve iceriklerine ozenli bir beslenme modeli uygulanmalıdır."