Sosyal guvenlik hukukunda emeklilik icin mutlaka 25 yıl hizmet aranmaz, bazı durumlarda 25 yıldan az hizmet esas alınarak memur veya işci statusunden emeklilik kazanılır, ancak bu durumlarda bazı şartlar aranır. Soru : Merhaba, Ben ilk kez Ekim 1984 te memuriyete başladım ve kesintisiz olarak 1990 sonuna kadar calıştım ve iki aylık yedek subay okulundan sonra (Şubat Mart 1991) Nisan 1991 den Mayıs 1992 ya kadar yedek subay olarak gorev yaptım. Daha sonra değişik islerde calıştım ve herhangi bir sigortalı memuriyet durumum olmadı. 2010 Haziran Ayı itibarıyla yeniden devlet memuriyeti gorevine başladım (Profesorluk kadrosunda) ve bunu 2013 Temmuz ayına kadar surdurdum ve daha sonra istifa ettim. Toplam 10 yıl ve 4 ay suren fiili memuriyet surem oldu. Bunun dışında SSK ya da bağ kur gibi sigortalılık halim olmadı. Mart 1957 doğumluyum ve su an 66 yaşındayım. Bu şartlarda 10 yıl uzeri memur olarak calışmış ve 65 yaşını gecmiş biri olarak emekli olabilir miyim? Aydınlatıcı bilgileriniz icin şimdiden teşekkur ediyorum

Detaylar/Değerlendirmeler:
1 Ekim 2008 tarihinden once calışmaya başlamış olanlar hakkında hizmet butunleşmesi uygulamasında 2829 sayılı Kanun hukumleri esas alınır ve son 7 yıl hizmet icerisindeki 3,5 yıl hizmet kuralı dikkate alınır.

10 yıl hizmet esas alınarak memur statusunde aylık bağlanır mı?
10 yıl hizmet esas alınarak memur statusunde aylık bağlanması uygulaması bulunur ve bu uygulama 5434 sayılı Kanun gecici madde 206 hukmu gereği yapılır. Bu hukum gereği 10 yıl hizmet uzerinden aylık bağlanması koşulu olarak;
1- 8 Eylul 1999 tarihinden once memur statusunde calışmaya başlanılmış olması,
2- 8 Eylul 1999 tarihinde 50 ve daha yukarı yaşta olması,
3- Emeklilik talep tarihinde de mutlaka 61 yaşını tamamlamış olması, Gerekmektedir.

15 yıl hizmet esas alınarak memur statusunden aylık bağlanma durumu:
15 yıl hizmeti olması koşuluyla yine 61 yaşını da doldurmuş olmaları şartıyla memur statusunden aylık bağlanması 5434 sayılı Kanun Madde 39 hukmu uyarınca mumkun olmaktadır.

1984 yılında calışmaya başlamış kişi SSK statusunden 25 yıl hizmet aranmadan aylık bağlanmasını kazanır:
İşci statusunden emekli olabilmek icin 25 yıllık sigortalılık suresi ve 5225 gun (14 yıl 6 ay 5 gun) SGK primleri odenmiş calışmalarının olması gerekmektedir. EYT kapsamında yaş şartı aranmamaktadır.
Kısa bilgilendirmelerimiz ışığında sizin icin soylenebilecek yol haritası şoyle olacaktır:

1- 8 Eylul 1999 tarihi itibariyle 50 ve daha yukarı yaşlarda olmamanız itibariyle 10 yıl hizmetiniz + 61 yaş esas alınarak memur statusunden emekli olma ihtimali bulunmamaktadır.
2- 15 yıl hizmetiniz olmadığından ve yaşınız itibariyle memur olarak atanamayacağınızdan ve dolayısıyla bu sureyi memur olarak tamamlama imkanı da olmadığından 15 yıl hizmet + 61 yaş şartıyla emekli olma ihtimali de bulunmamaktadır.
3- Emekli olabilmeniz icin tek bir yol olduğunu değerlendirmekteyiz. Bu da işci statusunde/hizmet akdiyle calışma imkanınız var ise bu durumu değerlendirmeniz ve 3 yıl 6 ay veya daha fazla işci statusunde/hizmet akdiyle calıştıktan, dolayısıyla toplam hizmetinizi 5225 gune ulaştırdıktan sonra işci statusunden yaşlılık aylığı bağlanmasının mumkun olacağını değerlendirmekteyiz.
Ayrıca, konu hakkında SGK na yazılı olarak muracaat edip alınacak cevaba gore de hareket etmenizi tavsiye edebiliriz.