Turkiye'den Avrupa ulkelerine gidebilmek icin yapılan vize başvurularındaki sorunlar devam ediyor. Turkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "2023'te ret oranları neredeyse ikiye katlandı. 2023'te bizim piyasadan gelen tepkilere bakıldığında bu oran yuzde 50'lere yaklaşmış vaziyette. Tamamen siyasi ve sistemli bir şekilde Turk vatandaşlarının vize haklarının kısıtlandığını gosteriyor" dedi. Avrupa Birliği ulkelerine seyahat etmek icin gereken Schengen vizesi başvurularında yaşanan sıkıntı giderek artıyor. Tatil sezonunun acılmasıyla birlikte yeniden gundeme gelen vize sorunu turistik amaclı seyahat etmek isteyenlerin yanında iş icin gidecek olanları ve sanatcıları da etkiledi. 2023 yılında ret oranlarının iki katına cıktığını soyleyen Turkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yaşanan durumun tamamen siyasi olduğuna dikkat cekti. Vize başvurusu icin bekleyen vatandaşlar da, vize icin şanslarını denemek istediklerini soyledi.
TURK VATANDAŞLARININ VİZE HAKLARININ KISITLANDIĞINI GOSTERİYOR
TURSAB Başkanı Bağlıkaya, "Vize sorunu yeniden gundeme geldi ama hic bitmedi, hep artarak devam ediyor. Altında yatan sebepleri tek tek ayıkladığımız zaman sonuca varabiliriz. Turkiye'deki muracaatların sayısı 2019 yılındaki muracaatlarının altında. Cok fazla vatandaşlık verildi, bundan dolayı diyorlar. Turk vatandaşlarının sonradan vatandaş olanlarının da doğum yerleri belli. Bu da tamamen siyasi ve sistemli bir şekilde Turk vatandaşlarının vize haklarının kısıtlandığını gosteriyor. Biz turizmciler olarak dunyanın hicbir yerinde hicbir vatandaşın turistik amaclı seyahatlerinin kısıtlanmasına karşıyız. Bu bir turistik hareket, kulturel bir alışveriş bu bir zorunluluk. Sebepleri ve cozumleri konusunda bizim boyutlarımızın cok ustunde bir seviyede cozulmesi gerekiyor. Gecen sene Dışişleri Bakanımız Mevlut Cavuşoğlu gercekten olağanustu bir caba sarf etti. Avrupa Parlamentosunun ilgili bolumunde tavsiye kararı da aldırdı ama bunu da uygulayan olmadı. Yeni donemde umit ediyorum, hem dışişleri bakanlığı hem Cumhurbaşkanımız nezdinde girişimlerle bu iş daha kabul edilebilir bir seviyeye gelir" dedi.
VİZE İCİN HARCANAN PARALAR SEYAHAT PARALARININ USTUNE CIKMIŞ VAZİYETTE
Bağlıkaya, "Şu anda şoyle bir durum yaşanıyor. Vize ucreti 80 Euro. Bunun 20-30 Euro da bir servis ucreti var. Bu servis ucreti şu anda sıradan dolayı, bekleme surelerinden dolayı 350 Euro seviyelerine cıkmış vaziyette. VIP vize denilen bir şey uygulanıyor. Bu da aslında şu, size sırayı onden vermiyorlar, onceden rezervasyon tarihi de vermiyorlar. Sizin vizeden sorumlu aracı kurumla ilişkiye gecen adamınız kimse o gidip bir gece onceden sıraya giriyor. Sabah konsolosluktan haber geliyor. Sırası gelen pasaportunu iceri verdiği icin ekstradan 350 Euro oduyor. VIP dedikleri servis de VIP değil. Sadece iceri girmenin bir bedelini, bonus gibi ekstradan bir para odeniyor. Duşunun 4 kişilik ailesiniz, yurt dışına cıkacaksınız, 1400 Euro para odeyip iceri giriyorsunuz. Bir de 4 kişilik vize parası oduyorsunuz. 1800 Euro para oduyorsunuz, iceriden vize alacağını garanti değil. O parayı da geri alamıyorsunuz. Boyle bir uygulamayı kabul etmek mumkun değil. Boyle bir uygulamanın artık zorluk cıkartma, eziyet etme boyutunu bırakın artık caydırma amaclı olduğu cok acık. Gelmeyin, almayın, Avrupa'ya gitmeyin deniyor. Bu işi meslek olarak yapmamız da imkansız hale geliyor. Hic kimse aylar sonra gidip gitmeyeceğini bilmediği, bir işe para yatırmaz. Cunku vize ucretleri, vize icin harcanan paralar seyahat paralarının ustune cıkmış vaziyette" diye konuştu.
PAZAR 5'TE 1 SEVİYESİNDE DARALIYOR
Bağlıkaya, "Doğal olarak vize olmayan ulkelere yoneliyorlar o da pazarı neredeyse 5'te 1 seviyesinde daraltmak demek. Boyle ciddi bir pazar daralması var, seyahat acentaları işlerini yapamıyorlar. Goruyoruz ki sanatcılar da işlerini yapamıyor, kongreye gidecek bilim adamları da işlerini yapamıyor. Topyekun bir Turkiye'ye karşı eziyet kampanyası başlamış durumda, onu goruyoruz. Sebebi nedir? Tek kelime var siyasidir cunku diğer sebeplerin hepsini biz makul ve mantıklı şekilde acıklıyoruz" dedi.
RET ORANI YUZDE 50'LERE YAKLAŞMIŞ VAZİYETTE
Bağlıkaya, "2019'daki ret yeme oranımız yuzde 10 civarında, şu anda 2022 bizde 16'ya yaklaşmış, 2023'te bu oran cok daha fazla. 2022 yılında Rusya'ya butun Avrupa ulkeleri ambargo uyguladı. 2022 yılında Rusya'ya ambargo uygulanıyor denmesine rağmen, Rusya'daki vize verilme oranı bizimkinin cok ustunde. Bu kabul edilebilir bir şey değil. O kadar basit yalan ve bahaneler soyluyorlar ki akla mantığa yatkın şeyler değil. 2023'te ret oranları neredeyse ikiye katlandı. Yuzde 15 seviyesinde olan 2022, 2023'te bizim piyasadan gelen tepkilere bakıldığında bu oran yuzde 50'lere yaklaşmış vaziyette" diye konuştu. Bağlıkaya, Schengen ulkeleri icerisinde en makul ve mantıklı davranan ulkelerin Maceristan ve Yunanistan olduğuna dikkat cekti.

PASAPORTUMUZUN BU ŞEKİLDE KABUL GORMEMESİ ZORUMA GİDİYOR
Vize başvurusu yapmak icin sıra bekleyen Ufuk Unlu, "Yunanistan'a başvurdum asıl hedef Yunanistan değil ama vizeyi elde edip biraz dolaşmak istiyorum. Umudum yok ama maksat bir deneyelim. Bir iki sefer denedim ama Avrupa ulkesine vize yok. Maksadım kalmak değil, ufkumu genişletip gezmek. Bu maksatla 2 yıldır uğraşıyorum, ikna olmuyorlar. İşin garip tarafı bu. Gidip cok rahat gezip dolaşıp, gelebileceğim miktarlarda para odedim. Bir umut şeklinde bir daha deniyorum. Sekerse bir daha denerim. Pasaportumuzun dunyada bu şekilde kabul gormemesi benim cok zoruma gidiyor" ifadelerini kullandı.
Vize başvurusu yapacak olan Hamit Elmas da, "Bekliyoruz, daha yeni başvuracağım. Umarım cıkar. Avrupa ulkelerine gitmiştim, cıkmıştım. Şimdi şansımı deneyeceğim, bakalım" dedi.
Volkan Yıldırım da, "Daha once de cok defa yurt dışına gittim geldim ama bu ara Euro'nun ve doların TL karşısında artması bizim gibi gidip gelenleri ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor" diye konuştu.