Diyarbakır'da cevik kuvvet polislerini taşıyan servis aracına yonelik duzenlenen, 8'i polis 9 kişinin yaralandığı teror saldırısına ilişkin 5'i tutuklu 8 sanık hakkında dava acıldı Diyarbakır'da 6 ay once cevik kuvvet polislerini taşıyan servis aracının gecişi sırasında duzenlenen, 8'i polis memuru 9 kişinin yaralandığı teror saldırısına ilişkin 4 tutuklu sanık hakkında ağırlaştırılmış muebbet ile 122 yıldan 194 yıla kadar, 1'i tutuklu 4 sanık icin ise 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava acıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, 16 Aralık 2022'de cevik kuvvet polislerini taşıyan servis aracının gecişi sırasında duzenlenen teror saldırısıyla ilgili başlatılan soruşturma tamamlandı.
Saldırıya ilişkin 5'i tutuklu 8 sanık hakkında hazırlanan iddianame 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, teror orgutu PKK/KCK'nın kuruluşu, yapılanması ve orgutun gercekleştirdiği teror saldırılarına ilişkin detaylı bilgiye yer verildi.
Diyarbakır-Mardin kara yolu Yeşil Vadi Mahallesi Canlı Hayvan Borsası mevkisinde patlamanın etkisiyle cevik kuvvet polislerini taşıyan zırhlı servis aracında kapı, cam, lastik, bagaj ve kaporta kısımlarında geniş caplı hasar meydana geldiği belirtilen iddianamede, saldırıda 8'i polis 9 kişinin yaralandığı bildirildi.
Polislerin ifadesine yer verilen iddianamede, gorevli bulundukları Canlı Hayvan Borsasına zırhlı personel servis aracıyla gittikleri esnada patlamanın gercekleştiği, polislerin saldırıyı gercekleştiren kişi veya kişileri gormedikleri ve olayı gercekleştirenlerden şikayetci oldukları belirtildi.
İddianamede, tutuklu sanık Ferhat A'nın Diyarbakır'a getirilen bombayı depolama, nakletme ve hazırlama surecinde, ahırında bomba yapımında kullanılan ve uzerinde RDX kalıntıları olan kablo parcaları, pense, tornavida, anahtar vb. malzemelerin ele gecirildiği aktarıldı.
Diğer tutuklu sanıklar Behcet A, Garip T. ve Aydın A'nın da kıyafetleri ve araclarında RDX kalıntılarına rastlanıldığı kaydedilen iddianamede, şunlar yer aldı:
"Şuphelilerin bombalı saldırı eylemine doğrudan iştirak ettiklerinin tespit edildiği, aynı zamanda saldırıda kullanılan aracın kiralandığı, bombanın ve patlamanın tesirini artırabilmek amacıyla Şanlıurfa yolu uzerinde bulunan petrol ofisinden depoyu tamamen doldurarak yakıt satın aldıkları, başka bir marketten de 3 mutfak tupu satın alarak araca yerleştirdikleri belirlenmiştir. Şuphelilerden Ferhat A, olay tarihinde devletimizin bolunmez butunluğune kastederek Cevik Kuvvet Şube Mudurluğune ait ekibe yonelik bombalı saldırıyı gercekleştirmiştir. Saldırının ardından şuphelilerden Aydın A'nın kullanımında olan ticari taksi ile Ferhat A, kırsala katılım yapmak uzere kacmaya calışırken, Lice ilcesinde gorevli ekiplerce durdurulup yakalanmıştır. Teror orgutu PKK/KCK'nın bolucu ve silahlı teror orgutu icerisinde faaliyet yuruten şuphelilerin bilerek ve isteyerek gercekleştirdikleri suclar yonunden cezalandırılmaları talep olunur."
- İstenilen ceza
İddianamede, tutuklu sanık Ferhat A, Behcet A, Garip T. ve Aydın A. hakkında "devletin birliği ve ulke butunluğunu bozmak", "Kasten oldurmeye teşebbus", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" ve "mala zarar verme" suclarından ağırlaştırılmış muebbet 122 yıldan 194 yıla kadar, tutuklu sanık Servet A, tutuksuz sanıklar H.A, Y.A. ve U.A. hakkında ise "silahlı teror orgutune uye olmak" sucundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
- Sucunu itiraf etmişti
Bombalı saldırı gercekleştiren Ferhat A, sorgusunda, Lice ilcesi kırsalında gecen yılın temmuz ayında teroristler tarafından eğitildiğini anlatmıştı.
"Bana eğitim vermelerindeki amac boyle bir eylemi gercekleştirmem icindi" ifadelerini kullanan F.A, sorgusunda şunları soylemişti:
"Eylul ayında orgut mensuplarıyla yaptığımız toplantıda, bana bomba getireceklerini soylediler ve patlatmamı istediler. Bunun karşılığında bana 10 bin dolar ve daha sonra da fazla para vereceklerini soylediler. Ayrıca beni istediğim yere gondereceklerini ve daha iyi yaşam sunabileceklerini soylediler. Diyarbakır'a bu ayın ilk haftasında bir orgut mensubu bombayı getirdi. Sonra patlatacağımız yeri gormeye gittik. Planlarımızı yaptık. Bombayı arabaya ben yerleştirdim. Haziran ayından beridir bombayı patlatacağım yerin keşfini gercekleştirdim. Daha once hayvan pazarına gidiyordum. Polis araclarını orada goruyordum ve orada gercekleştireceğimi duşundum. G.T'nin tanıdıkları vasıtasıyla kiraladığım aracta bombayı patlattım. Pişmanım."