Uretici, bu yıl kurbanlık maliyetlerine nakliye ve cadır kiralarını da eklemek zorunda. Bu nedenle 60 bin lira civarından başlayan kurbanlık fiyatlarının, cadırlarda yapılacak satışlarda daha da yukseleceği tahmin ediliyor. Kurban Bayramı'na bir aydan az bir sure kal-dı. Bayram bu yıl 28 Haziran Carşamba gunu baş-lıyor. Beklentiler, pazartesi ve salının da birleştirilerek tatilin dokuz gune cıkması yonunde. Bayramın yaza gelmesi ve su-resi, uretici icin onemli. Cun-ku dokuz gunluk tatil, daha cok kişinin tatile gitmeyi tercih et-mesi, kurbanlık satışlarının duşmesi anlamına geliyor.
Bu yıl et fiyatlarında surekli bir artış yaşandı. Artan mali-yetler de ureticinin cebine da-ha az para girmesine neden ol-du. Yaklaşan Kurban Bayramı ise bu işe yatırım yapanlar icin hayli onemli. Piyasada kurban-lık fiyatlarının 150 bin liralara dayandığı şeklinde spekulas-yonlar yapılsa da fiyatlar orta-lama 60 ila 110 bin TL aralığın-da. Hayvanın ozelliklerine gore fiyatlar duşebiliyor veya arta-biliyor. Buyukbaşta hisse fiyat-ları 8 bin ile 11 bin TL arasında. Hisseye duşen miktar 25 ile 38 kg arasında değişiyor. Kesilmiş hazır eve teslim kurbanın kilo fiyatı 320 lira civarında.
DUNYA'nın sorularını ya-nıtlayan Et Ureticileri Merkez Birliği Başkanı Bulent Tunc kurbanlık buyukbaş hayvanın 7 hisse olarak duşunulduğun-de hisse başı 20-25 kg ve fiyatın da 6 bin ila 10 bin lira arasın-da olduğunu soyluyor. Ortala-ma bir hayvanın fiyatının 50- 60 bin lira olduğunu kaydeden Tunc, fiyatların 100 bin lira-nın uzerine cıkması konusun-da ise "Sonucta dini vecibeni-zi yerine getiriyorsanız hissesi 5-6 bin liralık yeterli. Cok iyi bir şey istiyorsanız 100 bine de alırsınız" diyor. Kucukbaş hay-vanlarda ise fiyat 4 ile 6-7 bin lira aralığında değişiyor.
Kurbanlıkta bir arz sorunu olmadığını belirten Tunc, kur-banlık alırken menşeinin, pa-saportunun, kupesinin kontrol edilmesini oneriyor. Belediye-lerin kontrol yaptığını kayde-den Tunc, hayvan pazarların-da satışa sunulan kurbanlıkla-rın sağlıksız olma olasılığının olmadığını vurguluyor ve "Va-tandaşlarımız kurban kesim yerlerinde ibadetlerini yerine getirebilirler" diyor.
Bulent Tunc, ozellikle İstan-bul'da kurban yerleriyle ilgi-li ciddi sıkıntılar yaşandığını soyluyor. Belediyelerin hayvan pazarı kurulacak yerleri ikin-ci ucuncu şahıslara verdiğini kaydeden Tunc, cok yuksek ki-ra bedelleri istendiğini soylu-yor ve "Belediye Anadolu'dan gelen vatandaşa bu hizmeti sağlarsa, kurbanın biraz daha ucuza satılma imkanı olur. 150 bine de, 200 bine de yer kirala-nıyor. Nakliye parası verip 20 hayvan getirmiş uretici nasıl kiralasın" diyor.
Kırmızı Et Sanayicileri ve Ureticileri Birliği Yonetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ah-met Yucesan, Turkiye'de gec-miş yıllarda 2,5 milyon kucuk-baş 800 bin buyukbaş hayvan kurban edildiğini, hisse mik-tarının da yaklaşık 10 milyon civarında olduğunu soyluyor. Yucesan'a gore kurbanların yuzde 30 kadarı Mehmetcik Vakfı, Kızılay, Losev, Diyanet Vakfı gibi kurumlara gidiyor. Kurumların bilgi vererek dep-rem bolgesine bağış talep et-tiklerini kaydededen Yuce-san deprem bolgesine yapıla-cak olan bağışlarla bu yıl yuzde 30'luk payın biraz daha artaca-ğını tahmin ediyor.
Ahmet Yucesan: Cadır satışları duşebilir
Adet bazında buyukbaş 80-110 bin lira, kucukbaş ise 8-10 bin lira arasında değişiyor. Farklı olarak munferit satışlar var. Bu yıl cadır satışlarında maliyetler nedeniyle azalma bekliyorum. Toplu satış yapılan yerlerde artış olur. Kurbandan sonra et fiyatlarında yukselme devam eder. Cunku yeterli canlı hayvan yok. Ramazan'da da ESK ithalat yapmıştı. İthalatın ozele acılmayacağı acıklandı. Bana gore bayramdan sonra ithalat devam eder. Belki ilave kontenjan acabilirler. Cunku yazla birlikte guneyde turizm sezonu acılıyor. Cok buyuk bir hareketlilik var. Karşılamak icin ithalat biraz artırılabilir.
Bulent Tunc: Kurbanlıklar ozel yetiştirilir
Kurban vasfı taşıyan hayvan ozellikli olur. Kuyruğu, boynuzu, yuruyuşu, duruşu farklıdır. Uretici kurbanlık olacak hayvana bir yıl boyunca ozel olarak bakar. Uc dort ay onceden de bakanlığa bildirir, sevk kağıdı alınır, testleri yapılır. Kurbanlık fiyatları biraz daha yuksek olur. Bunun icine nakliye de girer, hayvan pazarı kirası da. Vatandaş kurban alırken, tuyu parlak, et verimliliği yuksek yani kemikleri gorunmeyen, gozleri canlı hayvanı secmeli. Kupesini ve evraklarını da kontrol etmeli.