Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer milyonlarca oğrencinin merakla beklediği, okulların kapanacağı tarihi acıkladı. Bakan Ozer, "16 Haziran'da okullar kapanıyor uzatma yapmadık" dedi Bakan Ozer, TRT Haber'de gundeme dair soruları yanıtlıyor.
Ozer'in konuşmasından one cıkan başlıklar şoyle:
16 Haziran'da okullar kapanıyor, uzatma yapmadık
Deprem bolgesinde telafi eğitimi
1 Ağustos- 1 Eylul tarihleri arasında deprem bolgesinde 2 aylık telafi eğitim programı yapacağız.
Oğrenciler illa eğitim aldıkları lokasyonda değil istedikleri ilde bu eğitimi alabilecek.
Deprem bolgesine geri donuşler devam ediyor. 82 bin 560 oğrenci geri donuş yaptı.
OECD'nin Turkiye Eğitim Raporu
Turkiye'de okullaşma oranlarıyla ilgili problemler vardı. Okullaşma oranı yuzde 50'nin altındaydı. Son 20 yılda bunların iyileştirilmesi icin hamleler yapıldı.
20 yılda okul oncesi eğitim yuzde 99,9'a ulaştı. Yuzde 44 olan lisede okullaşma oranı yuzde 99,12'ye yukseldi.
Raporda "Turkiye kaliteli şekilde buyume sağladı" diyor.
Turkiye, oğretmen sayısını artırarak, oğretmen başına duşen oğrenci sayısını da azaltmış. Raporda bu şekilde geciyor. Lisedeki oğretmen başına duşen oğrenci sayısı OECD'den bile iyi.
Kız cocuklarının okullaşma oranı
Kız cocuklarımızın okullaşma oranı 2000'li yıllarda yuzde 39'du, bu donuşumden sonra yuzde 99'a cıktı. Kız cocuklarının okullaşma oranı, erkeklerin uzerine gecmeye başladı.
'Yurt dışına beyin gocu' iddiası
Bu iddia tamamen bir algı. Turkiye'nin yaşanılabilir bir ulke olmadığıyla ilgili algı yapıyorlar. Yuksekoğretimdeki uluslararası oğrencilerin sayısı surekli artıyor.
Kılıcdaroğlu'nun iddiaları
Kılıcdaroğlu'nun iddiaları tamamen yalan. OECD raporları ortada, isteyen herkese verilerimizi veririz. Turkiye okullaşma oranlarını yuzde 99'un uzerine cıkarmışken bu iddialar bana hakikatle, sahadan kopukluk olarak geliyor. Kılıcdaroğlu verileri carpıtıyor, bu emeğe saygısızlıktır.
Mesleki eğitime yonelik adımlar
İlk kez yuzde 1'lik başarı dilimlerinden oğrenci alan okullarımız ortaya cıkmaya başladı. Diğer taraftan meslek liseleri doner sermaye kapsamında uretim yapmaya başladı. Meslek liseleri artık yurt dışına ihracat yapmaya başladı.
Meslek eğitim Merkezleri'nde haftada bir gun oğrenciler okula gidiyor, 4 gun iş yerinde oluyor. Mezunların istihdam oranı da yuzde 88.
Yeni oğretmen ataması olur mu?
Mulakatların kaldırılacağını cumhurbaşkanımız acıklamıştı. Mulakat kaldırıldığı zaman oğretmen atmasında tek kriter KPSS olacak. İnşallah bundan sonra 45 binle sınırlı kalmayacak, atama illa ki olacak. Bizim istediğimiz kardeşlerimizin bir an once okullarına kavuşması.
29 Mayıs'ta okullar tatil olur mu?
Cumhurbaşkanlığı secimi ikinci tur oylamasının ertesi gunu olan 29 Mayıs'ta okullarımızı eğitim oğretime hazırlamak icin bir gun ara vereceğiz. Oğretmenlerimiz de idari izinli sayılacak.