İlkoğretim kurumlarında il/ilce milli eğitim mudurlukleri, okul yoneticileri ve oğretmenlerin gorev alanları ile ilgili sene sonunda yapılacak iş ve işlemlerin Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan acıklamalar da dikkate alınmak suretiyle herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yapılması icin Milli Eğitim Bakanlıgınca yapılan acıklamalar. Bu kapsamda;
1-İlgi (a) Yonetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında istenilen yeterlik duzeyine ulaşamamış ilkokul oğrencilerine, velisinin 15 Haziran 2023 tarihine kadar okul mudurluğune bildireceği yazılı talebi uzerine ilkokul oğrenimleri suresince bir defaya mahsus olmak uzere sınıf tekrarı yaptırılabilir. Bu hususta okul yonetimlerince velilere ivedilikle gerekli bilgilendirmenin yapılması, 2023-2024 eğitim oğretim yılı itibarıyla velilerden gelebilecek sınıf tekrarı taleplerinin yukarıda yapılan acıklamalar doğrultusunda değerlendirilmesi sağlanacaktır.
2-Secmeli dersler dahil tum derslere ait not bilgileri ile okul oncesi eğitimde gelişim raporlarının e-Okul Sistemi'ne zamanında işlenmesi sağlanarak not işlemleri ve okul oncesi eğitimde gelişim raporları tamamlanmamış oğrenci/cocuk bırakılmayacaktır.
3-Afetzede oğrencilerden mevcut kayıtlı oldukları okullarda sınavlara katılmayan, projesini teslim edemeyen oğrencilerin ders hanelerine "G" yazılmayarak boş bırakılacaktır.
4-Afetzede oğrenciler dışındaki diğer oğrencilerden ilgi (a) Yonetmeliğin 23 uncu maddesi kapsamında gecerli mazereti olmadan sınavlara katılmayan, projesini teslim etmeyen oğrencilerin ilgili ders hanesine "G" yazılacaktır.
5-Tum illerde surekli devamsız durumda olan oğrencilerin ders hanelerine "G" yazılmayarak boş bırakılacak "e-Okul Sistemi/İlkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri/ŞOK-Sınıf Tekrarına Kalanlar/Surekli Devamsız-Veli İsteği Sınıf Tekrarı" ekranında aşağıda belirtilen iş ve işlemler gercekleştirilecektir.
- İlkokul mudurluklerince, "Surekli Devamsız" durumda olan oğrencilerin belirlenmesi ve e-Okul Sistemi'ne işlenmesi sağlanacaktır.
- İlkokul mudurluklerince, "Veli İsteğiyle" sınıf tekrarı yapması istenilen oğrencilerin belirlenmesi ve e-Okul Sistemi'ne işlenmesi sağlanacaktır.
- Ortaokul ve imam hatip ortaokulu mudurluklerince, "Surekli Devamsız" durumda olan oğrenciler belirlenerek e-Okul Sistemi'ne işlenmesi sağlanacaktır.

6-Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında Şube Oğretmenler Kurulu toplantıları 12-15 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Afetzede oğrencilerin durumları bu konuda daha once gonderilmiş Bakanlık talimatları da goz onunde bulundurularak değerlendirilecek, kurullarda alınan kararlar "e-Okul Sistemi/İlkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri/ŞOK-Sınıf Tekrarına Kalanlar/ŞOK-Sınıf Tekrarı Kararları" ekranına kaydedilecektir. ŞOK kararı alınmamış ve hakkında işlem tamamlanmamış oğrenci bırakılmayacaktır.
7- Afet bolgesi olarak ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde yapılacak Şube Oğretmenler Kurulu toplantılarının sağlıklı bir şekilde yurutulebilmesi icin Valiliklerce gerekli tum onlemlerin alınması sağlanacaktır.
8-İlgi (a) Yonetmeliğin 19 uncu maddesi kapsamında mecburi oğrenim cağı dışına cıkan oğrenciler, ders yılı sonunda "e-Okul Sistemi/Oğrenci İşlemleri/Ayrılma İşlemleri" ekranından pasifleştirilecek ve EK-3 Oğrenim Belgesi verilerek Acık Oğretim Ortaokuluna yonlendirilecektir.
9-İlgi (a) Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında oluşturulan Oğrenci Yerleştirme Komisyonundan sorumlu personel tarafından aşağıda belirtilen iş ve işlemlere ayrıca dikkat edilecektir.
- "e-Okul Sistemi/Bakanlık MEM İşlemleri/e-Kayıt İşlemleri" ekranında yer alan "Kayıt Bolgesi Belirlenmemiş Adreslere İlişkin (okul oncesi/ilkokul/ortaokul)" raporlar her gun duzenli olarak kontrol edilecektir.

- Raporlarda herhangi bir okul ile ilişkilendirilmediği belirlenen adreslerin okul oncesi eğitim kurumu, ilkokul ve ortaokul ile ilişkilendirilmesi sağlanacaktır.
- Ortaoğretim kurumlarına yerel yerleştirme surecinde, ortaokul kayıt bolgesi belirleme ekranında mevcut belirlenmiş adreslerde değişiklik yapılamayacağından ortaokul kayıt bolgesi belirleme işlemlerinin doğru, eksiksiz ve zamanında yapılması sağlanacaktır.
- "e-Okul Sistemi/Bakanlık MEM İşlemleri/Notlar ve Duyurular" ekranında yer alan "Adres Kayıt Alanı Belirlenmemiş Okullar" raporu hassasiyetle kontrol edilerek adres ilişkilendirilmemiş okul oncesi eğitim kurumu (anaokulu, ana sınıfı) bırakılmayacaktır.
10-"e-Okul Sistemi/İlkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri/Sosyal Etkinlikler" ekranları uzerinde ilgi (b) Yonetmelik hukumleri kapsamında yapılması gereken iş ve işlemlerin doğru, eksiksiz ve zamanında yapılması sağlanacaktır.
11-Eylul ayında ilkokula başlayacak olmasına rağmen okul oncesi eğitimden yararlanamamış olan cocukların hazırbulunuşluk duzeyini artırmak ve onların ilkokula akranlarıyla eşit şartlarda başlamalarını sağlamak amacıyla ilgi (a) Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile 82 nci maddesi hukumleri doğrultusunda okul oncesinde yaz eğitimi yapılacaktır. Okul oncesi eğitime devam etmiş olan cocukların yaz aylarındaki eğitim talepleri ise ilgi (a) Yonetmeliğin 83 uncu maddesi ve ilgi (c) Yonerge hukumleri gereği acılacak olan cocuk kulupleri ile karşılanabilecektir.

12-Yaz eğitimi ve cocuk kulupleri 19 Haziran 2023 tarihi itibarıyla acılabilecektir.
13-Afetzede cocukların okul oncesi eğitimden yararlanmış olup olmadığına bakılmaksızın yaz eğitimine kayıtları yapılabilecektir.
14- e-Okul Sistemi'ndeki veriler, il/ilce ve okul yonetimleri tarafından ucuncu şahıslarla ve resmi/ozel kurumlarla paylaşılmayacak, bu konuda gerekli hassasiyet gosterilecektir.
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR