"Cumhurbaşkanlığı duzenlemeleri ile sağlanan bedelsiz kullanım ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklaşık 40 milyar lira vatandaşlarımızın cebinde kalacak. Milletimize hayırlı olsun Enerji Piyasası Duzenleme Kurumu (EPDK), ucretsiz doğal gaz kararına ilişkin belirlenen usul ve esasların Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi.
EPDK'den yapılan yazılı acıklamada, konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan tarihinden 31 Mayıs tarihine kadar olan ilk fatura tahakkuklarında sistem kullanım bedelleri ve buna ilişkin vergilerin tamamının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı butcesinden karşılanacağı belirtildi.
Acıklamada değerlendirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 24 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında gecerli olacak bedelsiz doğal gaz faturası uygulaması ve akabinde 1 Mayıs 2024'e kadar uygulanacak indirim ile ilgili tuketicilerin musterih olması gerektiğine işaret ederek, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlerken tum aboneler icin gereken ayrıntıları titizlikle ele aldıklarını vurguladı.
Yılmaz, Turkiye enerji sektorunun tarihi gunler yaşadığını belirterek, "Hep birlikte bir ruyanın gercekleşmesine şahit oluyoruz. Ancak yolun daha cok başındayız. Yerli doğal gaz sadece tuketicilerimizin yuzunu guldurmekle kalmayacak. Turkiye'nin enerjide bir ticaret merkezi, kuresel bir enerji devi olmasının da onunu acacak." ifadesini kullandı.
Dağıtım şirketlerinin gerekli hassasiyeti ve ozeni gostererek vatandaşlara hizmet vereceğini aktaran Yılmaz,"19,7 milyon doğal gaz abonemiz var. Merkezi sisteme bağlı mesken sayısı 2,8 milyon. Yaklaşık 320 bin de on odemeli abonemiz var. Usul ve esasları belirlerken ince eleyip sık dokuduk. Hicbir abonenin hakkının zayi olmaması icin gerekli butun detayları kapsayan bir duzenleme yaptık. Dağıtım şirketleri de gerekli hassasiyeti ve ozeni gostererek vatandaşlarımıza hizmet verecek. Elbette biz de sureci yakından takip edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı duzenlemeleri ile sağlanan bedelsiz kullanım ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklaşık 40 milyar lira vatandaşlarımızın cebinde kalacak. Milletimize hayırlı olsun." bilgisini verdi.
EPDK tarafından yapılan yazılı acıklamada, hesaplanan tuketim bedeli uzerinden yuzde yuz oranında indirim yapılarak toplam odenecek tutarın fatura uzerinde 0 (sıfır) lira olarak gosterileceği kaydedildi.
24 Nisan 2023 tarihinden sonra hatalı olarak tahakkuk ettirilen faturaların iptal edileceği ve varsa fazladan tahsil edilen tutarların aboneye iade edileceği anlatılan acıklamada, "Şirketler faturanın iptalinden itibaren en gec 3 iş gunu icerisinde aboneye nakden iade etmekle yukumlu olacak. İade yukumluluğu, mekanik sayac kullanan aboneler icin ilk faturada mahsuplaşma, on odemeli sayac kullanan aboneler icin ise hesaba kredi yukleme suretiyle yerine getirilebilecek." ifadesi kullanıldı.
Ayrıca, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle doğal gaz faturalarının tahakkuk ve tahsilatı ertelenen konut, ibadethane ve cemevi abonelerine tahakkuk ettirilecek ilk faturalarındaki tuketimlerinin 30 gunluk kısmının Bakanlık butcesinden karşılanacağı belirtildi.
24 Nisan tarihinden 31 Mayıs tarihine kadar tahakkuk ettirilecek ilk bedelsiz faturayı muteakip 1 Mayıs 2024 tarihine kadarki tuketim faturalarında, tuketimin 25 metrekupe kadar olan kısmı icin indirim tutarının hesaplanacağı ve hesaplanan indirim tutarının toplam fatura tutarından duşuleceği bildirilerek, "Yapılacak hesaplamalarda, doğal gaz tuketiminden indirilecek 25 metrekupe kadar olan kısım 'her bir sayac esas alınarak' belirlenecek. Faturalandırma donemi icerisinde sayactan olculen tuketimin 25 metrekupe ulaşmaması halinde 25 metrekupten eksik kalan miktar sonraki donemlerde indirime konu edilmeyecek." bilgisi paylaşıldı.
Acıklamada, faturalandırma doneminin herhangi bir nedenle 60 gunu aşması durumunda, onceki faturanın bildirilmesinden itibaren gecen her bir ay icin doğal gaz tuketiminin en fazla 25 metrekupe kadar olan kısmının tuketim miktarından indirileceği vurgulandı.
Merkezi sistem binalardaki bireysel abonelerin kendi abonelikleri uzerinden indirim uygulamasından yararlanacağı anlatılan acıklamada, "Merkezi sistem tuketicilerine uygulanacak tuketim indirim miktarı, merkezi sisteme bağlı toplam konut, ibadethane ve cemevi toplam sayısından bireysel aboneliği bulunan daire sayısı duşulerek bulunan sayının 25 metrekup ile carpılmasıyla hesaplanacak. Bu tuketime tekabul eden sistem kullanım bedelleri ile diğer tutarlar merkezi ısıtma sistemi muşterisine tahakkuk ettirilecek faturada indirime konu edilecek. Merkezi sistem binalardaki bireysel aboneler kendi abonelikleri uzerinden indirim uygulamasından yararlanacak. Orneğin 40 dairelik bir merkezi sistem binada 20 adet bireysel abonelik (mutfak ve/veya şofben icin) varsa bu abonelerin doğrudan kendi faturalarında indirim uygulanacak, geriye kalan bireysel aboneliği olmayan 20 daire icin ise merkezi sistem aboneliği uzerinden en fazla 20x25 metrekup olarak hesaplanacak şekilde indirim uygulanacak." bilgisi paylaşıldı.
- On odemeli sayac kullanan aboneler
On odemeli sayac kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaclarının 24 Nisan tarihinden sonraki ilk okunması sırasında endeks değeri uzerinden hesaplanan tuketim miktarının abonenin hesabına "alacak" olarak yansıtılacağı ve abonenin sonraki alımında bu alacak karşılığında bedelsiz olarak kartlarına kredi yukleneceğinin bildirildiği acıklamada şunlar kaydedildi:
"On odemeli sayac kullanan merkezi ısıtma sistemi muşterilerine alacak olarak yansıtılan miktar veya tutarın tumu tuketici tarafından yapılacak ilk doğal gaz kredisi alım işleminde, dağıtım şirketi tarafından bedelsiz kredi olarak yuklenecek. Dağıtım şirketleri en gec 31 Mayıs tarihine kadar, bu 'Usul ve Esaslar' kapsamındaki abonelerinden mekanik sayac kullananlar icin en az bir kere fatura duzenlemekle ve on odemeli sayac kullananlar icin en az bir kere okuma bildirimi bırakmakla yukumlu olacak. Dağıtım şirketleri 1 Mayıs 2024'e kadar, on odemeli sayac kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaclarını ayda en az bir kere okumakla ve okuma bildirimi bırakmakla yukumlu olacak."