Turkiye genelinde gecen yıl hane halklarının tuketim amaclı harcamalarının en buyuk kısmını yuzde 22,8 ile gıda ve alkolsuz icecek harcamaları oluşturdu. Turkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin "hane halkı tuketim harcaması" istatistiklerini yayımladı. Kovid-19 salgını şartlarından dolayı Hanehalkı Butce Araştırması alan uygulaması, 2020 ve 2021 yıllarında yapılamadığı icin bu yıllara ilişkin sonuclar bultende yer almadı.
Verilere gore, Turkiye genelinde hane halklarının tuketim amaclı yaptığı harcamalarda en yuksek payı yuzde 22,8 ile gıda ve alkolsuz icecekler aldı. İkinci sırada yuzde 22,4 ile konut ve kira, ucuncu sırada ise yuzde 21,3 ile ulaştırma harcamaları sıralandı.
Toplam tuketim harcamalarında en duşuk payı ise yuzde 1,4 ile eğitim hizmetleri, yuzde 2,2 ile sağlık, yuzde 2,5 ile eğlence ve kultur harcamaları aldı.
Hane halkı buyukluğu ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tuketim harcaması, 2022'de 12 bin 159 lira ve eşdeğer fert başına 6 bin 259 lira olarak tahmin edildi.
- Temel gelir kaynağına gore harcama kalıpları değişti
Temel gelir kaynağı maaş, ucret, yevmiye geliri olan hane halkları ulaştırmaya yuzde 22,5, gıda ve alkolsuz iceceklere yuzde 21, konut ve kiraya yuzde 20,8 pay ayırdı. Muteşebbis geliri olan hane halkları ise ulaştırmaya yuzde 27,2, gıda ve alkolsuz iceceklere yuzde 22,9, konut ve kiraya yuzde 18,5 oranlarında harcama yaptı. Bu sonuclar, temel gelir kaynağına gore harcama kalıplarının değiştiğini gosterdi.
Gelire gore sıralı yuzde 20'lik gruplar itibarıyla tuketim harcamalarının gecen yılki dağılımına bakıldığında, en duşuk gelir grubu olan birinci yuzde 20'lik grupta yer alan hane halklarının gıda ve alkolsuz icecek harcamalarına yuzde 35,8, konut ve kira harcamalarına yuzde 29,3, ulaştırma harcamalarına yuzde 8,3, mobilya ve ev eşyası harcamalarına yuzde 5,5 pay ayırdığı goruldu.
En yuksek gelir grubu olan beşinci yuzde 20'lik grupta yer alan hane halkları ise ulaştırmaya yuzde 28,5, konut ve kiraya yuzde 19,3, gıda ve alkolsuz iceceklere yuzde 16,6, lokanta ve otele yuzde 6,8 oranlarında harcama yaptı.
Hane halkı buyukluğune gore tuketim harcamalarının gecen yılki dağılımına bakıldığında, tek kişilik hane halklarının konut ve kiraya yuzde 27,7, ulaştırma yuzde 20,4, gıda ve alkolsuz iceceklere yuzde 16,8 pay ayırdığı kayıtlara gecti.
Buyukluğu 7 ve daha fazla kişi olan hane halklarının harcamalarında gıda ve alkolsuz icecekler yuzde 35,9, konut ve kira yuzde 18,8, ulaştırma yuzde 14,4 pay aldı.