İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin ardından Buyukşehir Belediyesine ait Uzundere konutlarına yerleştirilen depremzedelerin, konutları tahliye etmelerinin istenmesi tepkilere neden oldu. Seferihisar merkez uslu 6,6 buyukluğundeki depremin ardından yıkılan ya da ağır hasar goren binalarda kiracı olarak oturan depremzedelere Karabağlar Yaşar Kemal Mahallesi 6004 Sokak'ta Uzundere konutları olarak bilinen belediyeye ait bazı daireler, gecici sureyle tahsis edildi.
Gecen yıl gecici ikamet suresinin 1 yıl daha uzatılmasının ardından konutların satışı yonunde alınan karar sonrası depremzedelere konutların 31 Mayıs 2023'e kadar tahliye edilmesi gerektiği yonunde tebligat gonderildi.
Dairelerde yaşayan bazı depremzedeler, İzmir Buyukşehir Belediyesi Emlak Yonetim Daire Başkanlığı tarafından gonderilen tahliye tebligatına tepki gostererek oturdukları binanın onunde bir araya geldi.
Burada gazetecilere acıklama yapan depremzedelerden Şerife Koşar, Buyukşehir Belediyesinin kendilerini bu evlere yerleştirirken TOKİ şartlarında, uygun koşullarla satma vaadinde de bulunduğunu, daha sonra boyle bir soz vermediklerini iddia ettiklerini soyledi.
Kendilerine tanınan surenin gecen yıl dolduğunu ancak belediye meclisinde AK Parti ve MHP'li uyelerin verdiği onergelerle bu surenin 1 yıl uzatıldığını kaydeden Koşar, şoyle konuştu:
"Bize, '31 Mayıs'a kadar daireleri boşaltın' diye tebligat geldi. Tunc Soyer, CHP belediyesi bizi gozden cıkardı, 'Siz başınızın caresine bakın artık' diyorlar. Biz Cumhurbaşkanımızdan rezerv alandaki konutlardan TOKİ şartlarıyla hak talep ediyoruz. Cunku başka şartlarda ev sahibi olmamız mumkun değil. En kotu kiralık evler 6 bin 5007 bin 500 civarında, gecim zor, ben işsizim, cocuğuma bakıyorum bircok arkadaşım aynı durumda."
- Rezerv alandaki konutlardan hak talebi
Depremzedelerden Sadullah Ozdemir de deprem korkusunu unuttuklarını, bu kez evden cıkarılma korkusuyla yaşamaya başladıklarını belirtti.
Oturdukları binaların ihaleyle satışa cıkarıldığını, 40'ının satıldığını anlatan Ozdemir, "6 gun sonra bir ihale daha var ikinci bloğu satıyorlar. Kent Konseyini aradım, 'Cıkacaksınız' dediler. Cıkacak durumumuz yok, cıkmazsak ne olur diye sordum 'Polis ve zabıta eşliğinde gelip sizi cıkartacağız' dediler. Elimizden bir şey gelmiyor devlete sarılmaktan başka. Rezerv alandaki konutlardan bize de bir hak tanınırsa calışır oderiz, devletimizin bize sahip cıkmasını istiyoruz." diye konuştu.

- Yeni konut tahsisi
Ote yandan depremzedeleri ziyaret eden AK Parti Gaziemir Belediye Meclis Uyesi Uğur İnan Atmaca da konutların depremzedelere uygun koşullarda satılması icin verdikleri onergelerin belediye meclisinde reddedildiğini soyledi.
Tahliye kararının mağduriyetlere neden olduğunu aktaran Atmaca, "Bu insanlar bu surecte nasıl ev bulacaklar, nasıl taşınacaklar? Bunu karşılayacak maddi imkanları da yok, dolayısıyla cok buyuk bir mağduriyete sebep olmuş oluyor. Tekirdağ Belediyesi de benzer bir uygulama yaptı depremzede vatandaşlarımıza karşı. Bu mağduriyetin bir an once giderilmesi icin satışların durdurulması gerekiyor." diye konuştu.
Ote yandan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bolunmez Cankırı da yaptığı acıklamada gecici konutlarından ayrılmak zorunda bırakılan depremzedelere yeni konut tahsis edeceklerini duyurdu.
Cankırı, şunları kaydetti:

"Bugun iktidar koltuğuna cıkar meselesiyle yaklaşan bir partinin, yarın iktidarı kazanma ihtimali soz konusu olduğunda milletimizi mağdur bırakacağını uzulerek izliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi, daha dune kadar depremzedelerimize ucretsiz ev vaat ediyorlardı. Bugun secim sonrası yaşanan mağlubiyette depremzedelerimizi kapı dışarı ediyorlar. Secimi alsalar kim bilir ne yapacaklar. Milletimiz bunlara gereken cevabı 28 Mayıs gunu sandıkta verecek."