Bayiler, OTV muafiyeti olan engellilerden 100-200 bin TL ruşvet istiyor. Vermeyene araba satışı yapılmıyor Bayilerin 'sıfır arac'larda yaptığı skandallara her gecen gun bir yenisi ekleniyor. Liste fiyatına aksesuvar bedeli adı altında eklenen afaki bedeller, arac sırası icin elden alınan ruşvetlerin ardından bayiler şimdi de engellilerin araclarına goz dikti. 1 milyon 4 bin 200 TL'ye kadar olan araclarda Ozel Tuketim Vergisi'nden (OTV) muaf olan engelli vatandaşlar sıfır aracı 550 bin TL'ye alabiliyor. Ancak vicdansızlıkta sınır tanımayan bayiler, bu araclardan da artık el altından 100 ila 200 bin TL arasında ruşvet istiyor. Aksi durumlarda 'arac yok' bahanesiyle engelli vatandaşa sıfır araba satmıyor.
ALENEN RUŞVET İSTEDİLER
Konuyla ilgili mağduriyet yaşayan engelli yakını bir vatandaş SABAH'a şunları anlattı: "6 yaşında oğlumun hem bedensel hem de zihinsel yuzde 90 engeli bulunuyor. Raporları var. Onun tedavisi icin sıkca hastaneye gidiyoruz. O nedenle araca cok ihtiyacımız var. Ben de devletin tanıdığı bu haktan yararlanmak icin bayiye başvuru yaptım. Ancak bayinin bana soyledikleri karşısında şok yaşadım. Sıfır arac krizi yaşandığını ancak elden 200 bin TL verirsem bu aracı bana verebileceklerini soylediler. Kabul etmedim başka bir bayiye gittim o da 100 bin TL talep etti. Yani bayiler alenen ruşvet istedi. Kimseye bu parayı vermem, hasta oğlumun hakkını yedirmem."
PİŞKİNLİKLE YAKLAŞIYORLAR
Konunun detaylarını sormak icin aradığımız bir sektor temsilcisi de, "Maalesef işi bu kadar vicdansızca bir noktaya taşıdılar. Biz de duyduklarımız karşısında cok buyuk şaşkınlık yaşıyoruz. Bayiler artık olaya, '1 milyonluk arabayı 550 bin liraya alıyor zaten versin 100-200 bin lira' pişkinliği ile yaklaşıyor" dedi. Bayilerin diğer araclardan daha yuksek karlar ettiklerini anlatan sektor temsilcisi, "Engelli araclarında kar oranları yuzde 4'le sınırlı. O nedenle bunun prosedurleriyle de uğraşmak istemiyorlar. Devletin cok sıkı denetimler yapması gerekiyor" diye konuştu. Şu anda artan fiyatlar nedeniyle engellilerin alabileceği arac sayısının sınırlı olduğunu aktaran sektor oyuncuları da, "1 milyon 4 bin TL'ye kadar olan arac sayısı cok azaldı. O nedenle bu limitin de artırılması gerekiyor. Aksi durumda bayiler engellilere bir de bunu bahane olarak one surer" ifadelerini kullandı.
YUZDE 90 ENGEL ŞARTI VAR
SIFIR engelli arac fiyatlarında OTV muafiyet limiti yeni yılda artırıldı. Yeni duzenlemeyle gecen yıl 450 bin 500 lira olan muafiyet limiti 1 milyon 4 bin 200 liraya cıkarıldı. Bu oranda indirimden faydalanabilmek icin yuzde 90 ve uzerinde engel şartı aranıyor. Bireyin engellilik yuzdesi 40-89 arasında ise sıfır arac alımında OTV indirimi yuzde 26.3 uygulanıyor.
Betul ALAKENT