Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, "Ulkemizin daha once yaşamadığı olcekte ve şiddette bir deprem. Oradan 'imdat' cığlıkları yukseldiği zaman oğretmenlerimiz, Bakanlığın gorevlendirmesini beklemeden sahaya indiler, yemek pişirdiler. Gunde 2 milyon yemeği vatandaşımızla buluşturdular, 1.8 milyon ekmek urettiler. Malatya'da deprem surecinde 2 ay kaldım. Tuvalet temizleyen oğretmen gordum. Eğitimde, eğitimle ilgili her turlu fedakarlığı gosterdiler." dedi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, Kandilli Kız Anadolu Lisesi'nde kurulan Prof. Dr. Nabi Avcı Kutuphanesi'nin acılışına katıldı.
Ozer, burada yaptığı konuşmada, eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, bakanlığı doneminde cok onemli katkılar sağladığını soyledi.
Ozellikle pandemi surecinde oğrencilerin kullandığı dijital eğitim platformu EBA'nın kurucusunun Avcı olduğunu aktaran Ozer, kutuphanelerin onemine değindi.
Ozer, bakanlık olarak geriye donup bakıldığında yaptıkları en guzel hizmetlerden birisinin de tum okullara kutuphane yapmak olduğunu dile getirerek, "Uc ay gibi kısa sure icerisinde 16 bin 361 kutuphane yaptık, 2022'nin sonunda bitirdik ve kutuphanesi olmayan okul, eğitim sistemimizde kalmadı." diye konuştu.
Aynı zamanda okullardaki kitap ve dijital icerik sayısını ciddi bir şekilde arttırdıklarına değinen Ozer, "(Kutuphanesiz Okul Kalmayacak) Projeye başladığımız zaman Turkiye'deki okullardaki kitap sayısı 28 milyondu, şu anda 118 milyon 40 bin. Eskiden genclerimizin, cocuklarımızın erişemediği kitaplar artık okullarında onları bekliyor. Onların okumasını bekliyor." ifadesini kullandı.
Genclerin, devletini, milletini, kulturunu bilerek, gonul coğrafyasının kultur ikliminde yetiştiğini vurgulayan Ozer, bu donemde iki olağanustu surecten gectiklerine dikkati cekti.
Bunlardan birinin Kovid-19 salgını olduğunu hatırlatan Ozer, sozlerini şoyle surdurdu:
"Herkesin canının derdinde olduğu kucuk bir kıyamet senaryosu gercekleşti. Hic kimse evinden cıkmıyordu, ilişkileri kesmişti. Sizin oğretmenleriniz, valiliklerin, kaymakamlıkların organize etmiş olduğu vefa gruplarında canlarını hice sayarak sahada yardımları ulaştırdılar. O oğretmenlerimiz meslek liselerinde bu ulkenin ihtiyac duymuş olduğu maskeyi, dezenfektanı, yuz koruyucuyu urettiler ve ihtiyac noktalarına ulaştırdılar. O surecte de İstanbul'daki uretim yapan okul mudurlerini ziyaret ederken bir okul muduremiz vardı. Allah uzun omur versin, kanser hastası olduğu halde, kendisini koruması gerektiği halde, okula gelip maske uretimiyle ilgili en buyuk fedakarlığı yapan okullarımızdan bir tanesinin yoneticisiydi. 6 Şubat'ta deprem yaşadık. Ulkemizin daha once yaşamadığı olcekte ve şiddette bir deprem. Oradan 'imdat' cığlıkları yukseldiği zaman oğretmenlerimiz, Bakanlığın gorevlendirmesini beklemeden sahaya indiler, yemek pişirdiler. Gunde 2 milyon yemeği vatandaşımızla buluşturdular, 1.8 milyon ekmek urettiler. Cadır urettiler, cadırın aksamını urettiler. Yardımların tasnifinde bulundular. Malatya'da deprem surecinde 2 ay kaldım. Tuvalet temizleyen oğretmen gordum. Eğitimde, eğitimle ilgili her turlu fedakarlığı gosterdiler."
- "Ayda bir, oğrencilerle bir araya geleceğiz"
Prof. Dr. Nabi Avcı ise oğrencilik doneminde okullardaki kutuphanelerden faydalandığını kaydetti.
Acılan kutuphanede oğrencilerle bir araya geleceğini belirten Avcı, "Sayın Bakanımız bana boyle bir mujde verirken dedi ki 'Ama bir şartımız var. Orada ayda bir oğrencilerimizle buluşup, kitap ve kultur uzerine sohbetler yapmanızı bekliyoruz'. Ben de buyuk bir memnuniyetle bu vazifeyi o gunden itibaren aldım. Bir an once acılışı yapalım da sohbetlerimize başlayalım diye zaten bekliyordum. Onumuzde yaz tatili başlıyor ama inşallah onumuzdeki donemde, Allah sağlık durumu verirse hep birlikte guzel sohbetler, toplantılar, oğretmenlerimizle, oğrencilerimizle guzel buluşmalar gercekleştiririz." dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılırken, Bakan Ozer, Avcı'ya el işlemesi bir hat sanatı eseri hediye etti.
Programa, Uskudar Belediye Başkanı Hilmi Turkmen, İstanbul İl Milli Eğitim Muduru Levent Yazıcı, oğretmenler ve oğrenciler katıldı.
Acılışta, oğrencilerden oluşan koro grubu şarkılar soyledi.