Kahramanmaraş merkezli depremlerin en fazla etkilediği illerden Malatya'da, evi hasarlı olan ve barınma sıkıntısı yaşayan oğretmenler konteynerlere yerleştirildi. İl Milli Eğitim Muduru Hatice Ozdemir, AA muhabirine, 6 Şubat'taki depremlerin ardından ikinci hafta itibarıyla cadır kentlerde oğrencilere ulaştıklarını, 8 ve 12. sınıf oğrencileri icin destekleme ve yetiştirme kursları actıklarını, okul oncesi icin de cadırlar oluşturarak diğer illerden gelen oğretmenler nezaretinde psikososyal destek verdiklerini soyledi.
24 Nisan itibarıyla ildeki okulların yuzde 80'ini actıklarını, 2 Mayıs'ta da Yeşilyurt, Battalgazi, Doğanşehir, Kuluncak ve Akcadağ gibi ilcelerde hasarsız okullarda eğitime başladıklarını anlatan Ozdemir, oncesinde ise oğretmenlerin barınma sorununu cozmek uzere girişimde bulunduklarına işaret etti.
Ev sahibi olup evi ağır hasarlı olanlara AFAD tarafından konteyner tahsisi yapıldığını dile getiren Ozdemir, Bakanlık olarak evi ağır hasarlı olup kiracı olan oğretmenlerden başlamak uzere bir calışma gercekleştirdiklerini, Valilik koordinesinde oğretmenleri konteyner kentlere yerleştirdiklerini soyledi.
Ozdemir, depremin ilk ayının bitmesinin akabinde konteynerlerin kurulmaya başlandığını ve hazır olanlara yaklaşık 1000 oğretmen yerleştirildiğini anlatan Ozdemir, şoyle konuştu:
"Bunun yanı sıra yine pansiyonlarımızda da bine yakın oğretmenimiz barınmakta. Konteyner talepleri olduğu ve konteynerler bittiği sure icerisinde Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda yine oğretmen arkadaşlarımıza da konteyner tahsisleri yapılmaya devam edilecek. Gonul isterdi ki nerede acıkta kalan bir oğretmenimiz varsa tum hepsine bir anda konteyner tahsis edelim ama bu konteyner dağıtımı mevzuat gereği AFAD uzerinden yapılıyor. Sağ olsun Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda ve Valimizin rehberliğinde de oğretmen arkadaşlara, elimizden geldiğince mağdur olan ne kadar oğretmen arkadaşımız varsa konteyner tahsisi yaptık. Konteyner şu an verilemeyen, halihazırda daha bekleyen oğretmen arkadaşlarımız icin de gecici olarak pansiyonlara tercihte bulunmalarını sağladık. Şu an bize ulaşıp da acıkta kalan herhangi bir oğretmenimiz yok."
Eğitim kayıplarını gidermek uzere tempoyu artırdıklarını belirten Ozdemir, "Eğitim kayıpları acısından olabilecek en iyi seviyede de bu acığı kapatmaya calıştığımıza inanıyorum. Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda da 1 Ağustos itibarıyla telafi eğitimine başlayacağız. Dolayısıyla eğitim acığı dediğimiz, ya da kayıp donem dediğimiz donemi cok rahatlıkla kapatacağımıza inanıyorum. Biz daha cok deprem doneminde LGS ve YKS'ye girecek oğrencilerimize ağırlık verdik. Sonraki surecte ara sınıftaki oğrencilerimiz icin de psikolojik olarak daha iyi bir ortama hazırlayabilmek icin biraz ders, biraz sosyal aktiviteler şeklinde devam ediyoruz." dedi.
- "Boyle bir konaklama imkanı sunulmuş olması gercekten bizi mutlu etti"
Malet Gecici Konaklama Merkezi'ndeki konteynerlerde kalan oğretmenlerden Ozge Yiğit, 6 Şubat depremlerine İstanbul Universitesi Mimarlık Fakultesinde oğrenim goren kızı ile birlikte yakalandıklarını ve kızı ile el ele tutuşarak depremin durmasını beklediklerini soyledi.
Kiracı olarak ikamet ettiği evin depremde hasar gorduğunu dile getiren Yiğit, "Mağdur durumdaydık. Milli Eğitim Bakanlığı sağ olsun. Bize konteyner imkanı verdi. Bu sayede oğrencilerimiz eğitim oğretimden mahrum kalmadı. Oğrencilerimizin ders kayıplarını telafi etmeye calışıyoruz. Bu sureci, depremde yaşadıklarını unutturmaya calışıyoruz. Derslerde geri kaldıkları konuları yetiştirmeye calışıyoruz. Hem onlar acısından hem bizim acımızdan, psikolojik olarak onlarla tekrar bir araya gelmek, eğitim oğretime devam etmek bize gayet iyi geldi. Konteynerlerimiz de gayet rahat, her turlu imkanımız var. Banyosundan, lavabosundan, ocağından yatağına kadar her turlu imkanı duşunmuşler. İcerisinde tenceresinden tavasına kadar her şeyimiz var." diye konuştu.

İngilizce oğretmeni Seher Yumrutepe de konteynere yerleştirildiklerinde butun eşyaların hazır olduğunu, cok konforlu ve rahat bir ortamda olduklarını belirtti.
Kendilerine boyle imkan sağlanmasından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, İl Milli Eğitim Muduru Hatice Ozdemir ve yetkililere teşekkur eden Yumrutepe, şunları kaydetti:
"Mutfak malzemelerimiz, temizlik malzemelerimiz, yatağımız, banyomuzda sıcak suyumuz, lavabomuz, televizyonumuz, masamız, koltuğumuz, halımız, her şeyimiz, dolaplarımız tam eksiksiz bir şekilde bize teslim edildi. Marketimiz var, sosyal alanlarımız var. Ayrıca da konum olarak bulunduğum konteyner kent benim gorev yaptığım okula da yakın. O yuzden ulaşımda hicbir sorun yaşamıyorum. Gorevimizi yaparken psikolojik olarak rahatlamamız icin de bize boyle bir konaklama imkanı sunulmuş olması gercekten bizi mutlu etti. Huzurla işimize gidip geliyoruz."