Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Deprem bolgesinin belli bir bolumunu bu hafta sonunda ziyaret edeceğim. Miting duşunmuyorum, deprem bolgesinde miting benzeri toplantılar yapabiliriz." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Turk-Kanal D ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı, gundeme ilişkin acıklamalarda bulundu.
Secimin ilk tur sonucları ve yapılacak 2. tura ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, 14 Mayıs'ta rekor katılımla milli iradeyi sandığa yansıtan tum vatandaşlara teşekkur etti.
Sandık başına giden her vatandaşa tercihini ne yonde yapmış olursa olsun şukranlarını sunan Erdoğan, Turkiye'ye yakışır buyuk bir demokrasi şoleni yaşadıklarını, bunun dunyada belki de eşi benzerinin olmadığını soyledi.
Milletin sergilediği olgunluğun her turlu takdirin uzerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, sozlerini şoyle surdurdu:
"Yuzde 90'a varan bir katılım. Siyasal katılımı artırmak, demokrasiye sahip cıkmak icin caba gosteren tum siyasi partilere, adaylara, basın yayın kuruluşlarına ve secim surecinde gorev yapan guvenlik guclerinden yargı calışanlarına tum kamu personeline ayrıca teşekkur ediyorum. Yeni donemde milletvekili secilen tum isimleri şimdiden tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum. Tabii milletimiz 27 milyondan fazla oyla şahsımıza teveccuh gosterdi. En yakın rakibimize 2 milyon 520 bin oy fark atarak yuzde 49,5 oy oranına ulaştık. Meclis'te de coğunluğu toplam 322 vekille milletimiz Cumhur İttifakı'na verdi. Sandıkta tecelli eden irade başımız, gozumuz ustunedir."
"Bugun butun liderlerle goruşmelerimi yaptım"
İttifak olarak 28 Mayıs icin hemen calışmaya başladıklarını vurgulayan Erdoğan, "Bugun butun liderlerle goruşmelerimi yaptım. Onumuzdeki 12 gunu iyi değerlendireceğiz, asla rehavete kapılmayacağız. Deprem bolgesinin belli bir bolumunu de bu hafta sonunda ziyaret edeceğim. Miting duşunmuyorum, deprem bolgesinde miting benzeri toplantılar yapabiliriz." dedi.
Depremzedelere bu ara cok hakaretler edildiğine dikkati ceken Erdoğan, şunları soyledi:
"Tabii bu cok cok yanlış, cok cok cirkin. Bu hafta sonu, cumartesi, pazar inşallah bolgede olacağız. Devlet Bey ile bugun yaptığım goruşmede 'Ben gelmeye hazırım' dedi. Belki Fatih Bey de gelecek. Birlikte bolgeyi dolaşacağız. Halkımızla oralarda kucaklaşmak suretiyle onları moralize etmenin gayreti icerisinde olacağız. Tabii bu arada Hatay Defne'de malum hastane konusunda 'yapamazlar, edemezler' filan deniyordu. Şu anda devlet hastanesi orada bitme noktasına geldi. Bu kadar kısa surede celik konstruksiyonla, şu anda icindeki butun elektronik aksam buraya yerleştirildi. Orayı da belki acma durumumuz olacak."
Defne Devlet Hastanesi'ne ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı goruntuler hatırlatılarak, hastane inşaatının bitme noktasına geldiği aktarılan Erdoğan, "Ozellikle cevre, peyzaj onları da kastettim. Bitecek yani. Sadece ic kısmın aksamı değil de cevre ve peyzaj vesairesini de yapmak suretiyle bunun vatandaşı psikolojik olarak da etkilemesini cok onemsiyorum. Bakanımıza da 'Bunları da bitirelim' diye soyledim. İnşallah hafta sonuna kadar onlar da biterse cok cok daha guzel olur." diye konuştu.
"Yapamayacağımız işleri asla vadetmedik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, oy kullanımı ve oy dağılımı nedeniyle depremzedelere yonelik yapılan hakaretlerin anımsatılması uzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bekledikleri oyları alamadıkları icin 'bir daha buralara destek, yardım vesaire yok' gibi ifadeler. Biz kampanyamızı samimiyet, hakikat, kardeşlik uzerine kurduk. Milletimize karşı da daima samimi ve durust olduk, yalan soylemedik, hayal satmadık. Yapamayacağımız işleri asla vadetmedik. Ozellikle milletimizin aklını, irfanını, basiret ve ferasetini hicbir zaman hafife almadık. Secim meydanlarında verdiğimiz tum sozlerin arkasındayız. İnşallah 28 Mayıs'tan sonra, milletten yetki aldıktan sonra hepsini tek tek hayata gecireceğiz. Tabii muhalefetin adayıyla ilgili yaptığımız eleştirilerin doğruluğu da teyit edildi. Bunun yanında secimin sosyal medyada estirilen sahte ruzgarlarla değil meydanlarda ve sandıkta kazanılacağı gorulmuş oldu. Milletimiz ayrıca kumpas ve kaset siyasetini de reddettiğini gostermiştir."
Muhalefetin artık rakiplerini baskıyla sindirerek, teror orgutunun uzantılarıyla işbirliği yaparak secim kazanamayacağını anlaması gerektiğini soyleyen Erdoğan, "Teror orgutuyle, Kandil'den gelecek talimatlarla bu iş yurumez, boyle bir şey olamaz. Bu millet, teror orgutune oy vermiyor. Bu millet kendisine hizmet edecek olanlara oyunu veriyor. Sayın Kılıcdaroğlu'nun hem kendisine hem de millete bir iyilik yapıp en azından onumuzdeki 12 gun boyunca temiz siyaset yurutmesini ozellikle diliyoruz, bekliyoruz." dedi.
"Kendilerine oy vermeyen insanlara hakaret ediyorlar"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkinci tur acısından kendi adınıza nasıl bir mesaj aldınız, Kılıcdaroğlu'na millet ne dedi?" sorusu uzerine, şunları kaydetti:
"Halkım, vatandaşım, kucaklayıcı, nefret kokan değil, dışlayan değil, ozellikle samimiyet icerisinde... Artık bir final var. Bu finalin de bu şekilde tamamlanmasını bekliyor. Benim milletim teror orgutleriyle el ele, omuz omuza bir secim asla gormek istemiyor. Boyle bir şey olamaz diyor. Cunku onların bu ulke ve millet icin yapacakları hicbir şey yoktur. Onlarda sadece kan, kin, olum var. Boyle bir şeyi Turk milletinin beklemesi mumkun olabilir mi? Bunlar bir de hala hatayı kendilerinde değil millette arıyorlar. Duşunun deprem bolgesi icin tehdit savuruyorlar. Boyle bir şey olur mu? Depremzedelerimiz başta olmak uzere ozellikle de kendilerine oy vermeyen insanlara hakaret ediyorlar. Bunun yanında genclerimize karamsarlık ve umutsuzluk aşılıyorlar. Devletin kurumlarını yıpratmayı halen surduruyorlar. Devletin kurumları gorevini bilir ve bu gorevinin de gereğini yapar. Butun bunların yanında bu jakobenler, kifayetsiz muhterisler CHP'nin başında olduğu muddetce millet ne mesaj verirse versin yeterli olmayacaktır."
"Birinci turdaki yol haritasını aynen uygulayacağız"
Bir defa bunu ben once yerelden başlayayım. Bakın şimdi İstanbul'da belediye başkanlığı malum CHP'de. Ama meclis kahir ekseriyetle bizde. Ankara'da durum yine aynı. Meclis kahir ekseriyetle bizde. Burada bir şeyi orneklemek istiyorum. Sağlıklı bir yonetim isterseniz gerek yurutme, gerek yasama bu uyumlu olursa orada netice cok daha farklı olacaktır.
Parlamentoda boyle bir sağlıklı yapı ortaya cıkmazsa burada tabii ki sıkıntılar olacağı bir gercektir. Yasama ve yurutmenin uyumlu olması ulkenin geleceği acısından onemlidir. Burada iki kelime cok cok onemli. İstikrar ve guven. İstikrar ve guven icin yurutme ve yasamanın eş gudum icinde olması da cok onemli. Geride bıraktığımız son 5 yılda biz bunu gosterdik. Gecmiş donemleri duşunun. 3 ayda, 5 ayda bir secimler. Vatandaşlarımız 21 yıldır olduğu gibi yine guven ve istikrara oy verecektir. Ben buna inanıyorum.
Cumhur İttifakı 322 ile parlamentoda olduğu surece erken secim olmaz. İnşallah 28 Mayıs cok cok farklı olacaktır ve o 29 Mayıs'a da bir sinyal olacaktır. Cok alacağımıza inanıyorum. Birinci turdaki yol haritasını aynen uygulayacağız diyemem onun benzerini sadece bu hafta sonu yapacağım deprem bolgesinde uygulayacağız. Ama ozellikle İstanbul ve Ankara'da teşkilatımız yoğunluklu şehri ziyaretlerle hatta ulkemizin buralara yığınak yapmış olan şehirler var ya dernekler var.
"28 Mayıs'ta oyunuzu kullanın ve oyle seyahatlere gidin"
Bu hemşehri dernekleriyle ic ice olacağız. Genclikle yapacağımız, esnaf odalarıyla yapacağımız buluşmalarla bu sureci farklı bir şekilde işleyeceğiz. Birinci turda olduğu gibi yine milletimizin sandıklara koşacağını inanıyorum. Milletimden ozellikle şunu rica edeceğim. Mesela Karadeniz, caya, fındığa gidenler olabilir. Ben diyorum ki ne olur bunu erteleyin. 28 Mayıs'ta oyunuzu kullanın ve oyle seyahatlere gidin.
Partimde maalesef bir duşuş soz konusu. Bunun uzerinde teşkilat başkanlığımız dun yaptığımız toplantıdan sonra nerede ne tur eksiklerimiz olduğu, bu eksiklerimizi gidermek uzere inşallah onumuzdeki yerel secimlere hazırlığımızı yapmaya başlamamız lazım. Gerekli hazırlıkları yapacağız.
Ucretsiz otobus dediler olmadı, traktor dediler verilmedi, sut dediler verilmedi. Verdikleri hicbir sozu bunlar tutmadılar. İstanbul, Ankara, İzmir. Bunlar Turkiye'nin ozetinin ozeti. Biz hangi sozleri verdiysek tuttuk. Ben bunlara deprem turisti diyorum. Bunlar şimdi deprem yerlerine turist gibi gittiler. Herhangi bir şey yok, destek yok.
Ben de aynı yerlere gittim. Antalya yangınında. Bir amca dedi ki, 'benim bir traktorum vardı o yandı benim halim ne olacak' ve ben kendisine dedim ki, 'Amca ben sana bu hafta traktorunu gondereceğim'. Aynı şekilde bir vatandaş CHP'li. 'Evim yandı ne yapacağım' dedi. Ben de suratle evleriniz yapılacak. Sonra anahtar teslimine gittik kulağıma eğilip, 'Ben sizin yapacağınıza inanmıyordum' diyerek ben 'CHP'liyim' dedi. Biz anında dedik ki koy evlerini suratle yapıp size teslim edeceğiz. Yaptık. Koy evlerini Devlet Bey ile beraber gidip teslim ettik. Devlet Bey bir nukte yaptı. Dedi ki, 'bunlar nasıl koy evleri ki yanlarında ineği de var.' Sutunu, peynirini oradan temin ediyorlar."
Bunları duyup mutlu oluyorum. Vatandaş bunu teyit ettiğine gore demek ki yapmışız. Daha da yapacağız. Defne Hastanesi bunun orneğidir. 3 ayda yapacağız dedik. Hemen cıktı birisi dedi ki 'Neye gore yapıyorsun?' Ya adam zavallı. Bunlar inşaat muhendisi ya da muteahhit değil ki. Anlamaz bunlar işten. Biz Ataturk Havalimanında 1006 odalı Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesini yaptık COVID doneminde.
"İlk turda elde ettiğimiz başarıda genclerimizin cok buyuk payı var"
Her şeyden once bir defa yurt dışında 1 milyon 800 bine yakın oy kullanıldı. Bunlardan şahsıma 1 milyonun uzerinde oy cıktı. Bize oy versin veya vermesin yurt dışındaki tum vatandaşlarıma teşekkur ediyorum. Cunku onların ne cileler cektiğini biliyorum. Bazı yerlerde engellenmeye calıştılar.
Ozellikle gurbetcilerimiz Turkiye'de 21 yıl icinde yaşanan değişimleri cok guzel anlıyor. Bizde yurt dışındaki vatandaşlarımızı hicbir zaman yalnız bırakmadık. Emeklilikten, mavi karta bircok konuda yanlarında olduk. Devletimizin gucunu onlara hissettirdik. Tabii yurt dışındaki vatandaşlarımızda butun bunları gorerek inanarak buyuk bir katılımla 28 Mayıs'ta sandığa gideceklerdir.
Genclerimize gelince. İlk turda elde ettiğimiz başarıda genclerimizin cok buyuk payı var. 6 milyon genc var. Genclerimizin teveccuhu bizden Cumhur İttifakı'ndan oldu. 30 yaştan 18 yaşa oy kullanma ve secme, secilmeyi 18 yaşa indirmekle genclerimizi motive etmiş ve onların onunu acmış bir siyasetciyim. Şu andaki siyasette benim gibi kalkıp ta genclik kollarından gelen bir siyasetci yok. Şu anda benim İzmir 2. Bolge'de liste başı olan Eyyup Kardeşimiz Genel Merkez Genclik Kolları Başkanı. Onu İzmir'de liste başı yaptık. Gayreti var, koşturuyor. Bunun karşılığını bulması lazım.
"Milletimiz bunlara gereken cevabı 28 Mayıs'ta tekrardan verecek"
Genclerimizin onunu acacağız ki parlamento bu noktada dinamik bir parlamento olsun. Bunlarla beraber de Turkiye'nin ufkunu da farklı kılacağız. Kılıcdaroğlu tabi boyle bir adım atmadı. Atamadı. Bir defa genclere umutsuzluk vaat ediyor. Biz umut vaat ediyoruz.
Butun bunlar klasik CHP ve Bay bay Kemal davranışı derim. Milleti aldatma cabalarına secim gecesi bile ne yazık ki ara vermediler. Yalan soylemeden duramıyorlar. Sabah yalan akşam yalan.
Bizim onde olduğumuzu bal gibi bildikleri halde Sayın Kılıcdaroğlu ve şurekası 'ondeyiz, kazandık' acıklaması yaptılar. Kendi secmenlerini kandırmaktan yuzleri kızarmıyor. Bunlar kendi capsızlıklarını beceriksizlerine kılıf bulma cabalarıdır. Milletimiz bunlara gereken cevabı 28 Mayıs'ta tekrardan verecektir.
"Bizim ittifakımız pazarlığa gore değil ilke şekline gore ilerlemekte"
Meclis Başkanlığı icin aklımda hafıza kayıtları olanlar bende kalsın ki arada biliyorsun gecici olarak bir meclis başkanı gelecek. Şu anda en yaşlı isim olarak Devlet Bahceli bey ile gecirmiş olacağız.
Bizim ittifakımız pazarlığa gore değil ilke şekline gore ilerlemektedir.
"Sahte anket pazarı kuruldu"
Şu bir gercek. Butun anketler iflas etti. Sahte bir anket pazarı kuruldu. Esas anketi 14 Mayıs'ta milletim yaptı. Şimdi ikinci ve nihai anketi 28 Mayıs'ta milletim yapacak. Milletimin yapacağı bu anketle de uzerinde tartışılmayacak bir netice ortaya cıkacaktır.
Maalesef bu 11 ildeki deprem aslında bu anket vs. bu işleri alt ust etmiştir. Bu anketcilerde o pazardan nasibini almak icin her şeyi yaptılar. Ben meydanlara inanıyorum dedim. En iyi anketi millet sandıkta yapacaktır demiştim. CHP anketlerin partisi, biz ise sandığın partisi olmuşuzdur. Biz hakikatin, CHP ise yalanın yancısı olmuştur.
Yuzyıl diye ifade ettik ama yuzyılla beraber de tabi benim vatandaşıma en buyuk mujdem her zaman soylediğim gibi buyuk Turkiye Yuzyılı bizim en buyuk mujdemiz. Butunuyle de ozellikle şu beyannamemizi hayata gecirmek. Bizim icin en onemli adım bu olacak. Bizim Turkiye Yuzyılını 85 milyon hep beraber inşa etmek var. Tum vatandaşlarımızın bu vizyona katkı ve desteğini bekliyorum.
"Milletimin 28 Mayıs'ta sandıkları ihmal etmemesini istiyorum"
O genc 'buyurun' dedi, ben de 'sıra sizde' dedim. Bunlara bakarsan oyle şeyler var ki. Torunum yanımda ben torunumun yanağını okşuyorum hemen malum gazetelerden birisi 'cocuğun yanağına vurdu' diyor. Torunum, torunum! Oğrenince benim torunum olduğunu verdikleri başlık şu 'Erdoğan oy kullanmadan once bir cocuğa tokat attı'. Onun icin biz bu yasayı cıkarttık.
Her şeyden once bir defa tum secmenlerin sandıklara birinci turda olduğu gibi gitmesi en buyuk tavsiyemdir. Atılabilecek başlıkta onların sandıkları bu şekilde onemsemesiyle 'Buyuk Turkiye Zaferi icin herkes sandığa' Milletimin 28 Mayıs'ta sandıkları ihmal etmemesini istiyorum.