Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına vakıf kuruldu. Kurucuları arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cocukları Bilal Erdoğan, Esra Albayrak, Sumeyye Erdoğan Bayraktar da yer aldı. Recep Tayyip Erdoğan Vakfı kuruluşuna ilişkin Vakıflar Genel Mudurluğu ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Vakfın mal varlığının 120 bin lira olduğu bildirilen ilanda, "Vakfın sona ermesi halinde tasfiyesinden arta kalan mal varlığı, kurucular kurulunun uygun goreceği bir vakıf veya kamu kurumuna devredilir." hukmu yer aldı.
İstanbul'da kurulan vakfın yonetim kurulunda Necmeddin Bilal Erdoğan, Vedat Demiroz, Mehmet Tevfik Goksu, Esra Albayrak, Sumeyye Erdoğan Bayraktar, Huseyin Aydın, Ahmet Ozel, Nuri Aksu yer aldı.
Vakfın amacı ise "İstanbul ilinde, Turkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsına ait veya gorevi sırasında kendisine tevdi edilen eşyalardan uygun gorulenlerin sergileneceği Recep Tayyip Erdoğan Muzesi ve toplumun eğitim ve kultur seviyesinin yukseltilmesi ile eğitim ve araştırma calışmalarına katkı sağlanması amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Kutuphanesi kurmak, ayrıca bilimsel, kulturel ve sanatsal programlar ile sergiler duzenlemektir." şeklinde tanımlandı.