İcişleri Bakanı ve AK Parti'den milletvekili secilen Suleyman Soylu, "10 gun sonra bakanlığım sona eriyor. 7 yıl gorevdeydim, elimden geleni yaptım" dedi. Kesin olmayan sonuclara gore AK Parti'den İstanbul milletvekili secilen Soylu, TGRT canlı yayınında kanalın Ankara Temsilcisi Ercan Gurses'in gundeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Her sandığın yeni bir secim olduğunu ifade eden Soylu, Cumhur İttifakı'nın bu secimlerde 323 sandalye aldığını anlattı.
Milletin ozellikle secimden once Millet İttifakı'nın bir araya gelme sebebi olan parlamenter sisteme donme arzusunu reddettiğini dile getiren Soylu, "Millet, 'Ortaya konulan yonetim tarzını benimsiyorum' dedi ve Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'nin devam etmesine karar verdi. Boylece Millet İttifakı en onemli dayanaklarından bir tanesinden yoksun kaldı." diye konuştu.
Soylu, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Donem Milletvekili Genel Secimi'ndeki katılım oranına dikkati cekerek, Turkiye'nin dunyada secime en cok katılım sağlayan ulke olduğunu vurguladı.
- "CHP, PKK ve Kandil ile yakınlaşmasının faturasını gordu"
Turkiye'nin, buyuk olgunlukla sureci yonettiğini anlatan Soylu, şunları kaydetti:
"Şimdi ikinci tura gidiyoruz. CHP, PKK ve Kandil ile yakınlaşmasının faturasını gordu. Anladığım kadarıyla yeni bir ocak teşkilatı kuracaklar. Başına da İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu getirecekler. Yani milliyetci-sağcı bir ocak kurma hassasiyetine girişmişler. Bunların hepsi acınası işler. CHP ve onun bileşenleri cok net şekilde turbe ziyaretlerinden vazgecti, daha ziyade Kandil siyasetinin onemli argumanını ortaya koydu ve bundan da cekinmediler. PKK elebaşı Murat Karayılan ne dediyse Kılıcdaroğlu aynısını soyledi."
- "İlk gelen veriler hep kırsaldan gelir"
Bakan Soylu, İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın secim gunu doğru olmayan bilgiler verdiğini anlatarak, "Akşam cıkıp televizyonlarda 'secimi biz kazandık...' Karşı taraf veya işte Anadolu Ajansına kabahat bulmak... Ondan sonra peki Yuksek Secim Kurulu, Anadolu Ajansına gelen veriler nereden geldi? İlk gelen veriler, hep kırsaldan gelir. Bu, yıllardan beri boyledir. Kırsal verilerde de AK Parti ondedir. Şehir merkezleri verileri geldiği zaman, veriler biraz daha birbirlerine yaklaşmaya başlarlar. Uzun yıllardan beri bu boyle." ifadelerini kullandı.
İmamoğlu ve Yavaş'ın ozur dilemesi gerektiğini belirten Soylu, "Onlar ozur dilemiyorlarsa ben onlardan sorumlu biri olarak ozur diliyorum. Onların disiplininden de sorumluyum. Anayasanın verdiği bir yetkiyle bunu soyluyorum." dedi.
Sanık sonuclarını takip eden Oy ve Otesi Derneğine değinen Soylu, bu derneğin sandıklarda anarşizme yol acıp sandık başkanlarını ve uyelerini tehdit ettiğini soyledi.
- "240 bin konut yapılacak ve 1 milyon insan geri donecek"
Soylu, Gurses'in "İkinci tur ile ilgili rehavet var mı?" sorusu uzerine, "Bir onceki secimde olduğu gibi ciddi bir oy farkıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın ipi goğusleyeceğini duşunuyorum. Farkın daha da acılacağını duşunuyorum. Secim sandıkta kazanılır. Secim konusunda rehavete duşmemek gerektiğinin altını cizmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Sığınmacıların eve donuşleriyle ilgili yeni bir projelerinin olduğuna vurgu yapan Bakan Soylu, şunları kaydetti:
"1 milyon geri donuş, onurlu ve guvenli geri donuş. Bunu ilk kez soyluyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile goruştuk ve talimatlarını aldık. Proje alanlarında sanayi bolgelerini, proje alanlarına yakın yerleri, altyapı yatırımlarını Tel Abyad, Cerablus bolgesinde, El Bab bolgesinde yapmaya başlıyoruz. Toplam 240 bin konut yapacağız, bu konutların yuzde 10'una haftaya başlıyoruz. Protokol, nisan ayında imzalandı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ve meydana gelen depremler nedeniyle biraz gecikti. 60, 80 ve 100 metrekare olacak şekilde evler yapılacak, tamamen hayır vakıflarının ortaya koyduğu destek ve yardımlarla yapılacak. 240 bin konut yapılacak ve 1 milyon insan geri donecek. Bunları 2 ila 3 yıl icerisinde bitirebileceğimizi değerlendirdik."