"Şimdi '300 yuz milyar dolar buldum' dedi, 'bulacağıma' donuştu. 'Getirdim' dedi, 'getireceğime' donuştu. 'Bunu onumuzdeki 5 yılda sağlayacağız' demeye geldi. Ben size soyleyeyim. Sen bu soylemle bırak 300 milyar doları, 300 dolar bulamazsın"- "Tekraren soruyorum, beni karşılaştırdığın fotoğrafta, ekonomiyi teslim etmeyi duşunduğun kişinin faizi arttırıp arttırmayacağını soruyorum. Hakkımız yok mu? Cık bunu soyle. İkinci olarak, IMF ile pazarlık yaptın mı? Yapıyor musun ve IMF ile ilişkiyi geliştirecek misin?" Hazine ve Maliye Bakanı Doc. Dr. Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun "Soz veriyorum, Turkiye'ye 300 milyar dolar getireceğim" sozune ilişkin, "Şimdi '300 yuz milyar dolar buldum' dedi, 'bulacağıma' donuştu. 'Getirdim' dedi, 'getireceğime' donuştu. 'Bunu onumuzdeki 5 yılda sağlayacağız' demeye geldi. Ben size soyleyeyim. Sen bu soylemle bırak 300 milyar doları, 300 dolar bulamazsın." dedi.
Turkuvaz Medya Grubu'nun İstanbul Finans Merkezi'nde duzenlediği İstanbul Finans Merkezi Zirvesi'nde konuşan Nebati, kuresel finansın ağırlık merkezinin giderek daha belirgin şekilde Batı'dan Doğu'ya doğru kaydığını soyledi.
İstanbul Finansı Merkezi'nin onemine dikkati ceken Nebati, "İşte bugun bu finans merkezi tam olarak sembolik değeri maddi değerinden daha yuksek bir konumda olduğu bir yer. Ortaokullarda, liselerde İstanbul'u finans merkezi olarak okuruz. Tarih, kultur merkezi, sanayi merkezi olarak okuruz şehri tanımlarken. Ama şehri tanımladığımızda bir İstanbul Finans Merkezi yok. Duşunebiliyor musunuz? Onun icin gunumuzde finansal piyasalar arasında bu potansiyeli sağlayacak, ilişkiler butununu gercekleştirecek olan şey tam da burası ve hayallerimizin gercekleştiği yer..." ifadelerini kullandı.
Finansal piyasalar ve reel sektor arasındaki ilişkinin sağlıklı ve guclu olmasını ve finans sektorunun sağlam temeller uzerinde gelişmesini cok onemsediklerini vurgulayan Nebati, bu doğrultuda gereken tum calışmalara kararlılıkla devam ettiklerini soyledi.
Son donemde uygulanan yuksek faiz politikalarının bir sonucu olarak ABD ve AB ulkelerinde banka iflaslarına şahit olunduğunu anımsatan Nebati, finans sektorunun gelişimini desteklemek uzere altyapıya yonelik iyileştirmeleri hız kesmeden ve buyuk bir kararlılıkla surdurduklerini kaydetti.
Nebati, katılım finans kanunu calışmalarını kısa sure icerisinde tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, "Finansal tuketicinin korunması, piyasa butunluğu ve rekabetin guclendirilmesine yonelik gozetim cercevemizi guclendireceğiz. Selektif kredi politikalarımızla kredileri uretken alanlara yonlendiriyor, finansmana erişimi kolaylaştırıyoruz. Boylece zaten bircok ulkeye kıyasla cok daha gelişmiş olan KOBİ ekosistemimizi, daha da ileri noktalara taşıyacağız." diye konuştu.
- "İstanbul'u, dunyanın ilk 10 finans merkezinden biri yapmayı hedefliyoruz"
Nureddin Nebati, İstanbul Finans Merkezi'nin, uluslararası sermaye akışını kolaylaştırarak Turkiye'nin yatırım cekme potansiyelini mutlak surette artıracağını soyledi. Nebati, "4 saatlik ucuş mesafesinde 1,6 milyar nufus, 30 trilyon dolarlık ekonomik buyukluğe erişim sağlayan İstanbul'u, dunyanın ilk 10 finans merkezinden biri yapmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda gereken tum calışmayı yapmak icin kesin kararlıyız." dedi.
Kuresel resesyon senaryolarının konuşulduğu bir dunyada, bir yandan enflasyonun hızını giderek kesmeyi başarırken bir yandan da buyumeye, uretmeye, istihdam oluşturmaya, devam ettiklerini aktaran Nebati, "6 aydan bu yana azalarak yuzde 43,68 seviyesine gerileyen enflasyonla kararlı mucadelemizi kesintisiz şekilde surdureceğiz. Nasıl ki benzin ve motorin fiyatları 30 liralardan 20 liralara gerilediyse, LPG fiyatlarında istikrar sağlandıysa, ayciceği yağı fiyatlarında gecen yılki artış yoksa şu an fiyat artışı yaşanan urunlerde de fiyat istikrarı sağlayacağız. Boylece bu urunler uzerinden birilerinin siyaset yapmasını engelleyeceğiz." şeklinde konuştu.
-"'Bu fotoğraftaki mi ekonomiyi yonetir?' sorusunu soracak kadar trolleşen bir soylemle ulke yonetilmez"
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Turkiye'de bir ay gibi kısa sure icerisinde yapılan toplu acılışların olduğu bir donem yaşandığını ifade ederek, sozlerini şoyle surdurdu:
Onun icin 'şu eksik, şu fazla' veya mevsimsel şartlarla birbirinden etkilenen, ozellikle gıda fiyatları uzerinden belli sembolik sebze, meyveler uzerinden politika yapanlara, cok net olarak da hep aynı şeyi soyluyoruz; dışarıdan recetelerle, ulkeyi tanımayan recetelerle bu ulke yonetilmez. Eğer ulkeyi tanımak istiyorsanız buradaki finans merkezinde de olacaksınız, arabada da olacaksınız, fabrikada da olacaksınız. Her yerde her şeyi dinleyeceksiniz. Ekonomi oyle iki tane fotoğrafı koyup, bir enstantaneyi yakalayıp, kotu duruşu gosteren bir fotoğrafı koyup, 'Bu fotoğraf mı ekonomi yonetir? Bu fotoğraftaki mi ekonomiyi yonetir?' sorusunu soracak kadar trolleşen bir soylemle yonetilmez. Ne ekonomi boyle yonetilir, ne ulke boyle yonetilir. Bunun icin bir vizyon gereklidir. 2 fotoğrafla ekonomi karşılaştırması yapacak kadar trolleşen bir zihniyetin bu ulkede ekonomi anlayışının ne olacağını da lutfen siz hesap edin."
- "Faiz artırımından yana mısınız, değil misiniz? Cıkın bunu acıklayın"
Nureddin Nebati, muhalefetin enflasyon karşısında faiz artırımı dışında herhangi bir enstrumanı olmadığını soyledi.
Nebati, şoyle devam etti:
"Faiz artırımından yana mısınız, değil misiniz? Cıkın bunu acıklayın. Soyleyemiyorlar. Cunku tum paydaşlarımız, finansal kuruluşlarımız, ureticimiz, tuketicimiz, sanayicimiz, iş dunyamız cok acık bir şekilde faiz artırımına karşı. Ama onların hayatları Ortodoks politikaları uzerine, faiz artırma uzerine kurulu ve dışarıdan empoze ettirilen recetelerle hareket etme gibi bir durtuleri var. O zaman net ol, oyle iki tane resim karşılaştırmasıyla ekonomi yonetilmez. Net olacaksın. Bak biz diyoruz ki 'Turkiye Ekonomi Modeli bizim modelimiz. Sahiplendik ve bunu devam ettireceğiz. Uretim, yatırım, istihdam, ihracat hedefimizle de cari acığı da azaltacağız.' Elbette ki şu anda dış ticaret acığı ve cari acıkla karşı karşıya kaldığımızı biz de biliyoruz. Ama bunlarla da mucadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz diyoruz. Sen ne diyorsun? Faiz arttıracak mısın? Artırmayacak mısın? Yontemin ne olacak?
Şimdi '300 yuz milyar dolar buldum' dedi, 'bulacağıma' donuştu. 'Getirdim' dedi, 'getireceğime' donuştu. 'Bunu onumuzdeki 5 yılda sağlayacağız' demeye geldi. Ben size soyleyeyim. Sen bu soylemle bırak 300 milyar doları, 300 dolar bulamazsın. Boyle ne uluslararası finans ne yerel finans cerceveleri ne finansla ilgilenenler ne de sokaktaki vatandaşın gunluk soylemlerinizle size destek vermeyeceğini hala anlamadınız. Kapalı kapılar ardında ve size ulaştırılan recetelerle siz bir şeyleri soylemeye gayret ediyorsanız, sizi dinleyecek, duşunecek, anlayacak kimse olmaz bu ulkede. Tekraren soruyorum, beni karşılaştırdığın fotoğrafta, ekonomiyi teslim etmeyi duşunduğun kişinin faizi arttırıp arttırmayacağını soruyorum. Hakkımız yok mu? Cık bunu soyle. İkinci olarak, IMF ile pazarlık yaptın mı? Yapıyor musun ve IMF ile ilişkiyi geliştirecek misin?"
- "Her alanda daha da guclenmeye devam edeceğiz"
Bakan Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde doğru zamanda, doğru adımları atarak ilerlemeye, milletin onunde yeni ufuklar acmaya, her alanda daha da guclenmeye devam edeceklerini belirterek, "Onumuzdeki 5 yıllık donemde, yıllık ortalama yuzde 5,5 buyume kaydederek 1,5 trilyon dolar milli gelir buyukluğune ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir duzeyine ulaşmayı hedefliyoruz. Toplam istihdamımızı her gecen gun artırarak 38 milyon kişiye cıkartacağız. İhracatımızı en az 400 milyar dolara, turizm gelirlerimizi de 100 milyar dolara yukselteceğiz. Bu hedeflerden her birine, yine yan yana, yine birlikte ulaşacağız." şeklinde konuştu.