Ek olarak bir atama mujdesi gelir mi?" sorusunu Bakan Ozer, "Her yıl atama oluyor. İnşallah oğretmenlerimizin beklentisini karşılayacak şekilde yeni atamalarla atanma bekleyen oğretmenlerimize mujde veririz." şeklinde yanıtladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, 45 bin oğretmen atamasında ağırlığı deprem bolgesine kaydırdıklarını belirterek, "Yani oradaki oğretmen ihtiyacının tamamını karşılamak uzere bu atamanın yuzde 50'sinden daha fazlasını birinci sırada Hatay olmak uzere deprem bolgesine kaydırdık." dedi.
Ordu'dan AK Parti milletvekili adayı olan Ozer, TVNET canlı yayınında gundeme ilişkin acıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Ozer, son 20 yılda eğitimde okullaşma oranları artırılırken oğretmen başına duşen oğrenci sayısını OECD ortalamasına yakınlaştırmak icin oğretmen atamalarının hic ihmal edilmediğini belirterek, "Şu anda 1,2 milyon oğretmenimiz var sistemimizde. 1,2 milyonu da gecti, bu son atamalarla da gececek inşallah. 2000'li yıllarda 500 bin oğretmenimiz vardı sistemin icerisinde. Yaklaşık 750 bin oğretmen, yani yuzde 75'i şu anda eğitim sisteminde olan oğretmenlerin yuzde 75'i son 20 yıl icerisinde eğitim sistemine kazandırıldı ve ilk kez Turkiye'de oğrenci sayısı artmasına rağmen oğretmen başına duşen oğrenci sayısı OECD ortalamasına yakınlaştırıldı." diye konuştu.
Her yıl cok ciddi oranlarda oğretmen atamaları gercekleştirildiğine işaret eden Ozer, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bunun icin Sayın Cumhurbaşkanımıza minnettarız. Sayın Cumhurbaşkanımız bu defa son 20 yılda tek seferdeki en yuksek atamayı Milli Eğitim Bakanlığına tahsis etti. İnşallah 8 Mayıs tarihi itibarıyla İstanbul'da pazartesi gunu Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle atamayı gercekleştireceğiz. Ondan once de sizin değindiğiniz gibi 3 bin 500 engelli oğretmen ataması ki o da son 20 yılın tek seferdeki en yuksek ataması oldu. Hatta orada Sayın Cumhurbaşkanımız bir de surpriz yaptı. Başvuruyu yapıp atanamayan, geriye kalan tum oğretmenlerin de atanması mujdesini verdi ve onların atamalarını da gercekleştirdik. İnşallah 8 Mayıs'ta da 45 bin oğretmen atamasını gercekleştireceğiz."
Burada mumkun olduğu kadar tum branşlara, tum alanlara oğretmen ataması gercekleştireceklerini aktaran Ozer, onceliği sınıf oğretmenliğine verdiklerini, en yuksek oranın bu branşta olduğunu soyledi.
Ozer, 500 ve uzerinde oğrenci olan tum okullara en az bir rehber oğretmen gorevlendirmek icin ikinci sırayı rehber oğretmenlere verdiklerini kaydederek, şoyle devam etti:
"Ucuncu sırayı okul oncesi eğitime verdik. Cunku okul oncesi eğitim bizim şu anda oncelikli alanlarımızdan bir tanesi. Tabii bir onceki atamada da 7 bin 503 okul oncesi oğretmen ataması gercekleştirmiştik. Bununla ilk kez son bir yıl icerisinde 10 binin uzerinde okul oncesi oğretmen ataması gercekleştirmiş olacağız. Yine ilkoğretim, matematik, diğer alanlar, tum alanlarla ciddi oranda oğretmen ataması inşallah gercekleştireceğiz. Tabii bu 45 bin oğretmen atamasında ağırlığımızı deprem bolgesine kaydırıyoruz. Yani oradaki oğretmen ihtiyacının tamamını karşılamak uzere bu atamanın yuzde 50'sinden daha fazlasını birinci sırada Hatay olmak uzere deprem bolgesine kaydırdık. İnşallah atamalar hayırlı bir şekilde neticelenir ve oğretmenlerimiz bir sonraki eğitim oğretim yılı itibarıyla onun başlangıcında da gorev yapacakları okullarda gorevlerine başlarlar."
"Ek olarak bir atama mujdesi gelir mi?" sorusunu Ozer, "Her yıl atama oluyor. İnşallah oğretmenlerimizin beklentisini karşılayacak şekilde yeni atamalarla atanma bekleyen oğretmenlerimize mujde veririz." şeklinde yanıtladı.
Eğitimde fırsat eşitliğini guclendirmek icin sosyal politikaların devreye sokulduğunu belirten Ozer, imkanı olanla olmayan arasında eğitime erişimdeki engellerin azaltıldığını ifade etti.
- Deprem bolgesinde yurutulen calışmalar
Ozer, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde bakanlığın tum kademeleriyle sahada olduğuna dikkati cekerek, birinci onceliklerin depremzedelerin barınma ve yeme icme gibi temel ihtiyaclarını gidermek olduğunu soyledi.
Deprem bolgesindeki 10 ilde en sağlam binaların okul binaları olduğunu gorduklerini ifade eden Ozer, "20 bin 868 okul binasından sadece 24 tanesi yıkıldı. Sonraki artcı depremlerde ağır hasar alanlar oldu. Ancak ilk depremde okul binalarımız gorevini yaptı. Halen bazı okul binalarımız İcişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından aktif olarak kullanılıyor." dedi.
Bakan Ozer, ilk etapta 465 bin depremzede vatandaşa barınma hizmeti verdiklerini anlatarak, "Tum meslek liselerimiz, uygulama otellerimiz, oğretmenevlerimiz, sıcak yemek pişirdiler. Gonullu oğretmenlerimiz sahada calıştılar. Gunluk uretim kapasitesi 2 milyona cıktı. 2 milyon sıcak yemek uretebilir duruma geldik." ifadelerini kullandı.
Meslek liselerine kurulan ekmek uretim merkezlerinde, ekmek fabrikalarında gunluk 1,8 milyon ekmek uretildiğini aktaran Ozer, "Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Biriminde 4 bin 593 oğretmenimiz sahada enkazdan vatandaşlarımızı kurtarmak icin ellerinden gelen cabayı sarf ettiler. Meslek liseleri, halk eğitim merkezleri vatandaşın ihtiyac duyduğu, ic camaşırından uyku tulumuna kadar her turlu ihtiyaclarını uretecek hızlı bir şekilde devreye sokuldu." diye konuştu.
Ozer, burada ikinci hamle olarak okulların normalleşmesi icin adımlar attıklarını belirterek, cadırda, konteyner ve acık havalarda oğrenci ile oğretmenleri buluşturmaya calıştıklarını, cocuklara, yaşadıkları travmadan cıkmalarını sağlamak icin psiko-sosyal destek sağladıklarını anlattı.
Ardından 10 ili depremden etkilenme durumlarına gore 3 kategoriye ayırdıklarını anımsatan Ozer, daha sonra kategorilere gore okulları kademeli şekilde yeniden oğrencilerle buluşturduklarını ifade etti.
Ozer, 24 Nisan itibarıyla Adıyaman ve Hatay'da tum ilcelerde eğitim oğretimin başladığını kaydederek, "Bu sureci yuruturken oğrencilerimizin tum kitaplarını basarak yeniden onlara gonderdik. Yaklaşık 26 milyon kitabı oğrencilerimize ulaştırdık. Tum oğrencilerimizin kitaplarının yanı sıra kırtasiye ihtiyaclarını karşıladık. Beslenmeyle ilgili zaten ihtiyaclarını karşılıyoruz." dedi.
Ozellikle 8. ve 12. sınıf oğrencilerini, ilk gunden itibaren destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında belli merkezlerde toplayarak hic yalnız bırakmadıklarının altını cizen Ozer, "Onların yardımcı kitap ihtiyaclarını karşıladık. Kitaplarını gonderdik ve sadece deprem bolgesindeki oğretmenlerimiz değil, diğer olcme ve değerlendirme merkezlerinde calışan oğretmenlerimiz de sahada destek oldular." diye konuştu.
Şu anda yaklaşık 3 bin 450 noktada meslek yetiştirme kursunda yaklaşık 150 bin oğrenciye bu anlamda destek verilmeye devam edildiğini aktaran Ozer, bakanlığın sadece eğitim ve oğretimin normalleşmesi değil, vatandaşların insani ihtiyaclarını da karşılamada gercekten cok başarılı bir surec yonetimi gercekleştirdiğini soyledi.
Ozer, bu surecte depremzede vatandaşın yanında olan oğretmen ve ilave personele teşekkur etti.
- "Depremin etkilediği 10 ilden elimizi cekmeyeceğiz"
Bakan Mahmut Ozer, 16 Haziran sonrası deprem bolgesinde telafi eğitimi olup olmayacağına yonelik soruyu şoyle yanıtladı:
"16 Haziran itibarıyla eğitim oğretimi tum Turkiye'de noktalayacağız. Ama depremin etkilediği 10 ilden elimizi cekmeyeceğiz. 1 Ağustos, 1 Eylul tarihleri arasında bu 10 ilimizdeki tum eğitim kademelerimizdeki oğrencilerimize ucretsiz şekilde oğrenme kayıplarını telafi edecek destek mekanizmalarını yine destekleme yetiştirme kursları uzerinden sağlayacağız. Onunla ilgili calışmalarımız hemen hemen bitti. Bununla da bırakmayacağız. Ardından iki hafta sonra 2023-2024 eğitim oğretim yılı başlayacak. Orada da yine bir ay bu oğrencilerimize tekrar oğrenme kayıpları ile ilgili destekleme mekanizması sağlayacağız. Akşamları veya hafta sonları olacak şekilde ucretsiz yapacağız bunları."
Muhalefet kanadının koy okullarının acılacağı yonundeki secim vaatlerine yonelik soru uzerine ise Bakan Ozer, "Muhalefet beyannamelerinde bizim yaptıklarımızı 'yapacağız' diyorlar. Neresinden bakarsanız bakın, yeni bir şey yok. Acı olan da şu. Bilincli şekilde var olan gormezlikten gelinirse bu emeğe saygısızlıktır. Bu ahlaki bir tavır değildir. Bizim yaptıklarımızı 'yapacağız' olarak soyluyorlar. Burada kasıt yok ise bu ne kadar sahadan kopuk olduklarını gosteriyor." değerlendirmesinde bulundu.